Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar, n.p. vložil do modernizace pastérů piva 16 milionů korun

Co se píše o pivovarech a pivu


Budějovický Budvar, n.p. vložil do modernizace pastérů piva 16 milionů korun

[středa, 12. červenec 2006]

Jedna z letošních největších investic Budějovického Budvaru má především pomoci snížit provozní náklady. Pivovar očekává návratnost prostředků investovaných do přestavby pastérů lahvového piva do šesti let.

České Budějovice, 18. července 2006 – V Budějovickém Budvaru zajišťují trvanlivost lahvového piva dva zmodernizované pastéry. Úpravy pasterovacích strojů stály pivovar 16 milionů korun a jde o jednu z nejvyšších plánovaných investic v letošním roce. Spolehlivý a hospodárný chod zařízení zabezpečuje nový automatický systém, vyměněny byly také opotřebované mechanické části strojů. Od modernizace si Budějovický Budvar slibuje především významné snížení provozních nákladů a zvýšení spolehlivosti stáčecích linek.

Budějovický Budvar doposud pracoval s tunelovými pastéry z druhé poloviny 80. let. „Původní špičkové stroje nabízely na svou dobu převratnou konstrukci mechanických částí. Možnosti automatizace řízení procesů se ale posunuly kupředu, stále větší důraz se také v současnosti klade na energeticky šetrný provoz. Proto se pivovar rozhodl celé zařízení zmodernizovat,“ uvedl Ing. Dalibor Čáp, hlavní mechanik a energetik Budějovického Budvaru.

Modernizované stroje pro pasterizaci lahvového piva mohou nyní spolehlivě pracovat další řadu let. Jejich činnost řídí moderní automatizovaný systém Simatic S7, který rovněž zajišťuje sběr a archivaci provozních dat. Veškeré mechanické díly pastérů na obou stáčecích linkách prošly generální opravou. Na náročnou přestavbu a opravu strojů stačily pivovaru čtyři dny na přelomu dubna a května, takže dodávky zákazníkům nebyly žádným způsobem dotčeny.

I rekonstruované pastéry zajistí produktům Budějovického Budvaru požadovanou minimální trvanlivost, která je u exportního prémiového světlého i tmavého ležáku garantována v délce jednoho roku. „Jakost piva je v Budějovickém Budvaru vždy na prvním místě. Po opětovném uvedení pastérů do provozu testy a měření prokázaly, že striktně požadovaná vysoká kvalita piva zůstala zachována. Oba stroje také nad očekávání dobře šetří provozní náklady. Spotřeba vody se v průměru snížila o více než 60 %, o 21 % poklesla také spotřeba páry. Pokud by se hodnoty úspor nezměnily, ušetří pivovar ročně 2,8 milionů korun a celá investice by se splatila do šesti let,“ doplňuje Ing. Dalibor Čáp.

Renovaci zařízení zajistila společnost KHS Dortmund, významný světový dodavatel lahvárenské techniky. Tato německá firma Budějovickému Budvaru v loňském roce dodala a zprovoznila mimo jiné dvě nové myčky lahví. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI