Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Černá Hora: Jedeme naplno, ani sudy nám nestačí

Co se píše o pivovarech a pivu


Černá Hora: Jedeme naplno, ani sudy nám nestačí

[neděle, 20. srpen 2006]

Asi největší nápor za posledních dvacet let nyní zažívají v Pivovaru Černá Hora. Teplé počasí zvedlo jeho produkci natolik, že se ke 120 stálým zaměstnancům musela přidat i čtyřicítka brigádníků. Stáčecí linka jede nonstop, někdy však ani to nestačí.

„Letos je obrovský nárůst ve výrobě piva a hlavně nealkoholických nápojů. Navíc léto začalo hrozně rychle a trvá dlouho. Extrém zažíváme také proto, že nemáme do čeho stáčet. I když jsme před sezonou nakoupili nové sudy a máme jich teď přes 35 tisíc, nestačí to,“ popisuje hlavní sládek Vlastimil Zedek.

O dovolené si v parném létě nechává jen zdát. V pivovaru nyní tráví 12 až 14 hodin denně, osmihodinovou pracovní dobu má jen o víkendu. Podobně jsou na tom i všichni ostatní. „Na každého zaměstnance teď vychází šedesát až osmdesát přesčasových hodin měsíčně, já sám zde bývám 270 hodin. Linka jede nepřetržitě, každou hodinu vyprodukuje 110 sudů, přitom sklady máme skoro prázdné,“ popisuje mistr stáčíren Jiří Skoupý při prohlídce prázdných prostor, v nichž normálně stojí tisíce palet s lahvemi a sudy.

Podobně hektické bylo podle místních pivovarníků naposledy léto v roce 2000 a 1995. Tehdy ovšem nápor rostl postupně a teploty nebyly tak tropické. „Letos je to síla, někdy si zde připadám jako v obrovské průmyslové fabrice, zrovna včera se naráz nakládaly čtyři kamiony a do toho jezdila naše zásobovací auta. Prostě zmatek,“ říká Zedek.

Nasazení naštěstí v Černé Hoře zmírní současné ochlazení. „Minulý týden šlo pivo z linky rovnou na náklaďáky, teď snad alespoň doplníme sklady, pak bude dobře,“ věří Hubert Adámek z vedení firmy. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI