Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beskydský pivní maraton 2013, den třetí a čtvrtý

Pivní cesty


verze pro tisk

Beskydský pivní maraton 2013, den třetí a čtvrtý

Beskydský pivní maraton 2013, den třetí a čtvrtý [p289][p578]

Minule se událo...

Sobotu považuji za oddychový den a spolu s přáteli z Prahy se věnujeme exkurzím za technickými a stavebními památkami Ostravska. Odpoledne navštěvujeme již dobře známý pivovar AVAR v Hlučíně . Zde kromě oběda mám možnost ochutnat dvanáctistupňového Avara ve světlé i tmavé verzi, oběma pivům nemám co vytknout, stejně jako místní obsluze v tradičních krojích. Nabídka sběratelských předmětů je velmi slušná, třeba takoví kozlovičtí by se zde mohli učit!

S večerem přichází nabídka na návštěvu několika pivnic a barů na věhlasné Stodolní ulici v centru Ostravy. Bohužel nalézt zde podnik, kde by byl na čepu místní Ostravar je překvapivě dosti velkým oříškem. Nakonec volíme návštěvu SHERLOCK´S PUBU, což se ukázalo být skvělým nápadem, Ostravar je zde perfektně ošetřený, radost smočit rty.

Ostravar
Ostravar

V závěru ochutnáváme novinku z Nošovic – nefiltrovaný ležák Radegast s jemným kvasničným zákalem. Rovněž nošovičtí pivovarníci se svezli na módní vlně živých piv, což je v tomto případě rozhodně přínosem. Škoda jen, že „Radek“ v zápětí dochází …

Nedělní ráno nás překvapivě vítá slunečným počasím, po návštěvě Technického muzea Tatra v Kopřivnici přejíždíme autobusem Karosa ŠL 11 do nedalekého Štramberka, města s vůní perníkového koření. Navštěvujeme místní MĚSTSKÝ PIVOVAR , který je podobně jako pivovar kozlovický majetkem společnosti Šmíra – Print s.r.o.

Městský pivovar ve Štramberku
Městský pivovar ve Štramberku

Po dobrém obědě postupně ochutnávám světlý ležák Trubač, dále čtrnáctku Ušák s přídavkem perníkového koření a nakonec i Borůvkový speciál. Rovněž zde nemám kvalitě a chuti piva co vytknout. Na soutoči jsou navíc i piva z již zmíněných Kozlovic. Rovněž ve Štramberku chybí logované sklo, zakoupit lze pouze tácky a etikety a také místní pivo v dárkovém balení.

V dobré společnosti
V dobré společnosti

Loučím se s přáteli a odjíždím vlakem směr Třinec. S padajícím soumrakem pln očekávání vystupuji z autobusu v podhorské vesničce KARPENTNÁ s výhledy na vrcholky Slezských Beskyd a navštěvuji místní pivovarskou hospodu, kde jsem si předem rezervoval i „postel s nadýchaným polštářem a koupelnou, kde by se dalo tancovat“.

Co zde mají
Co zde mají

Na čepu je kromě piva Bernard především místní kvasnicová „dvanda“ a čtrnáctka, obojí radost poválet na jazyku! Překvapivě zjišťuji, že je zde k ochutnání také pivo Radas ze Stříteže, konkrétně borůvková 11°. Provozovatel pivnice p. Mazur je člověk na správném místě, dávám se s ním do řeči, zakupuji sklenice a etikety, zdarma dostávám plnou náruč tácků z několika pivovarů. Rovněž ochutnávám místní specialitu, kořeněné škvarky.

Pan Mazur
Pan Mazur

Pondělní ráno mě budí zvuky ne nepodobnými proslulé Karpatsko – dukelské operaci. Zvuk hlomozících pivních sudů se mísí s bečením ovcí, řehtáním koní a hlasitým pozdravem okolo se pasoucí drůbeže. Poslední dotyk venkova před cestou do industriálního pekla jménem Třinec. Město je celé laděno do šedé, z místních vysokých pecí tryská rudý vulkán plný žhnoucích jisker a silný vodní proud jej mění v oblaka páry. Zápach síry mě dráždí až hluboko v krku. Rychle pryč odsud!

Těším se, jak spláchnu nainhalovaný prach nějakým dobrým mokem. Ten nacházím v Bohumíně, na ulici Československé armády, v restauraci s trochu záhadným názvem Carrabbas. Zde je kromě produktů z pivovarů Ostravar a Radegast na pípě těž místní pivo SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK v provedení polotmavá 13°. Pivo je celkem dobré, i když už asi není v nejlepší kondici, místní dávají jednoznačně přednost pivům z průmyslových pivovarů.

Výlet k dolu Michal
Výlet k dolu Michal

V odpoledních hodinách opouštím tento trochu opomíjený kout naší vlasti a odvážím si domů jen ty nejlepší dojmy z lidu „na konci světa“



[Petr Tuček] [Zobrazeno 7615x] [25. říjen 2013]
[Pivní cesty] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

roka66

pátek, 8. květen 2015
15:47

Pěkný komentář. Škoda jen v Ostravě nevyužít návštěvu Biovaru. Qásek by si to zasloužil !!!, Garážmistr a Pikard možná méně, ale vše v jednom městě.


napsal(a): roka66 (roka66(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dubacek P.

pátek, 13. prosinec 2013
23:05

Moc hezky napsano. Snad bych jeste doplnil o moznou navstevu pivnich lazni ve Stramberku. Ne ze by lazne byly zajimavejsi nez nejake jine, ale maji nadherne interiery.


napsal(a): Dubacek P. [Odpovědět]

Senator

neděle, 27. říjen 2013
19:28

Pěkný článek, akorát zmínka o Třinci mne příliš nepotěšila, dejte tomuto městu šanci! To město má těžko definovatelné industriální kouzlo...a pokud se vracíte ve dvě v noci z místního baru a neslyšíte nic, než hučení železáren, může to být až poetické. A to nejsem místní, ale rozmazlený Pražák! ;)


napsal(a): Senator (janbartuska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 26. říjen 2013
09:36

Dwarf

pěkná cesta, jsem zvědav, kdy se tam sám dostanu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
20:31


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI