Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarníci měli loni bídný rok. Potvrzují to i čísla Heinekenu

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarníci měli loni bídný rok. Potvrzují to i čísla Heinekenu

[pátek, 5. březen 2010]

Nizozemský Heineken ohlásil pětiprocentní propad výroby v Česku. Trojka tuzemského trhu sází na PET obaly a nové druhy piv z Krušovic

Tak špatný rok české pivovary už dlouho nezažily. Český svaz pivovarů a sladoven sice ještě nezveřejnil celkové údaje o loňském českém trhu, ale výsledky největších hráčů nasvědčují propadu kolem pěti až šesti procent. Nelichotivou bilanci na tuzemském trhu nyní potvrdila i nizozemská skupina Heineken, která je v Česku třetím největším producentem piva. Heinekenem u nás ovládané pivovary uvařily loni 2,6 miliónu hektolitrů piv značek, jako je Starobrno, Krušovice, Zlatopramen či Březňák, což je o 5,2 procenta méně než v předchozím roce.

Export klesl podle obchodního ředitele Heinekenu v ČR Jiřího Daňka z 859 tisíc hektolitrů v roce 2008 o 4,9 procenta, a společnost se tak těsně přiblížila k největšímu českému vývozci piv, Plzeňskému Prazdroji. Heinekenu se podařilo zmírnit pokles alespoň u vyvážených piv, export všech českých pivovarů totiž loni propadl odhadem o deset procent.

"Rok skončil za naším očekáváním," komentuje výsledky Daněk. Heineken je ovšem oproti svým konkurentům v jiné situaci. Prodává u nás velké objemy značek, jako je třeba firemní "vlajková loď" Heineken, která se u nás nevaří, ale dováží. Celkové prodeje tak dost převyšují vlastní produkci u nás ovládaných pivovarů. O kolik přesně, ale společnost tají. Obchodní ředitel pouze uvedl, že prodej skupiny Heineken klesl v Česku o jedno procento a tržní podíl v prodeji vzrostl Heinekenu na 12,4 procenta.

Heineken působí na českém trhu od roku 2003, kdy koupil pivovar Starobrno. O čtyři roky později ovládl pivovar Krušovice a předloni skupinu Drinks Union s pivovary ve Velkém a Krásném Březně na Ústecku a dále v Kutné Hoře a Lounech. Rázem se tak přiblížil svým podílem na českém trhu druhé největší skupině - Staropramenu.

Útok na Staropramen počká

V Heinekenu tvrdí, že cílem je získat v jednotlivých zemích přinejhorším druhou pozici. Jak předběhnout Staropramen, ale zatím Daněk jen naznačuje. "Není nutné toho dosáhnout jen akvizicí nějakého jiného pivovaru," uvedl před časem.

Staropramen dosud nezveřejnil své loňské objemové výsledky, ale není pravděpodobné, že by jeho produkce klesla výrazněji než u Heinekenu. V roce 2008 uvařily pivovary Staropramenu (v Praze a Ostravar v Ostravě) celkem 3,26 milionu hektolitrů.

"Ekonomická situace v zemi vyhnala konzumenty z hospod a částečně i supermarketů, kde se prodávaly lacinější značky víc než ty prémiové," říká k propadu trhu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů Jan Veselý. To potvrzuje i největší hráč - Plzeňský Prazdroj s téměř polovičním podílem na trhu. Jeho celková produkce v Česku klesla na 8,34 milionu hektolitrů, domácí prodej propadl o 4,4 procenta. Z předních pivovarů už zveřejnil výsledky i Budvar, kterému domácí prodej klesl o stejný podíl 4,4 procenta.

Heineken se snaží čelit pokračujícímu úbytku zákazníků inovací v krušovickém pivovaru, kde plánuje vařit nové druhy piv a ve spolupráci s někdejším sládkem a ředitelem Krušovic Václavem Kloubem i vylepšení těch stávajících. Chystá i rozšíření prodeje piva v PET lahvích.

Nečekaně velký zájem o ně nastartoval už loni. Dosud se ale pivo uvařené Česku stáčelo do PET lahví v pivovaru Zlatý bažant ve slovenském Hurbanovu a vozilo zpět k nám. Heineken proto loni v prosinci začal budovat vlastní stáčecí PET linku v Brně. Investice za víc než sto milionů umožní vlastní stáčení do PET lahví už během dubna.

Budoucnost a PET lahev

Heineken - na rozdíl třeba od Prazdroje - neplní do PET obalu zrovna nejlacinější značky. Podle Daňka si i tak čeští pijáci na tenhle kdysi zatracovaný pivní obal - dnes v kvalitnějším materiálu - rychle zvykají. "Když se podívám na cenovou strukturu prodávaného piva v PET, tak naše značky Zlatopramen a Starobrno jsou nejdražší. A přesto máme v oboru prodeje piva v PET lahvích tržní podíl 77 procent," říká.

Heineken, který je třetím největším uskupením nejen v České republice, ale i na světě (za AB Inbev a SABMiller), má velký podíl i na koncentraci pivovarnické výroby u nás. K nelibosti vyznavačů regionálních značek loni zrušil pivovary v Kutné Hoře, ve Znojmě a Lounech a produkci jejich značek přesunul do větších závodů ve Velkém Březně a Brně. V Heinekenu tvrdí, že nejde o cílenou likvidaci, ale o opatření, které si vyžádal technických stav a nevhodné umístění v historickém centru Znojma.

Trend likvidace menších pivovarů a posilování výroby ve velkých pivovarech zažívá Česko v podstatě už od padesátých let a vrcholí příchodem velkých nadnárodních skupin. Za posledních šedesát let klesl počet průmyslových pivovarů ze 176 na nynějších 48. Za stejnou dobu ale vzrostla produkce piva v Česku z devíti milionů hektolitrů na víc než dvojnásobek.

Česko a Heineken

2,6 mil. hektolitrů uvařily loni pivovary, které v Česku ovládá nizozemská skupina Heineken. Je to o 5,2 procenta méně než v předchozím roce.

4 pivovary u nás dnes vaří pivo pro Heineken - v Krušovicích, Brně, Velkém a Krásném Březně. Loni Heineken uzavřel pivovary v Kutné Hoře, Lounech a Znojmu.

230 tisíc hektolitrů piva prodal loni v Česku Heineken v PET lahvích. Rok předtím se na celém trhu prodalo v PET lahvích pouze 10 tisíc hektolitrů piva.

Zdroj: Gastrotrend.cz

[Heineken] 11:40 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

pondělí, 8. březen 2010
09:56

Roman Holoubek

"Ekonomická situace v zemi vyhnala konzumenty z hospod..."

S tím souhlasím. Toto je znát docela citelně. Méně se pije v hospodách než tomu bylo před rokem. Čísla která mám k dispozici o tom mluví jednoznačně. Více se popíjí doma, žel poměrně slušný nárůst prodejů v obchodech zaznamenávají levná piva, zpravidla lehká a výčepní v nejlevnějších cenových hladinách.

Napíši to jinak. Mnoho lidí si nechce odpustit pití piva a pijí přibližně stejně (s drobným poklesem). Ale orientují se více na pití doma a na pití piva za levnější peníz bez ohledu na značku, nebo kvalitu. To je i důvod poklesu našeho piva. V obchodech se narazí na levnější lahváče a PET, než jsme my.


h.p.

sobota, 6. březen 2010
12:45

Možná kdyby soudruzi z Hajnoše a jemu podobných,vstali od svých byznysplánů a udělali si kolečko v malinkém,malém,či středním pivovaru.. /můžu je vzít i na exkurzi,až někam pojedu../,zjistili by,že stále roste procento lidí,u kterých jsou se svými produkty /pivem bych to nenazýval/ jaksi mimo mísu.Je zvláštní,že si spíš stěžují jen nadnárodní obři a bohužel to bude důvod k dalšímu zavírání provozů.
Ale jinak -dobře vám tak,vy prznitelé tradic českého piva !!!


napsal(a): h.p. [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
08:11


posted by: Inzerce

boro

pátek, 5. březen 2010
23:00

A já už na to kašlu,sic je mi moc líto každého zavřeného pivovaru,ale na hejkeken prdím a produkci svého domácího jsem zvýšil meziročně cca o 150%,čímž jsem se dostal na cca 75% vlastní spotřeby a zbytek uspokojím částečně z minipivovarů při cestách po vlastech českých a zbytek lahvovým z "lepších"prodejen.Takže p.Veselý se v mém případě strefil,piju více doma :-).


napsal(a): boro (lxd2(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Tibor

pátek, 5. březen 2010
21:41

Píše-li se tady o propadu exportů Heinekena a Prazdroje o nějakých pět procent, pak platí známé, že když dva (tři) dělají totéž, není to totéž. Nedávno jsem tu četl, že třeba Budvar loni vyvezl prakticky totéž, co předloni a tím svůj podíl na českém exportu zvýšil na zhruba pětinu. Tak si říkám čím to bude, když budvarský ležák patří ve světě k dražším prémiovým značkám. Nejspíš kvalitou, napadá mě. Možná by Heineken nemusel sázet na PET lahve nebo v Krušovicích vyvíjet nový produkt, ale prostě se vrátit k tradiční výrobě českého piva. Stejně jako Pilsner. Takže žádné kejkle, ale poctivost.


napsal(a): Tibor [Odpovědět]

Jarda

pátek, 5. březen 2010
18:23

Souhlas s Petrem F.
Pilo se, pije se a pít se bude a čím bylo hůř, tím se pilo víc. Ne nadarmo se říká, chlast a souložení, zábava chudých ::lol Pozor, nadsázka, aby se toho zase nějaký chytrolín nechytl a nezasekal to tu sáhodlouhými příspěvky.
A jestli je propad, tak spíš proto, že není co nabídnout, než proto, že není poptávka. Jestli regionály s tradiční výrobou a nově vznikající malé pivovárky ukously z produkce víc, než velkoprzniči piva čekali, je to jen dobrá zpráva.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

karl2

pátek, 5. březen 2010
18:05

prostě si nemůžu pomoct, během čtení každé novinky z henleinkenu mě napadá jenom: chcípněte, chcípněte tam...


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

Petr F.

pátek, 5. březen 2010
17:31

Pane Veselý, konzumenty z hospod nevyhnala ekonomická krize ale úroveň toho co se tam ve většině nabízí. V Čechách se pilo bez ohledu na to co se někde ve světě spískalo a bude se pít dál. Bohužel často doma a z láhve. Tu si lze alespoň vybrat.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

tomino

pátek, 5. březen 2010
22:31

tomino

to Petr F.:
"Bohužel často doma a z láhve. Tu si lze alespoň vybrat."
a mnohdy to není vůbec horší než v hospodě!


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Sekal

pátek, 5. březen 2010
16:46

Sekal

Zkusil jsem minulý víkend dačického a byl to atentát na moje chuťové buňky.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

georg

pátek, 5. březen 2010
16:17

Tak to vám soudruzi z holandska ze srdce přeju.
Na nic lepšího než tady dokola psát o vašem výborném nápadu s PET flaškou se už asi ani nezmůžete.
Že by v Krušovicích dali vzniknout novému pivu? možná,dobré ale bude z té chemičky jen ztěží.


napsal(a): georg [Odpovědět]

Krišot

pátek, 5. březen 2010
15:11

Krišot

"Zrušil pivovary v Kutné Hoře, ve Znojmě a Lounech a produkci jejich značek přesunul do větších závodů. Nejde o cílenou likvidaci, ale o opatření, které si vyžádal technických stav a nevhodné umístění v historickém centru Znojma." Mám tomu rozumět, že pivovar Louny a Kutná Hora byly umístěny v historickém centru Znojma.??? Soudruzi z Hajnekenu nám valí klíny do hlavy. Pivovar Znojmo by čekal stejný osud jako v Lounech nebo v Kutné Hoře i kdyby byl zastrčený na okraji města. :-(


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Weetek

pátek, 5. březen 2010
12:33

Weetek

"Heineken se snaží čelit pokračujícímu úbytku zákazníků inovací v krušovickém pivovaru, kde plánuje vařit nové druhy piv a ve spolupráci s někdejším sládkem a ředitelem Krušovic Václavem Kloubem i vylepšení těch stávajících. Chystá i rozšíření prodeje piva v PET lahvích."

Tak tenhle odstaveček je mi celý záhadou. Na ty nové druhy si rád počkám, je totiž docela možné, že tím Holanďané prostě myslí jen značky z jimi zavřených pivovarů. A vylepšení těch stávajících? To nám jako už nevaří to nejlepší? Ohó!


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

swooper

pátek, 5. březen 2010
15:37

swooper

to Weetek: má být něco polotmavého a snad obnovení Březnáku Doppelbocku....tak uvidíme.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2010 ve 15:38:04


napsal(a): swooper [Odpovědět]

umbob

pátek, 5. březen 2010
11:58

umbob

A bude hůř milí Holanďané!Teda aspoň si to přeju a ignorací vašich pivních produktů k tomu snad taky přispěju.


napsal(a): umbob [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI