Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pěstitelé potřebují obnovit chmelnice

Co se píše o pivovarech a pivu


Pěstitelé potřebují obnovit chmelnice

[pátek, 13. únor 2009]

Stavba nové konstrukce a výsadba rostlin ovšem stojí v průměru půl milionu korun.

Jedním z hlavních úkolů českých chmelařů v nejbližších letech je obnova porostů a konstrukcí chmelnic. Je to nutné proto, aby české chmelařství bylo do budoucna konkurenční. Zaznělo to na Chmelařském kongresu v Praze, který proběhl v minulých dnech.

Otázka rychlé obnovy českých chmelnic a udržení konkurenceschopnosti oboru, a to zvláště v době současné ekonomické recese, je více než aktuální. Hlavní úlohou je maximální zvýšení investic do oboru,“ uvedl Zdeněk Rosa, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR s tím, že čeští chmelaři spoléhají na spolupráci a pomoc z národních a evropských dotačních programů. „Bez těchto investic dojde k dalšímu prohloubení problémů českého chmelařství a rozšíření mezery vůči dalším velkým světovým pěstitelům chmele, kterými jsou Německo, USA a dnes už také Čína. V návaznosti na dobrý výsledek minulého roku byla již řada pozitivních kroků v tomto směru v českém chmelařství nastartována a je potřeba tento trend udržet,“ dodal Z. Rosa.

To hlavní, co čeští pěstitelé pivovarům nabízejí, je podle jeho slov jedinečná kvalita českého chmele, a to především v podobě odrůdy Žatecký poloraný červeňák. „Rozšiřuje se však také sortiment a produkce dalších odrůd, například Sládek, Premiant a Agnus. V minulých letech byly registrovány i další české odrůdy Harmonie, Rubín, Kazbek a Vital,“ dodal.

V České republice se chmel loni pěstoval na zhruba 5350 hektarech, nejvíce tradičně na Žatecku. Z toho téměř devadesát procent chmelnic je osázeno odrůdou Žatecký poloraný červeňák. Loni se v Česku sklidilo celkem 6753 tun chmele, chmelaři hodnotili tento výsledek jako velmi dobrý.

Téměř dvojnásobné stáří

V Česku se průměrné stáří porostů chmelnic pohybuje kolem 17 let, ideální by bylo kolem deseti let. Aby čeští chmelaři co nejrychleji obnovili staré porosty, potřebovali by během pěti let vysázet nové rostliny zhruba na dvou tisících hektarech. „Letos bychom chtěli obnovit zhruba tři stovky hektarů,“ uvedl Zdeněk Rosa.

V loňském roce se přitom v Česku objevil nový chmel na 230 hektarech.

Stavba nové chmelnice stojí zhruba půl milionu korun. Pěstitelé mohou získat dotaci jak na vlastní stavbu konstrukce, tak i na nové chmelové porosty.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pátek, 13. únor 2009
21:30

hroch

k tomu chmelu. Já jsem slyšel v pivovaru, že loni či předloni se začla cena určovat jen podle obsahu hořkých látek a najednou je sice příjemně aromatickej červeňák nevýhodný. Poloviční výnosy oproti nověji vyšlechtěným odrůdám a poloviční obsah hořkých látek. Takže to vidím, že poloranný žatecký červeňák bude z českých chmelnic mizet. Ale snad se s tou cenovou politikou jedná jen o přechodný stav, jako bylo velké zvýšení ceny sladovnického ječmene, potažmo sladu v sezoně 2007 a loni již návrat blízko k původním cenám.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

emu

pátek, 13. únor 2009
20:14

emu

"Stavba nové chmelnice stojí půl milionu korun."
Tak to je opravdu "cenná" informace. A o jak velké chmelnici je řeč? 1 hektar, nebo 30 hektarů? co je to jedna chmelnice, každá je jinak velká a rozhodně nestojí všechny stejně. Na kolik teda přijde obnova těch 300 hektarů letos, se nejde dozvědět.
Další věc, která by mě zajímala je, co je to vlastně ta obnova chmelnice? Tím je myšlena kompletní výměna konstrukce a stavba nové, nebo zachování staré konstrukce a pouze výměna rostlin? Rozdíly jsou značnbé. Konstrukce ze dřeva vydrží déle, než rostliny. Někdy se do stávajících konstrukcí jen dosazují mladé rostlinky.
Jakožto člověk, který se dvakrát chmelových sklizní účastnil, musim říct, že článek je dost na prd.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
03:48


posted by: Inzerce

jiri.kana

pátek, 13. únor 2009
21:07

jiri.kana

to emu:
To je fakt. Taky by mě zajímalo, jaký je obvyklý výnos ze sklizně na takové "půlmilionové" chmelnici. A pořád mi hlava nebere, proč to naše chmelařství tolik strádá, když je ten chmel tak kvalitní a žádaný...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

emu

pátek, 13. únor 2009
21:59

emu

to jiri.kana: ono až tak nestrádá, jenom zemědělci musí brečet, aby dostali co nejvyšší podpory :) reálně se pořád pravidelně investuje a vydělává.
můžu potvrdit od chmelařů, že se vykupuje za cenu podle obsahu hořkých kyselin. ani nevím, že je to novinka, mě to bylo řečeno jako samozřejmost.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI