Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stát vybírá nájemce pro vyškovský pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Stát vybírá nájemce pro vyškovský pivovar

[pátek, 29. leden 2010]

Ministerstvo zemědělství nemůže ztrátový pivovar prodat. Hledá nájemce. Žhavým kandidátem na vítězství v tendru je třeboňský Regent.

Roky ve ztrátě a propad produkce na mnohaleté minimum. Státem ovládané Jihomoravské pivovary Vyškov se řítí do propasti. Záchranou má být pronájem některé z tuzemských pivovarnických společností. Ministerstvo zemědělství nechalo koncem loňského roku vypsat výběrové řízení, jehož vítěz by měl být znám ve druhé polovině února. Žhavým kandidátem na vítěze je podle informací HN třeboňský pivovar Bohemia Regent.

Vyškovský pivovar je v porovnání s druhým státem ovládaným - Budějovickým Budvarem - doslova popelkou. Produkce léta ziskového Budvaru ve výši téměř 1,3 milionu hektolitrů kontrastuje s 25 tisíci hektolitry ve ztrátovém Vyškově.

A zatímco Budvaru i přes odhadem až desetiprocentní propad celého trhu klesla loni produkce jen o necelá tři procenta a tržby dokonce o procento vzrostly na 2,13 miliardy korun, Vyškov se ročně o tisíce hektolitrů propadá.

Stát - respektive ministerstvo zemědělství jako jediný akcionář - přitom nemůže vyškovský pivovar kvůli nedořešeným církevním restitucím prodat. Zbývá ho jen pronajmout.

"Výběrové řízení už míří do druhého kola, ve kterém má zájemce předložit do 9. února závaznou nabídku," vyjádřil se mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Pivovar Vyškov není podle něj z hlediska státu strategickou firmou, a kdyby nebylo církví uplatňovaného a zákonodárci dlouho neřešeného nároku, stát by Vyškov prodal.

Skutečnost, že středně velký pivovar Bohemia Regent z Třeboně, ovládaný bratry Staskovými, zůstal jediný ve hře, potvrdilo HN několik zdrojů. Vyjádření ze samotného Regenta se ale včera nepodařilo získat.

Zatímco menšího ze svých dvou ovládaných pivovarů se stát chce zbavit, v případě Budvaru jsou už někdejší plány Topolánkovy vlády na privatizaci zapomenuty. Jednak je tu velká komplikace s převodem ochranných známek po světě z národního podniku na akciovku, ale hlavně: Prodat rodinné pivní a ke všemu ještě ziskové stříbro nynější vláda nechce. A politici ČSSD, bez kterých zřejmě po volbách těžko někdo sestaví vládu, to striktně odmítají už dávno.

Vyškovské pivo přitom bojuje o záchranu v nejméně vhodný čas. "Situace je propadem trhu a spotřeby komplikovaná pro všechny. V téhle době zlepšit prodeje piv je extrémně těžký úkol. Máte piva, která vůbec nejsou špatná, a přesto se těžko prodávají," reagoval výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

A to může být problém právě Vyškovských. Jejich značky jako Havran či Generál sbírají v poslední době medaile na nejrůznějších soutěžích doma i v cizině. "Naše značka je bohužel z minulosti ve vnímání veřejnosti zdevastovaná. Děláme vše pro zlepšení pověsti," vyjádřil se ředitel David Kaprál - za poslední tři roky už čtvrtý v této funkci.

Vyškov přitom loni zahájil ofenzívu mezi zákazníky. Prezentuje se vlastními klipy na serveru Youtube, buduje kontakty na Facebooku, rozšiřuje síť prodejen, vytrvale klade důraz na svoji tradiční technologii v kontrastu s "rychlokvašenými europivy" některých nadnárodních gigantů.

"Čelíme bohužel negativnímu vnímání našich značek z minulosti," přidává se předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Vyškov Zdeněk Řehák. "Kdo přijde teď a okoštuje, tak chválí," dodává. Propad vyškovské produkce už skutečně trvá léta. Před devíti lety uvařil pivovar téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Loni třetinu.

Česko celkem

19,8 mil. hektolitrů činila produkce všech pivovarů v Česku v roce 2008. Za loňský rok se očekává až desetiprocentní propad celkového trhu.

Budvar

1,29 mil. hektolitrů piva uvařil v loňském roce Budějovický Budvar. Je to o 2,8 % meziročně méně. Tržby tohoto druhého pivovaru v majetku státu vzrostly o procento na 2,1 miliardy korun.

Vyškov

25 tisíc hektolitrů uvařil loni vyškovský pivovar. Je to zhruba třetina toho, kolik se ve Vyškově uvařilo piva ještě před devíti lety.

KOLIK NABÍDNE TŘEBOŇ?

Soutěž na pronájem ztrátového Pivovaru Vyškov finišuje. Čeká se, kolik nabídne kandidát číslo jedna - třeboňský pivovar Bohemia Regent.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jura.z.Brna

sobota, 30. leden 2010
14:23

Jura.z.Brna

Kdyby se s Vyškovem něco stalo, stane se z Brněnska už opravdová pivní pustina. Snad bude mít štěstí!


Joska

sobota, 30. leden 2010
12:28

Vyškovské je dobré pivo, zvláště v pivovarské restauraci.Bohužel jsem ho pil před několika lety na dovolené, tak se snad nezhoršilo.


napsal(a): Joska (Kmink.Jos(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
12:13


posted by: Inzerce

Milan

pátek, 29. leden 2010
17:16

Milan

Abychom se nedočkali toho, že Regent vyškovský pivovar uzavře a udělá z něj svůj jihomoravský sklad. Jestli by mělo zbýt jen jedno pivo, hlasuji po nedávných zkušenostech s lahvovým Regentem pro Vyškov. Ať spíš zkusí jihočeši oživit Studenou, asi by to ještě šlo. Když je možno u nás celostátně prodávat takové sračky jako je Browar Premium z Polska /dnes jsem zakoupil v Kauflandu vzorek kvůli korunce/, tak Vyškovské působí jako božská mana. Konečně jsem se dopracoval mezi "vylévače do dřezu".


napsal(a): Milan [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 29. leden 2010
18:13

jiri.kana

to Milan:Browar Premium z Polska? Nebude to spíš Brewer Premium z Jihlavy?
Co se týče vylévání do dřezu - poslední kousky, co jsem poslední dobou posílal do ČOV, byly právě z Třeboně. 12% a 14%.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Milan

sobota, 30. leden 2010
17:18

Milan

to jiri.kana: Je to skutečně BREWER Premiun z Polska z pivovaru Polczyn Zdroj, 5%vol. rok. založení 1825. Prozradila je korunka, mně neznámého výrobce na které je napsáno KRAMER FULL, dle internetu Yatebeer se jedná o pivo tohoto výrobce. Holt je již výroba v Polsku levnější, navíc se dle etikety f. Brewer odstěhovala z Prahy do Ostravy na Masnou ulici. Jestlipak ještě chtějí vybudovat stáčírnu v Chrudimi, jak se před lety psalo. To bychom se měli na co těšit.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

ZedJ

sobota, 30. leden 2010
22:05

to jiri.kana: Je pravda, ze meli na podzim v Treboni nejaky problemy, ja jsem vylil celou basu. Ale od Vanoc uz je pivko OK a ted na pivovarskym plese i v pivnici v Treboni bylo zase jako kren :-)


napsal(a): ZedJ [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 1. únor 2010
17:18

VozechV

to Milan: Brewer byl z Jihlavy, ale nyní (tvar etikety) je opravdu již polský. Mezi námi, rapidně i klesla už tak nízká chuť někam hluboko. Například Brewer nealko podle barvy i chuti spíše připomíná výplach z myčky lahví, než pivní produkt. Zatím opravdu nejvodovější nealko co znám. Ale to jen tak naokraj.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Dan

neděle, 31. leden 2010
00:59

Dan

to ZedJ:
S lahvovým z Třeboně je to sázka do loterie. Někdy v srpnu jsem 12% lahvovou taky nedokázal vypít. U nich je často ohromný rozdíl mezi sudovým a lahvovým, což zatím nikdo nedokázal vysvětlit. S točeným byly ale problémy tak před cca třemi roky. Potom se to postupně zlepšilo...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 29. leden 2010
13:24

jiri.kana

Regent že má někoho zachraňovat??? :o Vždyť to s jejich pivem jde od desíti k pěti. A jestli Regent do Vyškova zavede svou "kvalitu", tak to pro Vyškov bude spíš rána z milosti :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dan

pátek, 29. leden 2010
14:14

Dan

to jiri.kana:
Řekl bych že Regent se v posledním období poněkud zlepšil. Přímo na Třeboňsku byl v létě opět dobrý a i lahvové se teď v zimě zlepšilo.
Ale nedovedu si představit, jak by mohl někoho zachraňovat, neboť je na tom ekonomicky asi dost špatně, soudě podle informací od kamaráda, který má v JČ hospodu a vypráví o tom, jaký je pro ně problém zajistit slunečník, opravu chlazení a nebo jen včasnou zavážku piva. Navíc Regent je hromadně vytlačován géčkem.
Myslím že jsou rádi, že vůbec nějak fungují...:(


napsal(a): Dan [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 1. únor 2010
17:21

VozechV

to jiri.kana: Také souhlasím. Třeboň dle mne poslední cca 2 roky šla chutí i kvalitou hodně dolů. Jak dlouho je tam sládkem pan Čeleda?


napsal(a): VozechV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI