Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sběratel pivním sklenicím obětoval dva pokoje

Co se píše o pivovarech a pivu


Sběratel pivním sklenicím obětoval dva pokoje

[neděle, 11. květen 2008]

Setkáním sběratelů pivních suvenýrů v sobotu dopoledne začal poslední den Olomouckého pivního festivalu. Na ploše pivní přehlídky se sešly stovky druhů pivních sklenic, podtácků a etiket.

Na setkání sběratelů pivních suvenýrů přijeli také jednatřicetiletý Igor Nešpůrek a dvaačtyřicetiletý Vladimír Pazourek z Oslavan na Brněnsku. Ostatním sběratelům a návštěvníkům pivního festivalu nabízeli k odkoupení několik stovek druhů pivních sklenic nejrůznějších tvarů a velikostí.

„Sbírám je už osmnáct let, zatím jich mám přes 1 200 kusů. Každá sklenice má jiné logo. Při rozšiřování sbírky se nezaměřuji na tvar sklenice, ale na logo pivovaru. Nejradši mám tzv. půllitrový štuc, což je hladká sklenka bez ucha. Do velkých sbírek jsou ideální, nezaberou totiž tolik místa jako klasický krýgl,“ vysvětlil Nešpůrek.

Sbírce pivních sklenic zatím obětoval dva pokoje ve svém domě.

„Jsou v nich jen police a sklenice, nic jiného se tam už nevejde. Nejradši mám sklenice domácích a malých pivovarů. Můj nejdražší kousek z dnes už zrušeného pivovaru Staňkov mě stál čtyři a půl tisíce korun. Rozhodně mi ještě tak tisícovka sklenic chybí, budu shánět dál a sbírku stále rozšiřovat,“ plánuje Nešpůrek.

Nejméně jednou ročně se samozřejmě musí všechny exponáty pečlivě umýt a přeleštit. „Dělám to vždycky já, většinou před vánocemi nebo když čekáme větší návštěvu. Snažím se, abych něco cenného nerozbila,“ poznamenala Igorova přítelkyně Ilona Košťálová.

Jeho kamarád Vladimír Pazourek má sbírku o něco menší, čítá okolo tisícovky sklenic.

„Shromažďuji je čtyřiadvacet let, pořád mě to baví. K této zálibě samozřejmě patří také kladný vztah k pivu. Z velkých pivovarů pijeme jen Prazdroj, mnohem víc si pochutnáme na produktech minipivovarů, tam se vaří opravdové specialitky,“ pochvaloval si Pazourek.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel

pondělí, 6. červenec 2009
22:17

Pavel

sbírám etikety, sklenice jen tak pro radost, ale mám jich už přes 450 ks z různých zemí, v Čechách se v pivovarských prodejnách prodávají, někde za 40 kč, někde za 100 někde i za 300 Kč, v cizině když ji chcete koupit v hodspodě většinou ji dají zadarmo jako pozornost že jste u nich utratil poeníze za jídlo nebo pití.
Ano kšeftuje se, ale to není lelegální, to je zákon trhu, poptávka-nabídka
je pravda že od doby aukcí šly ceny nahoru


napsal(a): Pavel [Odpovědět]

Leskyc

pondělí, 6. červenec 2009
21:18

spletl jsem si mail ale pište na tenhle Les.Vigo@seznam.cz Láda


napsal(a): Leskyc (LESKYC.LADA(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Leskyc

pondělí, 6. červenec 2009
21:18

Chlapi mám plno půllitrů do sbírky kdyby měl někdo zájem napište mi na mail LESKYC.LADA@seznam.cz pošlu foto Láda


napsal(a): Leskyc (LESKYC.LADA(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jarin

úterý, 3. červen 2008
11:56

napsal(a): Jarin [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
01:10


posted by: Inzerce

MirEgg

úterý, 27. květen 2008
09:38

MirEgg

to Malakin: "Jinak pokud to nekoho zajima, fotka c. 3 u toho clanku..." U kterého článku? :-)


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 26. květen 2008
21:52

Malakin

To Zly casy: Hanzi, je mi jasne, ze hospoda, kde se toci stridave ruzna piva, se nemuze zabyvat prodejem suvenyru, nicmene treba suvenyry Kacova - jakozto tveho hlavniho piva - bys klidne nabizet mohl. Pro Davida by to byla jiste dobra reklama a treba by ti dal i neco jen tak. A propos, stale mi chybi pullitr s novym logem Hubertus. Asi se stavim, aspon budu mit zaminku k navsteve. Co jsme presunuli prvni stredy v mesici k Pajovi, nejak Zly Casy zanedbavam... :-)

Jinak pokud to nekoho zajima, fotka c. 3 u toho clanku, 1. rada, pullitry c. 3, 4 a 5 zleva = podle vyjadreni Prazdroje, ktere jsem pred cca 2 lety obdrzel, se jedna o padelky, k jejichz vyrobe samozrejme nikdy nebylo dano svoleni. Tyto sklenice ovsem nenabizeji panove sberatele z Oslavan, ale jiny "sberatel"...

To jiri.kana: No, jako pasivniho sberatele Vas samozrejme prekupnik v hrsti nema, problem nastava tehdy, jste-li aktivni sberatel a tudiz vicemene na sbirani zavisly. Je to jako droga a mnozi, ac byli nekolikrat podvedeni, stale u techto prekupniku nakupuji a nakupuji. Lecba je skutecne obtizna, ale mozna.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 27.05.2008 ve 09:04:15


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

hroch

středa, 21. květen 2008
18:14

hroch

Jelikož ho točím již osmý rok, tak vím že se horší. Zvláště loni na podzim a v zimě měly takový výkyv kvality, že jsem jedenáctku vůbec nepil. Jejich Kvasničák se stává jen průměrným pivem, Bitter ztrácí svojí vyjímečnou hořkost, jedenáctka nám taky zesládla a je z neznámého důvodu navoněná. Ještě před rokem a půl, když jsem utekl od rodiny k sobě do hospody řešil jsem obrovské dilema co pít, vynikajicí osvěžující jedenáctku, krásně hořkosladkou dvanáctku bitra, kvasničák nebo příjemnou knežnu. Teď když v jiné dny než jsou ochutnávky piju nastřídačku kvasničák nebo bitra ale není to co dřív. Podtlakové scezování , nízkotlaký chmelovar a HGB technologie musí být znát na chuti.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Zlý Časy

středa, 21. květen 2008
15:35

Zlý Časy

Pro všechny sběratele-HOSPODY NEJSOU PRODEJNY SUVENÝRŮ!


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 21. květen 2008
15:11

jiri.kana

Já si taky myslím, že půllitr má právě takovou cenu, jakou je za něj ochoten někdo zaplatit.
Já tak trochu sklo sbírám, jen tak pro radost, tu a tam si pořídím nějaký kousek od něčeho, k čemu mám nějaký vztah. Nic systematického v tom není.
Jednou jsem se přichomýtl k nějaké burze a když jsem viděl některé ceny, tak jsem si jen sám pro sebe řekl, jestli se ten prodávající náhodou nezbláznil. Připadaly mi někdy nehorázně vysoké. Ale abych v tom viděl něco nemravného a přirovnával to k lichvě? Copak mě má překupník půllitrů v hrsti? Pokud jsem při smyslech, tak bych se jím sdírat z kůže neměl nechat.

K tomu braní půllitrů v hospodách. Ano, před lety jsem občas z hospody nějaké sklo ukradnul (řekněme, že se dohromady jedná o jednotky kusů), i když jsem se většinou snažil o legální zakoupení. S odstupem času se za to stydím.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Libor

středa, 21. květen 2008
13:43

Libor

to Slávista: Tomáš, vyprdni sa na neho, je jasné že len provokuje.....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Slávista

středa, 21. květen 2008
13:20

Slávista

Jasně, žijem v kapitalismu, tak pryč se slušností! Pryč se sběratelstvím! Ať žije kšeft! Jen tak dál - nemáš na to, sbírej třeba barevné kamínky od silnice! Překupníkům zdar.
To Jan Hajan: Já na diskusi připraven jsem, ale na Vaše arogantní a urážlivé chování nikoliv. Mimochodem: "shánět" se nepíše se "sch".


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Jan Hajan

středa, 21. květen 2008
09:41

Veru.Obžerství: Ale ano, to byste mít měli. Jakožto správní hospodšstí byste měli dávat sklo na zálohu, aby páni sběratelé nemuseli sklo krást a nebo ho kupovat s hroznou přirážkou.

Ostatní sběratelé, kteří sklo prodávají, by měli mít jednotnou marži 15%, aby se chovali morálně a aby měli všichni sběratelé snadný a spravedlivý přístup k levnému sklu. Sběratelé - kšeftaři by jim v podstatě měli prokazovat službu a povinně pro ně sklo schánět s výše uvedenou marží. Sběratelé - kupující pak nebudou muset zbytečně přemýšlet, kde sklo koupit, protože jednotná cena bude zaručena na všech burzách.

Utopisticko socialistické představy několika velmi morálních pánů sběratelů, kteří pokud se v tom objeví, zcela jistě znovu textem přispějí. Pokud tady někdo chce vést diskuzi o tom, co je morální, jsem připraven a velmi se těším.


napsal(a): Jan Hajan [Odpovědět]

Veru.Obžerství

úterý, 20. květen 2008
23:08

Koukám, že to tu žije... :o))) to Zlý Časy: Hanzi dovedeš si představit, že bysme v té nejmenované hospodě brali dvacku zálohu za sklo??? Já ne.
Nedovedu si to představit ani v Obžerství, kde mi se zahrádkou pravidelně krabice skla denně zmizne a že by se staráč předháněl ve vození nového skla se říci nedá a vybírat dvacku je fakt uhozené.


napsal(a): Veru.Obžerství (obzerstvi(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 20. květen 2008
08:00

jiri.kana

to hroch:
Co se na Svijanech stále horší?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

emu

pondělí, 19. květen 2008
23:22

emu

to hroch: Hrochu, tak najeď místo Svijan třeba na Krakonoše ;)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

hroch

pondělí, 19. květen 2008
22:15

hroch

to Zlý Časy:
Rozdíl je ve velikosti a konkurenci klubu. U Hrocha to dělá 30hl měsíčně a kromě občas se vnucující PU se rozhodně pivovary nepředhánějí, hlavně ne stále se horšící Svijany, které točíme. Jinak z některých pivovarů , které jsme točili mám taky půllitry a taky je nemíním všechny rozdat. Dostal jsem je kuli tomu abych nemusel jejich pivo točit do konkurenčního skla a umožnil konzumentovy plný zážitek a to i při další ochutnávce jejich piva třeba za rok.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Zlý Časy

pondělí, 19. květen 2008
18:01

Zlý Časy

Marku,já se ve své hospodě snažím nabídnout co největší množství různých pivovarů a jsem rád,že alespoň od některých mám sklo,když si vytvořím vitrinu,tak jen z toho důvodu,abych měl do čeho čepovat to které pivo a ne abych uspokojil sběratele.O té vitrině pro sebe uvažuji.Co se týče pražských kolejí,kde jsem jeden nejmenovaný klub provozoval chci říct pouze to,že při minimálním prodeji 120 hl piva měsíčně se pivovary mohli přetrhnout co se týče jakéhokoliv propagačního materiálu-nejen pivovary.Hanz


napsal(a): Zlý Časy [Odpovědět]

Libor

neděle, 18. květen 2008
18:47

Libor

to tomaš: záleží čo ponúkaš.....
www.mujweb.cz/www/lbh1


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Michal

neděle, 18. květen 2008
15:01

Michal

to tomaš: : Já bohužel na výměnu nemam žádnej, od každýho mam jeden kousek


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

tomaš

neděle, 18. květen 2008
14:19

tomáš

to Michal: Hladám zberateľa pivových pohárov z účelom výmeny. ČR - SR. Tomáš


napsal(a): tomaš [Odpovědět]

emu

pátek, 16. květen 2008
21:29

emu

to Ludwig: Mě prosím taky vytesej, nikdy jsem v hospodě žádnou sklenici neukradl.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 16. květen 2008
11:57

Tomáš Kroupa

Šup se Staňkovem do myčky! ::lol


lada

pátek, 16. květen 2008
11:29

Lada

to Ludwig: Prosim o vytesani jmena "lada" :-) Opravdu jsem zadny krygl v hospode neukradl, cestne pionyrske. Na prazskych kolejich se kdysi pivo nalevalo za zminovanou zalohu 20 Kc (Velvet 40 nebo 50), bezne si studenti pullitr na rok pujcovali a nebyl to pro nikoho problem. Dnes mam doma 4 kousky, vsechny z okolnich minipivovaru a neslouzi to ke sberatelstvi, ale k tomu, at mam z ceho pit. Proste si pri navsteve pivovaru krygl koupim a dokonce se ptam i na to, zda si muzu vzit podtacek. Opravdu jsem takova rarita?

to vsichni: Proti sberatelum nemam nic nehlede na cenu, pokud zbozi neukradli, pokud o nem uvadeji pravdive informace a pokud to nedelaji nacerno v pripade, ze se tim zivi.


napsal(a): lada [Odpovědět]

Weetek

pátek, 16. květen 2008
10:54

Weetek

Jářku, je to pořád o tom jednom. Někomu prachy nesmrdí, s chutí natáhne prosťáčka a ještě z toho má radost. Slovo "kšeftař" jako hanlivé necítí. Jiný vidí na maržích ve stovkách procent cosi nemorálního, ubohého, trapného a zavrženíhodného a "kšeftařů mu zní skoro jako "zloděj". Je to o výchově a morálním kreditu. Někoho holt maminka nenaučila...
Stejně mám pocit, že mi Jan Hajan svými názory a arogantním poučováním připomíná někoho, kdo tu před nedávnem, pod jinou přezdívkou, v podobné diskusi kšeftování obhajoval a ještě se za něj chválil. Ale třeba se pletu :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Ludwig

pátek, 16. květen 2008
08:00

Ludwig

Ten z vas, kdo jeste NIKDY v hospode neukradl ani jeden krygl,ten at se tady prihlasi; toho jmenu pujdu vytesat do mramoru ve vatikanske bazilice a osobne pozadam Benedeta, aby ho vyhlasil blahoslavenym ::lol
Tolik muj prispevek k tematu "Sbirani pivniho skla"!
Hoow, domluvil jsem! :-8


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Paja

pátek, 16. květen 2008
07:27

Paja

to Jdi do Hajan:

Ona cela ta diskuze je irelevantni - je to vazne o pristupu. Vy se proste ohanite trhem s tim, ze co neni zakazano zakonem je dovoleno a zcela vporadku, ostatni vcetne me se snazili vnest do diskuze pojmy jako moralka, ferove jednani apod. Ale na vysvetlovani teto "kultury" nemam cas, takze se pridavam k ostatnim, co mluvili o moralce (ja vim, asi mi nerozumite) a koncim s prispevky do teto diskuze.


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 15. květen 2008
21:25

Malakin

To Chody: Souhlas, ale proc se snazit, kdyz muzu vyresit vse u jednoho stolu. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 15. květen 2008
21:23

Malakin

To hroch: Ze studenti na kolejich potrebuji z neceho pit, je uplne normalni. Mate sklenice zalohovat jako tomu bylo na nekterych prazskych kolejich. Napr. v klubu, kde jsem par let tocil, to zpocatku bylo taky zadarmo, pak se ale sklo ztracelo ve velkem, tak se zacalo zalohovat. Nejprve za 10 korun, pozdeji za 20. Kdyz nekdo sklenicku chtel, proste si ji odnesl a ke konci roku, kdyz se treba stehoval, ji zase do hospody vratil. Pokud jsme konkretnimu pivovaru rekli, ze potrebujeme tolik a tolik sklenic, nebyl s tim nikdy problem. Za tu dvacku vam to doveze kazdy pivovar.

Kdyby hospodsti zakaznikum nabidli moznost koupe te ci one sklenice, problem s kradezemi by byl v podstate vyresen. Je tedy chybou hospodskych, ze nemaji nejakou vitrinu (nejen se sklem, ale i treba s jinymi reklamnimi predmety) ci obycejnou policku, kde by bylo sklenice/suvenyry mozne shlednout a pote pripadne koupit.

Casto se setkavam s tim, ze mi v hospode reknou, ze mi to ci ono ani nemuzou prodat, ze by napr. nemeli do ceho tocit. Opet chyba hospodskych - pivo jim vozi kazdou chvili, neni problem rict zavoznikovi, at mi doveze par sklenic na fakturu ci za hotove. Musi se jenom chtit. Pohodlnosti se nic nevyresi...

To vsichni: On ten problem s nakupem za 20 a prodejem za 1000 je trochu nekde jinde. Ono vetsinou nezustane jen u samotneho prodeje. Protoze se kupujicim nezda ta cena, ptaji se. Pokud prodejce tvrdi o necem, ze je to vzacnost/rarita (stava se to i u novinek v tisicicovych nakladech) a pritom tomu tak neni, uz kupujiho klame. A pokud dojde k obchodu, kupujiciho podvedl. A podvod uz se trestat da, i kdyz se hure dokazuje.

Kdyz se podivate na stranky onoho prekupnika - www.beercans.cz, o nemz je tu rec, najdete v jeho nabidce pullitr Podluzan Breclav. Nekolika lidmi - nejen mnou - byl upozornen na to, ze pokud to prodava, musi uvest, ze se jedna o sklenici vyrobenou po uzavreni pivovaru, tj. pro ryze upominkove ucely, prodejnou se sklem a porcelanem v Breclavi cca v r. 2005, tj. 8 let po uzavreni pivovaru, a ze to se samotnym pivovarem tudiz nema nic spolecneho. Myslite si, ze by si takovy prekupnik kazil kseft tim, ze to nekam napise ci ze vas na to upozorni? Ani nahodou. Pokud si kupujici bude myslet, ze se jedna o puvodni sklenici, vic na tom samzorejme vydela...

To J. Hajan: Vy vlastne ostatni nabadate, aby prekupovali a sbiranim se zivili! Takto se to ale resit neda. Konkurovat prekupnikum? Zkousim to, ale moc uspesny nejsem. Sbirani bych musel delat na plny uvazek, protoze tech novinek je dnes tolik, ze to muze objizdet jen prekupnik, ktery si do toho tu praci a cas zauctuje. Sberatel to proste vsechno nestihne objet.

Do boje s prekupniky se musi zapojit i pivovary. Pokud nabidnou sberatelum sklenice drive nez prekupnik, je problem vicemene vyresen. Pokud navic pivovar bude sklenice posilat postou, o to lepe.

Priklad si lze vzit u pana Lanci v Hukvaldech. Sklenice vam posle za cenu, kterou ma uvedenou na svem webu, a super zabalene. Podobne to funguje v Drazici, Polepech, donedavna jeste v Blucine a mnohde jinde.

Pokud pivovarum zalezi na tom, aby se z jejich suvenyru nestal prostredek k obohaceni prekupniku, nabidnou sberatelum sluzby, po nichz sberatele touzi. Chce to proste oboustrannou spolupraci.

Jinak problematice pivniho sberatelstvi se bude venovat serie clanku, ktere dokoncuji a ktere budou zverejneny u Honzy na SP. Pockejte par dni a budete mit o cem diskutovat. Vyvola to zrejme velkou vlnu nevole ci nepochopeni, ale o to mi jde. Aby se o problemech zacalo mluvit, ne je prehlizet.
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 26.05.2008 ve 22:32:07


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 15. květen 2008
20:57

Chody

to Jdi do hajan:
Dobrý reportér by oslovil několik sběratelů, ale jednodušší je jít rovnou na věc, ať to mám za sebou ...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jdi do hajan

čtvrtek, 15. květen 2008
19:07

to Paja:

Jeste dodam, ze to tvoje shrnuti, ze je to otazka pristupu, kultury a charakteru se da shrnout do jednoho pojmu - ano, je to otazka nejakeho konkretniho TRHU. Burza je taky trh. Kdo koupi, neprohloupi :-) Zitra uz nebudou :-) Ano, mame tu jiny trh nez v Asii, jiny trh nez v Americe. Nas trh ukazuje nas pristup, nase charaktery a kulturu. Nuti snad nekdo nekoho kupovat ten posranej predrazenej pullitr ? Snad je kazdej sberatel natolik pri vedomi, aby vedel, co kupuje. Nebo to u pivnich sberatelu zas tolik neplati ?

to kazdy urazeny sberatel, o kterem se nedela reportaz:

Trapi tady nekoho, ze si ho redaktor nevsiml na burze a udelal reportaz o nekom, kdo se zbozim ksefuje ? A s kym mel udelat tu reportaz ? Reporter videl nekoho, kdo toho ma hodne, tak si rekl "bude to zajimave, udelam reportaz s nim". Ma snad reporter videt do vasich mysli a dusi a precist si tam "jo, to je ten slusnak, cestny, poctivy sberatel, s nim to udelam". Reporter hleda zajimavy objekt k reportazi. Kdyz se citite byt dotceni a je pro vas strasne komicke, ze si ten reporter vsiml kseftare, vozte na burzu to stejne mnozstvi co on, priste budete mit treba stesti.


napsal(a): Jdi do hajan [Odpovědět]

Jdi do hajan

čtvrtek, 15. květen 2008
15:45

Paja:

Sbirani pullitru neni o pujcovani penez. K pujceni penez te zene spis tvoje financni situace nez zavislost na pullitrech. Penize potrebujes, pullitr ne. To jestli si vezmes pujcku od lichvare svedci o tvoji inteligenci ale stejne, jako kdyz koupis bezny pullitr za litr. Pokud je nekdo hodne zavisly, mel by se jit lecit. Trebas objevil novy druh velmi vazne zavislosti a bude treba otevrit nove pavilony v lecebnach. Islamskej svet sem netahej, tam je taky normalni ukamenovat zenu, co podvedla manzela. Islamskej svet je trochu na ruby, takze v tvem prispevku je zminka o nem zcela irelevantni. Zijes v CR.


napsal(a): Jdi do hajan [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 15. květen 2008
12:49

Paja

Omlouvam se, nejak se mi zdalo, ze jste oba Liborove...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 15. květen 2008
11:01

Libor

to Paja: len drobnosť, pán Hajan je Jan a nie Libor, Libor som ja....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 15. květen 2008
10:38

Paja

to Libor Hajan, Martin Stross - emu, Libor:

To mi neda neodepsat, i kdyz sbirani sklenic mi je ukradeny a akorat si kupuju pullitr z praktickych duvodu, kdyz se mi libi a je za rozumnou cenu. Ale koukam, ze tobe se to asi vysvetlit neda, protoze se budes ohanet porad jenom rukou trhu.
Jenze kdyz se nekseftuje s pullitrama, tak se muze treba kseftovat s pujcovanim penez. A tam uz funguje i trestni pravo. Jestlize si pujcis na 10% rocni urok, je to OK, jenze pokud pozadujes 1000%, tak se tomu rika lichva. A s tvoji argumentaci bys taky mohl rict, ze prece jenom vyuzivas neci situace, ze ty penize fakt potrebuje a jinde si pujcit z nejakeho duvodu nemuze... Takze to je taky OK a jenom nejaky blbec - autor zakona - brani svobodnemu podnikani?
Martin Stross ma bohuzel pravdu - z pravniho hlediska. Sebrat sklenici je prestupek - kradez, prirazit si nekrestansky penize je obchod. Z moralniho hlediska je tezko rict, jak to kvalifikovat, to je na kazdem - ja osobne si myslim, ze vyjimecne zpusobit skodu 20 Kc kradezi je "moralnejsi" nez zneuzivat neci zavislosti a natahovat o 500 Kc. BTW se jeste vratim k tem pujckam... v islamskem svete se pujcovani na sebemensi urok povazuje za amoralni, a to se tyka i bank...

Takze bych to ukoncil s tim, ze je to otazka pristupu, kultury a charakteru...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

hroch

středa, 14. květen 2008
22:00

hroch

Jenom jednu drobnost do debaty. jako hospodský mám u svijan z hektolitru 20Kč na kontě, z kterého si můžu kupovat sklo, ubrusy, trička apod. zadarmo mám jen tácky a účtenky. Mám podnik na Vš kolejích a studenti si občas sklo odnesou. Celé konto využiju pouze na sklo a to štuci za 20Kč kus. Za sedm let jsem pouze pořídil dvě trička. Taky jsem studoval, a občas nějaké sklo si v hospodě vzal. V té době byl problém dobrý půllitr normálně koupit. Přes léto jsem své tři půllitry odvezl domu, nebo schoval do kufrárny na kolejích. Nyní jsou na konci školního roku popelnice plné střepů od půllitrů a talířů z menzy.
Ukradením půllitru v hospodě kde tě natáhl pingl, netrestáš pingla, ale majitele, který o jednání toho pingla nemá šanci se dozvědět. Není od věci si stěžovat vždy u majitele. Ten pingl neokradl jenom tebe, ale hlavně svého šéfa.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Chody

středa, 14. květen 2008
21:45

Chody

Jak tak na to koukám, mám štěstí, že se pohybuji úplně v jiném sortimentu pivního sběratelství. Ale i tak asi nejsem tím pravým sběratelem, protože si klidně nechám ujít láhev, která se mi zdá předražená, byť cena prakticky nikdy nepřesahuje 100 Kč ... Protože já sbírám pro radost. I když pomalu nastává problém s místem a já stojím před otázkou co s tím? Výhledově mi zbyde buď sbírku zrušit, tj. část vrátit, část vyhodit či darovat, nebo celou nabídnout nějakému podniku k vystavení. Prodej by mi možná přinesl nějakou korunu, ale asi by mi pivo zakoupené z těchto peněz moc nechutnalo... Měl jsem také nějaké nabídky na odkup, ale nevyužil jsem je, nemusím mít všechno. O kupování sbírek sběratelství není. Jsem prostě nemoderní i v tomto :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Martin Štros - emu

středa, 14. květen 2008
20:37

Heleďte vždyť pan Hajan píše naprostou pravdu. Sice krutou, ale vystihl to přesně a já se pod jeho názor podepisuju.

Chápu že Libor je z toho nešťastný, jako sběratele ho lituju. Proto rozumím tomu co píše. Jenže realita je dnes prostě někde jinde.
Ve sběrateství se už nepohybují jen sběratelé. Přišli sem obchodníci, kteří pochopili možnost si vydělat. Nikdo nikomu nemůže bránit, aby svou sklenici v hodnotě 20 Kč prodal za 1000 Kč.
Máš pravdu Libore, to už nejsou žádní sběratelé, oni se jimi ani necítí. Ale právo na svou existenci mají a je jen na tobě, jestli od nich koupíš nebo ne.
Já přísahám, že jsem takhle nikdy nekšeftařil, ale stojím na tom, že:
- ukrást sklenici za 20 Kč JE KRÁDEŽ A DOTYČNÝ JE ZLODĚJ,
- koupit za 20Kč a prodat za 1000KČ NENÍ KRÁDEŽ, ale JE TO POUZE OBCHOD A DOTYČNÝ JE OBCHODNÍK.
Můžeš se Libore vztekat jak chceš, ale takhle to prostě je. Bohužel ... :-(


napsal(a): Martin Štros - emu [Odpovědět]

Pepa z depa

středa, 14. květen 2008
18:26

to Cech: az tak krute bych to nevidel, ale takova sracka by nebyla odveci :-) :-) :-)
to Libor: souhlas, vidim to podobne, sberatelstvi uz neni to co byvavalo. Bohuzel
jen jestli pan Hajan ty prekupniky neobhajuje proto, ze je jednim z nich....


napsal(a): Pepa z depa (xyz(a)email.cz) [Odpovědět]

čech

středa, 14. květen 2008
16:55

to Libor: Libore, vykašli se se na toho kokota dreveného, pan Hajan je prostě nafoukaný pragocentrista, a s jeho názorem nesouhlasí stejně víc než polovina čechů...
přej mu jen aby ho šlak trefil!


napsal(a): čech [Odpovědět]

Libor

středa, 14. květen 2008
16:32

Libor

1, dosť mi vadítón akým vedieš so mnou debatu. Nech je diskusia akákoľvek výrazy typu: "stojíš si na vedení, a žiješ v strome" si nechaj pre svoju rodinu a kamarádov

2,poznám minimálne 5 zberateľov, ktorí cestujú po celej republike a na sklo za 100-150Kč si prihodia 20-30Kč

3, nikto kto nemá záujem sa iba na tom nabaliť, nebude kšeftovať vo velkom - to nie je cieľ žiadneho zberatela

4, vyjadriť svoj názor, že prehnané marže sú v mojich očiach nemorálne snáď ešte môžem. Ty si o svojej pravde presvedčený rovnako ako ja o svojom a nič na tom nezmeníš...

5, sám píšeš, že kšeftári len zavádzajú priemerné ceny podla internetu - veď prečo to nevyužiť a nezarobiť, že?

6, štýl debaty ktorý si tu zaviedol mi prestal vyhovovať a tým pádom končím


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Jan Hajan

středa, 14. květen 2008
15:54

to Libor: Ty si prostě stojíš na vedení, takže poslední věc k tobě. Budeš si pořád mlít tu svou o tom, že přihodit si 15% je strašně morální, ale přihodit si 200% je nemorální a přitom současně tvrdíš, že tu věc o poměru nabídka/poptávka chápeš.

Před 8-10 roky byli jiné ceny všeho, stejně tak jiné platy. Kšeft ve sběratelství nastal s nástupem aukcí na internetu, kde se najednou začalo veřejně ukazovat, kdo kolik může za co dát. To je těch tvých pár let. Najednou začalo být i v jiných sběratelských oborech normální to, co třeba ve sbírání umění. Lidé si začali vidět do peněženek a závist zase vyskočila zpoza rohu. Prodejce, který viděl průměrnou konečnou cenu aukce na internetu, začal tyto ceny zavádět i na burze. Snad si někdo kvůli tomu vysloužil i nějakou pověst, ale to je tak všechno. Nakupující, který na to přestal mít, začal nadávat (nebo shánět jinde).

Našel se někdo jiný a podle tvých měřítek čestný, kdo by mu vytvořil konkurenci a ve stejném množství začal obchodovat, ale za tvoje "morální" ceny ? Pokud ne, tak nechápu, co pořád řešíš. Když se ti to nelíbí, začni sám dělat kšeftařům konkurenci, objížděj pivovary a přirážej si těch vysněných 15%, uvidíš sám, jak ti to dlouho vydrží. Za to, že kšeftař nemá konkurenci, si může KAŽDÝ JEDEN Z VÁS, neboť se nijak nesnaží mu tu konkurenci vytvořit. Pak jen brečíte, ale že byste něco udělali, to ne.

PS: Zkus se zajímat, jaké jsou marže jinde okolo tebe. Nazýváš hospodského, co prodává pivko za 40,- Kč také zlodějem ? Nazýváš zlodějem svého mobilního operátora, výrobce svého auta, oblečení a tak ? Pokud nežiješ ve stromu jako poustevník, měl už bys mít dávno po 16 infarktech.


napsal(a): Jan Hajan [Odpovědět]

Libor

středa, 14. květen 2008
14:37

Libor

vy ma chlapi nechcete furt pochopiť....
ja som sa len zamýšlal nad "zvlčelosťou" niektorých predajcov.... Kedysi to šlo aj 10-15% navýšením ale dnes je bežné 100,200 a niekedy aj 400%.
Ja viem že pravidlo: dopyt/ponuka platí, ale potom takýmto štýlom sa môžeme časom dopracovať k tomu, že kšeftári kúpia za 10 a predajú 1000, argumentujúc: veď je dopyt....
Krátka a dobre - v mojich očiach je to jednoznačne zneužitie situácie k dobrému zárobku. Ja osobne by som sa hanbil "zdrať niekoho z kože" len preto že je záujem. Asi som staromódny.
to Jan Hajan:
musím ti oponovať - pred 8-10 rokmi si vypýtať za novinku 100% navrch alebo za staré sklo viac ako 100Kč -to by mi huba odpadla, a tento názor nezdielam sám...
Zberateľstvo sa stalo brutálnym kšeftom až posledných pár rokov, keď niekoľko jedincov bez chrbtovej kosti a cti prišlo na to, že sa na tomto koníčku dá dobre zarobiť.

Mimochodom ja patrím do skupiny - mám sklo a ochutnal som!
a zopakujem:
PS: sklo zbieram, ale od určitého času od určitých ludí nekupujem, aj keď mi tak už zopár pekných kúskov ušlo... Za tú cenu ho radšej nebudem mať.

ale pravda je to, že pokial bude záujem nájdu sa vychcaní kšeftári ktorí tú "kozu" vydoja. Toto však nie sú pre mňa seriózny ľudia.
Toť môj názor


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Martin Štros - emu

středa, 14. květen 2008
10:34

to Libor: Ukrást za 15 je skutečně větší zlodějna, než koupit za 15 a prodat za 100, nebo klidně za 1000 nebo i za 1 000 000. Jak už tu bylo řečeno, to je věc kupujícího, jestli na nabídku přistoupí, tak proč ne. Je to dohoda dvou stran. Naopak krádež v hospodě neni dohoda dvou stran, protože s tim předpokládám hostinský nesouhlasí.
Ale zase rozumím argumentu, že když vás v hospodě natáhnout, tak beru krádež sklenice jako odpovídající odvetu. Na hrubý pytel hrubá záplata.
Pozn.: Sklenice naštěstí nesbírám ;)


napsal(a): Martin Štros - emu [Odpovědět]

Jan Hajan

středa, 14. květen 2008
10:29

to Malakin: Sběratelství čehokoliv je buď závislost nebo obchod, záleží, jak se na to člověk dívá. Sběratelé např. obrazů to asi dělají hlavně pro peníze, sběratelé půllitrů asi hlavně z vášně. Nelze tady však generalizovat. Každý sbírá z jiného důvodu. To, že vy jste poctivý a vášnivý sběratel, je vaše věc. To, že s tím někdo kšeftuje, je zase jeho věc. Oba můžete existovat spolu, vaše sbírky se budou lišit, ale nechte ho žít, jako on nechá vás. Jednoduše ho nepodporujte v jeho kšeftech a je to.

to Libor: Znova. Kde není poptávka, není nabídka. Nikdo nikoho nenutí to drahé sklo kupovat. Máš na výběr, buď podniknout cestu do pivovaru a koupit tam sklo (+ poznat + ochutnat) a něco tě to bude stát nebo být líný nebo nemít čas a budeš to muset koupit na burze. To, jestli to koupíš za nabízenou cenu, je čistě tvoje věc. Prodejce, dokud neprodá, žádný zisk nevytvořil. Pokud prodá, tak využil (ale nezneužil) svojí/tvojí situace. Pokud máš pocit, že někdo někde nabízí levněji, máš tam jít a uzavřít obchod tam. Stejně tak to děláš s potravinami, spotřebním zbožím, nemovistostmi apod. Jen musíš přestat pohlížet na pivní sběratelství jako na zidealizovanou činnost šesti dědečků v malé hospůdce, kteří prohazují pár ušmudlaných pivních etiket s úsměvem na tváři. Sběratelství vždy bylo, je a bude o tom, kdo je jak dobrým obchodníkem, či se jedná o výměnu nebo prodej/koupi. Je čistě každého věc, jak a za kolik k tomu nebo onomu exempláři přišel a kolik tomu věnoval energie.

to Michal: Rozdíl je pouze v tom, jestli ten exemplář ukradl. Svoje krádeže tady nemusíš omlouvat nízkou cenou štucu, pěkný značkový krýgl stojí zase mnohem víc. Pro tebe to je 15,- Kč, ale když to udělá 100 hostů, je to 1500,- Kč. A stejně jako pivovar, tak hospodský chce vydělat a když mu někdo krade sklo, určitě není rád, stejně jako ty bys nebyl rád, být v jejich kůži. A omluva, jakože tě předtím natáhl ? To snad nemyslíš vážně.


napsal(a): Jan Hajan [Odpovědět]

Chody

středa, 14. květen 2008
08:20

Chody

K problému sběratelství bychom se mohli vrátit i v tomto starším článku-zamyšlení, tentokrát z pohledu pivovarských...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Libor

středa, 14. květen 2008
08:14

Libor

to Jdi do hajan:ja osobne poznám niekoľko pivovarských kde sa sklo dá zohnať do 20Kč....
Ano, kšeftovanie nie je trestné, ale nemorálne...
Možno to tí "blbci" niekedy kúpia preto, že jednoducho inak nejde. Budeš cestovať z napr. z Chebu do Ostravy kvôli 1 sklu? Asi nie... Prídeš do Prahy na burzu a tam to chceš kúpiť. A nejaký tiežzberateľ situáciu vyložene zneužije, pretože vie že tam väčšina zberateľov nepocestuje. Prečo si nenamastiť kapsu, že? tak prihodíme 100, 200% navyše...
Jednoducho mi pripadá, že zberateľstvo a kšeftárstvo tak nejak nejdú moc dohromady.
Michalovu vetu by som modifikoval:
Je větší zlodějina ukrást půllitr za 15 kč, nebo ho za 15 koupit pak prodat za 100,- ??

PS: sklo zbieram, ale od určitého času od určitých ludí nekupujem, aj keď mi tak už zopár pekných kúskov ušlo... Za tú cenu ho radšej nebudem mať.

PS2: len ma nejak mrzí, že si sa nepodpísal svojim skutočným menom...

PS3: ludia čo sa okolo zberateľstva aktívne pohybujú, vedia o čom tento problém (prekupníctvo) je a že riadne "rozdrbal" celé zberateľstvo


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Michal

úterý, 13. květen 2008
22:27

Michal

Jdi do hajan: To, že jich mam 45 neznamená, že sem všechny ukrad. Ano, vzal sem jich asi tak 5 (nevim, jestli se za to mam stydět, ale měl sem k tomu svoje důvody - možná malicherný, ale v tu chvíli mi to tak nepřišlo - buď mi v onej hospodě natáhli, nebo dělali drahoty při placení; z hospod, kde to mam rád a byl sem spokojenej, bych si nikdy nedovolil nic vzít ale chápu, že pro spoutu lidí tohle žádnej důvod neni, jenom mi v to v tu chvíli přišlo jako taková pomsta, o co mi natáhli, to sem si vzal zpátky), zbytek sem buď dostal v hospodách když sem si o ně slušně požádal, nebo je koupil ať už právě v hospodě, nebo někde na pivních slavnostech.

P.S. Loni sem ve Strakonicích koupil půllitr (pohárek 0,5l) za 18,-kč, tudíž jestli z toho ten pivovar chce aspoň něco mít tak cena toho půllitru bude zhruba těch 15 kč, možná míň. Pochybuju, že by prodávali pod cenou.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 13.05.2008 ve 22:31:25


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Malakin

úterý, 13. květen 2008
21:36

Malakin

To Jan Hajan: V podstatě máte pravdu, ale s překupníky typu Nešpůrek a spol. je vážně těžké bojovat. Sběratelství je druh závislosti a mnohdy i ti, kteří jeho vysoké ceny kritizují, si od něj v klidu zas a znovu něco koupí. Raději to budou mít předražené než vůbec. V tom je ten problém. Mně např. stačí vědět, že to či ono existovalo. A když to náhodou v budoucnu seženu, budu jedině rád. Ale když to mít nebudu, taky se nezblazním.

To Jdi do hajan: To, o čem tady Libor s Michalem mluví, se týká aktivních sběratelů. Ti v hospodách půllitry nekradou. Pokud už v nějaké té hospůdce skutečně objeví něco, co není k sehnání normálně v pivovarské prodejně daného pivovaru, snaží se to tam koupit nebo vyměnit za něco jiného. Pokud hospodský oponuje tím, že by neměl do čeho točit, nastává fáze výměny - těch 15-korunových půllitrů má každý sběratel doma několik desítek a velmi rád se jich zbaví, třeba i v poměru 5 ku 1.

Nutno také podotknout, že hospody dostávají půllitry většinou v rámci propagace, resp. podle toho, kolik toho vytočí. Výrobní cena běžného štucu je kolem 17 korun, někdy i méně. Záleží na počtu vyrobených kusů...

P.S. Sklo sbírám - co nejde výměnou, to nákupem.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jdi do hajan

úterý, 13. květen 2008
20:50

to Libor: A v čem souhlasíš s Michalem ? 15 kaček už dávno půllitr nestojí. Takže pokud někdo ukradne sklo v hospodě, ukradne 40, 50, 70, 150 Kč. Prostě to ukradne. Krádež!

To, že se sklem někdo kšeftuje na burze, není krádež. Je podle tebe každý kšeftař zloděj ? Jak dokážeš, že to ukradl ? Pokud to nedokážeš, tak máš smůlu. A to, že to někdo koupí za vysokou cenu, je hlavně blbost kupce.

Takže se páni Michale a Libore naučte rozlišovat mezi krádeží a obchodem. Pokud pan Michal chce tvrdit, že když ukradl 45 půllitrů, ale nekšeftuje s nimi, že je jaksi lepší člověk a sběratel než ten, co jich má tisíc, ale vydělal si na ně kšeftováním (obchodem), tak to asi těžko.

Ne všichni sběratelé kradou. A pokud kšeftují, tak to hlavně kvůli tomu, že to trh umožňuje, což ve své podstatě znamená, že to někteří volové kupují. Finito.

PS: Sklo nesbírám.


napsal(a): Jdi do hajan [Odpovědět]

Libor

úterý, 13. květen 2008
18:45

Libor

to Jan Hajan: absolútne súhlasím s Michalom


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI