Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé se ptají na komín a Pepina

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé se ptají na komín a Pepina

[středa, 21. květen 2008]

Postřižinské pivo z nymburského pivovaru patří k nejznámějším středočeským pivům. A to nejen díky stejnojmennému filmu Jiřího Menzela natočenému podle novely Bohumila Hrabala, který v areálu pivovaru bydlel. „Přitom jde o relativně mladou značku, není jí ještě ani dvacet let,“ říká ředitel pivovaru Pavel Benák.

Mají odborníci na cestovní ruch pravdu, když říkají, že nalákat turisty mohou gastro speciality?

Náš pivovar je určitě lákadlem pro turisty. Dokonce jsem v nedávné době četl anketu v místním deníku, kde na otázku, co může Nymburk nabídnout, byla odpověď: Hradby a pivovar. Postřižinské pivo je značka, kterou zná většina Čechů, a to i přes její relativní mladost. V současném pivovaru se pivo sice vaří již od konce předminulého století, ale značce není ještě ani dvacet let.

Navštěvují pivovar turisté a o co se zajímají?

Chystáme se zkvalitnit a rozšířit prohlídkový okruh. Postižinské pivo a pivovar má vůči turistům značný dluh. Věřím, že se vše brzy změní. Provádíme předem ohlášené návštěvníky, a to i ve dnech volna.

Jak funguje propojení pivovaru s Hrabalem a Postřižinami?

Drtivá většina tuzemských návštěvníků přijíždí do Nymburka a pivovaru už s vědomím, že tady žil Bohumil Hrabal a že tady vznikly Postřižiny. Ptají se na Pepina, kde je komín nebo jestli vyjíždíme na kontrolu hostinských na motocyklu Laurin a Klement. My odpovídáme, že Postřižiny vznikly samozřejmě tady, ale protože byl pivovar již příliš zmodernizovaný, nebylo možné zde natáčet film. Letos v létě se ale v pivovaru bude hrát divadelní představení Postřižiny. Speciální program máme připravený také na 21. června, kdy se uskuteční Den Postřižinského piva. Tradičně bohatý kulturní program pro celou rodinu bude letos již podvanácté.

Zdroj: MF Dnes | Autor: Pavla Švédová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Ludwig

středa, 21. květen 2008
20:59

Ludwig

Jarda ma pravdu, me jen udivuje pomerne vysoka cena Dalesickeho piva.. napr. to Oslavansky je o hodne levnejsi! Hodne = 30 %? Cim to muze byt?


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

hroch

středa, 21. květen 2008
20:23

hroch

Samotné nymburské pivo není špatné, ale v okolí nymburka se nedá skoro sehnat. Jednoty ho nevedou, hospody točí Ghnus. V samotném Nymburce naštěstí ho točí docela často. Když de o to navázat na Hrabala chtělo by to tématickou cyklostezku do Kerska a nějaké tématické pivovarské retaurace.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Jarda

středa, 21. květen 2008
17:50

Kdo si Postřižiny oblíbil, ať vyrazí do Dalešic. Tam se film točil a pivko nemá chybu. Vaří asi 4 druhy a jedno chutná lépe než druhé. Jen ten komín byla atrapa asi metr vysoká na střeše místního JZD. Ale to je jen detail. A okolí též stojí za to, přehrada, mohelská step a další. Jen asi 20 km dál jsou Oslavany. Pivo z tamního zámku, to je též balzám na chuťové buňky.


napsal(a): Jarda [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI