Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Připijme si Dožínkovým pivem na bohatou úrodu, čepovat se začne 23. srpna

Co se píše o pivovarech a pivu


Připijme si Dožínkovým pivem na bohatou úrodu, čepovat se začne 23. srpna

[středa, 22. srpen 2012]

Oslavte bohatou sklizeň Dožínkovým pivem! Tento vzkaz posílá všem milovníkům speciálních piv vrchní sládek pivovaru v Krušovicích Tomáš Kosmák, který se svými spolupracovníky toto svrchně kvašené pšeničné Dožínkové uvařil. Prodávat se bude od 23. srpna v celé České republice do vyčerpání zásob. Na Dožínkovém pivu si štamgasti pochutnají už potřetí v řadě.

V pivovaru Krušovice letos vyrobili celkem 900 hektolitrů Dožínkového piva, které má obsah alkoholu 4,7 procenta a dosahuje stupňovitosti 12,4%. Dožínkový speciál je nefiltrovaný, tudíž lehce zakalený díky zbytkům pivovarských kvasnic, které jsou cenným zdrojem vitaminu B.

Při výrobě Dožínkového piva používáme kromě ječného světlého a karamelového sladu také výrazný podíl sladu pšeničného. Pivo je charakteristické svou lehkou chutí, hustou krémovou pěnou a velmi jemnou hořkostí. Příjemně osvěžující ovocná chuť na jazyku doznívá až do překvapivé banánové příchuti s nádechem po hřebíčku,“ přibližuje speciální Dožínkové pivo vrchní sládek Tomáš Kosmák.

Tradici výroby pšeničných piv v Krušovicích oživili před třemi lety. Přitom pšeničná piva se v našich zeměpisných šířkách vařila do poloviny devatenáctého století, než je vytlačily světlé ležáky. Pšeničná piva, tzv. weizenbiery, pocházejí původně z Bavorska a části Rakouska, kde se však jejich výroba nikdy nepřerušila a jsou populární dodnes.

Dožínkové pivo se letos bude prodávat v Čechách i na Moravě. Majitelé a provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, dále budou mít k dispozici plakáty a plakety na pípy. Hosté tak velice snadno poznají, zda se Dožínkové točí i v jejich oblíbené restauraci. Seznam všech podniků v republice, kde se bude Dožínkové pivo čepovat, najdou všichni zájemci na webových stránkách www.dozinkovepivo.cz.

Dožínkové pivo je letos v pořadí čtvrtým speciálem z pivovarů společnosti HEINEKEN Česká republika. Vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht už letos spotřebitelům nabídl v únoru Pepřové k oslavě masopustu. Velikonoce všichni oslavili Zeleným pivem, které se vaří v pivovaru Starobrno. Z Velkého Března pochází také rubínové Svatojánské pivo. Na podzim se všichni štamgasti mohou těšit na Svatováclavský Doppelbock, na svatého Martina se bude čepovat Svatomartinské pivo a v předvánočním čase Adventní speciál.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jans

úterý, 28. srpen 2012
07:25

to Dan: to Dan: \"Dožínkové\" je vyrobeno v Krušo....


napsal(a): Jans (herjan(a)email.cz) [Odpovědět]

Dan

úterý, 28. srpen 2012
12:28

Dan

to Jans:
Dle obsluhy v Šalandě, je vyrobeno v Březně. Osobně bych tomu věřil, protože Heineken zachoval Březno také pro možnost vaření speciálů a tohle je ten případ.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

13. květen 2024
01:35


posted by: Inzerce

Felčar

úterý, 28. srpen 2012
16:36

Felčar

to Dan: Kdepak, vařeno v Kruškách, ve Velkém Březně mají pouze otevřené kvašení (žádné CKT), takže tam sice vaří speciály, ale pouze spodně kvašené.
Pouze první ročník dožínkové pšenice byl z Rakouska, od té doby pouze z Krušovic.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Jana

úterý, 28. srpen 2012
17:33

Jana

to Felčar:
Ale je dobrá. Právě jsem ji ochutnala. Jó, když se vaří v malých dávkách... :)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

pondělí, 27. srpen 2012
20:04

Dan

Po přečtení zdejších několika příspěvků a loňské dobré zkušenosti, jsem dnes také vyrazil okoštovat pšenici od velkopivovaru.
V Praze na Národní, v Šalandě, jsem dostal pivo vzorně natočené do odpovídající sklenice. Co se týká chuti, nemůžu pivu vůbec nic vytknout a mám pocit, že je lepší než bylo vloni. Dal jsem si dvě a obě chutnala. Chuť překvapivě dobře vyladěna.
Co mně ale překvapilo, byl jsem jedinný v celé hospodě, kdo si "Dožínkové" dal...
Škoda, že pivovar nemá pšenici ve stálé nabídce. Možná není ve Velkém březně na celoroční produkci dostečná kapacita.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

yerka

sobota, 25. srpen 2012
08:19

yerka

No, já vyrazil po loňské zkušenosti na pšenici natěšen a ouha! Personál hospody, kde se měla (dle seznamu na netu) točit, mi řekl, že pšenice není a nebude. Loni to prý chudákům hostům nechutnalo, prý jen mě (vypil jsem tam tenkrát 3), protože mám divnou chuť :-). Podotýkám, že jde o hospodu s G10, a pivy z neexistujících pivovarů (louny a Zlatopramen). Jediné co tam stojí za řeč je čtrnáctka z Velkého Března.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Jana

sobota, 25. srpen 2012
08:45

Jana

to yerka:
Něco podobného se stalo i mně. Ač tento gigant opravdu nemusím, vloni mi ta jejich pšenice docela chutnala. Letos, v inzerované hospodě, kterou mám poblíž, mi bylo sděleno, že není, neboť mají na čepu tmavé krušky, které nejdou na odbyt a další pípu nemají. Prý snad příští týden, jestli se dotočí to černé. :-(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 27. srpen 2012
16:50

Sekal

to Jana: Loni jsem si to dal v centru Prahy, protože předloňská zkušenost byla vesměs pozitivní. Přinesené pivo ale bylo doslova na sračky, tak jsem měl obavy si to jinde dát, že to třeba moc neteče.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Mosquit

pátek, 24. srpen 2012
13:04

Mosquit

Ja nechapu, ze tohle pivo neni v celorocni nabidce, pripadne upravene v lahvove verzi.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Narmer

pátek, 24. srpen 2012
12:09

Narmer

Tak jsem před chvílí ochutnal letošní Krušovickou Dožínkovou pšenici. Pivo jsem dostal natočené ve vysoké "pšeničné" sklenici. Nevím, jestli je to tak ve všech hospodách, kde ji mají, ale já ji tak dostal, takže kultura skla k pivním stylům dodržena. Když jsem přičichl, cítil jsem typickou ovocnou vůni známou z pšeničných piv. Chuť byla jemná, cítit byly banány, jemná hořkost. Když to shrnu, šel jsem na pšenici s očekáváním atributů pšenice a přesně tohle jsem dostal na stůl. Co se týká pitelnosti, tedy chuti dát si další, moc mě mrzí, že ve čtyři řídím, takže jsem dal jen to jedno. Ale chuť by sakra byla... . Ať už máte k Heinekenu jakýkoli vztah, když si ho nedáte, tak nadnárodní společnosti nijak neublížíte a sami se ochudíte o příjemný pivní zážitek. Takže, máte-li možnost, vyražte na dožínkovou pšenici, dokud je :)


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI