Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Premiéra v Královédvorském pivovaru Tambor IPA

Co se píše o pivovarech a pivu


Premiéra v Královédvorském pivovaru Tambor IPA

[úterý, 15. září 2015]

Poprvé v historii se v Královédvorském pivovaru Tambor vařilo svrchně kvašené pivo. Dosud tu vznikaly pouze klasické ležáky spodního typu kvašení. Zásluhu na tom má spolupráce pivovaru s firmou Bad Flash Beer, která si nechala ve Dvoře Králové nad Labem uvařit IPA. Autorem receptu je Jakub Veselý (Létající pivovar Falkon), vaření IPA prováděli zaměstnanci pivovaru Tambor, sládek Martin Vrba, podsládek Jan Pavlík, vedoucí laboratoře a vařička Eva Pavlíková. Nyní mají možnost občané Dvora Králové nad Labem tuto specialitu ochutnat.

Bad Flash a náš pivovar Tambor nyní přináší nejen příznivcům Královédvorského piva Tambor ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ochutnávka se koná v Penzionu Za Vodou ve Dvoře Králové nad Labem ve dnech 25. až 27. září. Stejně jako v případě nedávné ochutnávky American Amberu je množství limitované a proto by milovníci piva neměli váhat. Minule na mnohé také nezbylo.

Co je IPA (India Pale Ale)?

Pale Ale čili světlý ejl je tradiční anglické svrchně kvašené pivo s vysokým podílem pšenice a dalších obilovin. (oves, žito,...). Mívají nižší říz, avšak vyšší plnost a hořkost a zlatavou, někdy až granátovou barvu. Zvláštností tohoto piva je dochmelování za studena, kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Jde o nejrozšířenější pivní styl v Anglii.

IPA čili India Pale Ale je pak odvozený styl výše popsaného pivka. Jeho vznik byl vlastně úlitbou nutnosti dovézt pivo Britům v koloních, zejména do té největší – Indie. Za časů Britského impéria si tisíce britských vojáků a úředníků britské koloniální správy stěžovalo, že nemohou pít pivo jako doma. Doprava piva po moři bez Suezu v 18. století trvala 4-6 měsíců a loď dvakrát kolem Afriky přeplula rovník. Pivo tak dorazilo zatuchlé nebo rovnou zkyslé. Britská Admiralita i Královská učená společnost tento problém intenzivně řešila. Po mnoha pokusech uspěl až George Hodgson, sládek pivovaru Bow Brewery, který upravil recept výroby Pale Ale tak, že přidal jak obilí, tak chmel a cukr.

Vzniklo tak hluboko prokvašené, suché, silné a velmi hořké pivo se spoustou CO2. Vyšší stupeň alkoholu a alkaloidy z chmele, stejně jako CO2, pivo výborně konzervovalo. Hodgsonovo pivo India Pale Ale se velmi brzy stalo legendou nakonec nejen v tehdejší Indii, ale jeho chuť si získala mnoho příznivců jak v samotné Británii, tak na starém i novém kontinentu,“ vysvětlil Rosťa Kloubek z Bad Flash.

Traduje se, že v Indii vojákům IPA ředili vodou, zatímco důstojníci si dávali do nosu originál. Bad Flash a Tambor Vám nyní přináší ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ředit ji nemusíte! Dobrou chuť!

Premiéra v Královédvorském pivovaru Tambor IPA[p539]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI