Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar


Pivní.info

Budvar bude mít známku pro EU

[pondělí, 12. leden 2004]

Národní podnik Budvar je blízko k tomu, aby grafická ochranná známka "Budějovický Budvar" byla uznána pro všechny země Evropské unie. Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu EU totiž zamítl v prosinci 2003 odvolání americké společnosti Anheuser-Busch, která chtěla registraci ochranných známek českého pivovaru pro území unie zamezit. Anheuser-Busch argumentoval tím, že jeho ochranná známka Bud je zaměnitelná s českými známkami. Jak ale oznámil Budvar, druhá odvolací rada úřadu tyto námitky nepřijala. Budvar o evropskou registraci zažádal už v roce 1998, teprve nyní se ale celá věc řešila. Proces registrace tak může pokračovat. Grafická ochranná známka Budvaru, tedy slovní označení ve zvláštním grafickém písmu, by tak mohla být zapsána v evropském registru ve španělském Alicante. Ředitel Budvaru Jiří Boček rozhodnutí evropského úřadu pokládá za významné, neboť evropská známka, stejně jako označení místa původu, požívá ochrany ve všech státech EU. Dosud registrace probíhala na národním principu, tedy v každé zemi zvlášť. Nyní by se vztahovala na všechny členské země unie. V tom je její výjimečnost. Po vstupu kandidátských zemí bude tato ochrana automaticky rozšířena i na jejich území. Díky tomu se obchodní pozice Budějovického Budvaru posílí v celé západní a střední Evropě. Budvar další legislativní úspěch zaznamenal krátce poté, co v polovině listopadu Evropský soudní dvůr potvrdil platnost rakousko-české bilaterální dohody o ochraně zeměpisných označení. Tím stvrdil rozhodnutí, která zakazují importérům společnosti Anheuser-Busch prodávat na rakouském trhu pivo pod názvem Bud. Stejné označení totiž v Rakousku užívá Budějovický Budvar. Stanovisko Evropského soudního dvora je pro rakouské soudy závazné. (FinWeb)


Hrubý zisk okolo 350 milionů korun očekává za loňský rok pivovar Budějovický Budvar. Představuje to ve srovnání s rokem 2002 nárůst o 24 procent. Pivovar vydělal proti loňsku více peněz i přesto, že vyrobil méně piva. Celkový výstav pivovaru totiž poklesl o 3,5 procenta na 1 171 000 hektolitrů. Zatímco vývoz vzrostl o pět procent na 538 000 hektolitrů, na tuzemském trhu pivovar ztratil. Prodej v České republice činil 633 000 hektolitrů a proti roku 2002 poklesl o devět procent.

Jak včera řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, vztahům se zákazníky příliš neprospěly diskuse o případné privatizaci pivovaru, které se dostaly i na stránky zahraničních médií. "Nemáme samozřejmě spočítáno, o kolik více hektolitrů piva bychom prodali, kdyby loňská politická debata o privatizaci vůbec nevznikla. Pravdou ale je, že podobné zprávy zneklidňují některé naše zahraniční odběratele," řekl LN Boček. Tvrdí přitom, že největším problémem je právě nekonkrétnost dohadů o prodeji pivovaru.

Podle ředitele vedení pivovaru upřednostňuje před objemem výroby hodnotu. Do svého rozvoje Budějovický Budvar loni investoval 183,3 milionu korun. Mezi významné technologické investice patřilo vybudování nového skladu chmele, energetický audit a modernizace vodního hospodářství. V areálu pivovaru vzniká také návštěvnické centrum. Pivovar loni také pokračoval v dalších soudních sporech s americkou společností Anheuser-Busch a uspěl například v Japonsku, Jižní Koreji či Litvě. Žalobě čelil i ze strany Budějovického měšťanského pivovaru. (Lidovky.cz)


Evropská unie dala za pravdu Budvaru

[pátek, 12. prosinec 2003]

Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu Evropské unie zamítl odvolání americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch a potvrdil Budějovickému Budvaru možnost registrace jeho známek pro celé území Unie. "Jde o další závažné rozhodnutí instituce Evropské unie ve prospěch Budějovického Budvaru, které je významné svým dosahem, neboť evropská známka, stejně jako označení místa původu, požívá ochrany ve všech státech EU. Po vstupu kandidátských zemí bude tato ochrana automaticky rozšířena i na území nových členských států," uvedl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček a poznamenal, že toto rozhodnutí dále posílilo obchodní pozice Budvaru v celé západní a střední Evropě. Podle Smlouvy o přistoupení chrání Evropská unie pojmy "Budějovické pivo" a "Českobudějovické pivo". Ochrana podle místa původu odlišuje originální výrobky od jejich napodobenin. Ochrana podle místa původu je v zemích Unie zaručena jen u výrobků, které jsou mezinárodně známé svou dlouholetou tradicí a stálou prvotřídní kvalitou. Takové výrobky zaručují konzumentům, že jsou vždy vyrobeny na stejném místě, ze stejných surovin a stejným postupem.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. V současné době brání své obchodní pozice a práva k ochranným známkám před soudními útoky společnosti Anheuser - Busch ve více než 40 soudních sporech a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady. Kromě institutů EU zaznamenal Budějovický Budvar v poslední době vítězství ve známkoprávních sporech například v Rakousku, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii, Austrálii, na Novém Zélandu, Japonsku, Jižní Koreji, Tádžikistánu, Tchaj-wanu, Řecku, Portugalsku či Dánsku, Švédsku a Finsku a Rakousku. (Právo)


Boček: Vím, co snesu a co už ne

[pátek, 12. prosinec 2003]

Ředitel Budějovického Budvaru, pětačtyřicetiletý Jiří Boček pracuje v pivovarnictví jedenatřicátý rok. Začínal od píky jako učedník v roce 1972 a víceméně si prošel všechny posty, až se před dvanácti lety stal ředitelem. Miluje sport, přesto pije denně denně pivo, především samozřejmě Budvar.

* Musíte mít určitě přehled o konkurenčních pivech. Pijete je?

Spíše ochutnávám. Některá jsou dobrá, jiná méně, ale rozhodně je pro mě stále favoritem Budvar.

* Kolik piv denně v průměru vypijete?

V průměru tak dvě až tři, ale není to o množství. Já pivo beru jako součást životosprávy.

* A k tomu sport?

Sport je pro mě relaxace. A to jakýkoliv druh. Také si rád poslechnu cimbál. Když je na to volný čas.

* Toho máte asi málo. Snažíte se ušetřit volno i tím, že chodíte do práce vždy mezi prvními?

Neřekl bych, že mezi prvními. Jedeme na třísměnný provoz, takže nejsem mezi prvními. Ráno jsem tam ale tak okolo sedmé hodiny.

* Hodně také cestujete. Je místo, na které se chcete jednou podívat?

Nemám své vysněné místo a většina mých cest do zahraničí je služebních. Když už si mám ale naplánovat dovolenou, tak u nás v republice.

* A máte nějaké místo?

Vracím se na některá místa, kde už jsem byl. Třeba na Slovensko do Tater.

* Toužíte po tom, aby alespoň jedno z vašich dvou dětí pokračovalo v pivovarnictví?

Nechávám rozhodnutí na nich samotných a netlačím je do ničeho. Mě také nikdo nenutil, co mám dělat, a věřím, že se rozhodnou správně a vyberou si povolání, které je bude bavit a uspokojovat. To je pro mě nejdůležitější a ne, zda budou dělat práci jako já.

* Ale udělalo by vám radost, kdybyste měl svého nástupce?

Tak o tom jsem zatím vážně ještě ani nepřemýšlel.

* Vraťme se ještě k pivu. Bylo vám po něm někdy hodně špatně?

Ještě nikdy.

* Češi figurují na předních místech v žebříčcích konzumace na jednoho člověka. Je to podle vás správné?

Pivo je tradiční historický nápoj, rozmach zažilo například v devatenáctém století, kdy se v Čechách jeho prodej vyšvihl až k jedenácti milionům hektolitrů ročně. Je však třeba pít opravdu s rozumem.

*Řídíte se tím?

Držím se zásady, že pít alkoholické nápoje je třeba tak, aby se člověk kontroloval, proto je mi vždy dobře. Vím, co snesu, a co už ne.

(iDnes)


Budvar obhájil pozici v Rakousku

[středa, 12. listopad 2003]

Pět měsíců před vstupem Česka do Evropské unie dostal Budějovický Budvar dobrou zprávu - Evropský soudní dvůr včera rozhodl, že si jihočeský pivovar v Rakousku podrží práva k ochranné značce "Bud". Budvar má v Rakousku poměrně silné známkoprávní postavení, které se zde opírá o česko-rakouskou dohodu o ochraně zeměpisných označení původu z poloviny 70. let. Rakousko přislíbilo pivovaru ochranu pivních značek Budějovický Budvar a Budweiser Budvar i označení Bud. Tento závazek je podle Evropského soudního dvora platný, přestože odporuje ustanovením EU o volném pohybu zboží, napsala agentura APA.

Pivo Budějovický Budvar je v Rakousku nejprodávanějším importovaným ležákem. Do země s produkcí kolem osm miliónů hektolitrů piva se dováží přes 500 tisíc hektolitrů. Nejvíc Budějovického Budvaru - 42 tisíc hektolitrů. Další silné importní značky, mnichovského Löwenbrau, se vypije asi 30 tisíc hl. Pozice importovaných značek je přitom dost složitá, protože přes 60 procent trhu ovládá linecký pivovar BBAG. Zvláště potom, co ho v květnu ovládl nizozemský Heineken, se čeká, že jeho podíl poroste.

Poslední obchodní atak amerického konkurenta Budvar zastavil v roce 2000 poté, co soudy ve Vídni a Salcburku vydaly předběžná opatření, zakazující prodej jeho piv Bud. Tento spor pak nyní soudy řeší jako řádnou žalobu vůči importujícím firmám Amercin a Stiegl. Nedávno zde Američané neuspěli ani s pokusem vymazat Budvaru jeho ochrannou známku Bud u rakouského patentového úřadu. Experti sázku firmy Anheuser-Busch na značku Bud nepokládají za samoúčelnou, protože v přístupové dohodě Česka s EU je chráněno jen zeměpisné označení Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var.

Budvar čeká, že po vstupu Česka do EU, plně využije zeměpisné označení Budějovické pivo a Českobudějovické pivo. "Jednoznačně nás to posílí, protože nařízení 2081/92, určené právě pro ochranu zeměpisných označení, je součástí právního řádu unie. Výrobky chráněné podle míst původu se upřednostňují před ochrannými známkami," uvedl ředitel Jiří Boček. Ochrana zeměpisného označení ale neznamená, že by pivovar Anheuser-Busch přišel v některých zemích EU o svou už registrovanou známku Budweiser. Nařízení totiž umožňuje koexistenci mezi zeměpisným označením a ochrannou známkou zapsanou v dobré víře před tím, než bylo zeměpisné označení registrováno. Na druhou stranu ale v okamžiku zápisu zeměpisného označení už zápis známky není možný. (iHNed.cz)


Budějovický Budvar je překvapen rozhodnutím Krajského soudu v Českých Budějovicích, který minulý týden rozhodl o neplatnosti smlouvy, na jejímž základě pivovar získal od města podíl v restauraci Masné krámy. Budvar chtěl proslulou pivnici, kterou loni začátkem října zavřel hygienik, zrekonstruovat, ale v zahájení prací mu zabránil spor s jedním ze spoluvlastníků nemovitosti. "Rozhodnutí soudu bereme na vědomí a zvažujeme další kroky. Bohužel lze předpokládat další zpoždění rekonstrukce a otevření restaurace Masné krámy," řekl mediální zástupce Budvaru Martin Doležal. Pivovar koupil třetinový podíl města za 5,5 milionu korun a s ostatními 13 spoluvlastníky se chtěl dohodnout na pronájmu jejich majetkových podílů. (Lidovky Centrum)


Současná vláda podle ministra financí Bohuslava Sobotky zřejmě nebude privatizovat Budějovický Budvar. "Právní pozice Budvaru a spory (o značku), které jsou vedeny, podle mého názoru v tomto volebním období privatizaci vylučují," řekl Sobotka v pořadu televize Nova Sedmička. Dodal, že diskuse o budoucnosti Budvaru bude ve vládě pokračovat. Privatizace by podle ministra byla nyní složitá. "Je důležité, abychom se podívali jasně na naši právní pozici, kterou v kauze značky Budvar máme," řekl Sobotka. Vláda má k dispozici právní analýzy, které popisují stav sporů. "Tyto analýzy nevyznívají ve prospěch privatizace Budvaru v nejbližším období," řekl bez dalších podrobností. Zprávy o tom, že by státní podnik Budvar mohl být zařazen do privatizace, se objevily v médiích v červnu. Podle těchto zpráv zařadilo Budvar na seznam podniků určených k brzké privatizaci ministerstvo financí. Mluvčí resortu Jaroslav Dědič to ale tehdy nepotvrdil. Podle jeho slov šlo spíše o určitou revizi, jejímž smyslem bylo dát kabinetu k úvaze možnosti privatizace státních účastí v různých podnicích. V minulých dnech se proti případné privatizaci podniku zvedla vlna odporu. Petiční akci zahájili na výstavě Země živitelka obyvatelé jižních Čech. Organizátoři petice především nesouhlasí s výrokem ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, že je třeba zalátat díry v rozpočtu na rok 2004 a Budvar privatizovat. Proti privatizaci Budvaru se již dříve vyslovil ministr zemědělství Jaroslav Palas. Účetní hodnota Budvaru Palas vyčíslil na tři miliardy korun. Budvar vede po celém světě řadu sporů o označení Budweiser s americkým pivovarnickým obrem Anheuser Busch (AB). AB tvrdí, že Budweiser je ochranná známka, kterou používá déle než českobudějovický pivovar. Budvar namítá, že jde o označení místa původu výrobku, takže ho nemůže používat ten, kdo nevaří pivo v Českých Budějovicích. (Právo)


Budvar v Rakousku

[úterý, 12. srpen 2003]

Budějovický Budvar prodal loni na rakouském trhu přes 40 000 hl piva, což je zhruba stejné množství jako v předloňském roce. Budvar si tak podle oblastního manažera pivovaru Jana Hořejše udržel pozici nejúspěšnějšího dováženého ležáku v Rakousku. To patří mezi dlouhodobě nejúspěšnější tradiční exportní trhy Budvaru, který tam prodává ležáky pod značkou Budweiser Budvar. Se svým nejstarším rakouským obchodním partnerem, společností Kolarik & Buben, GmbH, pivovar spolupracuje již od roku 1924. (Pivní kurýr)


Jihočeši se bojí o "svůj" Budvar

[sobota, 12. červenec 2003]

Někteří manažeři pivovaru i komunální politici považují privatizační plány za cestu k prodeji Budvaru firmě Anheuser Busch

Konce výroby piva v Českých Budějovicích se obávají jihočeští politici a management pivovaru Budvar. Mají strach, že pivovar po privatizaci ovládne americký výrobce piva Budweiser, Anheuser Busch.

Do konce července vláda zřejmě rozhodne o tom, zda v příštích dvou letech nabídne zájemcům k prodeji národní podnik Budějovický Budvar. Zatímco se ale jednotliví ministři dohadují, zda je privatizace Budvaru vůbec nutná, v jižních Čechách už tato samotná ministerská debata vyvolává obavy. Podle některých manažerů pivovaru i komunálních politiků jsou totiž privatizační plány jen skrytou cestou k budoucímu prodeji národního podniku Budějovický Budvar jeho hlavnímu konkurentovi na světových trzích, americkému pivovarnickému gigantu Anheuser Busch. "Především nás překvapuje, že s úvahami o našem prodeji vystoupil jako první ministr průmyslu Milan Urban, který s námi nemá vůbec nic společného. A takový postup už sám o sobě vyvolává řadu otazníků," řekl LN bez bližších podrobností ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Budvar totiž spadá pod resort ministerstva zemědělství. Řada jihočeských politiků se však domnívá, že pokud bude českobudějovický pivovar privatizován, skončí nakonec v rukou společnosti Anheuser Busch. I kdyby měl zpočátku podnik získat v privatizaci jiný zájemce, případně najatý prostředník. "Jiný výsledek privatizace si opravdu nedovedu představit. Pro Američany má českobudějovický pivovar takovou cenu, že jí asi nikdo nedokáže odolat," řekl LN jihočeský hejtman Jan Zahradník. To by ale podle něj mohl být také konec výroby klasického budvarského ležáku. "Před takovou možností mě zvlášť v poslední době varují i kolegové v západní Evropě," tvrdí Zahradník. A proč se vlastně jihočeští politici tolik bojí převodu Budvaru do rukou amerického giganta, který by za něj údajně mohl zaplatit až dvanáct miliard korun? Američané totiž budou zřejmě jen těžko následovat příklad jihoafrických majitelů Plzeňského Prazdroje, kteří z plzeňského piva udělali svou prémiovou značku.

O prodeji není rozhodnuto

Anheuser Busch by byl sám proti sobě, kdyby prodával na jednom trhu dvě piva Budweiser se zcela rozdílnou chutí. Pro americký pivovarnický gigant má navíc Budvar cenu především kvůli jeho ochranné známce, a nikoliv kvůli výrobním možnostem. Jihočeští politici se tedy obávají hned tří možností: uzavření pivovaru, změny značky, která neodmyslitelně patří k jižním Čechám jako významný propagační prvek, případně výroby piva ve zcela jiné, unifikované chuti. "Propůjčujeme Budvaru jak název města, tak jeho znak. Ministři by se s námi měli alespoň poradit předtím, než začali nahlas uvažovat o privatizaci," řekl primátor Miroslav Tetter. Ministerstvo financí však tvrdí, že o prodeji jednoho ze dvou českobudějovických pivovarů není ještě zdaleka rozhodnuto. "To, zda bude Budvar v nejbližších dnech zařazen na seznam podniků, určených k privatizaci, vám zatím nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit," řekla včera LN mluvčí ministerstva Eva Nováková. Ani vládní rozhodnutí by však v tomto případě ještě automaticky neznamenalo prodej pivovaru. "Budvar totiž musí být před privatizací změněn z národního podniku na akciovou společnost. A taková změna vyžaduje souhlas parlamentu," řekl LN mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Jeho nadřízený, ministr Jaroslav Palas sice s prodejem Budvaru údajně nesouhlasí, podřídí se však většinovému vládnímu rozhodnutí. Podobně rozpolcené názory přitom zastávají dokonce i ministerští úředníci. "Budvar není nutné za každou cenu privatizovat. To je ale můj osobní názor. Ministr Sobotka má možná na celou věc jiný pohled," řekl včera náměstek ministra financí Eduard Janota. (Lidovky)


Budvar vítězem Beer World Cupu

[čtvrtek, 12. červen 2003]

Budějovický Budvar zvítězil v závěru minulého týdne v prvním ročníku Světového pivního poháru (Beer World Cup), který se odehrál ve skotském Edinburgu. Pořadatelem soutěže byl prestižní britský Hotel & Restaurant Magazine.

Ležák Budějovický Budvar se v anonymním testu utkal s 15 pivy z Austrálie, Belgie, Číny. Německa, Nizozemí, Itálie, Japonska, Keni, Mexika, Portugalska, Polska, Skotska, Jižní Afriky, Thajska a Ruska - jmenovitě se jednalo např. o značky Hahn, Nastro Azzuro, Duvel, Corona, Asahi nebo Bitburger.

Za Budvarem obsadila druhou příčku ruská Baltika, třetí skončil jihoafrický Castle. Beer World Cup hostila restaurace Edinburg's Central, která svým hostům nabízí přes 100 druhů točených a lahvových piv. Budvar má v Británii silnou pozici, je zde dlouhodobě nejprodávanějším českým ležákem. Nyní obstál v mezinárodní konkurenci. (www.pivson.cz)


Nová vizuální prezentace Budvaru

[čtvrtek, 12. červen 2003]

Pivovar Budějovický Budvar změní v průběhu dvou let kompletní vizuální prezentaci značky asi v 1400 gastronomických provozovnách. Projekt, v jehož rámci se změní vývěsní štíty a další venkovní i vnitřní reklamní prvky restaurací, pivovar zahájí na jihu Čech a v Praze. Řekl to vedoucí marketingu BB Daniel Jírovec. Náklady na změnu tváře budvarských restaurací a hostinců neuvedl. Budvar se v ČR čepuje zhruba v 3500 restauracích. V těch menších se podle Jírovce budou měnit pouze jednotrlivé reklamní prvky. (Pivní kurýr)


O Budějovický Budvar, poslední státem vlastněný pivovar, se kromě jeho největšího rivala - skupiny Anheuser-Busch - začínají zajímat i další velké světové pivovary. Ministerstvo financí v úterý Budvar zařadilo do seznamu podniků určených k brzké privatizaci. Ve svém plánu privatizací státních podílů zmiňuje, že Budvar by mohl nového majitele získat již koncem příštího roku.

"Národní podnik Budějovický Budvar byl vyjmut z privatizace do vyřešení všech známkoprávních sporů, které vede se skupinou Anheuser-Busch. Zvýšená ochrana práv po vstupu České republiky do Evropské unie otevírá diskusi o privatizaci podniku," píše se v materiálu. K urychlení prodeje Budvaru i dalších firem vede ministerstvo financí špatný stav státní pokladny. Podle několika zdrojů blízkých privatizaci se přitom o pivovar zajímají zatím čtyři velcí hráči.

Prvním je Anheuser-Busch, který nyní vede s Budvarem celkem osmdesát soudních a patentových sporů o značku Budweiser. V minulých dnech například Budvar vyhrál spor v Rakousku. Tamní soudy potvrdily, že pivo Budweiser a označení Bud jsou chráněnými názvy kvůli označení původu. Podobně rozhodly i soudy v dalších evropských zemích a Budvar by po vstupu země do EU měl získat definitivní ochranu známek.

Další ze zájemců, který již kontaktoval koaliční politiky, je majitel pražského Staropramenu Interbrew. "Chtěli by v Česku získat prémiovou značku piva, kterou Budvar určitě je," uvedl zdroj blízký privatizaci. Předběžný zájem vyjádřil i další velký světový koncern Heineken, který v tuzemsku ovládá Starobrno, a zatím posledním uchazečem je britská pivovarnická společnost Scottish Newcastle, která prodává například značku Foster's.

Kromě zdrojů z ministerstva financí potvrdil jednání o prodeji pivovaru pro časopis Týden i ministr průmyslu Milan Urban. Proti se zatím staví ministerstvo zemědělství, na jehož popud byl v roce 2001 Budvar ze seznamu privatizovaných podniků stažen. "Změna stanoviska by mohla nastat, pokud by výnos z prodeje směřoval zemědělcům, pro které nyní vláda nenašla peníze," uvedl zdroj. Prodat Budvar již napřesrok, jak zvažuje ministerstvo financí, však nebude nijak jednoduché. Firma se musí přeměnit z národního podniku na akciovou společnost, což bude trvat nejméně tři čtvrtě roku.

Šéf Budvaru Jiří Boček není privatizaci nijak nakloněn. "Překvapilo nás, že s touto iniciativou přichází ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které odborně nespadáme. Je to akce, které momentálně nerozumím," reagoval Boček. (iDnes)


Americký pivovar Anheuser-Busch v Rakousku prohrál dlouholetý spor s Budějovickým Budvarem. Jedině český pivovar má tak právo používat na rakouském území ochrannou známku Bud. Rozhodl o tom 23.5.2003 advokát Antonio Tizzano z Evropského soudního dvora. Budvar vede se světovou pivovarnickou jedničkou Anheuser-Busch válku o právo používat nejrůznější ochranné známky ke svým výrobkům už téměř 100 let. Oba pivovary přitom shodně tvrdí, že mají právo na známky Bud i Budweiser. Američané mohou známku Budweiser používat třeba v Severní i Jižní Americe a prakticky v celé Asii. Obě firmy vedou přes 40 známkoprávních sporů po celém světě. Budvar v poslední době vyhrál v některých evropských zemích, například v Lotyšsku a Dánsku. (Mladá fronta Dnes)


Mluví dobrou češtinou, i když občas zaváhá, jestli použije správné slovo. To pak řekne - tenhle výraz neznám. Jmenuje se Karl Jan Kolarik, narodil se v Německu, ale dnes je jedním ze symbolů Vídně. Tedy přesněji jeho zahradní pivnice Schweizerhaus. Místní říkají, že patří k rakouskému hlavnímu městu stejně jako lipicáni, valčík nebo Prátr, poblíž kterého stojí. Pivnice má na dva tisíce míst a v provozu je od 15. března do konce října. "Nemá smysl mít otevřeno za každou cenu. Náklady jsou stejné, ale tržby nižší. Přece podnikáte, abyste vydělal," nezapře v sobě rodinnou školu. Jeho děd Karl Kolarik získal Schweizerhaus v roce 1920 a už tehdy oblíbený hostinec časem proměnil v největší vídeňský sud piva, jak podnik jednou nazval. Mezi jeho prozíravé tahy patří i založení obchodní společnosti Kolarik & Buben, která do země dováží Budějovický Budvar. Ten se ve Schweizerhausu čepuje už téměř osmdesát let. Za osm měsíců se ho tady vypije na 7 000 hl. V průměrné české hospodě to je podstatně méně - tak tři sta. "Péče o pivo je klíčová," potvrzuje starou pravdu Kolarik. Ten stejně jako jeho předci láká hosty i na uzená kolena, párky, preclíky nebo bramborové lupínky. "Hospoda musí mít charakter. Stejně jako pivo, které čepuje. Identifikace s pivem je důležitá. Není dobré měnit značku a distribuční kanály. Na tom se zpravidla prodělá," vysvětluje. Je-li hezky, přijde o čtvrtinu víc lidí než jindy. V gastronomii to je netypický rozdíl, ale pro tuto zahradní restauraci charakteristický. Výtoč se v ní stále drží na sedmi tisících hektolitrech, i když v Rakousku spotřeba na hlavu klesá. V posledních letech se snížila ze 120 na 107 litrů, podobně jako v Německu, kde klesla ze 145 na 118 litrů. Kolarik to vysvětluje rostoucí oblibou vín a nealko nápojů. "Na pivo si je třeba zvyknout. Když ale mládež pivo míchá s kolou nebo limonádami, zvyká si na sladší chuť. To je pro pivovary špatně," říká. Zvláště pozice importovaných značek je složitá. Prosadit se totiž znamená získat místo na úkor někoho jiného. Přitom přes 60 % trhu ovládá linecký pivovar BBAG. Zvláště potom, co ho začátkem května ovládl nizozemský kolos Heineken, se čeká, že jeho podíl dál poroste. Není to dobré. Jestli u nás Heineken ročně prodal kolem 18 000 hl, tak do pěti let se dostane na milión," předpovídá Kolarik. Čeká přitom tvrdý boj a příklon konzumentů k internacionálním značkám. "Unifikace je zřejmá. Bude to chutnat jako hamburger u McDonald's. Všude stejně," obává se. Argumentuje přitom starou pravdou - čím víc piva se prodá, tím může být lacinější. Tím ale také jde dát víc peněz do marketinku a podpory dalších prodejů. Do země s produkcí kolem osmi miliónů hektolitrů piva se dováží přes 500 000 hl. Nejvíc Budvaru - 42 000 hl. Další silné importní značky, mnichovského Löwenbrau, se vypije asi 30 tisíc hl. Kolarik ale hledá další cesty. Vloni prosadil Budvar do obchodní sítě Billy, největšího obchodního řetězce v zemi. Od té doby roste zájem o Budvar stáčený do plechovek. "Máme čtyři větší řetězce. Ale jen Spar a Billa jsou skutečně významné, protože hodně prodávají. Když vás nevezmou, jako byste nebyl na trhu zastoupen," říká z pozice šéfa firmy Kolarik & Buben. Pivo ho živí a má ho rád. Proto těžko snáší, když sponzoruje nějakou prestižní českou kulturní akci ve Vídni a Budvar tam chtějí dávat do plastových kelímků. To pak doveze raději vlastní sklo a výčepní učí, jak se má správně točit. "Jak se jednou něco ošidí, obrátí se to proti vám," hájí prestiž piva a Schweizerhausu. (Hospodářské noviny)


Budvaru dodá chuť třetihorní voda

[pondělí, 12. květen 2003]

Budějovický Budvar si dalších sto let zachová svoji chuť. Pivovar tento týden zprovoznil nový hlubinný vrt, z něhož, jak věří, bude brát nejméně do konce století vodu na vaření piva. Tři stovky metrů hluboká studna sahající až do třetihorního podloží nahradí jeden ze dvou současných vrtů. Budvar považuje vodu z podzemí Českých Budějovic za jednu z nejdůležitějších surovin, která dává pivu konečnou chuť a kvalitu. Vedení pivovaru mluví o čisté a měkké vodě vhodné pro vaření světlého piva. "Má optimální složení a nevyžaduje žádnou chemickou úpravu," řekl sládek Josef Tolar. Ve třetihorním podloží českobudějovické pánve se na ploše o velikosti 300 kilometrů čtverečních nacházejí zásoby vody v řádu miliard kubíků. Ačkoliv jde o vodu kojeneckou, vaří se z ní pivo. Budvar se snaží otevření nového vrtu prezentovat i v souvislosti se spory s americkým pivním gigantem Anheuser-Buschem o označení Budweiser. Zatímco totiž Američané považují slovo Budweiser za fantazijní a vaří proto pivo po celém světě, Budvar ho odvozuje do německého názvu města Budweis. A takové pivo se podle něho může vařit na jediném místě na světě - v Českých Budějovicích, kde jsou k tomu přírodní podmínky. Neboli tvrdí, že budějovické pivo se musí dělat jedině z budějovické vody. Stejnou argumentaci jako Budvar uznává i Evropská unie, která zavedla speciální ochranu označení původu. Zeměpisná označení vztahuje na zemědělské výrobky a potraviny, které pocházejí z regionu či určitého místa a jehož vlastnosti jsou dány místním prostředím. Brusel tak chrání například italský parmazán nebo parmskou šunku. (iDnes)


Budvar prohrál ve Španělsku

[pondělí, 12. květen 2003]

Pivovar Budějovický Budvar nesmí ve Španělsku používat značku Budweiser. Svá práva obhájila americká společnost Anheuser Busch, která vede s českým pivovarem o tuto značku řadu sporů v celém světě. O zákazu rozhodl odvolací soud ve Španělsku. Španělský soud rozhodl, že Budvar musí na španělském území zastavit prodej piva pod značkou Budweiser Budvar. Anheuser Busch je také podle soudu oprávněn požadovat náhradu za vzniklou škodu, která mu vznikla tím, že Budvar v rozporu se zákonem používal ochrannou známku americké firmy. "Toto rozhodnutí potvrzuje naše právo k názvu Budweiser, jak už to rozhodlo mnoho jiných soudů. Zároveň se tím potvrzuje náš názor, že Budvar nemá právo značku Budweiser používat," prohlásil šéf amerického pivovaru Stephen J. Burrows. Si asi upad?, (pozn.Chody). Budějovický Budvar vyváží pivo asi do 60 zemí a má přes 380 ochranných známek. Ty má registrovány takřka ve 100 zemích světa. S americkou firmou vede asi 40 soudních sporů a zhruba stejný počet správních řízení před patentovými úřady. Naposledy byl úspěšný ve Švýcarsku, kde Anheuser Busch nesmí užívat známku Bud. (Právo)


«« « Strana 45 z 45
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI