Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Svijany zatím ceny piva nezvýší

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Svijany zatím ceny piva nezvýší

[čtvrtek, 16. prosinec 2004]

Do modernizace technologie a rozšíření výroby investuje soukromý Pivovar Svijany na Liberecku v příštích měsících téměř 40 milionů korun. "Předpokládáme, že bychom v příštím roce mohli vyrobit až 200 tisíc hektolitrů piva, současná kapacita ležáckých sklepů by ale na tuto produkci nestačila, a proto chystáme rozšíření," uvedl ředitel pivovaru František Horák. Do konce letošního roku uvaří ve Svijanech 178 000 hektolitrů piva, což je zhruba o 12 procent více než před rokem. Zájem o pivo ze Svijan roste, podle Horáka především díky kvalitě a také cenám, které jsou výrazně nižší než u velkých pivovarů. Téměř 85 procent piva přitom podnik prodá v okruhu zhruba 70 kilometrů.

Do modernizace výroby investuje pivovar už několik let. Loni vložil do rozvoje téměř 34 milionů korun, dalších pět milionů už prostavěl letos a investice za 40 milionů ještě chystá. "Koupili jsme novou myčku na lahve a také na přepravky, chystáme i novou linku na plnění sudů," vyjmenoval Horák a zdůraznil, že se zvyšováním ceny piva se zatím nepočítá. Rekonstrukce se dočká i čistírna odpadních vod.

Pivovar Svijany má tradici od roku 1564 a se svými 80 zaměstnanci patří k nejmenším českým pivovarům. Jeho výroba se zaměřuje především na ležáky. Jen necelou čtvrtinu produkce pivovaru představuje podle Horáka desetistupňové pivo. Mnohem větší je podle něj zájem o jedenáctistupňové pivo, které tvoří 65 procent produkce.

Omezeně pivovar i vyváží, a to do Německa. "Poptávka po našem pivu v tuzemsku je ale zatím tak velká, že o větším exportu neuvažujeme," řekl Horák. Podle něj by to znamenalo další zvýšení produkce a pivovar by se tím dostal do skupiny s vyšší spotřební daní. I to je důvod, proč podle spoluvlastníka pivovaru Miroslava Kučery investovala společnost do koupě zkrachovalého pivovaru v Malém Rohozci na Semilsku. Pivovar se 40 zaměstnanci ještě loni dodával na trh jen 13 000 hektolitrů piva. "Letos vyrobí asi 30 000, v příštím roce počítáme s dvojnásobkem," prozradil Miroslav Kučera. Do modernizace provozu však musí nový majitel investovat miliony. "V nejbližších měsících dostane pivovar novou plnicí linku na lahve, jen ta přijde na 12 milionů," doplnil. (Deník Pojizeří)

[Svijany] 20:05 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Chody

středa, 30. leden 2008
10:46

Chody

Chlapi, ale mrkněte na datum tohohle článku - Prosinec 2004


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Michal

středa, 30. leden 2008
10:30

Michal

Já to řikal, jedinej, kdo furt zvyšuje sou gigamr*dky (pardon za ten výraz). Nechápu, že jim to lidi furt žerou i za tu cenu :-?


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Adsense

12. květen 2024
19:21


posted by: Inzerce

karel

úterý, 29. leden 2008
14:15

karel

Běda vám, jestli půjde kvalita dolu!!! ;)


napsal(a): karel [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI