Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar vykročil k privatizaci

Co se píše o pivovarech a pivu


Budějovický Budvar vykročil k privatizaci

[úterý, 3. červen 2008]

Národní podnik Budějovický Budvar zahájil první kroky k přeměně na akciovou společnost. Má-li být v budoucnu privatizován, jak o tom vláda uvažuje, bude změna na klasickou obchodní firmu prvním krůčkem celého procesu. Nejdříve je ale třeba důkladně zvážit, jak má tento proces proběhnout, aby to firmu s mimořádně cenným duševním vlastnictvím nepoškodilo.

Návrh transformace Budvaru na akciovku a definici rizik má pro stát vypracovat právní kancelář Kříž a Bělina ve sdružení s Deloitte Advisory a Deloite Audit. "Smlouva byla podepsána, práce začaly," potvrdil generální ředitel Budvaru Jiří Boček. S návrhem má být vítěz loni vypsané soutěže hotov do půlky srpna.

Ochranné známky a práva

Za nejdůležitější považuje Boček precizní zpracování postupu, jak zachovat při případné transformaci na akciovou společnost právní kontinuitu a vyřešit přechod duševního vlastnictví včetně ochranných známek a všech práv na novou firmu. "Jde o to provést analýzu, zda vůbec Budvar transformovat. A pokud ano, tak za jakých podmínek a rizik. Případně navrhnout, jak je eliminovat," doplnil Boček.

Vítěze soutěže na poradce při transformaci oznámilo Ministerstvo zemědělství letos v březnu. Smlouvu podepsal vítěz se zástupci Ministerstva zemědělství a Budvaru v půlce května.

Ministerstvo jako zadavatel zakázky s podpisem smlouvy s vítězem tendru na poradenské služby neotálelo - a to i přesto, že na antimonopolním úřadu stále pravomocně neskončilo prošetřování této soutěže. Na její průběh si stěžoval jeden z neúspěšných soutěžících - právní kancelář Rödl & Partner. Úřad měl posoudit regulérnost výběru, respektive vyloučení firmy Rödl & Partner ze soutěže, a předběžným opatřením zdržet podpis smlouvy s vítězem.

"Informace o podpisu smlouvy nás překvapují. Antimonopolní úřad sice nevyhověl naší žádosti o předběžné opatření ani žádosti o přezkoumání postupu zadavatele. V minulých dnech jsme ale podali rozklad," uvedla Jana Vodolánová z kanceláře Rödl & Partner.

Prodej rodinného stříbra?

Poradci mají mimo jiné posoudit, zda Budvar na akciovku vůbec transformovat. Prodej státem ovládané ziskové firmy s více než 600 zaměstnanci a obratem přes dvě miliardy korun má ale na vládní úrovni podporu.

"Do Budvaru by měl vstoupit strategický partner. Myslím, že stát žádný pivovar vlastnit nemusí," řekl už před časem ministr zemědělství Petr Gandalovič. Zastánci prodeje čtvrtého největšího pivovaru na trhu si od prodeje slibují miliardové příjmy do státní poklady, odpůrci argumentují nepřijatelným výprodejem "rodinného stříbra". Debaty politiků o tom, zda Budvar prodat, nebo ne, už měsíce doplňují další spekulace na téma - komu firma připadne a za kolik.

Nejcennější položkou v majetku Budvaru bude ochranná značka Budweiser Budvar, o kterou vede pivovar ve světě válku s globální trojkou - americkým Anheuser Busch. Podle dřívějších odhadů má značka cenu kolem miliardy dolarů.

Odhad ceny loni přinesla makléřská firma Cyrrus. Spočítala, že reálná cena pivovaru - bez ochranné značky - by se mohla pohybovat kolem šesti miliard korun. "Hodnotu značky dokážou ocenit hlavně světoví hráči na trhu s pivem. Pro stát, který ji nedokáže plně využít, je její hodnota nižší," říká analytik Karel Potměšil.

K zájemcům o Budvar by zcela jistě patřil jeho konkurent Anheuser Busch, ale i evropský Carlsberg. Zájem o tuzemskou pivovarskou tradici by zřejmě měly i další přední světové pivovary jako SABMiller, který dnes ovládá Plzeňský Prazdroj, Inbev s českým Staropramenem nebo Heineken, kterému u nás patří kromě Starobrna a Krušovic i ústecký Zlatopramen.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI