Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Záchranu roudnického pivovaru myslí vážně

Co se píše o pivovarech a pivu


Záchranu roudnického pivovaru myslí vážně

[středa, 23. červen 2010]

„Zachraňte roudnický pivovar“ – tak se nazývá veřejná prezentace vizí o záchraně architektonické památky v Roudnici nad Labem, která proběhne již v sobotu od 15 hodin v Galerii moderního umění v Roudnici.

Občanské sdružení Esprit Roudnice n. L. zde představí svoji vizi, jak by mohla vypadat budoucnost pivovaru, pokud by se podařilo prosadit jeho zachování.

Budova ze 17. století řadu let chátrá a její stav podle vyjádření města ohrožuje bezpečnost občanů. Z tohoto důvodu již byla odstraněna střecha pivovaru. Už to ale byla podle o. s. Esprit zásadní chyba.

Petice za pivovar má stovky podpisů

Samotnou budovu však lze ještě zachránit. V petici za její zachování je již zhruba patnáct set podpisů. Sdružení oslovilo se svými podněty radu města a to se nyní snaží nalézt ze situace nějaké východisko.

Zrovna dnes jsme byli na prohlídce podobného pivovaru v Lokti. Snažíme se inspirovat jinými objekty v okolí,“ uvedl místostarosta Roudnice Luboš Matek.

Jak dále informoval, město stanovilo pracovní skupinu, která má tuto problematiku podrobně řešit. Současný stav budovy je totiž pro bezpečnost Roudničanů nežádoucí.

Majitel budovy John D. Bailey z amerického Texasu podle Luboše Matka s městen nekomunikuje, přestože jej vyzvalo k zastřešení stavby. To je nyní nejnutnějším krokem k zachování památky i podle o.s. Esprit.

Pivovar se musí co nejdříve zastřešit

Pivovar by se měl alespoň provizorně zastřešit do doby, než bude situace vyřešena. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby jej získalo město a naložilo s ním jako s architektonickou památkou,“ uvedl za o. s. Jiří Brodský. Ten se osobně setkal i s Johnem Baileym, který má prý o zachování pivovaru zájem.

Pan Bailey si nepřeje, aby byl pivovar zbourán, má zájem na jeho zachování. Pivovar by chtěl opravit. Jen to zřejmě pro Roudničany trvalo příliš dlouho, tak se sami chopili iniciativy,“ informoval Brodský.

Jakým způsobem by bylo možné památku zachránit a v budoucnu využít, bude předmětem sobotní prezentace. Té ze zúčastní také architekti a další odborníci.

Zdroj: Litoměřický deník.cz | Autorka: Zdeňka Studená


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jiří Filipovský

úterý, 31. srpen 2010
16:01

Poslední dobou se hodně hovoří o pivovaru. Dost často se teď hlásá, ZACHRAŇTE PIVOVAR. Tato hláška mě dost štve. Proč to nehlásali před deseti - patnácti lety?
Proč až teď křičí, když je tato cenná památka takřka v posledním stádiu rozkladu? Možná je to tím, že se někdo chce zviditelnit.
O památku jim možná ani nejde, nevím, co za tím vězí.
Je fakt, že pivovar neměli prodávat nějakému Američanovi, který se o pivovar vůbec nestaral. Snad si myslel, že pivovar navštěvují turisté, a čekal, že město mu bude posílat na účet peníze, které utržilo za návštěvnost, to nevím,
ale připadá mi to tak.
Jo starat se všichni měli již dávno před lety a né teď, když je tato památka na 80% zdevastována.
Kdo si myslel, že John Bailey se o památku postará, byl na omylu. John Bailey je totiž jen businessman a takovým lidem nejde o záchranu kulturního dědictví, ale spíš o to, jak vydělat velkou sumu peněz.
Přemýšlíte teď, čí vinou je památka vlastně zničená? Jestli vinou amerického businessmana nebo nynějším vedením radnice?
Vzpomeňte, jak se po revoluci rozprodávalo vše, co se mohlo. Tehdejší radní v daném roce prodali tuto cennou památku tomuto Američanovi a už jim bylo jedno, co s ní zamýšlí.
Důležité pro ně tehdy bylo, aby měli peníze.
- A tady se právě mělo hlásat "ZACHRAŇTE PIVOVAR!".


napsal(a): Jiří Filipovský (XII(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI