Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Na výstavu do pivovaru

[pondělí, 21. červenec 2014]

Ode dneška mohou návštěvníci hanušovického pivovaru Holba shlédnout nově instalovanou výstavu fotografií „Lesy objektivem lesníků“. Fotky dokumentují zajímavé momenty života v jesenických lesích očima jejich autorů. Výstava je jedním z dalších projektů dlouhodobé spolupráce pivovaru Holba a Lesů ČR.

Před 9 lety ji otevřel projekt Holba Jeseníkům, orientovaný na výsadbu mladých stromků v Jeseníkách. Od té doby se ho daří úspěšně rozvíjet. Potvrzuje to i současná výstava 30 fotografií, instalovaná v expozičních prostorách varny. Jejich autory jsou sami lesníci, jedním z nich je Jiří Šikl z revíru Loučná nad Desnou, který spolu s hanušovickými pivovarníky, coby dobrovolníky, každoročně sází stromky ve svém revíru. Většina fotek je právě z oblastí, kde pivovarníci vysázeli už 4000 stromků.

Pivovar Holba láká nejen na výstavu. V malebném pivovaru uprostřed Jeseníků poznáte tradiční výrobu piva, které tady vaří podle původních receptur už 140 let. Můžete ho degustovat třeba se sládkem, posedět u pivovarských rybníků nebo navštívit Pivovarské muzeum. Najdete tady také stylovou Pivovarskou restauraci, kde fortelně načepovaná Holba chutná nejlépe. Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a stáčírny sudů. Exkurzi je třeba objednat předem telefonicky nebo emailem, vstupné je 30 Kč na osobu.


Z několika tisíc výčepních z celé České republiky se do užšího výběru 9. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender* dostalo 118 výčepních, z nichž se jich do celonárodního finále probojovalo 20 (17 mužů a 3 ženy). Zkušení specialisté navštívili v uplynulých týdnech tuto více než stovku restaurací a hospod a přímo v praxi prověřili, za běžného provozu a v utajení, soutěžící výčepní. Uspěli ti, kteří v rámci běžného pracovního dne prokázali nejlepší technické znalosti a dovednosti včetně péče o pivo a výčep a také přístup k zákazníkům. Jméno vítěze pro rok 2014 bude známé 7. srpna, kdy dvacítka finalistů předvede v Plzni svůj um široké veřejnosti a odborné porotě.

Dvacet nejlepších se do finále kvalifikovalo nejen díky řádné péči o výčep a pivo, přístupem k hostům a štamgastům, ale především prokázáním těchto dovedností ve chvílích, kdy netušili, že jejich práci hodnotí utajení znalci piva. Dobře umyté sklo, opláchnutí sklenice před čepováním, technika načepování, úroveň servírování, teplota piva, pěna, ale také osobnost výčepního a jeho komunikace s hosty, chování za výčepem či čistota oblečení. Nic z toho porotcům neuniklo.

Výběr finalistů probíhal za běžného provozu přímo v domovských restauracích jednotlivých přihlášených,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který je zároveň předsedou prestižní soutěže s mezinárodním přesahem. „Zájem o účast v soutěži je každoročně obrovský. Naši lidé hodnotili velice přísně, do finále se dostali skutečně jen ti nejlepší z nejlepších! Naším cílem je nejen vařit plzeňský ležák Pilsner Urquell té nejvyšší kvality, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice. A o to jde v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender především.

Letos se koná již 9. ročník soutěže. Doposud úřadujícím mistrem výčepním je loňský vítěz Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky v Praze, který bude členem odborné poroty v sekci čepování.

Finále se uskuteční v prvním srpnovém týdnu v Plzni. „Ve středu 6. srpna finalisté absolvují v pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a večer představí své umění široké veřejnosti v zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Následující den je čeká praktická část před odbornou porotou a slavnostní vyhlášení na galavečeru,“ doplňuje tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Vítěz národního finále získá možnost uvařit si vlastní várku společně s vrchním sládkem Václavem Berkou, cestu po vybraných evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu obchodního sládka, trofej pro vítěze, ale zejména přinese své restauraci vysokou prestiž a signál hostům, že „jeho“ restaurace se umí o pivo a své hosty skutečně skvěle postarat.

* Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku. Cílem soutěže je dlouhodobě zvyšovat úroveň hospodské kultury v České republice prostřednictvím lidí, kteří pivo „dělají“ každý den.


Legendární zpěvák a idol 60. let Václav Neckář se skupinou Bacily, jedna z nejtalentovanějších mladých zpěvaček současnosti Ewa Farna a jako zlatý hřeb programu olympijská vítězka ze Soči Eva Samková. A k tomu moře zlatavého moku, vybrané laskominy a bohatý celodenní program plný atrakcí a zábavy pro velké, malé i ty nejmenší. To vše nabídne již sedmnáctý ročník tradičních Krkonošských pivních slavností, které se uskuteční v sobotu 9. srpna od 10 hodin dopoledne na vrchlabském náměstí a přilehlých prostranstvích.

Rok utekl jako voda a Krkonošské pivní slavnosti jsou opět o rok starší a slaví své sedmnáctiny. Nedávno jsme ještě byli batolata, teď s námi lomcuje puberta a za rok už budeme plnoletí a snad i moudřejší. Bylo naším cílem, aby si v programu, který nepřímo vstřebává neúprosný chod čas a příchod nových generací, našli to své úplně všichni,“ uvedl zástupce pořadatelského týmu Petr Ticháček.

Pro letošní ročník si pořadatelé opět připravili řadu novinek a překvapení. Jedním z nich bude Fotobedna, která každému zájemci umožní získat upomínkovou a především originální fotografii s nejrůznějšími rekvizitami či pozadím. Neméně zajímavou atrakcí pro všechny zdatné turisty je i Krkonošská pivní soutěž o pobyty na Friesových boudách či vouchery do pivní lázně. Pro rodiny s dětmi bude vedle pódia připraven dětský park, kde vedle skákacích hradů, trampolíny a malování na obličej vyroste dětský hlídací koutek se školkou Makovička či horolezecká stěna.

Návštěvníci akce se mohou těšit na bohatý celodenní hudební program. Jeho hlavními hvězdami budou Václav Neckář se skupinou Bacily a talentovaná zpěvačka Ewa Farna. „Spojení těchto dvou interpretů v sobě skrývá velký náboj a my věříme, že tradičně vděčné vrchlabské publikum si nenechá ujít tyto jedinečné koncerty,“ říká Petr Ticháček. Během dne se na pódiu představí i vrchlabský svérázný soubor Cémur Šámur, punkoví dravci Driák, revivalové skupiny Kabát a Alibi rock či kapela Flendrs. Celý hudební maratón pak v sobotu dopoledne odstartuje svým koncertem Big band vrchlabské Základní umělecké školy.

V průběhu podvečera pak náměstí ozáří lesk „zlaté“ Evy Samkové, která se vrátí do svého rodného města pozdravit své sousedy. „Eva je čiperná a rozverná dračice, která je pro každou čertovinu. Ani tentokrát nic nenechá náhodě a návštěvníci se mohou těšit na velké překvapení,“ naznačuje Ticháček.

Díky finanční podpoře ze strany města Vrchlabí se pořadatelům podařilo udržet beze změny i vstupné. Kdo na náměstí přijde do 14. hodiny, bude mít vstupenku za 50 korun, po 14. hodině se cena zvýší na 100 korun. Děti do 130 centimetrů budou mít jako tradičně vstupné zdarma.


Film Díra u Hanušovic míří na Moravu

[úterý, 15. červenec 2014]

Film, který vznikl za podpory pivovaru Holba, uvidí jako první diváci na Moravě. Na slavnostní předpremiéry se mohou diváci těšit už v tomto týdnu. V Olomouci se bude promítat v CineStar 17. července, o den později v Zábřehu v Retru a 19. července v Šumperku v kině OKO. Diváci se na nich setkají s hlavními protagonisty, režisérem filmu Miroslavem Krobotem, scénáristou Lubomírem Smékalem a herci Ivanem Trojanem, Táňou Vilhelmovou, Lenkou Krobotovou nebo Jaroslavem Pleslem. Na vybraných projekcích dostanou pivo sponzora filmu jako dárek.

Na Moravu míří Díra u Hanušovic po úspěšném představení se na MFF v Karlových Varech, kde film soutěžil o Křišťálový globus. V Praze bude mít svou premiéru 23.červenece.

Přesně před rokem se v Holbě sešli režisér filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot a producent s vedením pivovaru. A bylo rozhodnuto. Holba podpoří vznik filmu, který je poutavým příběhem z kraje ryzího piva z hor, o jeho lidech, životě a jeho paradoxech.

První natáčení načernalé komedie proběhlo v srpnu ve Vikanticích a dnes se film těší na první návštěvníky a jejich ohlasy.

Film vypráví současný příběh mladé učitelky Maruny, která pracuje jako hospodská v malé vesnici na Hanušovicku. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází, jak už to bývá, většina obyvatel. Táňa Vilhelmová v roli Maruny tady čepuje Holbu jako zkušená šenkýřka. Postava Maruny ji stejně jako Jeseníky inspirovala. „Maruna má můj obdiv. Myslím, že kdybychom se spolu potkaly, a pokud by se se mnou vůbec dala do řeči, zírala bych na ni s otevřenou pusou. Řekla bych si: tak to je ženská. Jsem úplný ořezávátko! Aspoň to mi běželo hlavou, když jsem četla scénář. A když jsme natáčeli, nechala jsem se vést od režiséra, scenáristy, herců… I Jeseníky jsou velmi inspirující místo; kdybych byla malíř nebo spisovatel, tak tvořím jenom tam,“ říká Vilhelmová.

Poetika filmu Díra u Hanušovic vyžaduje špičkové herce, a tak není divu, že Krobot obsadil převážně herce, které dobře zná ze spolupráce na divadle. Zároveň se však nebál do rolí vesničanů obsadit řadu neherců. Pro tvůrce bylo podstatné, aby hrdinové filmu promlouvali naprosto věrohodným jazykem, který patří k prostředí, kde se děj filmu odehrává. Proto postavy mluví v nářečí. Přestože se režisér zabýval i možností obsadit herce z Moravy, jimž by dialekt nedělal takový problém, vsadil nakonec na jistotu a obsadil herce, které dobře znal. Jejich role pak namluvil v nářečí na CD a s předstihem je hercům rozdal, aby měli dostatek času se dialekt naučit.

Stejně jako prostředí Jesenicka byl pro tvůrce důležitý i humor. „Humor je pro mě nezbytnou součástí díla, pokud vnímám divadelní inscenaci nebo film jako pokus o sdílení, porozumění a hru. Což vnímám. Mám rád humor, který netrčí v podtitulu jako zadání, ale je zdánlivě samozřejmý a nenápadný, humor, který dokáže být na hraně tragického, provokuje mozkové buňky a hravost,“ říká Miroslav Krobot.

Jeseníky učarovaly i hercům a celému štábu. Na rozdíl od jiných natáčení, kdy se velmi často pendluje mezi domovem a placem, bydleli herci i štáb několik týdnů na místě lokace. Celý film se natáčel ve Vikanticích, tedy necelých deset km od Hanušovic.

Spojení hanušovického pivovaru s tímto filmem je stejně přirozené jako ztělesnění jeho hlavních postav. Navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. Za finanční podpory pivovaru vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.


Koupaliště ve Svijanském Újezdě vítá každoročně druhou červencovou sobotu milovníky piva a dobré zábavy na Slavnosti svijanského piva. Letos proběhl jubilejní 25. ročník, na který zavítalo 16 000 návštěvníků z celé republiky. Největším lákadlem byl svijanský prémiový světlý ležák 450, kterého se vypilo 250 sudů, a hvězdné kapely v čele se skupinou Olympic.

Již kultovní svátek piva si každoročně nenechají ujít tisíce Čechů. Letošní ročník byl výjimečný dvojitými narozeninami. Slavnosti svijanského piva proběhly už po 25. a svijanský pivovar slaví letos 450. výročí od svého založení. Program byl proto nabitý zvučnými jmény českých hudebníků a nechybělo ani narozeninové pivo, prémiový světlý ležák 450. Jedná se o pivo uvařené z nejtradičnějších českých surovin tím nejtradičnějším možným způsobem. Jak se ukázalo, návštěvníkům se Svijany tímto pivem opravdu trefily do chuti, vypili ho totiž 250 sudů a snědli 1700 kopečků zmrzliny, která byla z tohoto prémiového ležáku připravena. Druhou příčku v pomyslném žebříčku oblíbenosti obsadila svijanská stálice, jedenáctka Svijanský Máz. Na čepu byla všechna piva ze svijanské produkce, celkem se jich vypilo 700 sudů.

Organizátoři letos připravili také jednu novinku, pivní degustaci. Příchozí si tak mohli na vlastní kůži vyzkoušet práci odborných degustátorů, když museli mezi neoznačenými vzorky poznávat konkrétní piva ze Svijan.

Ve svižném tempu probíhala i hudební vystoupení. Před davem fanoušků zazpívala třeba Marta Kubišová, Jan Vančura & Plavci, Turbo, Petra Janů nebo skupina Olympic, která dokonce dvakrát přidávala. Po setmění zábavu přerušil velkolepý narozeninový ohňostroj, po kterém se na obou pódiích opět rozezněla hudba.


Pivovar Dudák v posledních letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje se ziskem. Pro začátek roku 2014 ve srovnání s rokem 2013 narostl výstav strakonického piva o šest procent. Město Strakonice je proto na svůj hlavní klenot náležitě pyšné.

Pivovar Dudák, největší pivovar v Pošumaví má za sebou klíčové roky svého fungování. Za poslední rok a půl investuje historicky největší částky do plánovaných oprav a nutné výměny technologií. K tomu měl pivovar v loňském roce obrat více než 105 milionů korun a na účtech bylo na konci roku 2013 více než 18 milionů, což je o 700 tisíc více než v roce 2012. Po odečtení nepeněžních operací (tzv. odpisů) dosáhl pivovar zisku 7,1 milionů korun, což je lepší výsledek než v roce 2012. Vzhledem k vývoji výstavu piva v prvních pěti měsících roku 2014, očekává vedení pivovaru další zlepšení výsledku hospodaření.

„Náš pivovar je finančně zabezpečený. Rozhodně nehrozí to, že by město Strakonice chystalo jeho prodej. I když se takové poplašné informace po posledním jednání zastupitelstva města znovu objevily. Opakuje se tak stejný scénář jako před minulými komunálními volbami. Byli bychom velice hloupí, kdybychom se zbavovali našeho prosperujícího rodinného stříbra,“ uvádí Pavel Vondrys, starosta Strakonic.

V březnu 2009 zodpovědně naplánovalo tehdejší představenstvo a dozorčí rada pivovaru Dudák nutné výměny zastaralých pivovarských technologií a s tím spojené investice a opravy majetku. Ty byly naplánované až do roku 2018.

„Z naplánovaného sedmdesáti milionového objemu jsme investovali již více než 44 milionů korun. K plánovaným investicím bylo nutné zrealizovat další opravy o objemu 16 milionů korun. To vše za plného provozu pivovaru a z vlastních peněz uspořených za předchozí roky. Bez jediné koruny z úvěru. Navíc se daří opravy urychlit nad rámec běžné doby,“ uvádí Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru Dudák s tím, že generální oprava v pivovaru skončí o rok dříve, než bylo v plánu.

Největší položku - okolo 6 miliónů spolkla rekonstrukce výrobny ledové vody pro chlazení a jejího rozvodu po areálu pivovaru.

Bylo nutné nahradit zastaralou kanalizační přípojku na Podskalí (1,1 milionu Kč). Pivovar má také od loňského roku svou vlastní fotovoltaickou elektrárnu. Veškerou elektrickou energii, kterou vyprodukuje, v pivovaru spotřebují. Investice do ní se vrátí zhruba za šest let.

„Snad nejdůležitější investiční akcí byla výměna linky na stáčení sudů KEG. Ta zajišťuje snížení nákladů na plnění sudů a výrazné zlepšení chuťových vlastností piva. Výměna končí v těchto dnech, vyšla na osm milionů korun,“ uvádí Jaroslav Tůma.

Více než dva miliony korun stála oprava dna dvou důležitých nádob při výrobě piva přímo na varně - rmutovacího kotle a vystírací kádě.

Vlastní úpravna vody pivovaru je navíc nově vybavena o další technologii zajišťující lepší kvalitu základní suroviny nutnou při výrobě piva – vody.

„Abychom mohli expandovat také směrem na Moravu, investovali jsme do našeho expedičního zachlazeného skladu v Holasicích“ uvádí Marek Pohanka, obchodní ředitel pivovaru Dudák.

„Na další podporu prodeje jsme nakoupili nové prodejní stany a výčepní zařízení. Vedle toho i nové propagační předměty, které v dudáckých restauracích výborně slouží k dalšímu budování dobré a kvalitní značky našeho piva Dudák,“ doplňuje Pohanka.

Co se hospodaření pivovaru týká, byl jeho zisk po odečtení nepeněžních operací 7,1 milionů korun.

Výstav činil v roce 2013 více než 62 tisíc hektolitrů piva, což jsou podobné hodnoty jako v předchozích třech letech.

Loňský výstav také ovlivnily povodně na Vltavě a Otavě, kde logicky klesla výtoč piva a také sychravý a studený červen,“ uvádí ředitel Dudáku Jaroslav Tůma.

V letošním roce jsou zatím údaje o výstavu ještě optimističtější než v předchozích letech. V meziročním srovnání let 2013 a 2014 za období leden až květen se v Dudáku letos uvařilo o šest procent více piva, než tomu bylo loni.

Trendem posledních let ve spotřebě piva je, že lidé přestávají chodit do hospod a restaurací a kupují si domů pivo lahvové, jehož spotřeba neustále roste. V roce 2013 představovala jeho spotřeba 60 % celkové spotřeby.

Ve srovnání s celorepublikovým průměrem se ve Strakonicích prodává více sudového piva. „To je také náš cíl, který dlouhodobě plníme. V celkovém objemu prodáváme více než 58 procent piva sudového. Na celorepublikové přitom představuje podíl prodaného sudového piva 40 procent.“ vysvětluje Jaroslav Tůma

Účetnictví pivovaru za rok 2013 prověřila renomovaná pražská auditorská společnost Consultas-Audit, s.r.o.

Účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv a pasiv společnosti, nákladů a výnosů, výsledků hospodaření a peněžních toků v souladu s českými účetními předpisy,“ píše se v auditu.

Zachovat něco z odkazu našich předků ve formě klasické výroby nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele), je v moderní době plné potravin obsahujících různé stabilizátory a náhražky hlavním cílem našeho pivovaru. Tímto směrem proto vedeme všechny plánované investice a opravy,“ uzavírá sládková Dagmar Vlková.


Ve výšce 1351 m se na Šeráku tuto sobotu sejdou Šeráci a Holbové, aby oslavili svá jména a 140. narozeniny pivovaru. Holba tady pořádá setkání jmenovců na Šeráku. Přijedou sem z celé republiky, aby si společně připili Šerákem na Šeráku. Že nejlépe chutná právě tady je nasnadě. Vede k němu totiž náročný stoupák, který avizuje, že to nejlepší si je třeba skutečně zasloužit. Jmenovcům bude k dispozici lanovka a bude jen na nich, jestli se vydají po svých nebo zvolí pohodlnější variantu. Cílem bude Chata Jiřího na Šeráku - nejstarší horská chata v Jeseníkách, připravená poskytnout nejen přístřeší, ale především výborné pivo a místní speciality, včetně proslulých borůvkových buchet. K příjemnému posezení zahraje Holbům a Šerákům kapela a v pivních soutěžích budou moci porovnat své síly.

Pivo je nápojem přátelských setkání a z toho vznikla myšlenka uspořádat sraz jmenovců našeho piva. Chceme, aby se i další Holbové a Šeráci stali součástí velké rodiny příznivců ryzího piva z hor a poznali náš kraj. Posledně přijela více než stovka jmenovců, letos by jich mohlo být až stopadesát“ říká ředitel společnosti Vladimír Zíka.

Stejně jako předchozí ročníky má i ten letošní, už pátý v pořadí, svoji symboliku. Je oslavou přátelství, Jeseníků a Ryzího piva z hor, které se v nich rodí už 140 let.


Pivo Lobkowicz Premium je již podruhé v řadě partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Pro letošní 49. ročník připravil sládek protivínského pivovaru Michal Voldřich speciální várku určenou výhradně pro festival – kvasnicový ležák Lobkowicz. Další novinkou bude škola čepování piva a série zábavných kvízů, při kterých si návštěvníci mohou prověřit své znalosti nejen z filmového prostředí.

O tom, že film a pivo Lobkowicz k sobě neodmyslitelně patří, se mohou návštěvníci festivalu přesvědčit celkem v pěti pivních stanech. „Pro letošní ročník jsme si připravili opravdovou lahůdku – na festival vezeme speciální várku piva Lobkowicz. Bude se jednat o kvasnicové pivo, jehož charakteristikou je příjemně hořká osvěžující chuť s kvalitním řízem a výbornou pěnivostí. Navíc pivovarské kvasinky jsou významným zdrojem vitamínů B, které jsou důležité pro zachování chuti k jídlu, zlepšení trávení a jako prevence nespavosti, nervozity a pocitů únavy,” říká Michal Šneberger, obchodní ředitel Pivovarů Lobkowicz. Hlavní stan se nachází na prostranství před hotelem Thermal a bude vybaven celkem 12 pípami, ze kterých se vedle kvasnicového piva budou čepovat i 12 % Lobkowicz Premium, jeho nealkoholická verze Lobkowicz Premium Nealko, ale také loni velmi populární Merlin Černý a v posledních letech také oblíbená malinovka.

V hlavním stanu o kapacitě zhruba 180 lidí je pro návštěvníky připravena celá řada novinek. „Každý den, kromě prvního a posledního, zde bude probíhat zábavně-vzdělávací program. Ten se bude skládat ze školy čepování piva pod vedením obchodního sládka Zdeňka Raise a kvízu, který se bude týkat jak pivního, tak filmového prostředí,“ popisuje dění ve stanu Michal Šneberger a dodává: „Návštěvníky budeme odměňovat poukázkami na pivo a jídlo, které si výherci vychutnají rovnou v hlavním stanu.“ O dobrou zábavu se od 7. do 11. 7. jistě postará i fotostěna s režisérskou tematikou.

Otevírací doba pivních stanů bude od 9.00 hod. až do 5.00 hod. ráno. Kromě milovníků piva si zde přijdou již od rána na své i opravdoví gurmáni. Těšit se mohou například na pivovarské preclíky Lobkowicz, hovězí steaky, lososa, pravou italskou bruschettu, pastu, gnocchi, čerstvě upečené bagety ale i sushi. Jako sladkou tečku si pak mohou dopřát francouzský moučník Éclairs.


Letní teploty zvedly prodeje piva až dvojnásobně. Týká se to především restauračních zařízení s ideální lokací na výletních trasách. Jejich kapacitu teď navyšují i venkovní posezení. Denní prodeje oblíbené Holby v červnu šplhaly ke dvěma tisícům hl a další nárůsty sebou přinese doba dovolených.

Nejvyšší poptávce se těší zahrádkové jedničky - ikonický Šerák, Holba Kvasničák a ochucená Holba Brusinka. Začaly prázdniny a Jeseníky už tradičně patří k nejvíce navštěvovaným horám u nás. Holba se stala jejich symbolem a ochutnat ji chce každý turista. Jen v červnu se sudové Holby prodalo téměř 20 tisíc hl. Roční prodeje sudového piva se pohybují okolo 180 tisíc hl a to je více než polovina z celkového výstavu pivovaru. Holba si vede výborně nejen v sudech, kde jde proti narůstajícímu trendu konzumace lahvového piva doma. „Pití piva u nás bylo vždy společenskou záležitostí a lahev u televize může jen stěží nahradit posezení s kamarády ve stylové hospůdce. U dobrého piva je radost posedět. Kromě toho např. v menších vesnicích mají i dnes pohostinství nejen roli společenskou, ale také informativní. Přece jen je zábavnější posezení s kamarády než s tabletem “ říká Vladimír Zíka, ředitel hanušovického pivovaru. Stejný názor mají i provozovatelé restaurací a kaváren v zahraničí, kde se stále častěji objevují cedulky s nápisy „wi-fi nemáme, bavte se spolu“.

Pivo Holba je kromě své jedinečné chuti známé také svojí vysokou pitelností, a proto dokáže plnit hospody. Takové pivo se krásně pije, láká k dalšímu doušku a tím i delšímu posezení.

Léto zvyšuje také poptávku po Holbě v plechovkách. Pro jejich praktičnost je konzumenti, kteří chtějí mít svého favorita stále u sebe, berou především na cesty. „Plechovky jsou doplňkovým obalem a stáčíme do nich především Holbu Šerák. Prodeje se pohybují kolem 3 tisíců hl ročně,“ komentuje Vladimír Zíka. Pozitivně hodnotí také rostoucí zájem o nealkoholickou Holbu Free, která se letos poprvé stáčí také do lahví.

V létě je zapotřebí posílit nejen samotnou výrobu piva, ale také servis a distribuci. Stáčírny běží v plném provozu tj. na 3 směny, stejně jako varna, kde navíc dochází k prodloužení varního cyklu. Plná je také kapacita ležáckých sklepů. Do jejich rekonstrukce investoval pivovar 40 milionů korun, aby tak vytvořil ideální podmínky pro dlouhé dozrávání piva, které dává Holbě vyváženou plnou chuť a výborný říz.

V létě stoupají nároky také na zákaznický servis, který zajišťuje, aby se pivo dostalo ke konzumentovi vždy v provotřídní kvalitě.


Ve dnech 3. až 5. července 2014 se uskuteční již dvacátý ročník Rock for People, nejznámnějšího hudebního festivalu konaného v České republice. Jeho návštěvníci mu k jeho narozeninám budou moci připít speciálním pivem, připraveným Staropramenem, generálním partnerem festivalu, pouze pro tuto příležitost. Půjde o nefiltrovanou, nepasterizovanou Staropramen 11°. Celkem pak bude pro návštěvníky připraveno 6 druhů piv, dva druhy beermixů, Sládkova limonáda a poprvé také čepovaný cider. Kvalitu piva bude opět hodnotit a kontrolovat pivní policista. Letos poprvé své služby Staropramen zaměřil také na vozíčkáře, kterým připravil koncept Festivaly bez zábran, a který pomůže zvýšit komfort hednikepovaným lidem.

Gratulantů budou mít pořadatelé festivalu letos jistě dost. Připojuje se k nim i generální partner Staropramen, který speciálně pro letošní ročník připravil extra várku ležáku Staropramen 11°. „Staropramen 11° byla v posledních dvou ročnících nejoblíběnější druh piva na festivalu. Proto jsme se rozhodli ji návštěvníkům nabídnout jinak - nefiltrovanou, nepasterizovanou. Je to náš dárek k letošnímu kulatému výročí jednoho z nejvýznamnějších festivalů u nás,“ uvedl k novince Michal Šlechta, manažer značky Staropramen. Toto festivalové pivo návštěvníci festivalu dostanou ve Staropramen hospodě čepované do skla.

Co se pivního servisu i nabídky týká, výčepní místa letos doplní prostorné zahrádky se slunečníky, kde se budou čepovat další tři druhy smíchovských ležáků - Staropramen Granát, Nefiltrovaný a Ležák. K dostání bude také čepovaný Staropramen Světlý či Nealko. A nebude chybět velké množství míst k sezení v několika velkých pivních stanech,“ doplňuje informace Jan Vošta, event&sponzoring manažer společnosti Pivovary Staropramen.

Nejpřísnějšími hodnotiteli kvality i míry piva jsou každý rok desetitisíce návštěvníků festivalu. Dozor nad co nejkvalitnějším servisem piva si proto i letos podrží expert na degustaci pivovaru Staropramen Jan Špaček, jemuž bude pomáhat profesionální tým servismanů z firmy Thermotechnika. „Honza bude jako každý rok v areálu festivalu kontrolovat teplotu, míru a chuť čepovaných značek,“ říká k náplni práce svého kolegy Vošta.

Protože Staropramen letos rozšířil své portfolio o stále populárnější cider z nabídky své mateřské společnosti, na Rock for People si odbude premiéru Carling Cherry Cider v točené podobě u Evropa 2/ Vestax stage. Každý, kdo bude hledat osvěžení či schlazení by si toto místo neměl nechat ujít.

Na festivalu se návštěvníci i letos mohou těšit na Cool zónu – prostor s nabídkou pivních mixů z portfolia Staropramen Cool s čepovaným Cool Grepem a Cool Třešní v plechu. Ty jistě přijdou vhod třeba po návštěvě kurtu na plážový volejbal nebo badminton kousek od runwaye. K dostání bude také nealkoholická sladová Sládkova Limonáda, která bude k dostání na většině Staropramen pointů.

Velkou novinkou Staropramenu letos bude i projekt „Festivaly bez zábran“, který navazuje na interní projekt společnosti Staropramen „Sbírej víčka, postavíme….“ a jehož cílem je usnadnit pohyb tělesně postižených fanoušků letních festivalů po samotném areálu a nabídnout jim větší komfort, co se zázemí týká. Proto pro ně Staropramen připraví vyvýšenou platformu s nájezdovou rampou pro kvalitnější zážitek z hudebních vystoupení a dále v rámci areálu položí přechodové pásy, které vyrovnají terén a zpřístupní některé hůře dostupné části areálu hudebního festivalu. Vyšší bude počet speciálních, bezbariérových toalet. „Vozíčkářům také nabídneme jim uzpůsobené zázemí například v podobě snížených barů. Toto zázemí bude i jakýmsi „meeting pointem“ pro vozíčkáře a jejich doprovod, navíc s vlastním programem, který je samozřejmě určen i pro běžné návštěvníky festivalu,“ upřesnila Jana Bártová, manažerka odpověnostních projektů společnosti Pivovary Staropramen.

Zapojit se do projektu „Festivaly bez zábran“ budou moci i sami návštěvníci, pokud do označených sběrných boxů odevzdají plastové uzávěry z PET lahví (například festivalových vod) nebo kovové zátky. Ty se budou vybírat v označeném stanu u 24-hodinové zóny i v hlavním stanovém městečku. Každé víčko pomáhá!

„Mít dobrého a silného partnera je pro pořadatele velmi důležité. Na Staropramenu oceňujeme jak kontinuitu hudebního konceptu a partnerství s námi, tak také to, že každý rok přijde s nějakou novinkou, která přináší přidanou hodnotu návštěvníkům. Nefiltrovaná jedenáctka nebo posílení bezbariérovosti festivalu jsou jedny z příkladů,“ řekl k partnerství se Staropramenem ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes.


Blíží se doba letních dovolených, kdy si všichni užívají volna, lenošení a pohody. K tomu patří také posezení s orosenou sklenicí piva. Samozřejmě Královédvorského Tambora. Proto jsme se rozhodli vyhlásit letní fotografickou soutěž pro všechny příznivce našeho pivovaru. Pošlete ze své dovolené snímek se značkou našeho pivovaru, může být na lahvi, tričku, na reklamě apod. Musí být ale zřejmé, že se jedná o pivo Tambor. Fotografie můžete přidávat buď na facebookový profil Královédvorského pivovaru Tambor nebo na stránku Fanklubu Královédvorského piva Tambor.

Snímky, které získají nejvíc like, odměníme.

Zároveň pracovníci Královédvorského pivovaru Tambor vyberou i fotografii, která se nejvíc líbí jim. Fotky lze také zaslat na mail: machek@pivo-tambor.cz. Na facebookové stránky je v tom případě vložíme sami.

Soutěž odstartujeme v pondělí 30. června a potrvá celé prázdniny. Na konci července provedeme první hodnocení. Celkové výsledky potom budou známy po skončení letních prázdnin.

Oceňovat budeme originalitu, vtipnost a atraktivitu snímku.

Pijte Královédvorské pivo Tambor, foťte se a vyhrajte.

Facebook pivovaru Tambor: https://www.facebook.com/pages/Pivovar-Tambor/272322416262078?ref_type=bookmark

Facebook Fanklubu: https://www.facebook.com/groups/109394629771/


V sobotu 9. srpna můžete být v mikulovském amfiteátru svědky toho, jak se po boku vína stává pivo nejoblíbenějším nápojem jižní Moravy. Letošní IV. ročník festivalu Mikulovské Pivobraní představí ten nejlepší a nejpestřejší výběr pivních specialit, vynikající rockový koncert a bohatý program pro návštěvníky všech věkových kategorií.

I když může titulek na první pohled působit jako dobrý vtip, letos se už počtvrté můžete sami přesvědčit, že takový Oktoberfest „v menším“ najdete i na jižní Moravě. V nádherném prostředí mikulovského amfiteátru, obklopeném vinicemi, máte 9. srpna možnost degustovat více než 60 druhů piv a pivních speciálů z produkce jak těch nejmenších rodinných pivovarů, tak i těch velkých tradičních z celé České republiky, ale i z Rakouska.

Na letošním celodenním pivním jarmarku, jehož brány se návštěvníkům otevřou v 10:00 h, budou již tradičně představeny speciály od pivovaru Lobkowicz, náchodského Primátoru i Dalešické lahůdky 10° a 11°. Nebude chybět domácí pivečko od rodinných pivovarů Bravůr, Syrovar nebo Rychnov nad Kněžnou. Kromě pravidelných účastníků festivalu se můžete těšit také na speciály od moravských pivovarů – mimo jiné nabídne ochutnávky minipivovar Kunc (Hodonín), minipivovar Doubravník, jihlavský pivovar Kozlíček nebo zlínský pivovar Čechmánek. Pořadatele těší také zájem pivovarů z druhého konce republiky – svá piva představí například minipivovar Labuť z Litoměřic či Pivovarský dvůr Chýně.

Vrcholem pivního jarmarku budou řízené pivní degustace, pivní soutěže, prezentace a minipřednášky o vaření piva, historii pivovarnictví nebo o tom, jak se pivo vyrábělo za minulého režimu. Harmonikář s pivními písničkami pak už jen podtrhne skvělou atmosféru odpoledních degustací. Ke kvalitnímu pivu neodmyslitelně patří dobré jídlo - o to se postará Klobásofest. Domácí výrobci špičkových uzenin nabídnou k ochutnávce klobásky na různý způsob.

Zlatým hřebem večera bude rockový koncert, kde se od 16:00 h vystřídají na jednom pódiu legendy české i slovenské hudební scény - Horkýže Slíže, Alkehol, Harlej, Doga a Gate Crashers.

Letošní novinkou je oddělený vstup na celodenní pivní jarmark a rockový koncert. Spíše symbolické vstupné na pivní jarmark ve výši 50 Kč je podle organizátorky festivalu Veroniky Žuravlove jistě dobrá zpráva pro všechny milovníky piva. Vstupenky na rockový koncert včetně vstupu na pivní jarmark můžete zakoupit za předprodejní cenu 170 Kč, která je platná do půlky července, poté se vstupné zvýší o 20 Kč. Předprodej je zahájen od 11. června v TIC Mikulov, TIC Břeclav, TIC Brno a také v ATC Merkur Pasohlávky a hudebním klubu Melodka Brno. Vstupenky je možné zakoupit i na místě v den konání festivalu za cenu 220 Kč.

Veškeré podrobnosti o programu, předprodeji vstupenek a novinkách jsou k dispozici na webových stránkách www.mikulovskepivobrani.cz.

Oktoberfest na Moravě: Mikulovské Pivobraní 2014

Do soutěže ve Žďáře nad Sázavou bylo přihlášeno dvacet vzorků piva ve dvou kategoriích. V kategorii Český světlý ležák 11%-12,9 % EPM osm vzorků a v kategorii India pale ale 14% - 18,9% v jakékoliv barevné variantě, dvanáct vzorků.

Kategorie ležáků byla hodnocena v jednom kole s hodnocením 1-9, jedna nejlepší, devět nejhorší a kategorie IPA byla hodnocena ve dvou kolech. Poprvé dvakrát po šesti vzorcích, tři z každé sady postoupili do druhého kola, kde byli ze šesti finalistů vybráni tři vítězové, bodově se hodnotilo opět 1(nejlepší) - 9(nejhorší).

Domácí piva hodnotilo deset degustátorů, jmenovitě – Jana Běhounková (PRK), Lucie Palánová (Lucky Bastard), Miriam Křivánková (Hop products), Zdeňka Veselá (Pivníci.cz), Luděk Gasseldorfer (homebrewing.cz), Jan Grmela (Lucky Bastard), Rosťa Kloubek (PRK), Jindřich Křivánek (Hop products), Martin Ležatka (pivnici.cz), Zbyněk Dwarf Melichar (PRK).

Degustace začaly v půl jedné a po čtvrté odpolední jsme zahájili vyhlášení výsledků. Nejprve proběhlo slosování bonusových odměn, které věnovala firma Hop products. Z losování jsme vyřadili výherce kategorií a losování dopadlo takto…

1. Hlávkový chmel Amarillo – Big D, Brewery crew, Velké Dářko

2. Triko – Karel Hofman, Dědkovo pivo o.s., Dobronín

3. Triko – Big D, Brewery Crew, Velké Dářko

4. Triko – Lukáš Kačer, Brew Duck, Praha

5. Zápisník – Roman Březina, pivovar Pařibouda, Žďár nad Sázavou

6. Zápisník – Daniel Sýkora, pivovar Sýkora, Jičín

7. Plakát – Big D, Brewery crew, Velké Dářko

8. Džbánek – Petr Smažil, Brewery Crew, Žďár nad Sázavou

Potom jsme přistoupili k vyhlašování vítězů jednotlivých kategorií. Vítězové……

Kategorie č.1 – Český světlý ležák, 11% - 12,9% EPM

1.místo – Martin Holan, Pivní skaut 12°, pivovar Kocelvar, Kocelovice – 34 bodů

2.místo – Petr Březina, Lojza 12°, Stalingradský pivovar, Žďár nad Sázavou – 45 bodů

3.místo – Pavel Dvořáček, Jantarový ležák 12°, pivovar Stolanský křeček, Stolany – 49 bodů

Kategorie č.2 – India pale ale, 14% - 18,9%, v jakékoliv barevné variantě

1.místo – Martin Březa, The Empire strikes back 18°, pivovar Grádyš, Čelákovice – 29 bodů

2.místo – Samuel Majerčák, Potmehúd AIPA 17°, pivovar Potmehúd, Praha/Prešov – 47 bodů

3.místo – Peter Pašen, Pre Žďár 14°, pivovar PO City, Praha/Prešov – 49 bodů

Výherci nakonec získali chmel od firmy Brelex a Hop products, dárkové pivní balíčky Kaltenecker a diplom. Za první místo dohromady 1,75 kg chmele a ostatní výherci 1,5 kg chmele. Děkuji www.varimpivo.cz za neplacenou reklamu, děkuji všem ostatním, sponzorům, degustátorům a hlavně účastníkům soutěže .Další dotazy a nejasnosti na emailu – karel.necada@seznam.cz . Vítězové z Prahy si své výhry mohou vyzvednout po předchozí domluvě v Pivovarském klubu v Karlíně.

Těším se na příští ročník festivalu, který rozšíříme o dvě kategorie. Karel Nečada

Dej Bůh štěstí!


Jednou z velkých atrakcí pro motoristickou veřejnost nejen ve Dvoře Králové nad Labem jsou mezinárodní závody historických motocyklů a sidecarů Královédvorský okruh – Cena Františka Šťastného. Letos se jede již 18. ročník v termínu 21. a 22. června na městské trati ulicemi Dvora Králové nad Labem. Už tradičně se tu milovníci rychlých kol a vůně benzínu setkají také s Královédvorským pivovarem Tambor a jeho výrobky.

Nejlepší ze závodníků v několika kategoriích si odvezou domů dárkové balíčky piva Tambor. Návštěvníci pak mají možnost se po oba dva dny (sobota- trénink, neděle – závody) osvěžit pivem Tambor. Pro letošní rok se pivovar spojil s firmou Fiedor ze Dvora Králové nad Labem. Díky tomu tak jak ve stáncích závodního depa, tak na protějším „diváckém“ břehu nebudete mít problém nechat načepovat královédvorské pivo. Navíc to přináší i to, že vedle lahodného moku dostanete na jednom místě i velké množství různého druhu občerstvení. U stánků najdou návštěvníci i možnost posezení a klidné konzumace.

Firma Fiedor má mnohaleté zkušenosti s cateringem. Zajišťuje veškeré druhy akcí jako rauty, svatby, výroční akce a prezentace firem včetně tv-projekce, oslavy narozenin, a podobně. Je dobré, že na Královédvorském okruhu bude k dostání také královédvorské pivo.

Už v pátek se od 18 hodin koná v depu Královédvorského okruhu koncert skupiny Mordor Gang.


Nemalou radost mají v nejmenším pivovaru na jihu Čech! Tmavý speciál Jakub 14° Minipivovaru Vyšší Brod skončil na prvním místě soutěže Pivo České republiky 2014 v kategorii Tmavé speciální z minipivovaru. Úspěchem se může pochlubit i světlý ležák Jakub 12°, který v kategorii Světlý ležák z minipivovaru skončil na krásném třetím místě. Aby toho nebylo málo, světlý Jakub zabodoval i v osmém ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky. V kategorii Pivo s výstavem do 10 tis. hl/rok obsadil druhé místo. Výrobek tak může užívat označení Chutná hezky. Jihočesky.

Vyšebrodské pivo si každým rokem získává stále větší renomé, a to i za hranicemi jihočeského regionu. Aktuální ocenění jsou pro majitele pivovaru úžasnou satisfakcí a potvrzením toho, že pivo Jakub své kvality má. „Samozřejmě si ocenění velmi vážíme!“ zmínil provozovatel a sládek Minipivovaru Vyšší Brod Jiří Fojtl, který se do vaření piva pustil před šesti lety.

Degustační soutěž Pivo České republiky se uskutečnila 4. až 6. června na Výstavišti České Budějovice. Do soutěže se přihlásilo 53 pivovarů z České republiky, Slovenska i Ruska. Degustátoři ohodnotili celkově 322 vzorků piv.

Vyhlášení výsledků proběhlo na stejném místě o den později. Kromě certifikátů si vítězové odvezli keramické korbele. Ocenění v soutěži Pivo České republiky je důležité i pro další propagaci vítěžných pivovarů, protože mezi pivními znalci má už dlouhé roky velmi slušný zvuk. Ostatně letos se konal již 18. ročník této soutěže!

Prestižní je ale i ocenění Chutná hezky. Jihočesky! Vyšebrodský minipivovar tak má jednoznačný důvod k oslavám a hlavně dokonalý impuls do další činnosti!


V sobotu 12.7. proběhne na koupališti ve Svijanském Újezdě už 25. ročník Slavností svijanského piva. Návštěvníci se mohou těšit na všechna piva ze svijanské produkce za jednotnou cenu 20 Kč, vystoupení řady hudebníků v čele s kapelou Olympic, zábavu pro celou rodinu a večerní ohňostroj. Vstupné pro dospělé je 200 Kč, děti mají vstup zdarma.

Pivovar Svijany letos slaví 450. výročí od svého založení a vzhledem k tomu, že kulaté narozeniny mají i Slavnosti svijanského piva, bude jejich program opravdu nabitý.

Druhá červencová sobota nabídne na koupališti ve Svijanském Újezdě program na dvou pódiích, letos se o hudební doprovod postarají např. Marta Kubišová s kapelou Petra Maláska, Petra Janů a skupina Golem, Walda Gang, Debillheads, Recese Live, Parademarche, zlatým hřebem programu bude legendární kapela Olympic.

I letos budou moci návštěvníci ochutnat všechna svijanská piva za jednotnou cenu 20 Kč v čele s čerstvým držitelem titulu Pivo České republiky 2014, výročním prémiovým ležákem „450“. Pořadatelé toto pivo vařené výhradně z humnového sladu a vlastního tradičního chmele vyhodnotili jako nejvhodnější ke konzumaci také ve zmrzlé podobě, příchozí si tak budou moci pochutnat na pivní zmrzlině z nejtradičněji uvařeného českého piva. Letos poprvé proběhne degustační soutěž, které se bude moci zúčastnit každý dospělý návštěvník a zapojit se tak do soutěže o ceny.

Připraven je program i pro rodiny s dětmi, malým návštěvníkům bude vyhrazena téměř třetina areálu pro soutěže, pouťové atrakce a stánky.

Na místě bude zajištěno velkokapacitní parkoviště, úschovna kol i stanové městečko, návštěvníci mohou využít autobusovou dopravu od ČD Turnov od 13,00 hodin každých 30 minut až do půlnoci. Autobus pojede i z libereckého autobusového nádraží, stanoviště č. 4 v 11:00, 12:30, 14:00, 17:00 a zpět až do půlnoci. Zájemci se mohou na Slavnosti svijanského piva svézt také historickým parním vlakem, který pojede z nádraží Praha – Braník do Příšovic nebo Turnova.


Nový chodník buduje v těchto dnech před svým areálem Kynšperský pivovar. Navazuje tak na stavební práce z loňského roku, kdy se město postaralo o úpravu a celkové zpřehlednění frekventované křižovatky v ulici Sokolovská. Dalším krokem by podle ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila mělo být vybudování nového přechodu pro chodce k základní umělecké škole.

Tím, že jsme zprovoznili pivovar a otevřeli restauraci, se v této části města pochopitelně zvýšil i dopravní ruch. Proto se chceme podílet na zvýšení bezpečnosti v okolí našeho areálu. Prostranství před hlavní bránou jsme nechali vydláždit a vytvořili třináct parkovacích míst pro pohodlné zaparkování. Nyní v úpravách pokračujeme stavbou chodníku, který povede až na konec pivovarského komplexu,“ okomentoval stavební práce Radek Vomočil. „Až bude chodník hotový, může tady vzniknout přechod pro chodce. Vyznačený má být mezi pivovarem a uměleckou školou, tak aby se lidem usnadnilo přecházení rušné vozovky a řidiči dobře viděli, že si tady mají dávat větší pozor,“ pokračoval ředitel.

Kromě chodníku se pivovar zaměří také na vylepšení zadního nájezdu do dvora. „Veškeré práce by měly být hotové nejpozději do konce července,“ doplnil Vomočil s tím, že stavební činnost nijak neovlivňuje provoz pivovaru ani restaurace.

Pivovarský komplex je dobře připravený na letošní turistickou sezónu. Přímo uvnitř areálu je prostorné parkoviště pro 64 osobních aut. Autobusy, případně další vozidla mohou parkovat i na zadním pivovarském dvoře. „Myslíme také na cykloturisty. Svá kola mohou umístit do stojanů u venkovní terasy, takže je budou mít stále pod dohledem,“ poznamenal ředitel.


To, že je pivovar dobrá turistická značka, potvrzuje také zvyšující se zájem o exkurze do pivovaru Holba. V Hanušovicích tento týden přivítali 2014-ého návštěvníka Vladimíra Bedeče. Do pivovaru přijel s týmem záchranářů HS Jeseníky v rámci zvyšování kondice na kole. V pivovaru je čekalo milé překvapení. Exkurzi spojenou s degustací dostali jako dárek a k tomu dárkový koš plný piva pro jubilejního návštěvníka.

To, že pivovar slaví 140 let víme, ale netušili jsme, že si jedeme pro dárek. Je to příjemné překvapení a těšíme se nejen do provozu, ale i na setkání se sládkem a degustaci,“ vyjádřil nadšení jubilejní návštěvník i ostatní členové HS. Záchranáři ocenili možnost podívat se sládkovi pod pokličku i jeho rady, jak dobré pivo poznat. Holba je pro ně symbolem hor a dát si „jedno“ berou jako příjemnou součást dne. Uvítali i to, že od léta bude nealkoholická Holba Free i ve skle.

Zájem o exkurze roste především v létě, kdy do pivovaru zavítá až 100 návštěvníků denně. Lákadlem není jen samotný pivovar, ale také muzeum a posezení ve stylové Pivovarské restauraci uprostřed přírody. Na letní zahrádce s malebnou kulisou areálu pivovaru tady nabírají cyklisté i turisté síly na další kilometry. Začíná letní sezóna a zájem lidí o návštěvu pivovaru roste. Ročně Holba přivítá na 20 tisíc lidí, mezi nimi i účastníky Pivovarské čtvrtky a Pivovarských slavností, které letos proběhnou 5.- 6. září.

Exkurze pivovarem trvá necelou hodinu. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení všech hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa a taky stáčírny sudů. Většina návštěvníků si nenechá ujít oblíbenou degustaci, která nabízí možnost ochutnat všechny druhy ryzího piva z hor. Dozvíte se při ní nejen zajímavosti o složení piva obecně, jeho chuti a co ji ovlivňuje, ale i to, jak dobré pivo poznat.


Dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové příčky obsadila společnost Pivovary Lobkowicz v rámci prestižní odborné degustační soutěže Pivo České republiky 2014. Zaslouženého uznání odborníků se dostalo Pivovarům Protivín, Vysoký Chlumec, Klášter a Rychtář.

První místo v kategorii tmavý ležák získal Merlin (Pivovar Protivín) a v kategorii polotmavé pivo Démon (Pivovar Vysoký Chlumec). Na druhém místě se umístilo v kategorii nealkoholické pivo Lobkowicz Premium Nealko (Pivovar Protivín). Třetí příčku obsadili v kategorii světlý ležák Rychtář Standard (Pivovar Rychtář) a v kategorii světlý ležák premium Klášter Premium (Pivovar Klášter). Poslední jmenované pivo si odneslo rovněž stříbrné ocenění v kategorii „Absolutní vítěz“.

Získání certifikátů v šesti kategoriích je potvrzením správnosti koncepce Pivovarů Lobkowicz v dodržování tradičních výrobních postupů řemeslné výroby a etiky pivovarské práce. Toto ocenění je zároveň poděkováním za práci všem zaměstnancům v pivovarech,“ uvedl Jiří Faměra, vrchní sládek skupiny Pivovary Lobkowicz.

Degustační soutěž Pivo České republiky v roce 2014 se uskutečnila ve dnech od 4. do 6. června v Českých Budějovicích. Proběhla v 18 kategoriích za mezinárodní účasti 53 pivovarů. Celkem bylo hodnoceno 322 vzorků piv. Degustační komise byla zastoupena sládky pivovarů, tuzemskými a zahraničními experty, členy pivovarských asociací. Hodnocení probíhalo 3 dny, degustátoři se střídali v jednotlivých komisích tak, aby byla zajištěna objektivita a nezávislost hodnocení. Vysokou úroveň soutěže zajišťuje jedinečný systém anonymních degustací. Na regulérnost dohlíží nezávislá autorizovaná certifikační firma TÜV SÜV Czech s.r.o.


Příjemné prostředí, hezké počasí, připravený doprovodný kulturní program, velká nabídka kvalitních, neznámých a zajímavých piv přilákala na výstavu tisíce návštěvníků.

Od 4. do 6. června 2014 se konaly odborné degustace v soutěži o titul PIVO ČESKÉ REPUBLIKY 2014. Soutěž proběhla v 18 kategoriích v pavilonu R2, v krásném prostředí. Letošní degustace a Slavnosti piva provázela opět rekordní čísla. Do degustací se přihlásilo 53 pivovarů a degustátoři ohodnotili celkem 322 vzorků piva.

Účasnily se pivovary z České republiky, Slovenské republiky, Ruska. Ze zahraničních pivovarů v konkurenci domácích pivovarů uspěl banskobystrický pivovar Urpín a pivovar Balakovo z Ruské Federace. Nejvíce ocenění získaly pivovary Heinekenu Česká republika: pivovar Krušovice a Březňák, pivovar Vratislacice z HOLS a.s. Praha, Lobkowiczké pivovary: Platan Protivín, Vysoký Chlumec, Hlinsko, Černá Hora, Tradiční pivovar Rakovník, Holba Hanušovice, Pivovar Svijany, Herold Březnice, Primátor Náchod, Pivovar Nymburk, Rodinný pivovar Bernard, Chodovar Chodová Planá a z minipivovarů a pivovarských domů Pivovarský dvůr Zvíkov, Staročeský pivovar Dobruška, Pivovar Modrá hvězda Dobřany, minipivovar Jakub z Vyššího Brodu, Slavkovský pivovar, minipivovar Ohrada a řada dalších.

Na Výstavišti lidé vybírali ze zhruba sto padesáti druhů piva a výstavu zhlédlo téměř 15 000 návštěvníků. K ochutnání byly kromě klasiky také piva pšeničná, kvasnicová, nefiltrovaná i piva s různými příchutěmi nebo speciální silná piva. Zatímco dříve byla podobná piva doménou hlavně zahraničních pivovarů, nyní jsme je mohli ochutnat i od českých výrobců a hlavně z nových minipivovarů.

Slavnostní vyhlášení výsledků 18. ročníku soutěže Pivo České republiky proběhlo 7. června 2014 v Pivovarské zahradě. Vítězové jednotlivých kategorií si odvezli keramické korbele se značkou piva České republiky 2014 a certifikáty. K tomu jim samozřejmě náleží právo používat příslušné označení na etiketách k propagačním účelům. Značka Pivo České republiky si na českobudějovických slavnostech během osmnáctileté historie slavností z ískala obrovské renomé díky jedinečnému systému anonymních degustací, nad kterými po celou dobu dohlíží nezávislá autorizovaná certifikační firma TÜV SÜD Czech s.r.o Česká republika. Pivovary je používají jak na lahvích, tak v reklamních kampaních a při prezentacích.

Slavnosti a degustační soutěž se konaly pod záštitou ministra zemědělství ČR Ing. Mariana Jurečky, hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a primátora města České Budějovice Ing. Juraje Thomy.


«« « Strana 13 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI