Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Chodovar zvyšuje tržby díky pivní turistice

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Chodovar zvyšuje tržby díky pivní turistice

[pondělí, 13. březen 2006]

Výrazné zvýšení tržeb přinášejí Rodinnému pivovaru Chodovar aktivity zaměřené na pivní turistiku. Zatímco stabilní prodej nápojů mu přináší dlouhodobě ročně 100 milionů korun, zajistí letos restaurace, hotel, pivní lázně a areálu malého pivovaru dalších zhruba 50 procent navíc.Řekl to ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Restaurace Ve skále pro 260 hostů, která funguje od června 2000 v bývalých pivovarských sklepích, utrží ročně 20 milionů až 30 milionů a zhruba stejnou sumu vynáší tříhvězdičkový hotel U sládka s 89 lůžky, také v areálu pivovaru, který je v provozu rok. Pivovar dále otevřel ve čtvrtek v hotelu pivní lázně na léčbu kožních cévních a ischemických chorob.

Hotel je podle Plevky zamluven do konce roku ze 65 procent. Lázně jsou vyprodány do začátku září. Podle balneologa Romana Vokatého si je objednávají zejména Češi jako dárky, hlásí se také zájemci z Bavorska.

"Balneoprovoz je takovou atrakcí, že určitě přinutí hodně lidí, aby u nás zůstávali delší dobu," uvedl starosta Chodové Plané Pavel Vopat. Už dnes je podle něj obec významným centrem cestovního ruchu na Tachovsku a díky hotelu místem pořádání kongresů a seminářů.

Pivovar loni i letos vyrobí 90.000 hektolitrů piva a zhruba 10.000 hektolitrů limonád Ilsano, které firma vyrábí z vlastní minerální vody, jednoho ze 40 pramenů na Mariánskolázeňsku. Potrubí vede přímo do areálu pivovaru.

Firma prodává pivo ve zhruba 300 západočeských restauracích. Loni vyvezla 5000 hektolitrů piva do Německa, Švýcarska a Ruska. "O vývoz se postarali turisté, kteří nás navštívili a naše pivo je zaujalo," řekl Plevka. Po dvou letech pivovar zdražil od března ceny nápojů o jednotky procent.

Do jara 2007 chce Chodovar rozšířit hotel, který vznikl z bývalého statku, na 130 lůžek. Ze dvou třetin ho navštěvují zahraniční turisté - zejména Němci, Nizozemci a Španělé. "Loňská obsazenost lůžek byla 40 procent, což je na první necelý rok existence hotelu, který nebyl napojen na žádného zprostředkovatele, skvělé," řekl ředitel hotelu Mojmír Prokeš.

Nyní hotel uzavírá smlouvy se 20 cestovními kancelářemi, převážně za zahraničí. Díky pivním lázním se zájem o ubytování výrazně zvyšuje. Podle Prokeše jsou ceny za lůžko asi o polovinu levnější než v nedalekých Mariánských Lázních. (agris)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI