Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní slavnosti bičovaly šňůry deště

[pátek, 11. červen 2004]

Vypít několik piv, poslechnout si živou kapelu a zasmát se s přáteli u nějaké zábavné soutěže. Nic víc si v sobotu ráno lidé mířící do Velkých Popovic na 12. ročník Dnu Kozla nepřáli. Podobně to vypadlo i v Ostravě, kde se lidé bavili v pivovaru Ostravar.

Mraky nad Popovicemi. Když se však v poledne nad oslavujícím pivovarem, který si letos připomněl 130 let vzniku, zatáhla obloha a začalo silně pršet, přibylo přání další: "Kdyby tak bylo vedro a slunce jako minulý rok." I přes nepřízeň počasí se však do Velkých Popovic sjelo několik tisíc lidí. Už při romantické jízdě parním vlakem ze Strančic k pivovaru bylo vidět na tvářích lidí nadšení. Děti byly u vytržení: "Ať si klidně leje. Hlavně, že to nezchladilo kotel téhle skvělé mašinky," řekl asi desetiletý klučina a vyklonil se z vagonu. Studené kapky vody mu nevadily.

To, co odlišuje slavnosti zdejšího pivovaru od ostatních, bylo pro tento ročník skryto. Rozlehlé náměstí s parkem a přilehlé rybníky, jindy plné bavících se lidí, zely prázdnotou. Návaly deště s občasným zahřměním vyhnaly všechny slavící návštěvníky do velkých stanů. Kapely po většinu času hrály jen pro "dešťové kapky“. Avšak ne všechny mrazivý déšť trápil. "Nejsme přece z cukru, nenecháme si Den Kozla zkazit deštěm. Obcházíme disciplíny, ať se děje, co se děje," smál se Lukáš Bláha. Prý už zvládl vytahování sudu lanem, postavil komín z pivních bas a teď se chystá táhnout dodávku. Musí se pohnout o metr, aby mohl dostat razítko. Za čtyři bude mít pivo zdarma.

Letošní soutěže byly ve znamení síly, stejně jako hlavní lákadlo, velká silácká show mistra světa v tahání a zvedání obřích břemen René Golema Richtera. Silák zvaný Golem své přezdívce dostál. V uličce utvořené zvědavými lidmi se zapřel do žebříku a za pas měl "přivázaný" obrovský kamion. Lidem se při jeho řevu tajil dech, ovšem Renault Magnum se ne a ne pohnout. Silák Golem kroutil hlavou. Řidič se po chvíli přiznal, že nechal zataženou ruční brzdu. Po odbrzdění se několikatunový kolos opravdu o tři metry pohnul. "Fakt díky za tu brzdu. Lano bylo dvakrát tak napnutý. Kdyby se utrhlo, tak mě pěkně pořeže," vzkázal nakonec s úsměvem o polovinu menšímu řidiči. Po vystoupení opět přišel déšť. Lidé vyhledali úkryt a zbytek dne se odehrál "pod střechou". (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI