Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radnice manipuluje se soutěží o pivovar, tvrdí Holba

Co se píše o pivovarech a pivu


Radnice manipuluje se soutěží o pivovar, tvrdí Holba

[neděle, 1. únor 2009]

Podle starosty je výběrové řízení bezchybné a vyjádření zástupců Holby nehodlá komentovat.

Pivovar Holba, který se přihlásil do tendru na koupi náchodského pivovaru se bojí, že výběrové řízení neprobíhá férově.

Jsme svědky již několikátého pokusu prodat 100 procent akcií Pivovaru Náchod a máme obavy, zda soutěž o nejlepší nabídku probíhá férově,“ píší zástupci pivovaru Holba zastupitelům města.

Máme obavy, zda je výběrové řízení v souladu s právními předpisy, zda osoby jím pověřené jsou skutečně nestranné, zda skutečným cílem prodávajícího je prodej nejvyšší nabídce a ne prodej zájemci, který takovou nabídku nemůže nebo nechce dát,“ stojí v dokumentu adresovaném zastupitelům.

K takového dopisu vyprovokoval zástupce pivovaru Holba způsob, jakým vedení města, především však starosta Oldřich Čtvrtečka, informuje o výsledku výběrového řízení.

Dvacátého ledna jsem se osobně zúčastnil otevírání obálek s nabídkami zájemců o koupi pivovaru,“ říká předseda představenstva Holby Zdeněk Konečný. „Zasedání výběrové komise řídil Jan Tomek, který po otevření obálek konstatoval, že nabídka Pavla Bojanovského neobsahuje všechny náležitosti a je vyřazena. K nabídce Libereckého investičního fondu (LIF) sdělil, že vyhověla a stejně komentoval i naši nabídku. V tisku jsme si ale přečetli, že vyhovuje jen jediná nabídka,“ říká nechápavě Konečný.

Upozorňuje tak na zásadní rozpor mezi verdiktem Jana Tomka, který řídil zasedání výběrové komise, a pozdějším prohlášením starosty Čtvrtečky, jenž mluvil o dvou nevyhovujících nabídkách.

To vyhlásil přesto, že nám jako účastníkům tendru žádnou změnu ve verdiktu komise nesdělil, a důvody jsme se nedozvěděli ani po písemných dotazech směřovaných k organizátorovi soutěže Janu Tomkovi,“ konstatuje člen představenstva Holby Miroslav Koutek.

Podle starosty Čtvrtečky je výběrové řízení bezchybné a vyjádření zástupců Holby nehodlá komentovat.

Dopis, který zastupitelům zaslali vypovídá něco o nich a ne o mně,“ dodal. Podle něj neexistují ani rozpory mezi jeho výroky a verdiktem komise. „To, že něco jiného řekl pan Tomek a něco jiného já, prostě není pravda,“ dodal a zavěsil telefon.

Podle mínění představitelů Holby existuje obava, že ze hry vypadla jejich nabídka. „Nebylo by to poprvé, co je tu snaha naší firmu diskvalifikovat,“ míní předseda představenstva Konečný.

Stalo se to už loni v létě, kdy starosta Náchoda hovořil jen o jediném zájemci o koupi pivovaru. V té době mu přitom už naše nabídka ležela na stole,“ komentuje způsob, jakým radnice už od léta 2008 vybírá kupce pivovaru.

Můžu potvrdit, že ani nám se způsob, jakým se vedení města snaží omezit okruh zájemců nelíbí,“ říká zastupitel za ČSSD Miroslav Brát.

Informace o dalších nabídkách jsme se dozvídali tak zvaně z druhé ruky a dlouho jsme byli přesvědčováni, že zájem o koupi pivovaru má jen LIF. Dělá to dojem, že si město už dopředu vybralo favorita, kterému pivovar chtělo a stále chce prodat,“ obává se Brát. Tlak opoziční ČSSD, SNK-ED i KSČM pak podle zastupitele přispěl k tomu, že se začali prosazovat i další zájemci.

Když zastupitelé odmítli prodej jediné nabídce od LIF schválit, objevili se další kupci. Holba, KBrewery, Russian Tradition a nakonec i Pavel Bojanovský, který se do výběrového řízení hlásí jako fyzická osoba. Nabízená cena za pivovar tak z původních 135, z niž bylo třeba odečíst 45 miliónů na odkup přístavby hotelu U Beránka, stoupla na 185 miliónů. Ty podle mých informací nabízí právě teď Holba s tím, že jde jen o částku za pivovar. Rozdíl v nabídce z léta 2008 a té dnešní je tedy 95 miliónů,“ zdůrazňuje Brát.

Nad tím, co se děje kolem záměru prodat Pivovar Náchod se podivuje i opoziční zastupitel za SNK-ED Karel Petránek.

Nerozumím tomu, proč radnice tají čí nabídka byla při otvírání obálek nejvyšší a koho ze soutěže vyřadila. Nechápu, proč to nesmějí vědět ani účastníci výběrového řízení,“ diví se zastupitel.

Podle Petránka to jen nahrává spekulacím, zda výběrové řízení není zmanipulované. „Jako by nestačilo, jakou ostudu už město má ze způsobu, jak neprůhledně a amatérsky se snaží pivovar prodat,“ dodal Petránek.

Pokud budeme ze soutěže vyřazeni, skončí celá věc u soudu. V žalobě se budeme domáhat soudního zákazu prodeje pivovaru a vyhlášení neplatnosti výběrového řízení,“ uzavřel Konečný. To, zda způsob, jakým město Náchod vybírá zájemce o koupi pivovaru skončí před soudem, by mělo být jasné už v úterý 3. ledna. V plánu je totiž jednání rady města, kde by měl úspěšný uchazeč i s konkrétní nabídkou zveřejněn.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Hynek Šnajdar


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI