Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pšeničný Herold porazil německou konkurenci

Co se píše o pivovarech a pivu


Pšeničný Herold porazil německou konkurenci

[pátek, 3. červen 2011]

První pivní extraliga už potvrdila kvalitu českých ležáků v testu se slovenskými, ale porovnávat česká a německá pšeničná piva se zdálo být velkou troufalostí. U nás se pšeničná piva postupně vrací do nabídky českých pivovarů, v Německu mají dlouhou tradici a velkou konkurenci stovek značek.

Zakoupili jsme proto nejznámější značky, Erdinger z pivovaru Erdinger Weissbräu, Maisel z Bayreuthu, Schneider z Kelheimu, Franziskaner z Mnichova a pět dalších. S nimi se poměřil Primátor z Náchoda a Herold z Březnice.

Ještě před dnem degustace bylo nutné vyřešit technické drobnosti, pšeničné pivo silně pění, kvasnice bývají usazené na dně lahve a je třeba je rozmíchat. Bylo nutné zvolit takový postup otvírání a nalévání, aby pěna a množství kvasnic byly v každé degustační sklence rovnoměrné.

Lehké obavy panovaly z rozdílného hodnocení jednotlivých degustátorů, přeci jenom nemají pšenice tolik napité jako klasické ležáky. Ale výsledky byli jednoznačné a v bodovém hodnocení se členové První pivní extraligy vzácně shodli. Ani excelentní hodnocení anonymního vzorku číslo šest jedním z degustátorů nemělo na pořadí zásadní vliv. Schneider Wiesse mu prostě učaroval.

Vítězem se stal pšeničný Herold, sládek František Pinkava z březnického zámeckého pivovaru pšenici prostě umí. Jak potvrdili jeho spolužáci, už když byl na škole vařil pšenici nejlépe.

O pořadí na třetím a čtvrtém místě rozhodl rozpij, to už se hodnotí který ze dvou vzorků je lepší. König Ludwig porazil 5:3 Maisel´s Wiesse, ten se snaží proniknout i na český trh.

Také náchodský Primátor dopadl dobře, skončil pátý. Zklamáním byl Erdinger z pivovaru, který je světovým rekordmanem v produkci pšeničného piva, roční výstav 1,5 milionu hektolitrů. Byl jasně poslední a nedostal vyšší ohodnocení od žádného z degustátorů.

U německých i českých pšeničných piv se jednalo o značky, které lze koupit v maloobchodní síti. V Německu jsou určitě stovky jiných pšeničných piv z malých regionálních pivovarů, ale i u nás už máme v této kategorii z čeho vybírat. A tam by se určitě neztratila pšeničná 13° od Matušky z Broum ani Kocour Weizen z Varnsdorfu.

Výsledky degustace pšeničných piv První pivní extraliga 2011

1) Herold | Pivovar Herold Březnice a.s. | 3,3,3,3,2,3,4,2 | 23

2) Franziskaner | Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH München | 3,4,3,3,4,2,3,3 | 25

3) König Ludwig | König Ludwig GmbH & Co. KG Kaltenberg | 2,4,4,4,4,2,4,3 | 27*

4) Maisel´s Wiesse | Brauerei Gebr. Maisel KG, Bayreuth | 3,4,3,2,3,3,5,4 | 27*

5) Primátor | Primátor a.s., pivovar Náchod | 4,4,4,3,4,3,3,4 | 29

6-7) Paulaner | Paulaner Brauerei GmbH & Co KG München | 4,5,5,2,2,4,5,4 | 31

6-7) Schöfferhofer | Binding-Brauerei AG, Frankfurt am Main | 2,3,4,4,4,5,5,4 | 31

8) Schneider Wiesse | Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn GmbH | 5,3,4,6,1,6,5,2 | 32

9) Kapuziner | Kulmbacher Brauerei AG, Kulmbach | 5,5,3,5,5,2,4,4 | 33

10) Falkenfelser | Tucher Bräu Fürth (Oetker Group) | 3,3,6,4,2,4,7,5 | 34

11) Erdinger | Privat Brauerei Erdinger Weißbräu, Erding | 5,5,6,5,6,4,6,4 | 41

Zdroj: První pivní extraliga | Autor: František Trantina

http://www.prvnipivniextraliga.cz/vlozene-souteze/psenicny-herold-porazil-nemeckou-konkurenci/


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

PetrV

sobota, 4. červen 2011
12:59

PetrV

Zdá se, že se v této diskuzi srocují znalci pšeničných piv. Využiji tedy tento prostor pro dotaz: U spousty Weißbierů se často uvádí, že jsou NEFILTROVANÁ, NEPASTEROVANÁ a DOKVÁŠÍ V LAHVI. Já pak takové pivo vidím někde v Mnichově v supermarketu v teple a světle, s trvanlivostí několik měsíců. Nechápu to. To snad dokváší v lahvi ještě v tom supermarketu? Nebo kde? Jak to, že nevybuchne, nezkazí se? Jsou kvasinky třeba na dně láhve Erdingeru, Paulaneru nebo Herolda živé nebo mrtvé? Je skutečně možné stočit nefiltrované pivo, nepasterizovat a pak prodávat v supermarketu na polici s několikaměsíční trvanlivostí??? :-? :-?


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

PetrV

neděle, 5. červen 2011
13:48

PetrV

to PetrV: Fakt nikdo?


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Adsense

14. květen 2024
16:24


posted by: Inzerce

Elf

neděle, 5. červen 2011
17:38

Elf

to PetrV: Nemáš se ptát v sobotu. Každopádně nefiltrované a nepasterované mohou být jen Weizenbiery s krátkou dobou trvanlivosti. Většina Hefeweizenů se pasteruje a do lahve se k nim přidávají kvasinky, nebo se nefiltrují. Metod je určitě víc, musel bych nahlédnout do odborných knih, ale každopádně pokud má pšeničné pivo delší trvanlivost, pasterizaci se nevyhne. Pokud si koupíš pivo v supermarketu, kvasinky už živé nebudou.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Vláďa

pondělí, 6. červen 2011
16:41

Vláďa

to PetrV: Piva dokvašovaná v láhvi nemají v případě průmyslové výroby důvod vybuchovat. To se může stát začínajícím domovařičům, kteří stočí příliš brzy. Ano, tato piva v supermarketech obsahují většinou živé kvasnice, dají se dokonce namnožit z láhve a úspěšně použít v homebrewingu. Trvanlivost je skutečně několikaměsíční a v domácích podmínkách i delší, ale platí to spíš pro jiné styly než weizen.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

PetrV

pondělí, 6. červen 2011
00:20

PetrV

to Elf: Díky za reakci. Ale třeba namátkou ze stránek Schneider Weisse: \"Wir lehnen für unsere Produkte Pasteurisierung ab. Unser Weissbier ist ein durch und durch natürliches Produkt, das begrenzt haltbar ist. Deshalb steht auf jeder Flasche das Mindesthaltbarkeitsdatum MHD. Unsere Weissbiere sind mindestens 7 Monate haltbar.\" Čili píšou, že pasterizaci nepoužívají a zároveň, že garantují trvanlivost minimálně 7 měsíců. Zároveň píší, že po hlavním kvašení plní mladé pivo přímo do sudů či lahví, v žádném případě nepasterují ani nefiltrují. A dále že probíhá právě typické druhé dokvášení v lahvích či sudech v klimatizovaném prostoru. A nakonec už jen závěr, že právě potom si můžeme vychutnat skvělé Schneider Weisse. A Schneider Weisse normálně v supermarketu najdu, tak nevím. Podobné popisy o tom, že pivo je nefiltrované i nepasterované lze najít na webech mnoha německých pivovarů, kde se dělají známé weizeny. Stále tedy nemohu příjít na jádro pudla.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

jiri.kana

sobota, 4. červen 2011
11:41

jiri.kana

Jakou verzi Scheidera jste vlastně testovali? Nejběžnější TAP 7, nebo něco speciálnějšího?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Chytrolín z pivní pěny

pátek, 3. červen 2011
17:21

Opoměl jsem do článku napsat, že došlo k sázce, zda jeden z degustátorů PPE pozná pšeničné pivo Maisel´s Wiesse. V sázce šlo o pár velmi kvalitních rumů. Poznal ho, rumy ještě nestačil vypít. A kdo to byl? Pan Láďa. Já jsem chtěl poznat svého milovaného Herolda, ale radši jsem se nesázel. To bylo správné rozhodnutí, spletl jsem si ho s König Ludwig. Ale víc už toho vážně nevykecám…


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

Allegro.g.

pátek, 3. červen 2011
14:15

Allegro.g.

No zase šaškaráda.
Erdinger poslední, Schneider utopený uprostřed. Oba poraženy sice dobrými, ale (!) českými pšenicemi. To ani nemá cenu komentovat.
Naše PPE zase objektivně posoudila subjektivní haluz. Co budeme degustovat příště? Saké? Nafukovací panny? Naše kómis to se svými jemně naladěnými chuťovými buňkami zvládne hravě.
Co je tahle PPE za hru? Ať udělaj nějaký test opakovatelnosti - za týden degustace stejných vzorků, a pěkně porovnat výsledky. Takhle nemůžu brát to bodování jinak než jako generátor náhodných čísel. Dnes je vítěz Herold. Posledně do byl Radegast, příště to může být Žejdlík. No a Nová paka - šup tam s ní a žaludeční rodeo může začít.
Ale co, nebudu se rozčilovat, stejně můj příspěvek bude smazán, jako posledně.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

JardaK

pátek, 3. červen 2011
15:03

JardaK

to Allegro.g.:
Promiň, ale já nějak nechápu smysl tvého příspěvku. Prostě parta lidí si sedne, ochutná pár různých piv a řekně, které jim chutná nejlépe. A nenechají si to pro sebe. Toť vše. Já mám k podobným akcím jen dvě připomínky, ale prakticky realizovatelná je, a to jen někdy, jen ta první:
1) Vliv skladování, protože pobyt na slunci na dvoře hypermarketů snesou fakt jen sterilní, masové rychlokvašky. A už několikrát jsem měl z pivovarské prodejny výborné pivo datumově těsně před smrtí a z nákupního centra čerstvé, ale po smrti.
2) Pitelnost. Ta se nepozná z jedné dvoudecky nebo třetinky, ale z chuti na třetí půlitr. Ale to by člověk nesměl dělat nic jiného, než pít pivo. I když by to byla krásná práce :)
Jinak já mám z našich Herolda nejradši a druhý Franziskaner si z Německa pamatuji jako také výborné pivo a často si ho vozím domů. Ostatní, tedy kromě našeho Primátora, už si nějak nevybavuji a nebo jsem je neměl.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Farmář

pátek, 3. červen 2011
15:35

to Allegro.g.: Alegrrro, co udělali špatně? Kterou metodu mají dělat jinak? Proč na ně pliveš? Jen proto, že jejich výsledky dopadly jinak, než ty si přeješ? Oni si možná taky přáli jiné. Ale to jsou holt ty anonymní degustace.


napsal(a): Farmář (milan.rolnik(a)volny.cz) [Odpovědět]

Chytrolín z pivní pěny

pátek, 3. červen 2011
16:29

to Allegro.g.:
Co si mám myslet o člověku, který napíše: „Erdinger poslední, Schneider utopený uprostřed. Oba poraženy sice dobrými, ale (!) českými pšenicemi.“ Jste Čech? Viděl jste někdy pivovar v Erdingu? Dokázal byste rozeznat ty výtečné německé pšenice od českých(!)? V tom Vašem příspěvku je tolik malosti a hlouposti, až to bolí.


napsal(a): Chytrolín z pivní pěny [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 3. červen 2011
16:32

jiri.kana

to Allegro.g.:A kde jinde by měl být Erdinger, než na konci??? Vždyť je to pivo úplně o ničem...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dan

pátek, 3. červen 2011
17:00

Dan

to Allegro.g.:
Kdo někdy zkusil udělat anonymní degustaci, tak jistě potvrdí, že výsledky můžou být překvapivé. Navíc pří zopakování třeba s týdenním odstupem se klidně může dojít k jinému pořadí.
Nechápu proč hned házet ostrá slova na adresu lidí, kteří si občas sednou, udělají degustaci a pak s tím seznámí pivní veřejnost.
Pivo je o chutích, o náladě, o pocitech. Každý máme jiné chutě a i každému jednotlivci v danou chvíli může chutnat něco jiného.

Souhlasím s Jardou, že na kvalitu vzorků a tím i na výsledky může mít vliv prodejce. Mám též ověřeno, že stejné pivo nechutná u různých prodejců stejně a teď v létě to platí dvojnásob...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

pátek, 3. červen 2011
17:19

Chody

to Allegro.g.:
Jakej smazanej příspěvek :-?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Trhac

pátek, 3. červen 2011
22:48

Trhac

to Allegro.g.: Tk v tomhle výběru se fakt nedivím, že Erdinger končí poslední...sice 2 z těch pšenic v degustaci jsem ještě neměl, ale Erdinger mi fakt přišel jak etalon europiva mezi pšenicí...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Honza

pátek, 3. červen 2011
13:31

honza

Velká škoda že jsem Herolda ještě neochutnal, snad se v létě poštěstí, jinak 2. a 3. místo můžu potvrdit, vskutku výborné pšenky. Erdinger je i u mě na posledním místě co se týče pšeničných piv, má velice zvláštní pachuť.


napsal(a): Honza [Odpovědět]

Michal

úterý, 7. červen 2011
16:34

Michal

to Honza: Když sem pil Erdinger posledně (lahvovej), tak sem tam cejtil něco jako jahody, ale spíš to byla taková pachuť. Pokaždý cejtim v pšenici chuť banánu, ale aby jahody, to se mi stalo prvně. Prošlý to nebylo.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI