Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Topvar premiéra neprežil. Ľudia koncu nedokážu uveriť

Co se píše o pivovarech a pivu


Topvar premiéra neprežil. Ľudia koncu nedokážu uveriť

[úterý, 24. listopad 2009]

Neverím, že varenie piva v Topoľčanoch sa skončí - privítal nás vo svojom dome v Ludaniciach bývalý riaditeľ marketingu pivovaru Topvar Jozef Nemec.

Foto

Tohto rezkého chlapíka milovníci tohto nápoja dobre poznajú. Pivo Topvar propagoval až v Austrálii. Počas olympijských hier chodil s jeho logom okolo kajakárskeho areálu, čo vtedy videli asi dve miliardy televíznych divákov. "Stále dúfam, že takýto úspešný pivovar, ktorý exportoval do dvadsiatich krajín sveta, nie je definitívne na kolenách,“ hovorí a do očí sa mu tlačia slzy. "Nefilmujem, sú ozajstné.

Správy o konci topoľčianskeho pivovaru sú však pravdivé. Spoločnosť SABMiller sa rozhodla zatvoriť ho. V januári 2010 v ňom uvaria posledné pivo. Vo februári dozreje, potom ho "stočia“ a bude koniec. Areál tohto, po vojne prvého postaveného pivovaru na Slovensku, bude distribučným centrom.

"Pre Topoľčany je to rana,“ zdôveruje sa primátor mesta Peter Baláž. Vlani, keď región navštívila vláda, venoval jej predsedovi Robertovi Ficovi, ktorý sa v Topoľčanoch narodil, pohár s logom Topvaru. Bolo to pri príležitosti jeho 45. narodením. Pivovar má tiež toľko. "Premiér ich prežil, pivovar nie.

V roku 2002, keď topoľčiansky Topvar ako podniková akciovka patril ešte pôvodným vlastníkom, ktorí si zakladali na tom, že sú slovenskí, vyrobil rekordných 692-tisíc hektolitrov. Potom to už s ním išlo dolu vodou. O rok nato zvýšila Dzurindova vláda spotrebnú daň z piva na dvojnásobok, takže výroba a predaj sa začali prepadávať. Ficov Smer-SD spolu s ĽS-HZDS chceli pivovarníkov zachrániť a navrhovali dane znížiť, čo sa však nestalo. Teraz, keď mnoho pivovarov už neexistuje a končia ďalšie, Ficova vláda o daniach z piva nehovorí. Pritom sú vyššie ako napríklad v Česku. Na jeden hektoliter "dvanástky“ je to zhruba 20 eur. V tomto roku bude výroba piva na Slovensku o ďalších desať percent nižšia ako v predchádzajúcom. Približne 3,3 milióna hektolitrov.

Už to nebude ono

Nedal sa Topvar zachrániť zlepšením marketingu? pýtame sa Nemca. Nechce sa mu o tom rozprávať. Bývalému manažmentu sa podľa neho však darilo preto, lebo Topvar propagoval aj medzi jednoduchými ľuďmi. "Pivo je ľudový nápoj. Bohatí si radšej dajú koňak.“ Odmieta sa vyjadrovať aj ku kvalite Topvaru. Pivo nepije, ale občas degustuje. Doma v chladničke má preto nielen Topvar, ale aj značky konkurenčných pivovarov. Zamestnanci topoľčianskeho pivovaru však nedajú na svoj produkt dopustiť ani teraz, hoci asi 170 z nich si bude musieť hľadať novú prácu. "Dvanástka Topvar je stále fantastické pivo,“ hovorí jeden z pivovarníckych robotníkov. Po plzenskom je podľa neho najlepšie, aké sa na Slovensku predáva. Podľa jeho kolegu Topvar je stále dobrý, ale mal výkyvy. Bolo to v roku 2006, keď pivovar prevzali noví vlastníci. "Ale potom sa kvalita vyrovnala.

Hoci značka Topvar nezanikne, lebo pod týmto názvom sa začne vyrábať v Šariši, podľa primátora Baláža "to už nebude ono. Bude to cudzie pivo.“ S ľútosťou hovorí o skončení čapovania "rezaného“ Topvaru. Pri takom zostáva v pohári svetlé pivo dole, tmavé je hore. "Rezané pivo má neopakovateľnú chuť.

Nadštandardné odstupné

Skupiny žien, ktoré išli včera po zmene domov, sme sa opýtali, či vedia, koľko im firma vyplatí na odstupnom. Nevedeli. Prezradili sme im, že budú spokojné. Pri odchode dostanú mzdu za ďalších šesť až deväť mesiacov, čo je dvoj- až trojnásobok možnosti, ktorú garantuje Zákonník práce. Táto správa ich evidentne potešila. Potvrdili sa tak informácie hovorkyne Topvaru Drahomíry Mandíkovej, ktorá povedala, že odstupné bude nadštandardné.

Zdroj: HN Online.sk | Autor: Vladimír Turanský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jiri.J

středa, 25. listopad 2009
18:42

Tak to není dobrá zpráva. Počítám- li správně, tak na Slovnesku zůstane pouhých 5 průmyslových pivovarů z původních 16 v r. 1989. Pamatuji si jak jsem Topvar pívával v takové úžasné, téměř rozpadlé hospůdce U polovníka na Oravě. A tam byl dokonce velmi dobře ošetřený. Tehdy ovšem ještě neměl nic společného s tím, co vyrábí dnes.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Mates

úterý, 24. listopad 2009
22:33

SABMiller na Slovensku, Heineken v Česku. A pak zase jinde. Pivovar se zavře, výroba převede jinam a život jde dál. S tímhle, tedy s nějakou tradicí a vazbou na historii místa, si zahraniční nadnárodní korporace hlavu příliš nelámou. Na prvním místě je vždy byznys, tedy zisk, a že se jinde neuvaří stejné pivo? To zvládne marketing. Ten už spotřebitele přesvědčí, co je nejlepší. Proto skončí Topolčany, proto se zavřely varny ve Znojmě nebo Kutné Hoře. Pivní trh pak škaredě chudne. Značek sice neubývá, ale pestrost a kvalita ano. Zvláště pro české pivovarnictví to je smutná zpráva.


napsal(a): Mates [Odpovědět]

Adsense

13. květen 2024
11:57


posted by: Inzerce

Dedek

středa, 25. listopad 2009
00:06

Dedek

to Mates:
Tak Heineken udelal na Slovensku daleko vetsi paseku, nez u nas. U nas ale jeste zdaleka nerekl posledni slovo. SABMiller jsou v tomhle proti nemu totalni bridilove...


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Libor

středa, 25. listopad 2009
08:59

Libor

to Mates: presne ako píše Dedek. Heineken v ČR nepovedal ešte posledné slovo.... Podľa zdroja síce z jeho slovenskej "likvidačnej zložky", ale napojenej na tú českú - má v súčasnosti najviac na kahánku Krásné Březno, potom Louny a nakoniec vo výhľade 3-5 rokov Březňák...
Výhľadovo vraj plánuje zachovať výrobu len v Brne a Krušoviciach. Hlavne kvôli logistike.
A SABMiller SK? - v Prešove majú kapacitu na viac ako milión a idú zhruba na 700 000hl. Takže súčasná kapacita Topvaru na úrovni 250 - 300 000hl je pre Šariš hračkou.....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

fan

čtvrtek, 26. listopad 2009
11:08

to Libor:
Libor, Topvar robil az okolo 650.000 hl rocne a mal kapacitu na cca 750.000 hl. Pre upresnenie.


napsal(a): fan (office(a)ramfam.sk) [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 26. listopad 2009
11:43

Libor

to fan: hej máš pravdu, ale to je otázka rokov najväčšej slávy pivovaru - teda hodne minulých.... za rok 2008 mal výstav tesne nad úroveň 300 000 hl.... A to je informácia priamo od človeka z pivovaru....
teda tak....


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 26. listopad 2009
11:44

Libor

to fan: ešte doplním - v tej vete o výstave piva je jasne napísané "súčasná" - takže je treba pozorne čítať.... :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 26. listopad 2009
12:56

Malakin

to Libor: Článek se zmiňuje pouze o uzavření pivovaru, ale o tamní sladovně v něm není ani slovo. Ta taky skončí? A funguje ještě vůbec nebo se slad pro Topvar vyrábí už dnes v Šariši?


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Milan

úterý, 24. listopad 2009
15:01

Milan

Kdysi se dal Topvar 12 koupit v Tescu Letňany. Za 11,-Kč to nebyla až tak špatná volba...


napsal(a): Milan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI