Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Do Číny míří i Budvar, očekává velký odběr

Co se píše o pivovarech a pivu


Do Číny míří i Budvar, očekává velký odběr

[úterý, 10. červen 2008]

Po Pivovaru Klášter, který je od roku 2006 českým pivovarnickým průkopníkem na čínském trhu, vstoupí do Číny i Budějovický Budvar. V pátek odešle do nejlidnatější země světa první dva kontejnery svého ležáku. Celkový objem dodaného piva má letos dosáhnout asi 700 až 800 hektolitrů. Pivo se v Číně bude prodávat pod značkou Budějovický Budvar, řekl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Budvar má již smlouvu s importérem v Šanghaji, kde žije okolo 13 milionů lidí. Dlouhodobě své šance vidí pozitivně. V pivovaru plánují, že by se prodej jejich ležáku z východního pobřeží šířil dál do větších měst a oblastí. Budvarský ležák se už prodává například v Mongolsku, Vietnamu, Hong Kongu a od loňska i v Jižní Koreji.

"Spotřeba piva v Číně jde hodně nahoru. Je však podporována hlavně tuzemskou levnou výrobou, Ekonomika Číny se přitom vzmáhá a bude tak obecně vznikat větší prostor pro dražší importované zboží. Progresi tam vidíme, ale určitě ne takovou, aby se Čína za tři roky stala naším šestým největším trhem," dodal Chrt.

Další české pivovary většinou o expanzi do Číny neuvažují. Důvodem je velká dopravní vzdálenost a fakt, že tamější ceny jsou velmi nízké. Pivovary musí také absolvovat složitý schvalovací proces. Budvar navíc řešil spor s americkým pivovarem Anheuser-Busch o registraci ochranných známek Budějovický Budvar. Pivovarnický gigant tam má totiž podíl v jednom z největších pivovarů, kde vyrábí lokální značky, ale i svůj Budweiser v licenci. Budějovický pivovar uspěl až v roce 2006 po devíti letech od podání žádosti.

"Přípravný proces byl velmi dlouhý. Nicméně si myslím, že jsme tím neztratili žádnou obchodní příležitost. V Číně je jedna miliarda lidí, a kdyby každý Číňan vypil jedno pivo, tak nám nebude stačit pivovar," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček.

Čína je největším pivním trhem od roku 2002. Ještě v roce 2001 se prodalo v USA 231 milionů hektolitrů, Čína měla o čtyři miliony hektolitrů méně. Podle posledních čísel z roku 2005 se spotřebovalo v Číně 308 milionů hl. Nejvíce prodávaným zahraničním pivem je tam podle zástupců Budvaru mexická Corona Extra s 9000 hl.

"Je to skutečně nejdůležitější a nejperspektivnější trh na světě. Pro tuzemské pivovary ale komplikovaný hlavně obrovskými náklady na dopravu, je to přes 12.000 kilometrů, a taky uměním najít odpovídajícího partnera," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Za rok 2007 prodal Budvar 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva, meziročně o 8,8 pct víc. Do 53 zemí vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o šest procent víc. Dominantním trhem je Evropa s 90procentním podílem na celkovém prodeji. Tahouny jsou Německo, Velká Británie, Slovensko, Rakousko a Rusko. Nejvzdálenější exportní destinací budějovického pivovaru je zatím Nový Zéland. Loni začal Budvar vyvážet i do Albánie a Brazílie.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI