Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jihlavský pivovar změnil majitele: Ježek se vrací

Co se píše o pivovarech a pivu


Jihlavský pivovar změnil majitele: Ježek se vrací

[sobota, 30. srpen 2008]

Jihlavský pivovar se navrací k tradiční výrobě "českého" piva a ke značce Ježek a hodlá se trvale usadit na regionálním trhu.

Nová výrobní i obchodní strategie souvisí se změnou vlastníka. O jeho záměrech a dalších aktivitách jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti K Brewery Group ing. Zdeňkem Radilem.

Česká společnost K Brewery Group druhým rokem skupuje podíly v menších tuzemských pivovarech. O které pivovary jde a proč jste nyní investovali právě v Jihlavě?

"Realizujeme postupně záměr akcionářů investovat v českém pivovarnictví. Od té doby se nám podařilo získat několik zajímavých českých společností. O některých dalších investicích ještě jednáme a je předčasné je nějak blíže konkretizovat. V současné době vlastníme různě vysoké podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Vedle pivovaru v Jihlavě, kde jsme vlastníky majoritních 95 procent akcií, jde o Platan v Protivíně, Černou Horu, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod."

A proč právě Jihlava?

"My jsme přesvědčeni, že tento pivovar má velký potenciál znovu se etablovat na regionálním trhu, kde měl v minulosti velice dobrou pozici. Proto se vracíme k tradičním recepturám vaření piva, i když s tím souvisejí lehce zvýšené výrobní náklady. Chceme zde v Jihlavě při výrobě piva trvale dbát na kvalitu, protože jsme si vědomi, že to spotřebitel bude vnímat pozitivně."

Jihlavský pivovar změnil majitele... Zmínil jste, že budete ještě usilovat o koupi dalších pivovarů. Můžete prozradit, jaké máte s těmito pivovary záměry?

"Chceme navázat na to, co tyto pivovary už udělaly a podpořit jejich dosavadní rozvoj. Chceme působit především v regionu a být tam co možná nejsilnější. Nemáme zatím záměr měnit nic na jejich řízení. Základní záměr je tedy dlouhodobě působit v tomto sektoru, neboť akcionáři jsou přesvědčeni, že je to do budoucna zajímavý byznys."

V médiích se ale objevily spekulace některých odborníků z pivovarnického oboru, že firma K Brewery Group možná skupuje podíly v pivovarech a nakonec je chce prodat někomu jinému...

"Nám jde jednoznačně o dlouhodobý záměr a nejedná se o žádné skupování pro někoho jiného. Investujeme vlastní prostředky bez potřeby rychlé návratnosti. Naopak nám jde o zachování tradiční české výroby v portfoliu regionálních pivovarů. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska se jedná o zajímavý byznys. A to platí i pro pivovar v Jihlavě. Vydělané peníze budou zůstávat v tomto regionu, budeme je reinvestovat do dalšího potřebného rozvoje."

V případě Jihlavy jste podíl kupovali od belgické firmy Bockhold N.V. Jak probíhala jednání, byla složitá?

"Když bych je měl porovnávat s jednáními s ostatními českými majiteli, tak byla mnohem komplikovanější. Už například proto, že se odehrávala v angličtině. Belgický partner měl jako svého poradce najatou renomovanou právní kancelář, takže nějakou dobu trvalo shodnout se na některých bodech v textu smlouvy. Jinak mohu jednání s Belgičany označit za korektní a příjemná. Důležité je, že jsme nakonec dospěli ke shodě a jejich podíl odkoupili."

Vraťme se ještě k vašim podílům v sedmi pivovarech. Pivovary jsou různě velké, jak rychlý očekáváte rozvoj právě v Jihlavě?

"Nejmenší je pivovar Rohozec, kde se roční výstav piva pohybuje kolem 40 000 - 50 000 hektolitrů. Nejsilnější v rámci naší skupiny je protivínský Platan, který dosahuje ročního výstavu kolem 400 000 hektolitrů piva. I když za poslední roky v Jihlavě výroba piva výrazně poklesla, já jsem přesvědčen, že má velký potenciál v tom vrátit se znovu na výsluní. Vždyť v Jihlavě se historicky uvařilo téměř 300 000 hektolitrů piva ročně. Naše plány jsou zcela konkrétní, ale nerad bych je nějak zakřikl, uvidíme..."

Zdroj: Jihlavské listy.cz | Autor: Dana Čírtková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI