Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Měli jsme být zlikvidováni, ale dokázali jsme se postavit na nohy

Co se píše o pivovarech a pivu


Měli jsme být zlikvidováni, ale dokázali jsme se postavit na nohy

[neděle, 13. březen 2005]

Prezident pivovaru Chodovar řekl:

Pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku má dlouhou historii. Jaké jsou její nejdůležitější milníky?

Jsme nejstarším pivovarem v západních Čechách, první zmínka o nás pochází z roku 1593. V roce 1962 byl pivovar začleněn pod Plzeňské pivovary a stejně jako podniky v Chebu či Domažlicích byl určen k likvidaci. My jsme ale dokázali v 90. letech podnik převzít a už 13 let ho úspěšně provozujeme.

Jaké nápoje vyrábíte?

Roční výstav je 70 tisíc hektolitrů, vyrábíme sedmi, deseti, jedenácti, dvanácti a třináctistupňová světlá piva, tmavé a kvasnicové pivo. Od loňska stáčíme i do patentových lahví. Kromě toho jsme proslulí stáčením minerální vody Il Sano, z níž vyrábíme limonády. Pramen Il Sano, o kterém je první zmínka z roku 998, je unikátní v tom, že obsahuje dvojmocné železo. Minerálku neodželezňujeme. Takže lidé s nedostatkem železa v krvi nemusejí kupovat Fe tabletky, ale stačí jim pít naši vodu a budou zdraví.

Jaký je rozdíl mezi velkým pivovarem a malým rodinným?

Velké pivovary dávno upustily od klasické výroby, provádějí hlavní kvašení i dokvašení v jedné nádobě, pak se pivo sytí a za 14 dní je hotové. My používáme staré a osvědčené postupy, kdy všechno trvá sice déle, ale pivo je kvalitnější.

Je výroba piva lukrativním byznysem?

To bych neřekl, uspět na trhu přecpaném agresivními velkopivovary vůbec není jednoduché. My svoji ekonomickou pozici zajišťujeme tak, že vhodně investujeme všechny zisky do ubytovacích a stravovacích služeb. Máme třeba restauraci s 240 místy, provoz zahájila v roce 2000, postavili jsme hotel, počítáme s dalším rozšířením z nynějších 90 lůžek až na 120, máme k dispozici ještě dva hektary ploch určených k rozvoji podniku. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI