Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Heineken kupuje ústecké pivovary Drinks Union

Co se píše o pivovarech a pivu


Heineken kupuje ústecké pivovary Drinks Union

[úterý, 25. březen 2008]

Ústecká akciová společnost Drinks Union bude patřit nizozemské společnosti Heineken. Podíl Heinekenu na českém pivovarnickém trhu tak stoupne z osmi na dvanáct procent, celkový objem ročního prodeje na tuzemském trhu přesáhne 1,9 milionu hektolitrů. Informaci sdělila mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová. Transakci musí ještě odsouhlasit antimonopolní úřad. Akvizice by měla skončit ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Kupní cena nebude zveřejněna.

"Prodej společnosti je jen rozhodnutím akcionářů", řekl mluvčí společnosti Drinks Union Josef Vejlupek. "Do této chvíle o tom nic nevím, nemohu se tedy vyjádřit. Po manažerské linii nemáme žádné informace," dodal. Společnost dosud vlastnilo několik fyzických osob.

Drinks Union sdružuje pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora a likérku Granette. Vyrábí se v nich piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec.

"Tato akvizice výrazně posílí naši základnu a zkonsoliduje naši pozici na profitabilním českém trhu. Díky našemu geografickému rozložení násobenému silným a vyváženým portfoliem národních a regionálních značek budeme mít velkou příležitost více vytěžit ze značných možností růstu na českém trhu," komentoval transakci Nico Nusmeier, regionální ředitel společnosti Heineken N.V. pro střední a východní Evropu.

Heinekenu, jedné z největších pivovarnických skupin na světě, už v Česku od roku 2003 patří Starobrno a od loňského září Královský pivovar Krušovice. Již po začlenění Krušovic se Heineken stal třetím nejsilnějším hráčem na českém pivovarském trhu s výstavem přes 1,6 milionu hektolitrů ročně, což odpovídalo tržnímu podílu kolem osmi procent. Po koupi Drinks Union nizozemská skupina očekává, že se jí zvýší tržby již v roce 2009 a v roce 2012 se akvizice promítne do hodnoty společnosti.

V Česku je v současnosti kolem 50 průmyslových pivovarů, které vyrábějí téměř 20 milionů hektolitrů piva. Přes čtyři pětiny trhu ovládá jen sedm firem. Číslem jedna je Plzeňský Prazdroj s podílem skoro 45 procent, následují Pivovary Staropramen a na třetím místě je Heineken.

Ústecká nápojářská skupina Drinks Union sdružuje čtyři pivovary a likérku Granette. Loňské tržby za prodej piva a lihovin dosáhly rekordních 1,29 miliardy korun. Firma prodala zhruba 900.000 hektolitrů piva. Zaměstnává 523 lidí.

Společnost Heineken v České republice vlastní pivovar Starobrno, jehož výrobní provozy se nacházejí v Brně a Znojmě v Jihomoravském kraji, a Královský pivovar Krušovice se základnou v Krušovicích v regionu Čech. Současné značkové portfolio Heinekenu v ČR zahrnuje značky Starobrno, Hostan, Zlatý Bažant, Krušovice a značku Heineken.

Značka Heineken se prodává téměř ve všech zemích světa. Společnost ve více než 65 zemích vlastní přes 115 pivovarů. Roční produkce 139 milionů hektolitrů piva činí z Heinekenu čtvrtou největší pivovarskou skupinu na světě z hlediska objemu. Tržby společnosti za rok 2007 dosáhly 12,6 miliard eur, přičemž její čistý zisk před mimořádnými položkami a amortizací činil 1,1 miliardy eur. Heineken má 54 000 zaměstnanců.

Zdroj: E15.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

antigambac

neděle, 30. březen 2008
22:48

to laďa:
presne tak!


napsal(a): antigambac [Odpovědět]

krišot

neděle, 30. březen 2008
17:24

Krišot

Každopádně je to z českým pivovarnictvím v pr...První co udělám tak se rozjedu na vandr do Českého středohoří a po cestě se stavím v Kutné hoře,abych si ještě naposledy dal Dačického,Louny,Březňák,Zlatopramen.Je to k pláči.Snad u nás na střední Moravě přežije poslední pivovar-Janáček v Uh.Brodě.Jinak nevím co budu pít.Doufám,že ti velkopatokáři z Hajnekenu nevlezou ještě do Litovle a Hanušovic,o což prý usilují.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

Rosťa Matal

sobota, 29. březen 2008
21:48

Před čtrnácti dny jsem si ve zlé předtuše konce skupiny Dninks union udělal pivní výlet z Brna do Loun a okolí a v konkurenci značek z asi pěti pivovarů,které jsem tady ochutnal,mě nejvíc dostala lounská dvanáctka v restauraci U Somolů-to byla fakt lahůdka a šestnáctka jako zákusek-super.Při pití takových piv jsem v duchu doufal,že se prodej této pivovarské skupiny Heinekenu dá ještě odvrátit,že to ještě není hotové,ale teď je mě skoro do breku.Už od doby,co koupili Hostan,mě bylo jasné,že dny znojemského pivovaru jsou pomalu sečteny.Osobně se divím,že Znojmo dnes ještě vůbec vaří a jsem přesvědčen,že je teď první na řadě právě Znojmo.Koupě DU to jistě urychlí.To co Heineken předvedl s pivovary na Slovensku je pro mě osobně naprosto dostačující příklad toho,co dovede.Pro ně nějaká naše pivovarská tradice nemá žádnou hodnotu.A peníze jsou přece vždycky až na prvním místě.


napsal(a): Rosťa Matal (rmatal(a)atlas.cz) [Odpovědět]

Pavo

pátek, 28. březen 2008
18:36

to Roman Holoubek:
Doufám , že snad bude letos ve Znojmě 1.máj v pivovaře.
Jinak plně souhlasím že jim dva pivovary budou stačit (Krušovice a Brno) ,ale s tím " odjezdem " pod kytky si myslím ,že to bude rychlejší.


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
08:14


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

pátek, 28. březen 2008
17:38

Roman Holoubek

Jinak dle mého názoru, kdo si letos nedá točeného Hostana, ten už v životě nebude mít šanci pít pivo z varny na ostrohu nad Dyjí.

A přidávám se k realistům (Martin Štros by řekl k pesimistům). Domnívám se, že 2 pivovary na tak malou republiku je pro smrťáky od Heinekenu až až. Takže Krušovice a Brno. Zbytek půjde postupně do kytek (během pěti až osmi let).
PS: zdá se mi to, nebo už se ve větší míře začínají objevovat bilbordy na Heineken s anglickým textem - holt jsme světoví.

PPS: otevřel jsem si nyní dovezený lounský ležák a pěji pochvalu na jejich sládka. Mimochodem na etiketě text "... a v každém (doušku) poznáváš svůj kraj" - tak nevím až to bude psané na pivu Louny vařeném v Krušovicích.


Roman Holoubek

pátek, 28. březen 2008
17:30

Roman Holoubek

To Kejna: dík za info. Nakonec jsem až do Loun nedorazil a zůstal ve středu viset v Žatci. Na večeři a výborně ošetřená piva jsem zašel do mnou už osvědčeného podniku (sakryš jak se jmenuje ... nějak jako Pivovarský sklípek) hned u náměstí. Loni mě tam vzal Pan sládek ze Žatce. No a nelitoval jsem ani nyní: a k tradičnímu sortimentu jsem si dal i světlou "velikonoční" patnáctku - náramně dobrá.


Slávista

čtvrtek, 27. březen 2008
07:42

Slávista

tomas: Díky za informaci, myslel jsem, že Pivovar Kutná Hora, s.r.o. je městská společnost. Mea culpa!
Dobrá zpráva to bezesporu je.


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Martin Štros

středa, 26. březen 2008
18:51

Pozemky a buduvu pivovaru a dokonce i některé výrobní technologie by měly dál patřit městu. Pokud se teda něco v tichosti nezměnilo, ale o tom pochybuji. Přitom moc nechybělo a město ten pivovar DU prodalo. - chtěli za něj v roce 2004 a 2005 asi 100 milionů, což se DU zdálo moc - dnes je to štěstí.
Drinks Union má uzavřenou smlouvu o pronájmu do roku 2010. Usuzuji, že ještě 3roky by tam tedy pivo vařit měl - neznám podrobnosti smlouvy, ale nejspíš kdyby přestal vyrábět, dál by tam musel platit nájem. To asi neudělá.
Co bude po roce 2010? Kdoví, ale je to dost času na to, aby si město sehnalo nového nájemce, který bude mít zájem vařit pivo.
Spíš bych viděl adepta na uzavření v Březňáku. Nebo těch Lounech...


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

tomas

středa, 26. březen 2008
15:24

tomáš

to Libor:
Značka Dačický fungovala už za komunistů ,tak by měla patřit k pivovaru.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Libor

středa, 26. březen 2008
15:02

Libor

len som si neni celkom istý ako to bude so značkou Dačický? Patrí mestu spolu s pivovarom a DU ju mal v nájme alebo patrila DU nezávisle na pivovare?


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Libor

středa, 26. březen 2008
15:01

Libor

to tomas: aspoň jedna dobrá informácia.....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

tomas

středa, 26. březen 2008
14:59

tomáš

to Slávista:
100% majitelem pivovaru Kutná Hora je město.
( http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivovar_Kutn%C3%A1_Hora ) Drink Union tam má už několik let jenom pronajmutou výrobu piva. Nemůžou zavřít něco co jim nepatří.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Slávista

středa, 26. březen 2008
14:34

Slávista

Velmi, velmi špatná zpráva. Pochybuji, že by Heinekenu nestačily pro výrobu všech značek dva pivovary ( Krušovice, Brno ). Zbytek dříve nebo později uzavřou, leda by nechali ještě jeden provoz, kdyby se jó dařilo a nebyly kapacity. Vidím to černě.
Kutná Hora? Půjde velmi brzo. Pořád tu koluje názor, že tam jsou Du v nějakém nájmu. Myslím, že ne. Před časem totiž slučovali všechny možné společnosti pod jednu akciovku, tedy i Pivovar Kutná Hora, s.r.o. s městským podílem. Jak do toho bude moci město mluvit? Mně by Hora chyběla moc, mám to kousek a pivo dobré, moc dobré.
Louny? Asi též na odpis. A taky velmi chutné pivo.
Zlatopramen? Nechutná mi, nepiji ho. Ale každého je škoda.
Velké Březno? To by možná i mihlo zůstat, ale - jako velkopatokárna nízkonákladových piv.
Znojmo? Funguje překvapivě dlouho, to, že vyrábí jen 10° a 11° neznamená nic. Stejné to bylo za předchozího majitele, neboť ostatní sortiment se i dřív vařil nárazově. Budou ale tento pivovar Heinekeni ještě potřebovat, když koupili 4 další?


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

laďa

středa, 26. březen 2008
11:37

Lada

mně napadají při hodnocení tuzemské pivní scény jenom samé sprosté výrazy, pověst zachrańují malé pivovary a hospodské minipivovary. produkce nadnárodních kolosů pivaře nemůže svou univerzální chutí uspokojit. problém je v tom, že dnes už velká část konzumentů vlastně neví, jak třeba chutnala plzeň dřív /ano bylo to za komančů/ a nemá tudíž žádné srovnání. já to pamatuji a proto bych si dnes plzeň /navíc - za ty prachy jenom jedenáctka/ nedal ani omylem.


napsal(a): laďa [Odpovědět]

tomas

středa, 26. březen 2008
10:01

tomáš

to jiri.j:
Jestli budou něco zavírat, tak tipuju jako první Krásné Březno. Takovej soc.bordel a skanzen ,kde už není ani lahvovna, se už jen tak dneska nevidí. To Velký Březno je na tom daleko líp technicky i s větším místem k rozšiřování. Kutnou Horu ani zavřít nemůžou ,protože je majetkem města. Maximálně se jí zbaví, jako se zbavil BASS Svijan.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Kejna

středa, 26. březen 2008
08:48

Kejna

to Roman Holoubek: Na Hradbách - vynikající podnik, doporučuji a to nejen na pivo.

ad. jiri.j: toto jsou stránky o pivu, na nějakých soudružských stránkách se Ti jistě dostane většího ohlasu, pro začátek bych však doporičil pravidla českého pravopisu (www.pravidla.cz)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Libor

středa, 26. březen 2008
08:30

Libor

ten posledný som bol ja :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

středa, 26. březen 2008
08:29

Oni (rudí hoši) značku nezrušia, len ju trocha "prerobia" podľa svojich potrieb. Z regionálnej spravia celorepublikovú ale nízkonákladovú.....
Takže vidím to tak, že značka sice zostane ale pivovar zanikne.
-----------------
Jak budou Češi klásti odpor?
Louny - co by tedy pili "louňáci", kdby se Louny zavřely? Přestali by pít pivo zcela nebo našli jinou značku?
-------------

nie neprejdú, alebo aspoň zatial. Najprv im ju budú dodávať a potom pomaličky, potichučky im začnú servírovať takú, ktorú rozhodnú oni. Bohužial - toto je systém Heinekenu všade vo svete: kludne si pite čo chcete.... ale bude to to, čo Vám povieme my.


napsal(a): [Odpovědět]

jiri.j

středa, 26. březen 2008
07:48

Čeští pivaři kládst odpor? Komu? Jak? Dobrý vtip! Martin Štros se přiváže řetězem před pivovar? Doporučuji se v tomto směru poradit s Václavem Klausem (prezident ČR), který tímto gestem, jako správný nedouk a diletant, chce bojovat proti moderní architektuře. Samozřejmě,že to u nás bude identické s postupem Heinekenu na Slovensku. Můžeme uzavírat sázky, který pivovar zavřou jako první. Já tipuji Kutnou Horu, pak Velké Březno a Znojmo už je stejně vyřízené.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Moro

středa, 26. březen 2008
07:24

Moro

to Martin Štros:
Martine - dovolím si souhlasit s Da(Liborem) - Heineken je hlavně továrna na peníze - ke konci roku se podívají na účetní výkazy, podívají se na číslo vpravo dole a to musí být černé a co nejvyšší. Pak škrtnou 3 nejslabší položky (pivovary) a je hotovo! Tradice? I kdepak, klidně zavřou cokoli - v jejich globálním měřítku to nic neznamená.
Mám dotazy:
Jak budou Češi klásti odpor?
Louny - co by tedy pili "louňáci", kdby se Louny zavřely? Přestali by pít pivo zcela nebo našli jinou značku?


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Martin Štros

středa, 26. březen 2008
01:12

Vim že nějaká tradice a pivnost je nezajímá, ale možná v Česku si nedovolí sejmout tolik tradičních značek proto, že Češi by kladli větší odpor - doufám. Můj názor je, že by dost lidí na Lounsku přestalo pít Louny, kdyby se rozneslo, že pivovar v lounech zaklepal bačkorama. Podle mě v tomhle jsou češi víc vztažený k tomu svýmu pivovaru. Ale ukáže se.


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Libor

úterý, 25. březen 2008
22:00

Libor

to Martin Štros: to, že ste "pivnejší" národ pre Heineken nič neznamená... Chlapci s rudou hvězdou potrebujú vykázať každý rok lepšie výsledky, a len aby krivka stúpala - a tomu podriadia všetko. Tradícia pre nich znamenajú menej ako nič :-(
A Hostan? dnes varí už len 10 a 11-tku - takže podľa toho bohužial súdim, že Hostan už doklepáva... To isté ako Gemer u nás - tiež ho nechali požiť 7 rokov. Počas toho okresali sortiment, znížili náklady a dnes je na pivnom "onom" svete. Ja v tom bohužial vidím podobnosť...
Neostáva už nič iné ako podporovať aspoň tie malé pivovary, čo ešte ostali....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Martin Štros

úterý, 25. březen 2008
21:19

Věřím, že se u nás Heineken nezachová jako na Slovensku. Nechci naše bratry urazit, ale SK a ČR, to je z pivního hlediska nebe a dudy. My jsme přece jen pivnější národ a Heineken to ví. Proč myslíte, že už tolik let nechává žít Hostana? Jsem optimistou v mezích normy. Věřím že se to nezavře zdaleka všechno, i když z těch 7 pivovarů co teď Heineken má, pojde jeden až dva, tipuju...


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Vladislav

úterý, 25. březen 2008
20:46

No všechno špatné je pro něco dobrý,lidi se brzy těch patoků nasytí a začnou se víc věnovat tomu svýmu,minipivovarua nebo malému lokálnímu pivovaru v okolí svého domova.Já jsem již před drahnou dobu vypustil G,Krušovice,Staropramen a jiný kolosy.Vaří to na jeden způsob a podobá se to jak vejce vejci.At žijou malé pivovárky a jejich speciály!


napsal(a): Vladislav [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 25. březen 2008
19:14

Roman Holoubek

Já myslím, že to ještě není konec.
Heinek bude chtít ještě větší podíl viz :http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2008030001

PS: oni stále v Lounech ještě někde čepují onu 16-tku?


Radek

úterý, 25. březen 2008
15:23

radek

Tak doufám že teď bude pár let klid. Nějak se mi nechce věři, že by se teď Heineken chtěl pouštět ještě do přerova a tý nový skupiny. Každopádně krásná ukázka že slučování do tzv. českých pivovarnických skupin je jen poslední zastávka před konečnou.


napsal(a): Radek [Odpovědět]

Kejna

úterý, 25. březen 2008
15:16

Kejna

shodou okolností jsem se minulý týden poprvé v životě nechal okouzlit točenou lounskou šestnactkou (byl jsem poprvé v životě v Lounech) a hned taková zpráva. Myslím, že máte bohužel pravdu, pod křídly tohoto silného "partnera" nevypadá budoucnost vůbec optimisticky .. ach jo, přesně jak píše Malakin, smutná představa.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Chody

úterý, 25. březen 2008
14:59

Chody

to Malakin:
A pokud bludný Holanďan stojí i za K Brewery Group?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jirka

úterý, 25. březen 2008
14:55

to Malakin:
a odkud víš, že námluvy rozjeli i v PMS Přerov?


napsal(a): Jirka (mcmlxxiv(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Malakin

úterý, 25. březen 2008
14:48

Malakin

Tak a ted jeste PMS Přerov (namluvy uz take davno zacaly a je jen otazkou casu, kdy akcionari polevi sile penez) a ceske stredni pivovarnictvi je minulosti. Zustanou nam tady jen ty giganty a par desitek až set "mini". Smutna predstava... :-(


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Libor

úterý, 25. březen 2008
13:59

Libor

Presne tak. smútok, bezmoc, zloba.... Hajzli zasratí - pardon za výraz ale nemôžem si pomôcť.
Prvé pôjdu Louny potom Zlatopramen(stojí vo vnútri mesta, bez možnosti rozširovania oproti Březňákovi)a Dačický - zo značiek zostanú len regionálne a neskôr "nízkonákladové" patoky pre bezďákov. Okrem Zlatopramenu ako "prémiovej" značky.
Najdlhšie vydrží Březňák aj keď aj na toho časom dôjde....
Veď Krušovice majú nevyužitý potenciál cca 1 mil. hl.
U nás im nerobil problém 250km medzi pivovarmi, tak čo je nejakých 60-70... Kur.y
::cry :(
---------------------------------
Zpráva byla upravena 25.03.2008 ve 14:00:11


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 25. březen 2008
11:54

Rosťa

Ani nevím, zda víc cítím zlobu, vztek, bezmoc nebo smutek. Nejvíc mi bude chybět Březňák při objevných cestách na českolipsku či děčínsku.... :-(


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Petr

úterý, 25. březen 2008
10:28

Petr

to lada: Souhlas. Zlikvidují všechno. Proč by jinak kupovali Krušovice. Mimochodem, na některých krušovických hospodách se už objevují loga Heinekenu. Bránit se nelze ale já to tedy pít rozhodně nebudu.Za pár let tu budou většinou jen nicotné břečky.To jsme dopadli!


napsal(a): Petr [Odpovědět]

Michal

úterý, 25. březen 2008
09:30

Michal

Je to zlý, moc zlý ::cry :(


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

úterý, 25. březen 2008
09:26

Tomáš Kroupa

Jak to vidím já? Že se pojedu co nejdříve ožrat do Kutné Hory, abych měl na co vzpomínat... ::cry


Njorloj

úterý, 25. březen 2008
09:16

Njorloj

krusovice maji velkou a nepokrytou kapacitu, takze buh chran ceske pivovary, hrobnik svou praci vykona, to je jasne ::cry - snad jen zustane Kutna Hora (ta pokud vim je v najmu od mesta) a kdyz se tam toho nekdo po zruseni chopi, a rozjede nove znacky, tak by to slo, jako ve vratislavicich


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

lada

úterý, 25. březen 2008
08:59

Lada

A je to potvrzeno :-(((

Zlatopramen zustane jako znacka, jako pivovar jen mozna. Zbytek bude do peti let nenavratne uzavren a znicen, mozna zustane jedna znacka pro super/hypermarkety. Tipy ostatnich?


napsal(a): lada [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI