Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lidé už nejsou proti pivu v plastu, jeho prodej roste

Co se píše o pivovarech a pivu


Lidé už nejsou proti pivu v plastu, jeho prodej roste

[čtvrtek, 11. únor 2010]

Mnoho let sázel na prodej piva v plastových lahvích jen málokdo. Od loňska, kdy s tímhle obalem v masovém měřítku přišli na trh pivovarničtí giganti Plzeňský Prazdroj a především Heineken, je všechno jinak. Během jediného roku vzrostl u nás prodej piva v PET obalech z minima na necelých 280 tisíc hektolitrů. A rychle roste dál.

Údaje, které u nás táhne vzhůru především koncern Heineken, potvrzují i obchodníci. "Pivo Zlatopramen 11 v 1,5litrových PET lahvích se stalo od léta, kdy jsme jej zařadili do sortimentu našich obchodů, třetím nejprodávanějším," říká mluvčí maloobchodního řetězce Tesco Eva Karasová.

Česko je sice v zájmu o tento obal stále poněkud konzervativnější, ale ve světě už přitom prodej piva v plastu roste dávno. Podle společnosti Canadean, která se zabývá globální statistikou, vzrostl celosvětový prodej piva v tomto balení například mezi roky 1999 a 2004 z pěti na 40 milionů hektolitrů.

"PET lahve mohou být pro pivo obal budoucnosti také u nás. Záleží rovněž na tom, zda se stanou tyto plastové obaly vratné a jejich výrobní cena klesne," prohlašuje ředitel Českého svazu pivovarů Jan Veselý.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Milan

pátek, 12. únor 2010
13:50

Milan

Dobře to komentuje Jirin. Při procházce po bavorském příhraničí jsem několikrát zahlédl u rodiných domků vyndané basy s prázdnými lahvemi, které byly během dopoledne vyměněny místním pivovarem za plné, asi to je předplacené, nikdo na místě nic neplatil, žádné tahání s lahvemi. Už tehdy mi na Bavorsku bylo divné, že ani ve velkých obchodech nebyl výkup lahví, ty se samozřejmě daly vrátit, ale na požádání u personálu, který s nimi zaběhl dozadu do zázemí prodejny. Pivo se tam většinou tedy rozváží nebo nakupuje ve speciálních nápojových obchodech.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pátek, 12. únor 2010
11:25

Tomáš Kroupa

Budoucnost patří aluminiu.

Jinak, když pivo do petky, tak jedině nějaké dobré ze čtvrté či osmnácté pípy či z mini a co nejdříve vypít.


Adsense

15. květen 2024
04:09


posted by: Inzerce

siki

čtvrtek, 11. únor 2010
18:49

napsal(a): siki [Odpovědět]

kisutam

čtvrtek, 11. únor 2010
18:39

kisutam

Je to hnus,velebnosti.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 11. únor 2010
18:30

Malakin

Před dvěma týdny se mnou ve vlaku cestoval asi 50letý pán, v ruce držel PET Klasika a celou cestu z něj upíjel a vůbec mu to nepřipadalo divné, ba naopak.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Ámos

čtvrtek, 11. únor 2010
22:28

to Malakin:
To je právě ono. Děda cucá ve vlaku Klasika a myslí si, že pije pivo :) Kdyby si do petky udělal šumák, vyjde ho to chuťově na stejno. A to samé platí i o Zlatopramenu a Starobrnu, byť Holanďani budou tcvrdit, že v petkách prodávají jen to nejlepší. Z Hurbanova, pravda. Mám pocit, že časem na tenhle "servis" Zlatopramen dojede. Drinks Unionho budoval jako prémiovou domácí značku, ale Heineken z něho dělá lokální značku pro nevalné pověsti. Zřejmě prémiový segment spojí s Krušovicemi. Europivko za 40...


napsal(a): Ámos [Odpovědět]

tomaš

čtvrtek, 11. únor 2010
18:26

tomáš

Tak at si to kupují ja si to nekoupím, abych chlastal pivo z madarska nebo slovenska to si radeji s těmi lahváči budu cinkat.


napsal(a): tomaš [Odpovědět]

jirin

čtvrtek, 11. únor 2010
17:56

jirin

Hlavní důvod vidím v pohodlnosti. Co se tak bavím s kamarády z města, tak důvodem, proč nekupují pivo dom, je starost o lahváče. PET je skladnější a hlavně se nemusí vracet. Člověk nemusí cinkat s flaškama, hledat kde v kterém kaufu mají odběrové místo, aby pak zjistil, že mu 3 sklenice z důvodu, že Vidím to i sám na sobě, beru celou basu od kamaráda pivovarníka. Nacouvu ke garáži, naložím, frčím. Když občas zapomenu obměnit, tak kupuju pivo v obchodech. A lahvoně kusové mi pak straší v domě měsíce, než se odholám je vrátit.
Možná by měly pivovary pivo rozvážet, jak v amerických filmech mlíko ;)


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Petr F.

čtvrtek, 11. únor 2010
15:46

A co je levné stojí za h...o. Vědět to, na to nemusíš mít dodělanou ani základku.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Michal

čtvrtek, 11. únor 2010
12:52

Michal

Třikrát flus! Prej budoucnost, to sou zase kecy. By mi zajímalo, kde ve světě prodej "piva" v plastu roste? V Rumunsku, v Bulharsku, v Číně? Když si koupim lahváče, tak chci jedno pivo, ne 3 v 1, než člověk dopije ty dvě, tak třetí mezitim zvětrá a to pomíjim fakt, že v plastu se prodávaj samý sračky. Vyjma minipivovarů, ale tam by taky nebylo na škodu přejít na skleněný lahve (jako v Bavorsku), hned by to vypadalo líp a pivní kultura by se zse posunula o kousek dál kupředu a ne do sraček.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 11. únor 2010
13:28

Henri

to Michal: Naprosto souhlasím. Plast na pivo je prostě hnus! Dolévat si zvětralá piva z 1,5 nebo dokonce 2 l plastové lahve, to je opravdu pivní kultura. A už by bylo opravdu na čase aby minipivovary začali také lahvovat do skla a ty nechutné PET lahve opustili. A nebo se tu rozlučme s pivní kulturou a nedivme se přezíravému pohledu vinařů na chlemtače rezavé vody z petek a možná že za chvíli třeba i z krabic.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 11. únor 2010
15:38

Dan

to Michal:
No myslím že se naše pivní kultura posouvá spíš ku zadu... ::cry
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.02.2010 ve 15:38:35


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI