Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rekonstrukce Pivovaru Podkováň

Co se píše o pivovarech a pivu


Rekonstrukce Pivovaru Podkováň

[úterý, 3. květen 2011]

V červenci r. 2010 bylo rozhodnuto po dlouhých dvou letech, že výměna technologického zařízení pivovaru Podkováň bude pokračovat a vše se rozběhlo na plné otáčky.

Za cílový výstav jsme si stanovili 30.000 hl ročně, při zachování klasického způsobu výroby piva. Společnost LORA VIKTORIA, která vlastní pivovar byla přejmenována na české PODKOVÁŇ s.r.o..

V září byla vybrána jako vhodná dvojnádobová varna ze zavřeného pivovaru EBELSBACH ELTMAN v Německu. V říjnu byla zakoupena a začaly montážní práce a 3.1.2011 jsme ji instalovali do prostoru bývalé čtyřnádobové ocelové varny. Původní vířivá káď prošla jen drobnými úpravami. Chladič pivní mladiny byl v tuto dobu již demontován a slouží v pivovaru KÁCOV. Do našeho pivovaru byl zakoupen nový dvoustupňový chladič. Spilku tvoří betonové otevřené kvasné kádě, pocházející z 20. let minulého století. V těchto kádích byly zhotoveny nové uponové povlaky. Prostor spilky byl upraven z důvodu zmenšení chlazeného prostoru. Celá spilka prošla kompletní generální opravou, počínaje novými omítkami a konče epoxidovou podlahou. Chlazení prostoru spilky, sklepa a zásobu ledové vody zajišťuje moderní glikolové chlazení, které nahradilo původní energeticky náročné chlazení čpavkové.

Ležácký sklep se zachoval původní, umístěný ve skále. Obsahuje 22 ks ležáckých tanků o 145 hl. Tyto tanky zde slouží od roku 1957 a v loňském roce prošli generální opravou, byly osazeny mycími hlavicemi a novými pojistnými hradícímy ventily. Podlaha sklepa dostala nový epoxidový povrch. Do nově zrekonstruovaného původního prostoru sklepa bude instalována filtrace. Přetlačné oddělení obsahující nový svíčkový křemelinový filtr a nerezové přetlačné tanky.

Pro začátek výroby piva se počítá se sortimentem 10°,11°,12° expedované v KEG 0,5 hl a 0,3 hl . Plnit se bude do nově zakoupených PLUS KEG, systém KORB v zelené barvě se zlatým logem.Tyto sudy budou stáčeny na novém zařízení KEG-BOY od firmy KHS. Dále pak budeme pivo stáčet do PET lahví 1 litr. Expedované pivo vyjma kvasnicového, které také bude v nabídce, bude pasterováno průtokovým pasterem systém ALFA-LAVAL, který je šetrnější k pivu a energeticky méně náročný. Veškeré propojení výše uvedených technologických celků, je vedeno novým nerezovým potrubím včetně vodovodu. Hygiena celého prostoru bude zajišťována pomocí centrální CIP stanice.

Zdroj: Podkováň.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

JardaK

úterý, 3. květen 2011
16:54

JardaK

No dle popsaného slušný základ pro výrobu dobrého piva. Už se těším.
To Henri:
Důrazně varuji před skladováním piva ve vodorovné poloze!!!
Pod zátkou je plastový kroužek. Styčná plocha s pivem je sice několikanásobně menší, než styčná plocha litrové PET, ale tu jako transportní obal mám ten den prázdnou, zatímco pivo v lahvi může být i několik měsíců. Asi by bylo dobré to spočítat, měrnou jednotkou by byl např. 1 čtvereční milimetroden, a podle toho stanovit maximální vodorovnou skladovatelnost, abys na tom nakonec nebyl hůř než třeba já, když v PET pivo z malého pivovaru přivezu, vychladím a ihned vypiju :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Henri

pátek, 6. květen 2011
10:01

Henri

to JardaK: Abych byl dobře pochopen, mě nevadí plast z důvodu nějaké kontaminace piva. Nemyslím si, že jako takový pivu uškodí a nejsem konec konců ani proti tomu, když si do něj někdo nechá sám pivo načepovat. Mě jde o pivní kulturu a s vyspělou pivní kulturou se prodej piva stočeného v profesionálním pivovaru do plastu prostě neslučuje a já doufám, že v opravdu pivně vyspělých zemích nikdy slučovat nebude. Dokonce jsem takový fantasta, že věřím, že i u nás tomu tak jednou bude a budeme opět zemí s vyspělou pivní kulturou, kde bude pro pivovar zakládající si na dobrém jménu a kvalitě svého piva nepřijatelné pivo v plastu prodávat coby výsledný produkt. Do čeho si pak někdo nechá pivo načepovat v hospodě na doma, je a bude každého věc.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Adsense

23. květen 2024
18:57


posted by: Inzerce

jiri.kana

pátek, 6. květen 2011
10:33

jiri.kana

to Henri: Já Vaší víru víceméně sdílím. Ale vidím to tak na dalších deset až dvacet let vývoje, za předpokladu, že se bude pivovarům dařit a veřejnost bude "pivně uvědomělejší". Což obnáší i ochotu připlatit si.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Henri

úterý, 3. květen 2011
08:43

Henri

Jelikož jsem v obnovu vaření piva v Podkováni už pomalu přestával věřit, tak, samozřejmě s radostí vítám, že Podkováňské pivo budu moci opět brzy ochutnat. Již se moc těším. Doufám, že bude dobré a že bude kde si ho dát, protože se bohužel (doufám, že jenom prozatím) nebude stáčet do skla. O pivo v PETkách opravdu zájem nemám. Takže, jak už je v poslední době zvykem, dobrou zprávu provází ihned nějaké negativum. Radost z oživení historického pivovaru mi kalí další "balkanizace" naší pivní kultury.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

hroch

středa, 4. květen 2011
07:12

hroch

to Henri: Takováhle rekonstrukce a rozjezd pivovaru stojí hrozně peněz a linka na PET lahve je to nejmodernější co v tom pivovaru před zavřením bylo. Ona se používala na stáčení kojenecké vody, tak už vím proč nám z těch dětí vyrůstá ta plastová generace :-)


napsal(a): hroch [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI