Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zámecký pán: Turisté památky určitě nespasí

Co se píše o pivovarech a pivu


Zámecký pán: Turisté památky určitě nespasí

[pondělí, 13. srpen 2007]

Pouze turisté památky nespasí. To říká majitel zámku Chyše na Žluticku Vladimír Lažanský. „Naopak památka ožije teprve v době, když přitahuje lidi, konají se v ní svatby, koncerty a výstavy,“ říká zámecký pán.

Bez komerčních akcí by tedy provoz a údržba zámku nešla?

Jako komerční jsme zřídili sousední pivovar. Kdyby se za pár let podařilo, aby pivovar dokázal zámek utlačit, tak by to byl takový ekonomický zázrak. V pivovaru se také dají dělat svatby a koncerty. Každý zámek byl vždy kulturním centrem regionu, a když na zámku zorganizuji třeba koncert klasické hudby a jsem nakonec na nule, tak jsem šťastný. Tyto akce jsou o dobrém pocitu. Přímo zámek tedy není o komerci prvoplánově.

Říkáte, že náklady na údržbu jsou mnohdy důležitější, než jen jednorázově objekt opravit, a že by stát neměl přispívat jen na opravu zámků a hradů, ale i na další aktivity.

Ano. Když zámky opravíme a zpřístupníme, tak jak to dělá na svých objektech stát, bylo by dobré, kdyby se i malinko podílel třeba na nákladech na údržbu soukromých památek. Náklady na údržbu jsou mnohdy důležitější, než jen finančně jednorázově historický objekt opravit. Jde tedy o to udržet památku v nechátrajícím stavu.

Ročně investujete do oprav 1,5 milionu korun a přibližně 600 tisíc vyberete na vstupném. Zvyšuje se počet návštěvníků?

Vloni jich bylo čtrnáct tisíc a letos počítáme s osmnácti tisíci.

Kolik zaměstnáváte lidí?

Řemeslníků mám na správě zámku pět. V pivovaře pak pracuje jedenáct lidí. (MF Dnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI