Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slováci v poslednom čase pijú viac pivo doma

Co se píše o pivovarech a pivu


Slováci v poslednom čase pijú viac pivo doma

[středa, 5. srpen 2009]

Z prieskumu spoločnosti Tesco vyplýva, že najlepšie sa predáva pivo v plechovkách, najobľúbenejšia značka je Kelt 1,5 l v PET balení a z hľadiska obsahu alkoholu je stále favoritom desiatka.

Predaj piva za minulý mesiac počas letných horúcich dní stúpol o 75 percent nad celoročný priemer. Tento záujem motivuje hlavne fakt, že Slováci šetria a pivo si dnes už radšej vypijú doma. "Pivo v plechovke v posledné roky stále vyhráva pred sklom, je to vďaka dnes už nepatrnému cenovému rozdielu medzi plechovkou a sklom ako aj jednoduchšej manipulácii s obalom," vyhlásil Karel Jedlička, nákupca piva a liehovín spoločnosti Tesco Stores SR/ČR.

Predaje v sieti Tesco hovoria, že pivo v plechovkách tvorí 44 % z celkového objemu, sklenené fľašky 31 %, PET fľaše 24 % a jedno percento patrí pivu v súdkoch.

"Predaj piva v našej sieti počas horúcich týždňov stúpne niekoľko násobne dokonca aj o 75 percent nad celoročný priemer. Pivo pri teplote 7 až 10 stupňov je totiž uznávané ako vynikajúci nápoj proti teplote a únave z nej," pokračuje nákupca Jedlička a dodáva: "Aj keď je ešte skoro hovoriť o trendoch počas Vianoc, druhé najsilnejšie obdobie v roku z hľadiska spotreby piva doposiaľ vždy boli práve vianočné sviatky. Rozdiel je len ten, že kým v lete sa pijú skôr ľahšie výčapné pivá, na Vianoce sú to ležiaky."

"Ak sa pýtate, ktorá značka sa najlepšie predáva, tak v Tesco obchodoch určite Kelt jeden a pol litrový v PET fľašiach. Druhá priečka patrí pivu Corgoň a tretia značke Kozel. Zaujímavým zistením je aj fakt, že z hľadiska zákazníckych preferencií dominuje z tri štvrtiny predaja 10 % pivo už niekoľko rokov, potom nasleduje 11 a 12-tka a zvyšných tvorí 5 % z celkovej spotreby tvorí nealko pivo. Nealkoholické pivo patrí k nápojom, ktoré zaznamenáva stúpajúcu tendenciu na trhu, čo súvisí so zmenou životného štýlu – pribúda vozidiel na cestách a tak vodiči si môžu dopriať len pivo s takmer nulovým obsahom alkoholu."

A ako je to s čiernym pivom? Jeho spotreba je na Slovensku minimálna, v súčasnosti tvorí 3 percentá z celkovej spotreby, pretože konzumácia piva sa profilovala na báze klasického svetlého ležiaku.

Tesco má aj svoju privátnu značku a to pivo Pandúr, do 7 % ide o konzumné pivo, ktorého sa aj najviac predáva, do 10 % ide o svetlé výčapné pivo a napokon nealko, jeho predaj vzhľadom k pomeru kvality a dobrej ceny má okruh svojich stálych priaznivcov.

Tesco má v súčasnosti v ponuke 75 značiek piva, celkovo 185 druhov položiek a predáva ich v miliónových množstvách - domácej i zahraničnej výroby, s rôznym množstvom extraktu v pôvodnej mladine, ale aj nealko, kvasinkové, vo fľaši i plechovke, svetlé i tmavé – podľa chute aj toho najnáročnejšieho zákazníka.


O ponuke piva v sieti Tesco obchodov v skratke:

- Najpredávanejšou značkou v Tesco obchodoch je pivo Kelt 1,5 l v PET balení, potom nasleduje značka Corgoň a tretie miesto patrí pivu Kozel

- Najfavorizovanejší obal piva je plechovka /44 %/, potom sklená fľaša /31 %/, PET fľaše tvoria 24 % a zvyšok 1 % tvorí predaj piva v súdkoch

- Z hľadiska obsahu alkoholu sa najlepšie predáva pivo desiatka

- V horúcich letných dňoch stúpne predaj piva aj o 75 % nad priemer v rámci roka

- Druhou najsilnejšou sezónou na predaj piva sú Vianoce

- Predaj nealko piva predstavuje 5 % a čierneho piva 3 %

- V susednom Česku je najsilnejšou značkou v Tesco obchodoch Gambrinus, ktorého obľuba na Slovensku je skôr okrajová, a potom nasleduje Pilsner Urquell, Braník, Zlatopramen a Staropramen

Zdroj: Infoline.sk & Tesco

[Slovensko] 22:34 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI