Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plánujete letní výlet? Vydejte se do Velké kotliny v Jeseníkách.

Co se píše o pivovarech a pivu


Plánujete letní výlet? Vydejte se do Velké kotliny v Jeseníkách.

[úterý, 21. srpen 2012]

Původní naučná stezka z Karlova nad Ovčárnu, která vznikla již před 41 lety, dostala nyní zcela novou podobu. Tu ve spolupráci s CHKO podpořil hanušovický pivovar Holba. Trasu dlouhou 5,5 km projdete přibližně za dvě hodiny a vystoupáte do nadmořské výšky 1370 m..

Stezka Vás dovede k nejúžasnější scenérii Jeseníků – ledovcovému karu s jeho rozeklanými skalisky, jarními vodopády a do léta ležícím sněhem.

Z informačních tabulí se na 11 zastaveních dozvíte zajímavosti nejen o Velké kotlině, ale také o přírodních podmínkách a historii území v jejím okolí.

Velká kotlina je klenotem jesenické přírody a pro svoji druhovou rozmanitost bývá také nazývána botanickou zahradou Moravy a Slezska. Na ploše 1 km2 tady roste několik set druhů rostlin, z nichž 57 druhů je chráněných. Některé z nich mají svůj domov pouze tady a nerostou nikde jinde na světě. Na skalách ve Velké kotlině se můžete setkat s kamzíkem horským, původem z rakouských Alp, který byl do Jeseníků přivezen v roce 1913.

Snaha o zachování jedinečných a nenahraditelných hodnot Velké kotliny vedla k jejímu vyhlášení státní přírodní rezervací již v roce 1955.Od roku 1991 je toto území součástí národní přírodní rezervace Praděd.

Naučná stezka Velkou kotlinou je v pořadí 4. stezkou, podporovanou pivovarem Holba v rámci spolupráce s CHKO Jeseníky.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI