Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Staropramen slaví 140 let inovací

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Staropramen slaví 140 let inovací

[pátek, 4. září 2009]

Pivovar Staropramen slaví 140 let od svého založení. Dnes stejně jako v minulosti je známý nejen výborným pivem, ale také jako iniciátor inovací a dalšího rozvoje pivovarského odvětví u nás. Jeden z největších pivovarů v ČR s roční produkcí přes dva miliony hektolitrů patří k významným zaměstnavatelům v regionu a dává zakázky také řadě dodavatelských firem. Mimo to Staropramen dobře reprezentuje Českou republiku v zahraničí – v roce 2008 se pivo ze Smíchova vyvezlo do 32 zemí světa.

„Když před 140 lety dva průmyslníci - Jan Kohout a Vilém Pick – přišli s myšlenkou postavit první pivovar na pražských předměstích, nevěděli, že pokládají základní kámen k podniku s neuvěřitelnou budoucností,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen a dodává: „Naši předchůdci se vždy snažili skloubit tradici s inovátorstvím. Tento přístup si zachováváme i dnes a díky němu se nám daří oslovovat stále nové spotřebitele jak u nás, tak v zahraničí.

Pokud bychom sečetli objem piva, které bylo od založení v pivovaru Staropramen uvařeno, dostaneme se na číslo 105 milionů hektolitrů, tzn. přes dvacet miliard půllitrů.

Po založení akciové společnosti na první valné hromadě 6. září 1869 dodal již 23. října technik Gustav Noback plány, podle nichž se na pozemku o rozloze 18 000 m2 zvaném „v jámě“ začal stavět komplex pivovarských budov. Už za rok začalo ledování, sladování odstartovalo v únoru 1871 a první várka byla slavnostně uvařena 1. května 1871. Roční kapacita pivovaru tehdy dosahovala 22 500 hl.

Smíchovský pivovar byl průběžně modernizován a jeho technologie vždy předbíhaly dobu. Již v roce 1876 zde byla otevřena jedna z prvních stáčíren lahví v celém Rakousko-Uhersku. V roce 1884 odtud vzešel vůbec první polotmavý ležák v Čechách – Granát, který dal název celé kategorii těchto piv. Od roku 1889 pak byly uměle chlazeny sklepy a spilky, v roce 1903 vznikla nová varna využívající páru a v roce 1912 se na nádvoří objevil první nákladní automobil.

Tradice inovací pokračuje i v současnosti a Staropramen do ČR přináší především řadu novinek pro spotřebitele. V roce 1997 se díky Staropramenu v českých obchodech objevilo první multibalení deseti piv, v roce 2004 pak takzvaný Q-pack – originální nerozbitný obal na pivo. V roce 2003 použil pivovar Staropramen poprvé nejen v ČR, ale v celé Evropě plně dochlazený výčepní stojan. V roce 2006 pak následovaly první nové a lehčí lahve, v roce 2007 pak unikátní samochladicí sud Staropramen Coolkeg, který má dnes pevné místo na řadě domácích večírků a oslav. Nejnovějším milníkem na cestě za co nejlepším zážitkem konzumenta je ledově vychlazené pivo na trhu – Staropramen Chill (ležák čepovaný ze speciální namražené pípy obalené ledem).

Pivovar Staropramen ale není inovátorem jen v oblasti technologií. S pivem je spojena i atmosféra, chuť užít si jej společně s přáteli. Proto již v roce 1999 začal Staropramen rozvíjet vlastní síť značkových restaurací Potrefená husa, kterých je dnes již třicet. Nabízejí spojení výtečného piva s kvalitní gastronomií v moderním prostředí nejen v ČR, ale také na Slovensku. Své mnohaleté zkušenosti z pořádání velkých akcí pivovar využil v roce 2004 při uzavření partnerství s nejmodernější a největší multifunkční halou u nás, O2 Arénou v Praze, pro kterou je exkluzivním partnerem v oblasti piva.

Sto čtyřicet let samozřejmě znamená mnoho zkušeností. Ve Staropramenu se stalo tradicí, že tyto jsou předávány zaměstnancům, zákazníkům a spotřebitelům v rámci unikátního projektu První pivovarské školy. Díky ní již více než 13 000 lidí u nás ví, co vše je potřeba k tomu, aby se půllitr kvalitně načepovaného Staropramene dostal až před spotřebitele na stůl.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

pátek, 4. září 2009
15:17

Sekal

Ano, sládci vyvinuli pivo, po kterém se člověk neopije, to je inovace!


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Moro

pátek, 4. září 2009
14:40

Moro

Co dodat?
Že se Staráč vaří i v Ostravaru. Dřívě jsem jej hojně požíval (pořád vévodí mým statistikám na BB), ale bohužel - i tady se projevily nové technologie a jsem zvědav, co s ním provedou pánové od účetní fabriky s rudou hvězdou ve znaku. Asi mu (jeho jakés takés kvalitě) brzy uděláme PÁ-PÁ....


napsal(a): Moro [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI