Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Václav Berka: Prazdroj roste dál, pane Köpple

Co se píše o pivovarech a pivu


Václav Berka: Prazdroj roste dál, pane Köpple

[čtvrtek, 29. říjen 2009]

V posledních letech stále častěji sleduji názory odborníků i laiků na naše piva. Málokdy mám potřebu k nim něco říct, ale blogový příspěvek Daniela Köppla, kde se nelichotivě dotýká nejslavnější značky českého piva, prvního spodně kvašeného ležáku Pilsner Urquell, mě zaujal svou zarputilostí i nelogičností. Na názor má jistě každý právo, neměl by ale stát na hliněných nohou. Prazdroj a "pád značky" či "skomírající kvalita"? To chce silné argumenty. A ty pan Köppl nabízí. Hodnotí naše reklamní kampaně jako marketingový odborník. Zmiňuje například tu s Kašparem. Reklamu, kterou Prazdroj nikdy nenatočil. Že by to byla jiná firma, například petrolejářská? Prý kopírujeme reklamy konkurenční značky, a ještě špatně. Podívejte se sami, nabízí pan Köppl hned dvě ukázky na přehrání. I jako laik tam poznám, že kromě historického stylu tyto reklamy nic společného nemají. Navíc úroveň a originalitu kampaní Prazdroje oceňuje laická i odborná veřejnost. Reklama s Bedřichem Smetanou dostala šest ocenění na významných reklamních soutěžích. Trofeje získaly i Laurin a Klement, olympijské spoty Curling, Synchronizované plavání nebo jedna z posledních s Emilem Zátopkem. Jako sládek se ještě vrátím k té kvalitě piva. Pilsner Urquell je zcela výjimečné pivo. Jako jediné české pivo se vaří jedinečným postupem s trojím rmutováním. Podle autentických laboratorních rozborů má už 112 let stejné složení a chuť. V pivovaru dodržujeme důsledně tradiční receptury a postupy. Jsem rád, že v tomto ohledu se doba nemění. Samozřejmě - inovujeme lahve, etikety, vizuály - podstatou je ale pivo, a to zůstává stejné a neměnné. Asi také proto jeho obliba roste a více než dvě třetiny konzumentů jsou v průzkumech s "plzní" spokojeni. Podíl pravidelných a loajálních spotřebitelů je opět podle průzkumů nejvyšší ze všech českých pivních značek. A dlouhodobě se ještě zvyšuje. Luxusní značky jsou prý definovány nikoliv cenou, ale hlavně příběhem, který za nimi stojí. To je dobře, protože příběh, který stojí za plzeňským pivem a značkou Pilsner Urquell již více než 167 let, je pravdivý a máme k němu v Plzni mnoho hmatatelných důkazů. Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje

Zdroj: HN iHNed.cz Autor: Václav Berka

[SABMiller] 13:14 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

pátek, 30. říjen 2009
22:00

Dwarf

už to tu někde je... ale opravdu by mě moc zajímalo, jak lze laboratorně analyzovat chuť a porovnávat výsledky za 112 let - chci vidět ty záznamy :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

cahy

pátek, 30. říjen 2009
15:17

Originalita? Snaha najít něco nového? To od velkých nadnárodních společností čekat nelze. Mají jeden nákup surovin, daný typ techniky určeno, jaké stroje a kde se budou nakupovat. Pro koncerny jsou prostě hlavní finanční ukazatele, které se musí splnit. To je případ SABMillera, Heinekenu nebo AB-Inbevu. To je prostě tak. O to víc se mi proto zamlouvá filozofie Budějovického Budvaru, kde je vedle ekonomiky hlavním měřítkem úspěchu samotné pivo. I tady tak platí, že když dva (tři, čtyři) dělají totéž, není to totéž.


napsal(a): cahy [Odpovědět]

Adsense

16. květen 2024
01:51


posted by: Inzerce

Moro

čtvrtek, 29. říjen 2009
21:43

Moro

Tyto doslova žvásty mě nechávají ledově klidným. Pánové, jste pro mě pouze zaprodané nastrčené figurky poplatné svému chlebodárci. Pro (hlavně) starší generaci je vaše pivo pořád pojmem a veličinou, ale nastupující mladá generace má hodnoty někde jinde. Věřte, že čas prověří tu vaší "kvalitu", která jde pomalu do pr**** ....


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 29. říjen 2009
23:03

Dan

to Moro:
S druhou polovinou Tvé poznámky nemohu souhlasit. Podle mne právě starší generaci vadí jak v Plzni zničili to, co generace předků budovaly.
Mladí bohužel, většinou neví, jak má pivo správně chutnat. Proto často pijí jen to co se jim patřičně naservíruje za pomoci reklamní masáže.
Proto jsou reklamy na různé patoky, nebo experimenty typu "ledové pivo" cíleny právě na mladé lidi.
Stačí vzpomenout na velkou pivní akci Gambrihnusu, kde bylo lidem podáváno nefiltrované G, které potom nazvali Excelentem. Všechny "živé" vstupy z této akce ukazovaly mladé, podnapilé jedince, kteří poskakují a vykřikují jak je Gambrinus nejlepší...
Takto se pivovar prezentoval. O nějakém umírněném popíjení, nemohla být řeč. Pivovar navíc později použil název Excelent pro novou jedenáctku.
Ve všem figurovali především mladí...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Moro

pátek, 30. říjen 2009
08:04

Moro

to Dan:
Myslil jsem to asi takto - často slyším od pánů padesátníků a výše něco ve stylu:"Piju Plzeň, protože je to poctivé pivo. Za bolševika byla poctivá a je i teď!"
Prostě Plzeň je pro ně pojmem a na argumenty, že už není, co bývala jaksi nechtějí slyšet.


napsal(a): Moro [Odpovědět]

maxič

čtvrtek, 29. říjen 2009
19:59

Maxič

´´Líbil´´ se mi nadpis jednoho článku, který napsali lidi z PU.
Ředíme pivo, ale to je normální.....
Takže asi tak...


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Maxič

pátek, 30. říjen 2009
14:18

Maxič

to Luděk:
Ahááá, tos byl ty. Stojím za tebou!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 29. říjen 2009
19:40

Trhac

No složení určitě,jak mistr expert Berka laboratorně zjistí chuť nevím...jinak Plzeň je opravdu vyjímečná...jediné pivo v portfoliu Prazdroje, co se dá ještě bez problémů vypít a občas i si na něm pochutnat(malé % hospod nebo sud doma). Ovšem taky se často stává, že je to nic moc patok, zvlášt lahvové nebo ve většině hospod...Nicméně škoda, a to v globálu, o čem tenhle článek i původní blog jsou, že značky těží z příběhu...podle mě by měly těžit hlavně z kvalitního piva...Plzeň spíš těží z příběhu o kvalitním pivu...edit: ještě bych dodal, že je fajn, jak se všichni všude zmiňují, jak se to vaří...ale co se taky zmínit o tom, kde a jak to kvasí a leží...co by na to řekl mistr Berka? A krom toho mám za to, že moc řeší marketing, místo toho aby sládkoval...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.10.2009 ve 19:56:46


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 29. říjen 2009
20:44

Dan

to Trhac:
Je to všechno jen trapné divadlo. Sládci v plzeňském pivovaru už nejsou sládky v pravém slova smyslu. Za peníze které berou, musí neustále v očích veřejnosti vytvářet falešnou iluzi...
Pan Berka dokáže podle rozborů piva zjistit jeho chuť, pan Hlaváček kontroluje vizuálně úrodu chmele pro "jeho" gambrihnus, na chmelnicích, které pivovar nevlastní...
O tom by se dalo psát dlouho.
Sládek, který prohlásí, že pivo nemusí ochutnávat, protože to za něj dělá technologie, není sládkem, ale demagogem!
Je to ubohé, jak daleko se dá jít v honbě za růstem zisku...:-(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 29. říjen 2009
21:12

Trhac

to Dan: Generace těch, kteří Prazdroji vybudovali jméno tím, že to dělali poctivě, se holt dneska asi jen obrací v hrobě...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Libor

pátek, 30. říjen 2009
08:43

Libor

to Trhac: skôr tam pôsobia ako rýchlootáčkové ventilátory....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 29. říjen 2009
18:45

Já myslím, že došlo jen k nedorozumění. Ty nejnegativnější názory směřují, z mého pohledu, na Plzenský pivovar jako celek a může za ně v 99% Gambrinus, ostuda českého pivovarnictví. Vařit rychlotechnologiemi žlutou vodu perlivou, pivu podobnou, na úrovni low-cost výrobků jako např. Braník, ale obalit to masivní reklamou, prodávat dráž a ještě vnutit punc vyjímečnosti, to je nefér vůči spotřebitelům.
U Pilsner Urquel je situace jiná. Pil jsem ji několikrát na různých místech a velmi dobrou. Ale musí se o ni dobře starat, nebo je lepší dát si lahvovou. Tam, kde je na soutoči s levnějším Gambrinusem, který se točí podstatně víc, tak člověk dostane obvykle starou, unavenou břečku.
Pokud má být PU prestižní značkou, měla by být zajištěna výtoč, měl by být spolehlivý výčepní a i trochu kulturnější prostředí.
Ale jinak pane Berka, neohánějte se průzkumy, víte jak to s nimi je. Jak záleží na výběru dotazované skupiny, formulaci otázek atd., atd. Stále je u nás bohužel (pro Vás bohudík) přebytek pivních laiků. Spokojení jsou proto, že znají jen velmi málo něčeho jiného.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Kamil

čtvrtek, 29. říjen 2009
18:29

Poctivé by bylo, aby si ctění "blokeři" přečetli i původní text Daniela Koppla, s nímž Václav Berka polemizuje A protože jsem ho na tomto pivním webu hledal marně, dovoluji si ho pro lepší pluralitu názorů níže připojit. Názor nechť si pak každý udělá sám.

Úvodní text šéfredaktora časopisu Marketing & Média zní:

Jak dlouho se dá ničit značka Prazdroj?
reklama

Bývaly časy, kdy byl Plzeňský Prazdroj klasickou luxusní značkou. Byly to hezké doby, zvláště pro marketing, protože jakkoliv dělal boty, tak ani on nemohl ohrozit tak silnou značku. Dnes je však luxus definovaný jinak a Plzeňský Prazdroj je jen klasickou vyprázdněnou značkou, která těží ze své bývalé slávy. Jedním z důvodů jeho pádu je, podle mého názoru, vedle skomírající kvality i absence vhledu do spotřebitelů a dlouhodobá marketingová bezradnost (důkaz je v doposavad živené kampani slavných Čechů, která ale je však jen špatnou kopií slavné reklamní série Stelly Artois). Minulý týden oznámila tato značka zdražení. Zdůvodnila ho inflací a daněmi. A aby nevypadali manažeři tak hloupě, tak také dodali, že se jim podařilo optimalizovat (snížit) náklady od svých dodavatelů.Udělat tento krok v době, kdy Prazdroj ztrácí svojí pozici na trhu, v době ekonomické recese a ještě ho pořádně nezdůvodnit nelze ohodnotit jinak, než jako lajdáctví.Každopádně iluze lidí z Prazdroje, že tak silná značka to jistě ustojí je obdivuhodné.

Luxusní značky dnes totiž nejsou definovány cenou, ale hlavně příběhem, který za nimi stojí (proto tak frčí lokální piva jako jsou Svijany nebo třeba Krakonoš). To dnes chápou již skoro všichni, kromě lidí v Prazdroji. Dobrou zprávou však pro ně je to, že jim to ještě chvíli půjde. Dokonce i přes jejich rozhořčení, že v Čechách meziročně klesá spotřeba piva (a nemohou za to zdaleka jen chybějící turisti). Ale musím uznat, že v jednom jsou tam v Plzni důslední. Krize nekrize, chovají se stále stejně. Nedospěle.


napsal(a): Kamil [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 29. říjen 2009
18:46

Chody

to Kamil:
Hledej šmudlo,hledej aneb kdo hledá, ten najde. Původní blog zde samozřejmě je také a sice zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 29. říjen 2009
17:28

Dan

Á pan Berka po nějaké době opět na scéně...
Máte pravdu, prodávaáte příběh, nebýt jeho, tak by vše vypadalo jinak. Neuvěřitelné, že může někdo trvale šířit lži. Pivo je už 112 let stejné. Proč tedy máte v Plzni i klasickou výrobu? Údajně pro refernční porovnávání, ve skutečnosti pro VIP klientelu a pro oblbování lidí při exkursích, kdy jim dáte na ochutnávku skutečné pivo, které si bohužel nikde jinde nedají.
Jaké bylo pivo před 112 lety nevím, ale před dvaceti až třiceti lety, bylo hódně jiné, proti tomu co se vyrábí dnes.
Pane Berka, představte si, že to pivo mělo pěnu, která na skle kroužkovala, špinila sklenici a ta pěna vydržela na hladině i po opakovaném upíjení. Pivo vybízelo k dalšímu napití, né jako dnes, kdy po vypití jednoho, už na další nemáte chuť, neboť jste napumpován umělým "céočkem".
Dokonce to přesycení dáváte do reklamy, kde pivo pění jak "šumák".
Proč vám jde tedy výstav dolů? Dokonce tak, že najednou přestanete zveřejňovat čísla o produkci?!

No nic, jdu si dát nefiltrovaný Kácov, abych přišel na jiné myšlenky. Zprávy od mediálních hvězd z Plzně mi vždycky zvednou krevní tlak!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 29. říjen 2009
20:53

Dan

to Luděk:
Ano, osvětu je třeba šířit neustále. Bohužel, mnoho lidí se nechá oblbnout masivní, lživou reklamou.
Rád bych zažil opravdový dialog s panem Berkou, Hlaváčkem a dalšími...
Škoda že v PP nexistuje nikdo, kdo by měl vstřícný přístup, jaký projevili nedávno v Krušovicích.
V Plzni se všichni upsali k vymývání mozků normálním lidem...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

sladek

pátek, 30. říjen 2009
08:31

K uvedené diskuzi nad kvalitou plzeňského piva by mě zajímalo jaké fundované doporučení by dali zde píšící odborníci plzeňskému pivovaru jak zde docílit a udržet kvalitu PP podle jejich představ.Mám představu že případné rady a doporučení by měly být jasné, srozumitelné postavené na odborných základech / nemělo by to být na úrovni parlamentní diskuze - kde většina diskuzí zde probíhá v duchu prázdný sud nejvíce duní /Myslím, že by i široká pivovarská veřejnost přivítala odborný názor jak se má vlastně pořádné pivo v Plzni v 21 století vyrábět.to Dan: to Dan:


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Njorloj

pátek, 30. říjen 2009
12:25

Njorloj

to sladek: Nechápu proč bychom jako zákazníci měli dávat fundované rady studovaným odborníkům, jak v Plzni vařit pivo. Prostě ať ho vaří tak, aby to chutnalo a mělo to svůj osobitý charakter. Jako nefundovaný dutohlav doporučuju přestat zneužívat CKT a pivo neurychlovat, vykašlat se na infuzi, používat kvalitní suroviny, neupravovat vodu kyselinou a nejelt jí do piva, soutěžit s ostatními pivovary na úrovni kvality nikoli finanční síly, neoblbovat zákazníky lživou reklamou a spíše se je snažit vychovávat, obecně se nesnažit zvyšovat zisk na úkor kvality... Dnes opět půjdu s manželkou do kavárny, kde mají výborně ošetřenou Plzeň, sem zvědav, jestli na patře konečně najdu onu charakteristickou hořkost, kterou tam už nějakou dobu postrádám a která je přebíjena chutí sladu (zřejmě z nedostatku kvalitního chmele). Nebo je taky možné, že už mi jazyk zapadl do duté hlavy. :-)


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Kejna

pátek, 30. říjen 2009
14:03

Kejna

to sladek: naznačil jste to přesně, já a mě podobní hlupáčci si totiž myslíme, že pořádné pivo se má vařit nikoli "vyrábět".


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Rosťa

pátek, 30. říjen 2009
15:38

Rosťa

to Kejna: stojím za tebou, ty můj hlupáčku! Prosím, vařit, dvakrát rmoutit, ležet....


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI