Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar je posledním státním pivovarem

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar je posledním státním pivovarem

[úterý, 27. duben 2010]

Pivovar Budějovický Budvar letos slaví 115 let od svého založení. Je posledním státním pivovarem a jeho hlavní značkou je ležák Budweiser Budvar.

Podnik loni vyprodukoval 1,2 milionů hektolitrů piva a podle neoficiálních informací má být loňský hospodářský výsledek nad očekávání dobrý.

Téměř polovinu produkce Budvar vyváží do zahraničí. Podnik stále pokračuje ve sporech o značku a není jasné, zda tyto soudní pře mohou ovlivnit jeho zvažovanou privatizaci.

Ve stáčírně pivovaru Budvar na okraji Českých Budějovic naplní linky 80 tisíc lahví piva za hodinu.

Tady vidíte stáčení světlého ležáku, to je ten Budweiser Budvar, do půllitrových flašek a tady se stáčí to samé pivo do třetinkových lahví,“ popisuje dění ve stáčírně ekonomický ředitel podniku Petr Žáček, který zároveň vyvrací starý mýtus.

Řada lidí si myslí, že když se v pivovaru přejíždí na jiné pivo, že ještě na tom začátku je zbytek jiného piva, že se to míchá,“ přibližuje Žáček zažitý stereotyp.

Samozřejmě to je nesmysl, celý systém se při přejíždění na jiný typ piva musí vyplachovat, dělají se laboratorní zkoušky,“ vyvrací ředitel Budvaru.

Privatizovat? Nebo ne?

O Budvaru se někdy mluví jako o rodinném zlatu a politici se zatím neshodli v názoru na to, zda Budvar privatizovat nebo ne. Navíc není jasné, jak by se přeměna státního podniku na akciovou společnost podepsala na známkoprávních sporech, které Budvar vede ve třiceti zemích.

Ochranou známku Budvar si pivovar nechal zaregistrovat v roce 1934 a dokonce se kvůli ní přejmenoval celý pivovar.

Tehdejší český akciový pivovar se změnil na Budvar podle této značky, která byla registrována v roce 1934. Je to opravdu kmenová značka na které stojí a padá tento pivovar,“ říká Petr Žáček.

Soudní pře o značku stojí podnik miliony korun ročně. Přes tři miliony pět set tisíc už stát vyplatil transformačnímu poradci.

Stávající vláda se podle vyjádření Ministerstva zemědělství transformací Budvaru - a následnou možnou privatizací - aktivně nezabývá. A není zatím jasné ani to, jaký dopad by měl převod národního podniku na akciovou společnost na známkoprávní spory.

Petr Formánek z Patria Corporate Finance i tak odhaduje, že rozhodnutí o privatizaci Budvaru může padnout brzy. Práva na značku drží Budvar na významných trzích, například v Číně a Velké Británii, a díky tomu může být hodnota podniku enormní. Podle Formánka je správné Budvar prodat. Fakt, že se jeho možná privatizace stává předmětem politických debat, ale hodnotí jako nešťastný.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autorky: Lucie Husárová a Kateřina Křenová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tchoř

středa, 28. duben 2010
00:14

to PetrV:
Donedávna byla součástí podniku sodovkárna Tesa v Tečovicích, inzerovali ji i na stránkách vyškovského pivovaru, dnes je to akciovka 1. Tečovická sodovkárna, ale její stránky www.tesa-limo.cz jaksi nefungují.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Sekal

úterý, 27. duben 2010
12:50

Sekal

Aha, já už myslel, že Vyškov prodali KBT.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

16. květen 2024
05:31


posted by: Inzerce

Pavel R.

úterý, 27. duben 2010
12:16

Pavel R.

Ještě vyhrát pár sporů, tím se cena vyšplhá výš a pak to prodat amíkům... Myslím si, že přesně tak to dopadne, protože naše vláda musí všechno rozprodat dokud jsou u koryta aby na druhé nic nezbylo.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Lubos

úterý, 27. duben 2010
12:01

Lubos

Panu Formánkovi by se prodej určitě líbil, něco by z toho určitě zainteresovaným zůstalo za nehty, něco by spolkly prohrané arbitráže, něco by se prožralo třeba na sociálních dávkách a podobně a za několik málo let by na tradiční české pivovarnictví zbyly jen vzpomínky.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 27. duben 2010
12:08

Pavel R.

to Lubos: Ale krásné vzpomínky... :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Felčar

úterý, 27. duben 2010
11:51

Felčar

Další chytráci, co nikdy neslyšeli o pivovaru ve Vyškově.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

PetrV

úterý, 27. duben 2010
13:11

PetrV

to Felčar: Je zajímavé, že i při exkurzi v Budvaru rádi tvrdí, že jsou jediným státním pivovarem. Předpokládám, že jsou jediným pivovarem, který má právní formu n.p.(národní podnik). Vyškov je majetkem akciovky Jihomoravské pivovary a.s., jediný akcionář je Ministerstvo zemědělství ČR. Co ještě patří akciovce Jihomoravské pivovary a.s.? Je ještě nějaký jiný pivovar ve vlastnictví státu nebo města apod.?


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

PetrV

úterý, 27. duben 2010
13:14

PetrV

to PetrV: Namátkou Strakonice jsou koukám ve vlastnictví města a město pivovar pronajímá.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

píra

úterý, 27. duben 2010
20:05

píra

to PetrV: Město pivovar nepronajímá, ale provozuje. Je to poslední městský pivovar poté, co Náchod prodal Primátora. Nedávno se sice ve Strakonicích také v zastupitelstvu diskutovalo, že se pivovar prodá (byly samozřejmě lobbystické tlaky), ale díkybohu zvítězil zdravý rozum. Doufám, že to tak vydrží.


napsal(a): píra [Odpovědět]

vyskovak

úterý, 27. duben 2010
19:27

to PetrV: nakou sladovnu meli, sodovkarnu, starej pivec v KM. Vse uz se rozprodalo...


napsal(a): vyskovak [Odpovědět]

PetrV

úterý, 27. duben 2010
22:11

PetrV

to píra: Aha, díky za upřesnění. Ono je ta napsáno na http://www.pivovar-strakonice.cz/historie.html trochu zavádějícím způsobem: "Od 1. 1. 2005 je majitelem a pronajímatelem strakonického pivovaru Město Strakonice a jeho nájemcem obchodní společnost Měšťanský pivovar Strakonice, a.s." ...ale obchodní rejstřík říká o této a.s. "Jediný akcionář: Město Strakonice" ...takže tak, no. Takže je to tedy tak, že Budvar, Vyškov, Strakonice jsou jediné neprivátní pivovary v ČR?


napsal(a): PetrV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI