Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Protestující: pivovar lze zachránit

Co se píše o pivovarech a pivu


Protestující: pivovar lze zachránit

[úterý, 9. únor 2010]

Ve Vysokém Mýtě se včera konala demonstrace za záchranu místního pivovaru. „Naše sdružení Pivovar Kujebák podalo návrh na zapsání areálu mezi kulturní památky. Stavební úřad by to měl respektovat a pozastavit demolici,“ řekla Jitka Loskotová, organizátorka demonstrace.

Sdružení spoléhá na to, že vysokomýtský stavební úřad pozastaví demolici právě dnes. Podle plánu stavitele bytů by jinak mělo dnes začít další bourání. Padnout má budova v zadní části areálu. „Obávám se, že tuto budovu asi nezachráníme, ale sešli jsme se tu proto, abychom zachránili hlavní budovu pivovaru s komínem,“ řekla demonstrujícím Loskotová. Majitel pivovaru, společnost Bytový komplex Nový pivovar část areálu zbořil a dokončuje tady dům s třiceti byty. Celkem chce postavit 180 bytů.

Někteří z účastníků setkání včera podepsali petici za zachování pivovaru. Na ní už jsou přibližně dva tisíce podpisů. Není to první podobná petice v Mýtě. „Přes tři tisíce lidí podepsaly petici za zachování vysokomýtské nemocnice, další podpisy jsme sbírali na petici za zachování nemocničního parku. Naše radní to ale vůbec nezajímá,“ řekl včera na demonstraci Luděk Hájek.

Někteří zástupci radnice ale na demonstraci přišli a proti takovému tvrzení se ohradili. Podle místostarosty Františka Jiraského je ale na zachraňování pivovaru pozdě. „Jediné, co může budovy zachránit, je současná krize. To, že majitel zjistí, že by další byty neprodal,“ řekl Jiraský. Sdružení navrhuje své řešení: odkoupit zbývající budovy, zakonzervovat je a hledat peníze na rekonstrukci. „Seženeme peníze na zastřešení,“ slíbila Loskotová.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lenka Holubec

úterý, 9. únor 2010
19:37

Chtela jsem se zeptat, jestli se k petici proti zboreni pivovaru da pripojit emailem neb jsem pobytem v Kanade. Byla by skoda historicky objekt a jeho kouzlo ztratit pro pristi generace.

I zde se premenuji historicke budovy, vcetne kostelu, ktere ztratili verici, ve funkcni celky at uz zduvodu jakychkoliv, ale vetsinou financnich. Nekdy je to o profitu, nekdy o jedinem zbusobu, jak historickou budovu zachranit. Take se to stalo modni. V kazdem pripade se snazi vybudovat funkcni jednotku bud uvnitr "historickeho jadra" nebo ji jinak zakomponovat to noveho celku.

Zdravi,
Lenka Holubec - Kasparova


napsal(a): Lenka Holubec [Odpovědět]

krišot

středa, 10. únor 2010
05:55

Krišot

to Lenka Holubec: Mnohem horší je zavřít fungující historický pivovar, jako teď v případě globálního gigantu, který zavřel historické pivovary ve Znojmě,Kutné Hoře a Lounech. Co s tím? Tam už ani petice nepomůže. :-(


napsal(a): krišot [Odpovědět]

krišot

středa, 10. únor 2010
05:57

Krišot

to Lenka Holubec: Jo ten gigant jen pro vaši informaci se jmenuje Heineken. Proto je třeba bojkotovat jeho výrobky. V Česku si dělá co by si třeba v Bavorsku nedovolil.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

Adsense

15. květen 2024
11:24


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI