Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bakalář se vrací do míst, kde se mu dařilo

Co se píše o pivovarech a pivu


Bakalář se vrací do míst, kde se mu dařilo

[neděle, 11. březen 2007]

Před deseti lety visela v hospodě v Branově u Křivoklátu na Rakovnicku vlajka na půl žerdi a štamgasti přišli v černých kravatách, protože místní hostinský právě dotáčel poslední sud piva Bakalář. Dnes si hosté Rybářské bašty Oty Pavla zvláštně nasládlou chuť rakovnického piva znovu připomenou. Pivovar se postupně vzpamatovává z krachu a se svým pivem se vrací do míst, kde se mu dařilo.

„Znovunaražení sudu rakovnického dvanáctistupňového Bakaláře v Branově doprovodí malá oslava, při které dostanou lidé prvních sto piv zdarma,“ potvrzuje hospodský Milan Štiller. Odmítá ale, že by se Bakalář v Branově vracel na stoly hostů. Tam i nadále zůstane především Gambrinus, který se v baště točí už několik let. „Nechám na lidech, jestli rakovnické pivo budou pít nebo ne. K ničemu je tlačit nebudu. Počítám ale spíš s tím, že by se Bakalář točil v létě při fotbale nebo o víkendech. Hlavním pivem však zůstane Gambrinus,“ trvá na svém Štiller.

Není se čemu divit. Od majitele značky má chladicí zařízení, pípu i další vybavení. „Víme, že vrátit se zpátky k lidem je těžké. Spíš se nám to daří v těch menších vesničkách, kde se Bakalář tradičně pil a lidé si na něj ještě vzpomínají,“ říká obchodní ředitel pivovaru Marek Simbartl.

V Branově se před krachem rakovnického pivovaru točil Bakalář 40 let. Místní obyvatel Vlastimil Král patří mezi ty, kteří si na to pomatují. V Rybářské baště proto dnes nebude chybět: „Mně Bakalář chutná, v krámě si ho kupuju, takže jsem rád, že se vrací i do hospody.“ Když pivovar před deseti lety krachl, po chuti Bakaláře se mu zpočátku stýskalo. Teď je rád, že se vrací. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VlJa

úterý, 15. červenec 2008
10:53

VlJa

Ještě cca. před rokem jsem neváhal si kvůli koupi Bakaláře zajet i 50 km. Pak jsem ovšem přivezl do naší hospůdky dva soudky světlé 12°, první super ( a to jsme prohráli v kvalifikaci na ME s Německem ) a v druhém totálně nepitelné pivo. Dle mého stejný problém jako u Koutského piva, kde je taktéž obrovský problém s kvalitou jednotlivých várek.


napsal(a): VlJa [Odpovědět]

Malakin

pondělí, 14. červenec 2008
13:08

Malakin

To emu: Rakovnickem jsem projizdel zacatkem cervna a vsiml jsem si tehoz. Primo v Rakovniku ale par hospod ciste s Bakalarem najdes. Ve zbytku vzdy, jak pises, na soutoci s G. Ale budme radi, toto v mnoha mestech s vlastnim pivem nikdy neuvidime...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

emu

sobota, 12. červenec 2008
20:55

emu

Dnes jsem projel na kole Rakovnicko, trochu jsme to zmapoval a je tu skutečně zvlátní situace, jaká snad není nikde jinde v ČR... Bakalář se dá dnes už najít skoro v každé hospodě na Rakovnicku, v každé vesnici, ale nenašel jsem jedinou hospodu, která by byla čistě rakovnická. Všude soutoč, většinou G10 + Bakalář 12. Já to mám rád, protože svou objednávkou můžu dát najevo, co chci. Ale lidi bohužel většinou volí Géčko. Takže Bakalář je na Rakovnicku k sehnání všude, ale výtoč bude malá. I tak gratulece rakovnickým, že se jim podařilo v okrese vecpat skoro do každého podniku.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI