Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do Steigera vstúpili moravské pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


Do Steigera vstúpili moravské pivovary

[sobota, 22. červenec 2006]

Vyhniansky pivovarník Eduard Rada už nie je väčšinový akcionár v pivovare Steiger Vyhne.

Investičná spoločnosť East Fund Management, ktorú do pivovaru priviedla Európska banka pre obnovu a rozvoj, predala svoj podiel londýnskej firme Endemit Londýn. Menšinovým akcionárom Steigera sa súčasne stala moravská pivovarnícka skupina PMS.

Zmena vlastníckej štruktúry sa odohrala v júli. Svoj polovičný podiel neodpredala len spoločnosť East Fund Management (EFM), ale aj Eduard Rada. "Mali sme s EFM dohodu, že pokiaľ bude predávať, musím ponúknuť časť svojich akcií aj ja," povedal pre Pravdu Eduard Rada. Dodal, že stále mu zostáva "významný balík akcií".

Spoločnosť PMS prostredníctvom agentúry SITA vyhlásila, že v súčasnosti viac ako peniazmi vstupuje do Steigera svojím know-how. K jej úlohám podľa mediálnej zástupkyne Hany Matulovej patrí "dohľad nad majetkom akcionárov, zabezpečenie dlhodobej prosperity a súčasne posilnenie obchodnej pozície pivovaru".

PMS prevádzkuje na Morave tri pivovary - v Přerove, Litovli a Hanušoviciach. Na Slovensku je najznámejší Zubr z Přerova. "Skupina PSM je štvrtý najsilnejší výrobca piva na českom trhu s ročným predajom jeden milión hektolitrov," povedal výkonný riaditeľ českého Svazu pivovaru a sladoven Jan Veselý. "Sú to poctiví pivovarníci so zmodernizovanými pivovarmi, ktorí hľadajú ďalší rozvojový priestor," uviedol Veselý.

Eduard Rada sprivatizoval pivovar vo Vyhniach v roku 1993. Najstaršiemu slovenskému pivovaru, ktorý založili v roku 1473, už takmer nikto nedával veľké šance na prežitie. Rada ho aj s pomocou peňazí z Európskej banky pre obnovu a rozvoj významne zmodernizoval. Vlani vyrobil okolo 170-tisíc hektolitrov piva, najviac spomedzi kategórie malých pivovarov na Slovensku.

Po predaji tretieho najväčšieho pivovaru Topvar Rada tvrdil, že zostal posledným významným slovenským výrobcom piva. Steiger Vyhne vyrába pivo plzenského typu klasickou technológiou. Vstup moravskej skupiny PMS, ktorá presadzuje tradičnú českú pivovarnícku školu, by mal tento kurz potvrdiť. Steiger vyrába aj nealkoholický nápoj Cola Loca a distribuuje Budvar. Či toto juhočeské pivo nevystrieda neskôr moravský Zubr, ukáže budúcnosť. (TvojePeniaze.sk)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI