Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Vážené dámy a pánové,

v tomto roce začala první turistická sezóna našeho nového turistického areálu. Po vyhodnocení provozu na jaře a v létě tohoto roku můžeme nyní reálně vyhodnocovat první efekty projektu. V médiích se v poslední době objevily nekorektní informace o projektu. Chtěli bychom Vám tímto sdělit aktuální výstupy provozu areálu.

Nově vybudovaný turistický areál Chrám Chmele a Piva (zkráceně CHCHP) v Žatci je od letošního dubna v plném provozu. Projekt svou neobvyklostí a rozsahem přitahuje pozornost návštěvníků i novinářů. Tisk a ostatní media často zveřejňují zdeformované informace, které se nazakládají na faktech. Mediální svět potřebuje spíše senzační zprávy negativistického typu. Ty se totiž lépe prodávají.

Pro čtenáře a návštěvníky, kteří preferují ověřené informace přímo od zdroje uvádím reálné údaje z provozu turistického areálu. Vybudování rozsáhlého komplexu dosahuje celkové investice celkem okolo 250 mil. Kč. Za tuto částku se opravily 4 historické budovy a nevyužívané sklady chmele, došlo ke kompletní renovaci hektarové klášterní zahrady, opravily se silnice a chodníky v prostoru náměstí Prokopa Velkého, vybudovaly se nové kašny a fontány, postavila se nová vyhlídková věž. Částka zahrnuje také vnitřní technologie včetně pivovaru a restaurace. V současné době se dá říci, že investice změnila tvář jedné části města Žatce. Dříve pusté prostory dnes opět žijí svým životem. Denně jsou tu turisté, domácí i zahraniční.

Provoz zajišťuje vlastník, město Žatec, prostřednictvím své příspěvkové organizace Chrám Chmele a Piva CZ. Organizace kromě turistických aktivit zajišťuje také provoz restaurace a pivovaru. Část aktivit příspěvkové organizace je hospodářská činnost, část aktivit je obecně prospěšná činnost, která netvoří žádné příjmy. Tyto neziskové činnosti jsou financované prostřednictvím příspěvku od města Žatce. Celkový počet zaměstnanců zahrnuje v současné době 22 osob. Z toho 8 osob pracuje v turistické sekci. Tato sekce provozuje mimo jiné také Klášterní zahradu, provádí aktivity spojené s rozvojem turismu v Žatecké oblasti, zajišťuje správu svěřeného majetku města a další obecně prospěšné činnosti spojené s rozvojem turistického ruchu.

Celkové roční náklady na provoz v roce 2011 dosáhnou výše 10 mil. Kč. Z toho vlastní příjmy z provozu restaurace, pivovaru a tržby za vstupné pokryjí 80 % nákladů. Zbývajících 20 % nákladů na provoz (přibližně 2 mil. Kč) pokrývá příspěvek od města. S potřebou příspěvku od zakladatele se počítalo již v minulosti, proto se také právní forma subjektu nazývá příspěvková organizace.

V minulosti byl prostor náměstí Prokopa Velkého neobydlenou chátrající zónou. Po prvním roce provozu CHCHP nastala změna, kterou projekt umožnil. Od počátku roku navštívilo restauraci a dětskou kavárnu více než 25 000 osob. Usuzujeme tak podle počtu prodaných nealkoholických nápojů a piva. Hosté letos vypili již 60 000 půllitrů našeho uvařeného piva. Limitujícím faktorem počtu odbavených turistů je kapacita výtahu pro 3D animaci. Do kabiny se vejde 10 osob. Každá skupina musí mít svého průvodce. Dosud prošlo expozicemi CHCHP 8500 platících návštěvníků, sousední Chmelařské muzeum odbavilo přibližně dalších 4800 turistů.

Změna oproti minulosti je zřejmá a viditelná. Finanční a ekonomické výstupy fungování CHCHP se shodují s realistickým plánem před spuštěním provozu. Navíc má provoz CHCHP již nyní také předpokládaný druhotný efekt. Ubytovací kapacity ve městě zaznamenávají nárůst poptávky a obsazenosti lůžek o 30 %.

Po dokončení první turistické sezóny nás čeká vyhodnocení provozu roku 2011. Podle reálných zkušeností se budeme snažit vylepšit turistické služby pro nastávající sezónu roku 2012.

S pivovarským pozdravem "Dej bůh štěstí".

Ing. Jiří Vent, ředitel

Chrám Chmele a Piva CZ, příspěvková organizace

náměstí Prokopa Velkého 1951, 43801 Žatec


Pátý ročník prestižní soutěže Evropské komise o excelentní turistickou destinaci EDEN zná své finalisty. Ústředním tématem letošního ročníku je obnova hmotného dědictví. Do soutěže se zapojily destinace, jež na svém území přebudovaly bývalé továrny, pivovary, vojenské skanzeny, či úzkokolejky na turistické atraktivity. Z rekordního počtu 26 přihlášených zvolila osmičlenná porota pět destinací, které postupují do finále. Ve hře tak zůstávají Králický Sněžník, Mikroregion Kahan, destinace Orlické hory a Podorlicko, Slovácko a Žatecko.

Jsem velice rád, že mezi pěticí finalistů je zástupce Ústeckého kraje, konkrétně Žatecko se svým Chrámem chmele a piva. Jde o druhý největší projekt v oblasti Severozápad, který podpořila Evropská unie dotací přes 200 milionů korun, který nejenom zachránil historicky a technicky zajímavé budovy v Žatci, ale stal se místem propagace a medializace chmelařského regionu.“ uvedl radní pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radek Vonka.

Chrám chmele a piva se široké veřejnosti představuje především jako komplex zábavy odhalující tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva. K prohlídce zve ze široka daleka nepřehlédnutelný prosklený maják, v jehož vrcholu čeká návštěvníky 3D animace. Chmelařské muzeum a labyrint s pokladem jsou otevřené po celou hlavní turistickou sezonu. Minipivovar ,,U Orloje“ je logickým pokračováním prohlídky celého komplexu. Pivo se zde vaří před zraky návštěvníků, názorně jsou vystaveny ingredience potřebné pro chutné a zdravé pivo. Řádně uleželé pivo se čepuje přímo ze zásobních tanků pivovaru. Ochutnávka piva a regionálních pokrmů je samozřejmostí, pivovarský restaurant nabízí příjemné posezení denně.

Význam Chrámu chmele a piva nemůžeme vidět jen v atrakci dysneylandského typu, tady jde o mnohem více. Postupem času by měl fungovat principem ‚sněhové koule‘ a přebírat a uvádět v život jednotlivě zpracované části projektu, vést je, zpracovávat marketingové strategie, navazovat práci s partnery v oblasti agroturismu, služeb pro cykloturistiku, nabízet ubytovací kapacity a stát se místem propagace celého regionu, být jakýmsi ‚inkubátorem‘ pro nové aktivity a myšlenky,“ dodal Radek Vonka.

Slavnostní vyhlášení výsledku soutěže bude 5. května 2011 v Plzni a kromě vítězné trofeje budou udělena i zvláštní ocenění pro šest destinací. Cena nebude jenom symbolická, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky převede vítězi 400 tisíc korun na propagaci destinace, agentura Czechtourism zajistí účast na libovolném veletrhu cestovního ruchu a mediální podporu. Stranou nezůstane ani sama Evropská komise. Kromě používání značky evropské kvality EDEN network, zajistí vítězi workshopy po celé Evropě.

Zdroj: ČSSD.cz


Žatecký Chrám chmele a piva rozjel výrobu vlastního minipivovaru. Od včerejška točí Chmelový ležák a od příštího týdne Žateckého samce, který se v Žatci vařil už ve 13. století. Za čtrnáct dní se dočká premiéry Chrámové tmavé, pivo určené spíše pro ženy.

Foto

"Všechna naše piva budeme prodávat za stejnou cenu. Půllitr za 25 korun nebo jedno euro, třetinku za 15 korun," uvedl ředitel chrámu Jiří Vent.

Minipivovar je součástí restaurace U orloje v areálu chrámu. Dvě nádrže o objemu 750 litrů stojí přímo vedle výčepu, spilka a tanky se zrajícím pivem jsou v zadní části hospody. Do pípy je přivádějí chlazené trubky, aby mělo pivo co nejlepší kvalitu i teplotu.

Na vaření všech tří nových žateckých piv, která se vyrábějí z místního chmele, vody a českého sladu, dohlíží sládek František Procházka.

Hospoda od svého listopadového otevření láká hodně Žatečanů. "Máme připraveno 2 800 piv. Doufám, že s ním aspoň týden vydržíme," prohlásil Vent.

Chrám chmele a piva

Chrám je turistická atrakce v bývalých chmelařských budovách na Pražském předměstí v Žatci.

Vedle minipivovaru chrám zahrnuje například muzeum, bludiště, rozhlednu a orloj.

Zřízení chrámu stálo zhruba 250 milionů korun. Chrám je ale zatím hotový jen částečně.

Zdroj: Ústí iDnes.cz | Foto: Iveta Lhotská


V Žatci se točí nový ležák

[pátek, 26. listopad 2010]

Milovníci pěnivého moku se konečně dočkali. Minipivovar začal točit vlastní ležák.

První džbánek nového druhu piva byl ve čtvrtek slavnostně načepován v restauraci U Orloje v areálu Chrámu Chmele a piva v Žatci.

Pivo bylo vyrobeno v minipivovaru, který je součástí restaurace a nápoj dozrává a točí se přímo před očima hostů. Je to další atrakce pro turisty a návštěvníky města, ale i domácí obyvatele, kteří mají rádi chmelovou a pivní symboliku. Jde o dvanáctistupňový světlý ležák.

Půllitr se v restauraci prodává za 25 korun, nikde jinde se koupit nedá.

Celý článek včetně fotogalerie naleznete zde...

Zdroj: Deník.cz | Autor: Libor Želinský


Velký zájem návštěvníků o novou žateckou atrakci - Chrám chmele a piva - přiměl jeho provozovatele nechat zpřístupněné některé jeho části. A to i přesto, že hlavní turistická sezona už skončila. Navíc zde začnou od 25. listopadu točit vlastní pivo.

Foto

"Lidé pořád mají zájem o návštěvu, proto jsme vymysleli přes zimu aspoň omezený program, protože například audiovizuální techniku nemůžeme kvůli počasí používat," vysvětlil vedoucí chrámu Jiří Vent.

Přístupná zůstává věž, za výstup na ni se platí 25 korun. "Za prohlídku labyrintu se platí jen 50 korun, děláme je od úterý do pátku dvakrát a v sobotu třikrát. Zájemci se vždy sejdou ve vstupní hale restaurace U Orloje," uvádí Vent.

Chrám chmele a piva byl letos otevřen jen dva měsíce. Už v září a říjnu jej ale navštívilo dva a půl tisíce lidí. Překvapivý je také zájem o restauraci, která je otevřena od 1. listopadu. "Hned první den se tu vypilo 665 piv," přibližuje Vent.

V současné době se tu každý den uvaří kolem 120 obědů, na večer si lidé musejí stůl rezervovat. "Používáme jen suroviny ze zdejšího regionu, a to čerstvé," řekl Vent. Na jídelním lístku návštěvníci najdou třeba husu s červeným zelím a knedlíky, mohou si objednat i pivovarský guláš nebo maso připravené na pivu.

První domácí pivo se začne točit 25. listopadu

Přímo v restauraci je i minipivovar, který právě vaří první várku piva. "Budeme mít tři druhy. První z nich, Chmelový ležák, začneme točit 25. listopadu," dodal Vent.

Chrám chmele a piva je zatím dokončený jen částečně. Až na jaře se třeba otevře dětské hřiště v zahradě, přes nějž pak bude přístup do dětské herny a jízdárny na šlapadlech s kavárnou pro rodiče. Během příštího roku se také otevře klášterní zahrada a opravená renesanční sladovna.

Zdroj: Ústí iDnes.cz | Autor: Tomáš Kassal | Foto: Iveta Lhotská


V minulém týdnu se „narychlo“ sešli žatečtí zastupitelé. A to původně z jednoho důvodu – aby změnili název příspěvkové organizace Chrám Chmele a Piva na Chrám Chmele a Piva CZ.

Za zdánlivou banalitou se skrývá ale důležitá věc – bez toho by se v nově dokončeném minipivovaru Chrámu nemohlo začít vařit pivo a prodávat.

Pivovar k tomu totiž musí od celníků získat licenci. A to bez řádné registrace v obchodním rejstříku nelze, což se zase neobejde bez změny názvu organizace.

Za dva týdny se konají komunální volby, noví zastupitelé Žatce by o změně názvu rozhodli nejdřív v listopadu. O to později by se mohlo pivo v Chrámu začít vařit a tím pádem by se posunulo i otevření restaurace. V současné době se předpokládá, že se restaurace s minipivovarem pro zákazníky otevře na přelomu října a listopadu.

Pivovar je hotový, prodávat nemůže

Pivovar v Chrámu je už hotový, 28. září jej posvětil arciděkan pravoslavné církve v Žatci. Dva měděné tanky na pivo stojí před zraky budoucích hostů nové restaurace pod novou dominantou Žatce – vyhlídkovou věži ,chmelovým majákem, na náměstí Prokopa Velkého. „Můžeme vyrábět tři piva, receptury už jsou připravené,“ řekl Jiří Vent, vedoucí Chrámu chmele a piva. Minipivovar chce vařit hořký Chmelový ležák, černé pivo Chrámové tmavé a třetí druh piva se bude jmenovat Žatecký samec.

Ve městě se jedná o třetí pivovar. Kromě Žateckého pivovaru se vaří pivo pro výzkumné účely také ve Chmelařském institutu, to je ale neprodejné.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Téměř čtvrt miliardy korun stála přestavba žateckého Pražského předměstí. Blok rozbitých ulic a prázdných chmelařských skladů a sušáren se proměňuje v Chrám chmele a piva, novou turistickou atrakci, která má zvýšit zájem turistů nejen o Žatec, ale o celé severní Čechy.

Celý projekt využívá světové proslulosti žateckého chmele. Chmelařské budovy z devatenáctého století byly nevyužité, místním nadšencům se za podpory radnice podařilo vytvořit plán, který získal podporu evropských dotací.

"Je to projekt na podporu cestovního ruchu. Má zvýšit zájem nejen o Žatec, ale o celý region, o severní Čechy," zdůraznil při představení hotové části chrámu pozvaným hostům starosta Žatce Erich Knoblauch.

"Chrám je plný atrakcí, jako je unikátní 3D výtah nebo orloj, který je světovým unikátem. Jsem rád, že tak velká částka byla investována právě do rozvoje turismu," přidal se náměstek hejtmanky pro cestovní ruch Radek Vonka.

Žatec uspěl se žádostí o evropské dotace teprve na čtvrtý pokus. Rozrostla se jím nabídka světových unikátů, které může město turistům ukazovat. V minulosti se Žatec chlubil nejmenší chmelničkou na náměstí nebo nejmenším pivovarem ve výzkumném chmelařském ústavu.

Ve Chrámu je také chmelové bludiště

Několik let už funguje Chmelařské muzeum, které je také největší na světě. Právě vedle muzea vznikl nový chrám s množstvím technických novinek i ojedinělých lákadel – těmi jsou nejen originální orloj, výtah v rozhledně, ale také bludiště z chmelových žoků. Návštěvníci navíc budou moci pít během podzimu pivo přímo z tanků minipivovaru.

Jen část atrakcí chrámu je totiž přístupná už nyní. "Zatím je ve zkušebním provozu labyrint a erbovní síň přímo v chrámu. Rozhlednu otevřeme během září, čekáme na kolaudaci," vysvětlil vedoucí chrámu Jiří Vent.

Z výtahu a rozhledny se návštěvníci přesunou do samotného chrámu, kde je čeká cesta bludištěm. Jeho součástí je nejen dílna alchymisty či metrový model chmelové šišky, ale také obrazy žateckého malíře Lubomíra Fárky nebo originální historické fotografie obyvatel Žatce.

Z bludiště se sestupuje do erbovní síně, v níž visí erby všech obcí, kde se žatecký chmel pěstuje. V přízemí chrámu je pak hala, kde je možné zakoupit například suvenýry.

Teprve od příštího roku bude možné lézt po novém žebříku do starého komína, který pomáhal při sušení chmele. Otázkou je, kdy se rozjede nějaký stroj na kolejích u chrámu a Chmelařského muzea. Tramvajová zastávka zatím připomíná žatecký plán, který kolem roku 1900 počítal s tramvajemi. Ty by vozily nejen lidi, ale hlavně chmel od skladů k nádraží.

Příští rok na jaře stavební firmy dokončí Jižní zahradu pro děti, přes kterou bude přístup také do kavárny pro rodiče.

"Poslední částí projektu bude zahrada u kapucínského kláštera a renesanční sladovna. To jsou s Jižní zahradou poslední etapy," vysvětlil projektant celého chrámu a městský architekt Jiří Vaníček.

Chrám chmele a piva v číslech

245 milionů korun stojí všechny stavby

211 milionů získalo město dotaci z EU

200 000 piv ročně uvaří nový minipivovar, který je součástí chrámu

224 schodů vede na vrchol rozhledny

100 korun bude stát jízda výtahem a prohlídka chrámu

25 korun bude stát výstup na samotnou rozhlednu

15 minut trvá jízda a promítání filmu ve výtahu

10 let uběhlo od zrodu celé myšlenky

2 roky má trvat budování všech součástí chrámu

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Cestování iDnes.cz | Autor: Tomáš Kassal


V polovině července ožije minipivovar v rámci Chrámu chmele a piva.

V polovině července se začne vařit pivo v dalším pivovaru v Žatci. Minipivovar, který je součástí projektu Chrámu chmele a piva, bude už třetím ve městě. Lidé ochutnají zlatavý mok během Dočesné.

Minipivovar a restaurace vzniká v rámci projektu Chrámu chmele a piva. Upravován je zadní trakt skladu chmele, kde v minulých měsících vznikala výstavní expozice. Přestavba má stát zhruba 35 milionů korun.

První zkušební várku piva chceme začít vařit 18. července. Poprvé budou moci návštěvníci pivo ochutnat během otevření o Dočesné,“ láká návštěvník na další žateckou zvláštnost starosta města Erich Knoblauch.

Pivovárek v Chrámu chmele a piva bude už třetím ve městě. Největším je Pivovar Žatec, který vyváží pivo nejen do regionu, ale i do Prahy a dalších částí republiky, a dokonce i za hranice. Druhý, menší, je v Chmelařském institutu.

Pivo se bude vařit samozřejmě ze žateckého chmele. Předpokládáme, že v nabídce restaurace budou i další speciality z piva a chmele,“ pokračuje starosta. Budou pro místní i turisty. „Chceme samozřejmě na pivní speciality nalákat další turisty, doufáme ale, že na pivo i jídlo si tam najdou cestu i místní,“ dodal Knoblauch. Projekt Chrámu chmele a piva vzniká na Pražském předměstí, na náměstí Prokopa Velikého. Město na turistickou atrakci dostalo dotaci z Evropské unie ve výši 211 milionů, celkově se náklady na revitalizaci oblasti vyšplhají na téměř čtvrt miliardy korun. V první fázi vznikla nová vyhlídková věž – pivní maják a infocentrum. Upraveno bylo také Chmelařské muzeum.

Letos se pokračuje s úpravou komunikací a vybudováním restaurace a minipivovaru. Tyto části budou, kromě věže, kde ještě nebude výtah, zkušebně zpřístupněny už během letošního Chmelfestu, slavnostní otevření pak proběhne během Dočesné, tradičních slavností chmele a piva.

Práce budou pokračovat ještě na klášterní zahradě a v renesanční sladovně. Kompletně má být Chrám chmele a piva hotový v červnu 2011.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Hynek Dlouhý


Čtyři druhy piva začne letos o prázdninách vařit nový minipivovar v Žatci. Zákazníci budou v restauraci dostávat chmelový nápoj přímo ze zásobních nádrží. „Bude to živé pivo, nepasterizované, bude mít trochu jinou chuť než ta v obchodech. Vařit ho bude zkušený sládek, takže to bude výsledek starého pivovarnického řemesla,“ říká Jiří Vent, manažer Chrámu chmele a piva.

Vyráběné pivo bude bez konzervačních přísad, pouze z vody, sladu a žateckého chmele, hosté restaurace budou tedy pít zlatavý mok, jaký se vyráběl v minulých staletích.

Minipivovar, restaurace a kavárna budou součástí vznikajícího Chrámu, nové městské turistické atrakce. Ten se otevře během letošního léta, stejně jako nová rozhledna při něm. Další atrakcí pro návštěvníky bude bludiště nebo orloj s chmelařskými postavami.

Žatecký minipivovar má za rok vyrobit 200 tisíc piv. Podobné už v Ústeckém kraji fungují například v Mostě a Varnsdorfu.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI