Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo, to už bude Zubr vařit z vlastních kvasnic

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo, to už bude Zubr vařit z vlastních kvasnic

[čtvrtek, 6. prosinec 2007]

Vůbec poprvé v historii uvaří nyní přerovský pivovar Zubr pivo z vlastních kvasnic. Lidé jej budou moci ochutnat už začátkem příštího roku. Vlastní kvasnice mají zajistit neměnnou chuť a kvalitu piva.

Dosud Zubr, jehož historie začíná roku 1872, kvasnice nakupoval. Investice do nového zařízení na jejich výrobu si vyžádala pět milionů korun.

Kultivaci prvních pivovarských kvasinek z vlastního mateřského kmene v pivovaře končí v těchto dnech. Dosud kvasnice nakupoval z kvasniční banky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Jistě nejsme jediným pivovarem, který si vyrábí vlastní kvasnice, určitě to ale není v Česku běžná praxe,“ konstatoval ředitel pivovaru Pavel Svoboda.

Díky investici se Zubr stal podle něj nezávislým na dodavateli.

„Vlastnictvím technologického kmene jsme také získali jistotu vysoké kvality předem odzkoušené generace pivovarských kvasinek. Současně s tím roste i garance neměnné chuti a vyrovnané kvality piva,“ vysvětlil ředitel přerovského pivovaru. Doplnil, že kvasnice výrazně ovlivňují dva nejdůležitější procesy při výrobě piva: hlavní kvašení na spilce a pozvolné dokvašování v ležáckých sklepích.

„V době vyostřeného konkurenčního boje na pivním trhu je externí nákup kvasnic vždy spojen s kvalitativními riziky. Proto je na místě zajistit si u tak významné suroviny nezávislost,“ řekl Svoboda.

Přerovský závod investoval v souvislosti s výrobou kvasnic pět milionů korun do takzvané propagační stanice a laboratoře na množení kvasničného kmene. Kvasnice přerovského závodu budou využívat k výrobě také sesterský pivovar Litovel a několik moravských restauračních pivovarů.

Přerovský pivovar, který loni vystavil asi 279 tisíc hektolitrů piva, je členem skupiny pivovarů Zubr, Holba a Litovel.

Středomoravské pivovary, jejichž výstav loni dosáhl bezmála milionu hektolitrů piva, prodávají svoji produkci především na Moravě a ve východních Čechách.

„Jistě nejsme jediným pivovarem, který si vyrábí kvasnice, určitě to ale není v Česku běžná praxe.“ ředitel pivovaru Pavel Svoboda. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI