Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Náplavka pivu

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Náplavka pivu

Náplavka pivu

Brewstock, aneb pivovary na náplavce je nová pivní akce v Plzni. V pátek a sobotu (26.-27. května) patřila náplavka řeky Mže, mezi Saským a Rooseweltovým mostem, pivovarům a to i takovým, které jsme ještě neměli tu čest v Plzni a okolí přivítat. Počasí je krásné a tak se můžeme po pracovním dni vydat okoštovat nějaké to pivko k vodě. Kolem půl čtvrté odpolední se prostor pozvolna zaplňuje, což je příjemné a degustování tak nic nebrání. Postupem času je příchozích víc a víc, což zase činí jistě potěšení zúčastněným pivovarům.

Lidé přicházejí
Lidé přicházejí

Pivo se tu čepuje výhradně do skla. Pokud jste si nevzali vlastní, můžete si koupit/půjčit sklo festivalové a to oproti záloze 100,-Kč. Bohužel tato informace nikde nebyla moc zveřejněna a vysvětlena, takže jsme svědky situací, kdy zejména starší návštěvníci po obdržení informace, že se může točit jen do skla, které stojí 100-Kč, smutně odcházeli. Zástupci pivovarů jim věc nestačili dovysvětlit, jak rychle mizeli od stánků. A to si myslím je škoda, protože rozšířit si pivní obzory je velmi žádoucí v každém věku. Vždyť festivalovou skleničku můžete pořídit i vrátit v jakémkoliv stánku.

Festivalové sklo
Festivalové sklo

K umývání skla slouží dvě cisterny s pitnou vodou, což plně postačuje. Bez jakýchkoliv front se tak dají skleničky vymýt, jen si člověk musí správně rozvrhnout trasu "korzování", aby nechodil z jednoho konce na druhý. Některé stánky dokonce nabízely možnost natočit do již předem vymyté sklenice a vaši použitou si nechali a následně sami vymyli. Někde si s tím naopak hlavu nelámou a bez upozornění natočí i do sklenice již Vámi použité.

Jeden z exotičtějších stánků
Jeden z exotičtějších stánků

Za pivovarskými stánky se nacházelo malé pódium, kde později vystupují kapely. Nevím jaké, než jsem odešel, hrála jedna, které do akce docela zapadla a navodila příjemnou atmosféru. I hlasitost, která bývá občas problémem, byla zvolena velmi dobře, takže nerušila v rozhovorech o dobrém pivu. Za tímto podiem je umístěno několik stánků a jedna vejtřaska s občerstvením a nealkem. Před nimi se nacházel jeden velký stan, kde je umístěno několik málo laviček. Určitě by jich pro příště bylo třeba mnohem víc, abyste si mohli k jídlu sednout. Počasí tento problém nakonec vyřešilo samo, mnozí posedávali různě po mezích.

Posezení a trochu stínu
Posezení a trochu stínu

Ochutnal jsem Clock, Chříč, Zvíkov, Sibeeria (to je jediné pivo, které vylévám - bylo nakyslé), Pivečka, Lucky Bastard, Hellstork, Permon, Hořice. Žádné pivo mě nezklamalo, krom výše zmíněného. Chci ochutnat i piva dalších pivovarů, která jsem doposud neměl možnost nikde ozkoušet, ale když jejich nabídka začíná např. stupňovitostí 16 a výše, raději je vynechávám (i s ohledem na slunné a velmi teplé počasí).

Tohle fakt nešlo
Tohle fakt nešlo

Z mého pohledu by zde mohla být víc zastoupena i piva slabší stupňovitosti. Ne každému tzv. "voní" zde zejména zastoupené styly piv typu ALE. Dále jsem očekával větší zastoupení minipivovarů plzeňského okolí. Např. takový Radouš, či nedávno otevřený minipivovar Šťáhlavice, by se dnes určitě neztratily. Nevím zda byli osloveni a odmítli, nebo by jejich účast nezapadla do koncepce pořadatelů. To by nám pověděli jen oni.

Jeden z místních
Jeden z místních

Celkově lze říci, že akce byla více než povedená a je za ní pořadatelům třeba poděkovat. Zdar umocnilo již zmíněné nádherné počasí. Pro příště bych ovšem doporučil navýšit buňky toitoiky. Přeci jen dvě na celou akci je opravdu ale opravdu málo.

Závěrem ještě doplním jeden postřeh. Když jsme si chtěl koupit jedno pivo s sebou do vlaku na zpáteční cestu, bylo mi sděleno, že pivovary mají zakázáno točit do kelímků. Nicméně nakonec mé smutné oči pána přemluvily a jedno na cestu do podpultového kelímku dostávám. :-)



[Luboš Svoboda] [Zobrazeno 4548x] [31. květen 2017]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Ivo.K

středa, 31. květen 2017
10:10

Jak je níže uvedeno,organoizace nic moc.Pivovary nezklamali


napsal(a): Ivo.K [Odpovědět]

Michal_CB

středa, 31. květen 2017
09:10

Michal_CB

Byl jsem na Brewstocku v pátek a ty prostory jsou podle mně nedobré. Vypadá to tam krásně, procházíte se po trávě tesně u řeky a tak, ale prostoru kolem stánků je neskutečně málo - jenom jedna úzká nudle povedle všech pivních stánků, sevřených mezi svahem a vodou, je prostě na postávání a klidnou degustaci nevhodná, protože se kolem tlačí davy lidí. Pár věčně obsazených laviček u občerstvení to nevytrhne, a před pódium se vejde tak 70 lidí max. Toalet taky nebylo mnoho a navíc, komu se pořád chce po všech těch pivech do svahu, příp. obcházet celý areál :) Letos to bylo únosné, protože byl první ročník a míň návštěvníků a počasí mimořádně přálo, ale nechci si představovat, jaké by to bylo v případě přívalového deště nebo zvýšené hladiny řeky. Co se týče pivní nabídky tak super, nezklamalo ani jedno z ochutnaných piv, od Zhůřáka bylo fajn snad všechno. Proč festival raději nespojit s tím v Depu, když je stejně dělí jenom dva týdny a v Depu je prostoru dost?


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
21:23


posted by: Inzerce

Pivomilec

středa, 31. květen 2017
17:54

Michale nebyl to první ročník, nýbrž druhý, a právě ten první se vloni konal v DEPU, a mně se tady na náplavce rozhodně líbilo více. Byl jsem v pátek i sobotu, celkem tam strávil 12 hodin, byly chvíle kdy opravdu prostor nestačil pojmout příchozí, a lidé si překáželi, ale to bylo nárazové, stejně jako s obsazeností toitoiek, takže já nemám proti organizátorovi větší výhrady, stejně tak proti nabízeným pivům.


napsal(a): Pivomilec (hurvajs.q(a)quick.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI