Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Lahvové pivo by mohlo být čerstvé až deset let, tvrdí vědci

Co se píše o pivovarech a pivu


Lahvové pivo by mohlo být čerstvé až deset let, tvrdí vědci

[pátek, 15. duben 2011]

Pivo v láhvi by mohlo být déle čerstvé, říkají chemici z technické univerzity v Mnichově. Nová studie dokazuje, že bychom si časem mohli pochutnávat až na deset let starém pivě, které prý bude k nerozeznání od čerstvě natočeného.

Vědci z Mnichova, bavorského města piva, přišli nedávno s pozoruhodnou studií. Porovnávali v ní deset let stará lahvová piva se vzorky piva právě koupeného. Po několika letech studia se jim konečně podařilo rozpoznat chemikálie, které způsobují hořkou pachuť starého zvětralého piva.

Chemické látky přítomné ve chmelu se podle mnichovských vědců časem rozloží a vytvářejí další směsi, které ústí v onu nepříjemnou chuť. Trik, jak se pachuti vyhnout, spočívá podle vědců v tom, že zabráníme rozkládání chemikálií přítomných ve chmelu.

Pivovary proto dostaly od mnichovských vědců dvě doporučení: pokud chtějí, abych jejich pivo vydrželo v láhvi déle čerstvé, měly by vyrábět jednotlivé dávky piva méně kyselé než dosud a láhve piva by měly následně hlavně uchovávat v chladu.

Odborník: Nápad je nerentabilní

Podle zakladatele serveru svetpiva.cz Jana Kočky je ale celý nápad v praxi nevyužitelný. „Jednak z marketingového hlediska nikdo nemá potřebu kupovat deset let staré pivo, za druhé si nedovedu představit, že by nějaký pivovar uchovával piva deset led v chladících boxech. To by se nikomu nevyplatilo,“ uvedl Kočka pro Rádio Česko a dodal:

Na druhou stranu lze podobnou snahu pochopit. Obchodní řetězce delší dobu tlačí na výrobce piva, aby byla životnost jejich produktů delší. Například rok až dva. Řeší se to například pasterizací, což ale ubírá pivu na kvalitě.

Podle Kočky by nápad mnichovských vědců mohl posloužit například při archivován značek a sérií, které se mimořádně vydařily.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autoři: Anna Baumová a Lukáš Vincourek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Vláďa

středa, 20. duben 2011
11:38

Vláďa

Pil jsem 17 let starý Prazdroj v plechovce objevený na dně spíže. Byl vynikající a bez jakékoli stopy stáří.

Jinak mi tak trochu není jasné, proč pivovary nedělají piva dokvášená v lahvi, ty běžně vydrží dva roky a silnější kousky ještě mnohem déle.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

JardaK

úterý, 19. duben 2011
21:26

JardaK

I když mi chutnají i některá piva, co vydrží opravdu dlouho, např. Skalák z Rohozce, nebo by měla vydržet opravdu dlouho, druhově např. IPA, stejně mám nejradši klasický ležák, nefiltrovaný, nepasterovaný, který sotva přežije cestu z pivovárku domů. Mě bohatě stačí trvanlivost do 2 měsíců. Pivo kupuji jednou týdně a to v prodejnách regionálních pivovarů při návratu z cest, takže max. po třech hodinách je v lednici.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.04.2011 ve 21:27:01


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Adsense

16. květen 2024
02:13


posted by: Inzerce

Dan

sobota, 16. duben 2011
23:23

Dan

Já si raději pochutnávám na čersvém pivě, které má skladovací dobu jen pár dnů, než pít dokonale umrtvené a chemicky stabilizovené pivní napodobeniny...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

konšel

pondělí, 18. duben 2011
21:23

to Dan:
Možná by stačilo se zeptat v Prazdroji, kde tuším loni o svém stoletém (či kolikaletém) pivě tvrdili, že má stejné vlastnosti jako to suočasné. A naopak. Leckteří tvůrci báchorek by jim mohli závidět.Ještě že vesměs stačí k životu i selský rozum.


napsal(a): konšel [Odpovědět]

jzb

sobota, 16. duben 2011
23:08

Pivo není maturitní vysvědčení, aby se archivovalo v almaře:)


napsal(a): jzb [Odpovědět]

Pavel R.

pondělí, 18. duben 2011
22:06

Pavel R.

to jzb: Musím oponovat, protože i pivo se dá archivovat. Ale určitě to nemá nic společného s tímto článkem. Já osobně mám v archivu mutějovickou 17%, která byla sudována 4.4. loňského roku.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Dan

úterý, 19. duben 2011
10:18

Dan

to Pavel R.:
A co archivace v desítkách let?
Můj kamarád při čistění studny objevil na dně pivo ještě ze socialistických dob. Nikdo ani neví, jak tam bylo pivo dlouho. Nebylo možné zjistit co to bylo za značku, jen podle korunky stupňovitost, která se tehdy na víčka vyrážela.
Nakonec pivo otevřeli a vypili...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pavel R.

úterý, 19. duben 2011
20:48

Pavel R.

to Dan: Při perfektních podmínkách pro skladování, což jistě studna byla, vydrží pitelné asi každé pivo. Pro normální archivaci (lednice, sklep ) jsou vhodná piva s více jak 6% alkoholu.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

DanD

úterý, 19. duben 2011
07:47

DanD

to jzb:
Pokud se nepletu, tak některé belgické speciály jsou přímo určené k archivování. Já mám teď ve špajzu lahvičku Chimay, který je možné konzumovat až do roku 2013 (a pravděpodobně ještě později).


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Honza Světpiva.cz

úterý, 19. duben 2011
22:00


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI