Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gigant Heineken koupil další české pivovary

Co se píše o pivovarech a pivu


Gigant Heineken koupil další české pivovary

[středa, 26. březen 2008]

Tuzemský pivní trh má po dnešku za sebou asi nejvýznamnější změnu letošního roku.

Příznivce ryze českého kapitálu ale zřejmě příliš nepotěší. Mezinárodní pivovarský gigant Heineken totiž koupil jednu z posledních českých pivovarských skupin Drinks Union (DU), která vlastní pivovary v Krásném a Velkém Březně, Kutné Hoře a Lounech.

Do portfolia skupiny patří značky piv jako je Zlatopramen, Březňák či Dačický. Obě společnosti se vzájemně dohodly, že cenu obchodu nesdělí, jisté však je, že spojením obou skupin posílí Heineken na pozici trojky na tuzemském trhu, hned za Plzeňským Prazdrojem a Pivovary Staropramen.

„Heineken je velký hráč na evropském trhu. Doufáme, že nadále bude rozvíjet naše značky a pomůže nám při exportu našich piv zvláště na německý trh,“ řekl včera Deníku mluvčí DU Josef Vejlupek.

Podle něj celý obchod ještě musí posvětit antimonopolní úřad a k samotnému převodu pivovaru dojde zhruba v polovině roku. O prodeji šestého největšího koncernu na domácím trhu se mezi odborníky spekulovalo už v průběhu minulého roku, k prodeji do vlastnictví Heinekenu však definitivně došlo až v minulých dnech. Nizozemská skupina Heineken už v Česku vlastní pivovary Starobrno, Krušovice či Hostan a po nákupu dalších pivovarů zvýší svůj celkový výstav na 1,9 milionů hektolitrů piva ročně.

Ačkoliv představitelé koncernu zatím deklarují, že chtějí zachovat stávající značky a pivovary, odborníci jsou v odhadu na budoucnost velmi opatrní. Heineken totiž nakoupil pivovary, které jsou relativně blízko u sebe a mohou si vzájemně konkurovat. „Když jsem se o tom bavil s lidmi ze zahraničí, kteří znají chování Heinekenu, tak se zasmáli při představě, že by provozoval dva pivovary v jednom městě,“ řekl v narážce na dva dosavadní pivovary v Březně Jan Kočka, šéfredaktor serveru svetpiva.cz.

„Navíc Louny jsou 40 kilometrů od Krušovic, takže nejpesimičtější odhady mluví o tom, že ze značek zůstane jen Zlatopramen a ostatní pivovary se budou využívat jinak,“ dodal. K takovým úvahám se zatím Heineken nechce vyjadřovat. „Máme zájem o zachování všech značek v portfoliu. Co se týká budoucnosti pivovarů, detailní analýzy provedeme až po jejich převzetí,“ reagovala mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová.

Po včerejším nákupu už v Česku zbyly jen dva větší české koncerny. Moravská společnost PMS, která vlastní pivovary Litovel, Holba a Zubr a dále společnost K Brewery Group, která má podíly v pivovarech Platan, Černá hora či Svijany. Celkem je nyní v Česku zhruba 48 průmyslových pivovarů a dalších zhruba 69 restauračních minipivovarů.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Jan Klička

[Heineken] 07:45 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Slávista

středa, 26. březen 2008
14:40

Slávista

Nechci být sprostý, ale mám se co držet. Až na Zlaťáka mám všechny pivovary od DU rád, ke Kutné Hoře a Lounům mám vztah přímo srdeční... Ale jak jde o prachy, vše jde stranou. Pochybuji, že až se manažeři DU napakují, bude je osud kdysi jimi vlastněných pivovarů alespoň trochu zajímat.
A v té anketě na těchto stránkách hlasovat nechci. Myslím, že KH, ale cítil bych se trošku jako sup, kdybych hlasoval.


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Libor

středa, 26. březen 2008
13:04

Libor

v celom tomto kšefte išlo len o kúpenie si trhu....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Kejna

středa, 26. březen 2008
11:59

Kejna

„Máme zájem o zachování všech značek v portfoliu" .. rozuměj ještě chvíli po zavření pivovarů budeme jejich etikety lepit na produkty fabriky od Dr. Oetkera v Krušovicích, ach jo :-(


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Dwarf

středa, 26. březen 2008
11:56

Dwarf

to Libor: taky mi to tak připadá... přece kdyby nevěděli do čeho jdou, těžko by to kupovali... strategii mají dávno připravenou, jen se jim o tom nechce mluvit...

a ten mluvčí - to je pěknej vejlupek :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
18:28


posted by: Inzerce

Libor

středa, 26. březen 2008
11:42

Libor

Co se týká budoucnosti pivovarů, detailní analýzy provedeme až po jejich převzetí,“ reagovala mluvčí Heinekenu Kateřina Eliášová

a čím to je, že ja viem výsledok analýzy už dnes.... Nerentabilné, škrtáme, rušíme - ekonomika nepustí :-(


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI