Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V domažlickém pivovaru se bude znovu vařit zlatavý mok

Co se píše o pivovarech a pivu


V domažlickém pivovaru se bude znovu vařit zlatavý mok

[neděle, 13. březen 2005]

Domažlický pivovar, kde se údajně kvůli malému zájmu a prodělečnosti přestalo vařit pivo v roce 1996, bude mít nového majitele. A znovu i výrobu piva. Zastupitelstvo na středečním jednání schválilo prodej pivovarského areálu firmě, která ve spolupráci s dalšími dvěma partnery vybuduje hotel se 100 lůžky, restauraci, a obnoví rovněž výrobu zlatavého moku.

Výročí chtějí oslavit vlastní značkou. „Bylo by skvělé, kdybychom si mohli připít vlastní značkou už příští rok. Slavíme totiž 665leté výročí výroby piva v Domažlicích,“ říká starosta Domažlic Jan Látka (ČSSD).

Když Plzeňský prazdroj před třemi lety ve městě skončil s výrobou piva, město pivovarský areál vykoupilo. „Noví majitelé dali za budovy a pozemky přes sedm miliónů,“ sdělil radní Stanislav Antoš. Kupce už našla i horní část areálu o velikosti 0,9 hektaru. „Vznikne tu nový obchodní dům,“ potvrdil starosta.

Pivovar bude na pozemku o velikosti asi 0,3 hektaru v dolní části areálu. „V názvu by se mělo objevit, že je městský nebo domažlický. Radnice do obnovy pivovaru nechce investovat, hodlá ale turisticky využít 664letou tradici vaření piva ve městě,“ dodal Látka.

Nikdo neví, zda se vrátí kvasnicové pivo Prior, tmavý Purkmistr nebo značky jako Radní či Písař. Nikdo nezaručuje, že se výstav vrátí na někdejších 200 tisíc hektolitrů ročně. Nejspíš ne. Městu je to ale jedno. „Na tom ani nezáleží. Hlavně že pivovarský areál znovu ožije,“ říkají radní. Provozovatelé domažlických restaurací si ještě pamatují regionální značky. „Tmavý Purkmistr byl výborný. Ostatní se tolik netočily, byly mírně nasládlé. Štamgasti mají raději piva hořká,“ vzpomínají. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI