Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Platan uvařil 341 tisíc hektolitrů. Rekord odolal

Co se píše o pivovarech a pivu


Platan uvařil 341 tisíc hektolitrů. Rekord odolal

[úterý, 29. leden 2008]

Městský pivovar Platan z Protivína na Písecku uvařil v minulém roce 341 tisíc hektolitrů piva. Nepřekonal tak historicky rekordní výstav z roku 2006, kdy se výroba zastavila na 401 tisíci hektolitrech. Za poklesem odbytu v pivovaru, který v licenci vyrábí pro Plzeňský Prazdroj, stály menší dodávky pro největší odběratele i úbytek vlastní výroby. Řekl to včera ředitel pivovaru Ladislav Rosmüller.

„Vaříme pivo pro Plzeňský Prazdroj, privátní značku pro řetězec Lidl a pokles, ne tak razantní, byl i u nás. Jsme závislí, kolik si naši odběratelé objednají. Negativně ale loňský rok nehodnotím. Je to jeden z lepších výstavů za poslední dobu,“ uvedl ředitel.

Protivínský pivovar vyrábí pro plzeňskou skupinu pivo značky Klasik. Společnosti Lidlu od července roku 2004 dodává výčepní osmistupňové a nealkoholické pivo. Výstav tradiční značky Platan nyní tvoří asi jen jednu čtvrtinu celkové produkce pivovaru. Aktuální čísla o hospodaření nejsou k dispozici.

Městský pivovar Platan byl do roku 2002 součástí a.s. Jihočeské pivovary České Budějovice. Poté ho získalo město Protivín a od listopadu 2002 patří šesti fyzickým osobám. Název Platan se poprvé použil v roce 1973 pro jedenáctistupňový světlý ležák. Inspirací k tomu byla platanová alej lemující příjezd do pivovaru.

Zdroj: MF Dnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI