Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar


Pivní.info

Spekulace o tom, kdo se v budoucnu stane novým vlastníkem Budějovického Budvaru, jsou předčasné. V pátek tak reagoval ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) na otázku Práva, zda se horkým kandidátem na privatizaci podniku stane belgický InBev, který před několika dny ovládl americkou pivovarnickou skupinu Anheuser Busch (AB) největšího rivala Budvaru v boji o značku Budweiser.

„Prvním krokem je transformace národního podniku na akciovou společnost, pak teprve bude možné hledat případného zájemce,“ uvedl Gandalovič. Dle jeho vyjádření tedy bude Budvar na prodej. Kdy? To zatím není jasné.

„Pivovar potřebuje strategického partnera,“ zdůraznil ministr, který ale současně nedokázal specifikovat termín převodu pivovaru na akciovku. Se stejným otazníkem nechal i odpověď na otázku, zda bude pivovar prodávat už současná Topolánkova vláda.

Celá operace, která má vést k odstátnění, je na svém začátku. Konsorcium právních a auditorských firem Kříž & Bělina a Delloit & Touche nyní zjišťuje, jak Budvar transformovat tak, aby nebyla porušena jeho práva k ochranným známkám. Řešením by mohl být i speciální zákon, který by tuto problematiku ošetřil. Jeho příprava by ovšem celý proces prodloužila.

Přes jakékoli odmítání spekulací o možných favoritech privatizace je zřejmé, že už nyní jsou minimálně dva. Už zmíněný InBev, nynější držitel dohody Anheuser Busch s Budvarem, na jejímž základě prodává AB na svém trhu v USA budějovické pivo pod neutrální značkou Czechvar. Druhým pak může být dánský Carlsberg, s nímž obdobnou dohodu uzavřel Budvar pro trh ve Skandinávii a Chorvatsku.

„InBev nemusí být nutně jediným zájemcem. Budvar může být zajímavý i pro konkurenty této skupiny,“ zdůraznil Gandalovič. Podle dřívějších prohlášení ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) má značka Budvaru hodnotu až 30 miliard korun.

Zdroj: Právo.cz


Koupí InBev také český Budvar?

[pátek, 18. červenec 2008]

S koupí americké pivovarnické skupiny Anheuser-Bush vyrábějící pivo Budweiser zdědí belgická společnost InBev více než sto soudních pří ve 30 zemích světa s českým pivovarem Budějovický Budvar, který značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než 60 státech.

Dá se očekávat, že ve snaze vyhnout se vysokým soudním nákladům by InBev mohl státem vlastněný Budvar koupit, napsal list Wall Street Journal. Jestliže se tak InBev nerozhodne, může bez potíží zvýšit prodej Budweiseru na nových trzích, jako jsou Čína, Indie nebo Latinská Amerika, kde je právní postavení Budvaru slabší.

Nový gigant Anheuser-Bush InBev ale nebude moci svou hlavní značku globálně propagovat. Místo toho by musel uvádět na trh směsici značek Budweiser, Bud, Anheuser-Bush nebo dokonce AB-B. Takový přístup by pravděpodobně zlatokopy z InBevu nepotěšil, domnívá se list.

Kdyby Anheuser-Bush InBev svého českého dvojníka koupil, mohl by velmi dobře zavedenou značku Budweiser zachovat pro své americké pivo a propagovat Budvar jako český export pod značkou Czechvar. Pod ní se Budvar prodává v USA už nyní za pomoci distribuce poskytované Anheuserem. Tato symbióza je výsledkem dohody, že Budvar se na americkém trhu vzdá předpony Bud výměnou za to, že se bude jeho pivo prodávat jako prvotřídní import v největší americké distribuční síti.

Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její obměny přes století. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export. Práva na značku Budweiser a Bud má Budvar ve 28 evropských a 37 dalších zemích, zatímco Anheuser prodává své pivo pod značkou Budweiser v 16 zemích a pod značkou Bud v 15.

Koupě Budvaru by mohla přijít na dvě miliardy dolarů (asi 30 miliard korun), uvedl deník. Odkazuje přitom na českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který tuto sumu předběžně zmínil jako hodnotu ochranné známky Budweiser. Česká vláda chystá prodej Budějovického Budvaru ještě před tím, než jí v roce 2010 vyprší funkční období. Její spěch je pochopitelný. Opoziční ČSSD již nyní vyhlašuje do světa, že když vyhrají volby, tak Budvar prodávat nebudou, proti jsou samozřejmě i komunisté.

Zdroj: Haló noviny.cz


Budějovický Budvar pokračuje i v letošním roce v obchodním růstu, za první pololetí prodal celkem 639 190 hektolitrů, což je meziročně o 4,7 procenta více. V loňském roce byla hranice výstavu 500 tisíc hektolitrů překonána počátkem června, letos tomu bylo již v květnu. "Z výsledků dosažených v prvním pololetí letošního roku máme radost. Nejen že potvrzují růstový trend našeho pivovaru, který trvá již několik let, ale zároveň jsou pro nás i důkazem oblíbenosti našich značek v tuzemsku i zahraničí," uvedl Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru.

V porovnání s prvním pololetím roku 2007 se za stejné období roku 2008 prodalo o šest procent více lahvového piva (361 tisíc hektolitrů) a o čtyři procenta více sudového piva (241 tisíc hektolitrů). Ostatní prodeje tvoří tankové pivo v cisternách, plechovky a party soudky. "Většinu našich prodejů v prvním pololetí, přibližně 54 procent, jsme realizovali díky naší vlajkové lodi – světlému ležáku Budweiser Budvar. Zhruba 41 procent prodejů tvořilo výčepní pivo značek Budějovický Budvar a Pardál, zbytek tmavý ležák, nealkoholické pivo a speciální pivo Bud Super Strong," dodal Chrt.

Velmi významného meziročního nárůstu prodeje dosáhl Budějovický Budvar především v tuzemsku, a to o 8,3 procenta. "Vysoce konkurenční pivní trh České republiky letos ještě vyostřují rostoucí ceny základních surovin, energií i pohonných hmot a zvyšující se tlak obchodních řetězců, proto je pro nás tento nárůst důkazem vysoké kvality a oblíbenosti našich značek a samozřejmě i spokojenosti našich zákazníků a spotřebitelů," vysvětlil Chrt.

Export Budějovického Budvaru vzrostl oproti prvnímu pololetí roku 2007 o 0,6 procenta. "I když se tento nárůst zdá jako mírný, my jsme s ním spokojeni. Je to způsobeno tím, že v prvním pololetí roku 2007 jsme zaznamenali extrémní nárůst exportu o 11,29 procenta, tudíž letos srovnáváme s historicky rekordními loňskými čísly. Jejich překonání je pro nás pozitivní zprávou. Jediné co nás v souvislosti s exportem trápí, je příliš silný kurz koruny, jejíž posilování nás letos na tržbách z exportních prodejů připravilo již o více než 73 milionů korun," vysvětlil Chrt.

Zvýšený výstav a prodej se projevuje i na provozu pivovaru. Již od května pivovar funguje v téměř nepřetržitém provozu. V květnu a červnu bylo na lahvových linkách realizováno 40 nočních směn a šest mimořádných víkendových, na sudových linkách 15 nočních směn a čtyři mimořádné víkendové. Varna pracuje prakticky bez přerušení již od března. Jelikož Budějovický Budvar striktně dodržuje tradiční výrobu piva, která představuje 90denní dobu zrání ležáku, bylo třeba v předstihu počítat s nárůstem odbytu v letních měsících a připravit zásobu piva na toto období, což umožňuje velká kapacita ležáckého sklepa.

Zdroj: WEBReporter.cz | Autor: Barbora Bělinová


Obří pivní fúzi pocítí i Budvar

[úterý, 15. červenec 2008]

Belgický InBev, majitel Pivovarů Staropramen, přece jen koupí americkou společnost Anheuser Busch. Dá za ni 52 miliard dolarů (asi 766 miliard korun). Pod názvem Anheuser-Busch Inbev tak vznikne největší výrobce piva na světě.

Rekordní fúze v pivovarské historii přitom může mít těžký dopad na výnos z chystané privatizace českého národního podniku Budějovický Budvar. Může totiž výrazně snížit hodnotu jeho značky. Ta se spekulativně odhaduje až na třicet miliard korun.

Klesne zájem o Budvar?

"Kvůli fúzi světových gigantů nepochybně hodnota Budvaru razantně klesne," potvrzují HN jednoznačně čeští experti i šéfové pivovarů. Nechtějí však zveřejnit jméno, aby "Budvaru neuškodili".

Proč může Budvar na spojení světových firem tratit?

Hodnota jeho známky je dána hlavně tím, že vede známkoprávní spory v desítkách zemí právě s Anheuserem. Přesněji řečeno, blokuje americké velkofirmě přístup na řadu trhů. Jenže spojením Anheuseru s InBevem ztrácí tato blokáda váhu. Na trzích, kam se kvůli českému Budvaru nemohl Anheuser dostat, totiž už dávno působí InBev. "Spojený Anheuser-InBev zkrátka už nemusí chtít Budvar za každou cenu," míní experti.

Boček značku hájí

Ministr zemědělství Petr Gandalovič i šéf Budvaru Jiří Boček pozici českého pivovaru hájí. Advokátní kancelář Kříž a Bělina už za 12,5 milionu korun připravuje první fázi privatizace pivovaru - převod na akciovou společnost. Podklady má odevzdat do měsíce.

"Hodnota Budvaru přece není jen v jeho sporech, ale i ve výrobě dobrého piva, které se vyváží. Navíc Anheuser nemusí být jediným zájemcem o privatizaci," tvrdí Gandalovič. Nicméně v minulosti nikdo jiný než Anheuser o Budvar veřejně zájem neprojevil.

Boček ze zprávy o megafúzi radost neměl.

"Na naše ochranné známky ale toto spojení vliv mít nebude. I nový subjekt bude muset respektovat rozhodnutí soudů v náš prospěch," zdůraznil Boček.

Pokryjí celý svět

Budoucí "pivní bumbrlíček" Anheuser-Busch InBev má ovšem veliké ambice, v nichž Česko není těžištěm.

Součtem produkce může o téměř 150 milionů hektolitrů předstihnut světovou dvojku, britského vlastníka Plzeňského Prazdroje, firmu SABMiller (ten ročně vyrobí kolem 230 milionů hektolitrů piva).

Podíl nové skupiny na celosvětovém trhu bude kolem jedné pětiny. Přitom však nemusí mít problém s antimonopolními úřady v jednotlivých zemích, protože Anheuser i InBev mají trh téměř dokonale rozdělen.

Anheuser totiž vládne na klíčových trzích v USA a Číně. InBev má zase velmi silné pozice v Evropě nebo Brazílii.

"Spojení těch dvou firem má obrovskou logiku, většinou si vůbec nekonkurují," potvrzuje Jan Veselý, ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. Na nasycený domácí trh podle něj fúze dopad mít nebude.

Obr

Zdroj a obrázek: iHNed.cz | Autor: Martin Mařík


Po deseti letech se národnímu podniku Budějovický Budvar podařilo vyhrát spor o ochrannou známku v Hong Kongu. Proces trval tak dlouho, protože Anheuser-Busch jej neustále napadl námitkami. Za posledních sedm let již Budvar vyhrál 80 sporů z celkem 111 případů. „Zbývá nám dořešit dalších 50 případů,“ sdělil Respektu.cz PR manažer Budvaru Petr Samec. „Jak dlouho budou spory trvat, bude záviset na průběhu sporů. Byla by to spekulace,“ doplnil.

Problémy s ochrannou známkou jsou největší překážkou pro transformaci pivovaru na akciovou společnost. Ta přitom měla být již hotova. Loni v dubnu ministr zemědělství Petr Gandalovič tvrdil, že transformace nepotrvá déle než rok. „Vypsali jsme výběrové řízení na poradce při transformaci. Celé řízení se ale zkomplikovalo námitkami neúspěšných uchazečů,“ prozradil důvod zpoždění pro Respekt.cz ministr Gandalovič.

V současnosti již poradenské týmy pracují na studii, která bude na podzim předložena vládě. „Výsledkem studie by mělo být doporučení, zda transformovat Budvar nebo nikoliv. A pokud ano, tak jak minimalizovat rizika pro ochrannou značku,“ tvrdí Samec. Ministr Gandalovič už ale vidí transformaci jako jasnou věc: „Na podzim by měla dostat vláda návrh, jak transformaci dotáhnout do zdárného konce.“

Privatizace?

Transformace Budvaru na akciovou společnost je nutnou podmínkou pro případnou privatizaci pivovaru. „Musela by o tom rozhodnout vláda. Jsem ale přesvědčen o tom, že dlouhodobě je pro Budvar výhodné spojit se strategickým partnerem. Tím nepředjímám, jaký podíl by měl tento partner mít,“ řekl ministr Respektu.cz. Zda by strategickým partnerem mohl být právě Anheuser-Busch, se kterým vede Budvar soudní spory po celém světě, Gandalovič říci nechtěl. „Na téma Anheuser-Busch nehodlám nic komentovat,“ uvedl.

Nejcennější na Budějovickém Budvaru je právě ochranná známka. „Bude zajímavé sledovat, jak Budvar prodají. Jestli neprodají zvlášť pivovar a zvlášť značku,“ okomentoval možný prodej pro Respekt.cz Jiří Mikeš z katedry obchodního podnikání Vysoké školy ekonomické v Praze. Značka Anheuser-Busch má podle Mikeše hodnotu sedm až osm miliard dolarů. Budvar má hodnotu kolem dvou až tří miliard dolarů.

„Pokud to prodáme pivovaru Anheuser-Busch, tak bychom si měli říct o pořádnou částku a domluvit se na zachování značky Budvaru. Je to naše rodinné stříbro, vlajková loď,“ tvrdí Mikeš. Američané by ale stejně českou značku pravděpodobně nezlikvidovali. „Američané nejsou tak hloupí. Rozdělili by si pro svoje značky trhy, a i do Spojených států by prosadili Budvar. Bylo by ale zajímavé, kdyby Budvar koupil Heineken. To by byl opravdu souboj titánů,“ dodal Mikeš.

Úspěšný pivovar

O privatizaci Budvaru uvažovala už Špidlova vláda v roce 2003. Tehdy byl proti ministr zemědělství Jaroslav Palas. Podle vyjádření některých ministrů by se ale tentokrát mohlo podařit privatizaci dokončit. S privatizací by podle Martina Bursíka mohli souhlasit i zelení. Spíše pro je také ministr financí Miroslav Kalousek.

Budějovický Budvar loni prodal přes 1,25 milionu hektolitrů piva, tedy o téměř 9 procent více než v předchozím roce. Z toho téměř polovinu vyvezl do více než 50 zemí světa. Zisk pivovaru se v loňském roce meziročně zvýšil o 13 procent na 302 milionů korun.

Zdroj: Respekt.cz | Autor: David Havlíček


Pivovar Budějovický Budvar, n.p. připravil pro letošní prázdniny netradiční promo akci pro značku Pardál - road show „PARDÁLéto“. „PARDÁLéto“ bude probíhat na 17 turisticky atraktivních lokalitách po celé České republice. Podílet se na něm budou i pijáci, kteří na podzim roku 2006 pomáhali pivo Pardál vytvořit.

Promo akce pod názvem „PARDÁLéto“ bude probíhat od 5. července do 31. srpna v 17-ti vybraných turistických lokalitách po celé České republice. Na neočekávaných místech, většinou přímo v přírodě, budou turisté moci narazit na příjemné občerstvení v podobě stánků s vychlazeným čepovaným nebo lahvovým pivem Pardál. Vodáci se s „PARDÁLétem“ setkají u řeky či rybníka, výletníci na hradech, zámcích či rozhlednách a cyklisté přímo na cyklotrasách. Nejzajímavější lokality „PARDÁLéta“ jsou například Babiččino údolí, Lipno nebo Máchovo jezero. Kompletní seznam lokací a termínů najdete na www.pardal.cz.

„Pivo Pardál je od začátku roku 2008 v prodeji po celé České republice, ale řada potenciálních zákazníků ho dosud nezná. Protože Pardál vznikal netradičně, rozhodli jsme se představit ho zákazníkům během léta i netradičním způsobem. Nikoliv tedy na prodejních plochách, jak je dnes obvyklé. Pardál bude všude tam, kde zákazníci tráví chvíle odpočinku či dovolenou a kde se baví s přáteli – tedy na místech, kam Pardál patří. K realizaci tohoto druhu road show nás vedly i loňské zkušenosti, kdy jsme „PARDÁLéto“ s velkým úspěchem realizovali v rámci jižních Čech,“ vysvětluje Alena Mazancová, brand manažerka značky Pardál.

V každé lokalitě budou umístěny 3 prodejní stánky a v jejich okolí se navíc bude pohybovat promotér se speciálním mobilním výčepním zařízením v podobě pivního batohu a nabízet zdarma ochutnávku Pardála. Pro návštěvníky budou připravené zábavné soutěže o reklamní předměty ze speciální edice „PARDÁLéto“.

Na některých stáncích se bude možné setkat s pijáky, kteří se na podzim roku 2006 podíleli na vyladění chuti a dalších vlastností piva Pardál. Jde tak o jedinečnou možnost, seznámit se s historií vývoje piva Pardál. „Velice si vážíme toho, že s těmito pivaři nadále spolupracujeme. Nejen, že odvedli skvělou práci při vzniku Pardála, ale podíleli se i na všech reklamních kampaních. Jejich zážitky z testování piva v rámci vzniku Pardála jsou jedinečné a velmi zábavné,“ dodává Alena Mazancová.

Vývoj piva Pardál byl zahájen v srpnu 2005. Na podzim 2006 byli do projektu zapojeni budoucí spotřebitelé. Ti se účastnili několika kol řízených degustací pod vedením technologa pivovaru. Na základě jejich připomínek pak technolog dolaďoval konečnou chuť, hořkost, barvu a další vlastnosti. Pivo Pardál bylo uvedeno na jihočeský trh 1. března 2007 a mezi zákazníky mělo velký úspěch. Objem prodeje v roce 2007 dosáhl 76 000 hektolitrů, což je produkce menšího pivovaru. V celostátním prodeji je značka Pardál od ledna 2008.

Pardál má chuť i další vlastnosti výrazně odlišné od výčepního piva značky Budějovický Budvar. Vyznačuje se výrazně vyšší hořkostí, tmavší zlatavou barvou a vysokou sněhově bílou pěnou. Má stupňovitost 9,7 % a obsahuje 3,8 % alkoholu. Pardál se vyrábí z tradičních surovin – moravského sladu, směsi žateckých chmelů a z vody získané z artéských studní.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar získal po více než deseti letech čekání ochranné známky v Hongkongu. Přihlášky ochranných známek podal Budvar již v roce 1997. Anheuser-Busch je napadl námitkami. Argumentoval možností záměny ochranných známek Budvaru se známkami Bud a Budweiser. Zlom nastal až v letošním roce, kdy americká firma vzala své námitky zpět.

„S největší pravděpodobností dospěli k závěru, že svými argumenty nepřesvědčí o zaměnitelnosti našich ochranných známek. Roli v tom určitě hrál i fakt, že během posledních několika let padla pro nás pozitivní rozhodnutí o nezaměnitelnosti ochranných známek v Číně, Koreji, Tchaj-wanu a dalších šesti zemích,“ vysvětlila právnička Budvaru Helena Lejtnarová.

Registrace ochranných známek dává Budvaru i místnímu importérovi právní jistotu pro další rozvoj obchodních aktivit. „Do Hongkongu vyvážíme pivo již od devadesátých let minulého století. Budějovický Budvar je jediné české pivo, které si mohou zákazníci v Hongkongu vychutnat i čepované,“ uvedl exportní manažer pro Asii Tomáš Bártů.

Například v nepálské restauraci Bhatti Bar je čepovaný Budvar nejdražším nabízeným pivem. Chlazený Budvar v lahvích mají pro své členy a hosty k dispozici i v The Royal Hong Kong Yacht Clubu, Hong Kong Football Clubu nebo Aberdeen Boat Clubu. Najdete ho ale i v luxusním hotelu Peninsula Hong Kong.

Trh v Hongkongu je velmi specifický v tom, že přes 80 procent piva tam tvoří importy. Přestože spotřeba na hlavu je tam relativně malá, 22 litrů na hlavu a rok, segment importovaných piv by měl v příštích letech dále růst. V roce 2012 by importovaná piva měla mít podle odhadu Budvaru tržní podíl až 94 procent.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


Budějovický Budvar, n.p. zahájil na Slovensku celoplošnou kampaň na prémiový ležák Budweiser Budvar. Kampaň spojuje motivy, na které může být Slovensko právem hrdé, s prémiovým ležákem Budweiser Budvar. Jejím cílem je zvýšit povědomí o značce Budweiser Budvar, posilovat prémiovost a originalitu této značky a tím také podpořit další růst prodejů.

Budějovický Budvar na Slovensku zintenzivňuje svou reklamní činnost po mimořádně úspěšných výsledcích, kterých dosáhl v loňském roce na domácím i slovenském trhu. Prakticky na všech hlavních exportních trzích, tedy i na Slovensku, dosáhl nárůstu exportu. V roce 2007 vyvezl Budějovický Budvar na Slovensko o 11% více piva. Slovenský trh je třetím nejdůležitějším exportním teritoriem Budějovického Budvaru.

„Přípravě kampaně jsme věnovali velkou pozornost. Slováci pivu rozumějí a dokáží ocenit jeho kvalitu. Stejně tak jsou právem hrdí na svou zemi. Proto jsme pro naši kampaň zvolili jasnou a čistou grafiku a také slogany, které s nadsázkou připomínají, že Slováci mají dost věcí, na které mohou být pyšní,“ vysvětluje Veronika Schwarzová, exportní manažerka Budějovického Budvaru pro Slovensko.

Reklamní kampaň je postavena na spojení prémiového ležáku Budweiser Budvar a pro Slovensko typických prvků či dominant. Na vizuálech se tak objevují motivy krásy slovenských žen, Tatry nebo halušky. Cílovou skupinu tvoří muži, kteří vyhledávají kvalitní značkové produkty a dokáží je ocenit.

V kampani jsou využívány výhradně outdoorové nosiče – tzv. City Light Vitríny (CLV) ve městech a nákupních centrech a tzv. backlights (prosvětlené "billboardy" o rozměru 504 x 238 cm). Autorem reklamní kampaně je pražská agentura Kaspen a realizuje ji ve spolupráci se svými partnery na Slovensku.

Zdroj: Moderní obchod


Budvar je pivním mistrem Evropy

[středa, 18. červen 2008]

V pivním mistrovství Evropy, které vyhlásil švýcarský týdeník Sonntag, zvítězilo pivo z České republiky.

Do pivního klání redakce zařadila 16 evropských zemí a následně vybrala z každé země jednu značku piva. Za Česko byl nominován světlý ležák Budweiser Budvar. „Výběr ležáku Budvar jako zástupce České republiky nás velmi těší. Svědčí to o dobrém renomé naší značky ve Švýcarsku,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Zdroj: Deník.cz


Budějovický Budvar v letošním roce čekají investiční projekty v objemu zhruba půl miliardy korun. Pivovar je finančně nezávislý na bankách, od roku 2001 se obejde bez bankovních úvěrů a investice realizuje z vlastních zdrojů.

Mezi projekty patří také zvýšení výkonnosti lahvovny. V této souvislosti generální ředitel Jiří Boček doplnil, že museli řešit vytřídění cizích lahví, které se jim vracejí v jejich přepravkách ze zahraničí.: "Je to takový moderní evropský trend, že co pivovar, to originální láhev. Především je to problém v Německu, kde skutečně promíchávání lahví je na tak vysoké úrovni, že jsme museli investovat finanční prostředky do zařízení, které automaticky třídí tyto láhve a cizí láhve vracíme zpět do Německa."

Zdroj: Rozhlas.cz


První dodávka piva z Budějovického Budvaru vyrazila v pondělí z jihu Čech. Exportovat do asijské velmoci může Budvar díky ukončení sporu s americkým Budweiserem v roce 2006.

Z pivovaru Budějovický Budvar byla dnes dopoledne odeslána historicky první zásilka piva do Číny. Dodávka obsahuje 2600 kartonů lahví (206 hektolitrů) světlého ležáku, který se v Číně bude prodávat pod označením "Budějovický Budvar". Dva kontejnery s pivem dorazí do Šanghaje za 31 dnů, tedy 17. července. Na pultech se objeví počátkem srpna. V prvním období se prodej soustředí pouze na aglomeraci Šanghaje, ve které žije více lidí, než v celé České republice.

Vstup Budějovického Budvaru do Číny blokoval od roku 1997 spor o registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“. Spor byl ve prospěch Budějovického Budvaru ukončen až v listopadu 2006. Samotné přípravy k zahájení exportu trvaly 18 měsíců. "Kvůli jazykové a kulturní bariéře trvalo několik měsíců vyhledání vhodného a seriózního importéra. Složité bylo i vyřízení mnoha potřebných certifikátů a skutečnou lahůdkou bylo vytváření čínského ekvivalentu názvu naší značky," řekl Tomáš Bártů, exportní manažer Budvaru pro Asii.

Příprava etikety trvala od října loňského roku do dubna. Protože běžný čínský zákazník nedokáže přečíst slova psaná latinkou, bylo nezbytné na etiketě uvést ekvivalent ochranné známky "Budějovický Budvar". Výsledkem je čínský výraz (čte se „Bai De Fu“), který znamená "Mít mnoho štěstí" nebo "Všichni mají mnoho štěstí".

Budějovický Budvar očekává, že letos v Číně prodá asi 700 hektolitrů piva. "Naše pivo bude v Číně drahé, ale díky rostoucí kupní síle se bude poptávka po dováženém pivu pomalu zvyšovat. V dlouhodobé perspektivě je pro nás Čína zajímavou obchodní příležitostí, kterou chceme využít," dodává Bártů.

Etiketa

Pivovar Budějovický Budvar vyváží téměř polovinu produkci do více než 50 zemí světa. V roce 2007 dosáhl objemu 1 253 000 hektolitrů. Hrubý zisk pivovaru se v roce 2007 meziročně zvýšil o 13 % na celkových 302 milionů korun.

Zdroj: iHNed.cz


Českobudějovické Masné krámy mají za sebou půl roku fungování v novém hávu. Po pětileté pauze se zrekonstruovaná pivnice otevřela hostům loni na Mikuláše a zástupci jejího provozovatele, Budějovického Budvaru, jsou spokojeni.

Původní plány před otevřením počítaly s tím, že se v Masných krámech ročně vytočí 1500 až 2000 hektolitrů piva. Bude to ale zřejmě víc, řekl ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček: "Předpoklady budou určitě překročeny. Restaurací, které měsíčně vytočí 160 až 200 hektolitrů piva, v České republice moc není."

Do zmodernizované pivnice, která je jedním ze symbolů města, si podle generálního ředitele Budvaru Jiřího Bočka našli znovu cestu nejen turisté, ale především místní: "Velmi nás potěšilo, že předevší budějovičtí konzumenti se do Masných krámů vrátili. Masné krámy se našly svou klientelu a to, že vlastně jsou trvale obsazeny, je dobrá zpráva pro provozovatele."

Zdroj: Rozhlas.cz


Po Pivovaru Klášter, který je od roku 2006 českým pivovarnickým průkopníkem na čínském trhu, vstoupí do Číny i Budějovický Budvar. V pátek odešle do nejlidnatější země světa první dva kontejnery svého ležáku. Celkový objem dodaného piva má letos dosáhnout asi 700 až 800 hektolitrů. Pivo se v Číně bude prodávat pod značkou Budějovický Budvar, řekl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Budvar má již smlouvu s importérem v Šanghaji, kde žije okolo 13 milionů lidí. Dlouhodobě své šance vidí pozitivně. V pivovaru plánují, že by se prodej jejich ležáku z východního pobřeží šířil dál do větších měst a oblastí. Budvarský ležák se už prodává například v Mongolsku, Vietnamu, Hong Kongu a od loňska i v Jižní Koreji.

"Spotřeba piva v Číně jde hodně nahoru. Je však podporována hlavně tuzemskou levnou výrobou, Ekonomika Číny se přitom vzmáhá a bude tak obecně vznikat větší prostor pro dražší importované zboží. Progresi tam vidíme, ale určitě ne takovou, aby se Čína za tři roky stala naším šestým největším trhem," dodal Chrt.

Další české pivovary většinou o expanzi do Číny neuvažují. Důvodem je velká dopravní vzdálenost a fakt, že tamější ceny jsou velmi nízké. Pivovary musí také absolvovat složitý schvalovací proces. Budvar navíc řešil spor s americkým pivovarem Anheuser-Busch o registraci ochranných známek Budějovický Budvar. Pivovarnický gigant tam má totiž podíl v jednom z největších pivovarů, kde vyrábí lokální značky, ale i svůj Budweiser v licenci. Budějovický pivovar uspěl až v roce 2006 po devíti letech od podání žádosti.

"Přípravný proces byl velmi dlouhý. Nicméně si myslím, že jsme tím neztratili žádnou obchodní příležitost. V Číně je jedna miliarda lidí, a kdyby každý Číňan vypil jedno pivo, tak nám nebude stačit pivovar," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček.

Čína je největším pivním trhem od roku 2002. Ještě v roce 2001 se prodalo v USA 231 milionů hektolitrů, Čína měla o čtyři miliony hektolitrů méně. Podle posledních čísel z roku 2005 se spotřebovalo v Číně 308 milionů hl. Nejvíce prodávaným zahraničním pivem je tam podle zástupců Budvaru mexická Corona Extra s 9000 hl.

"Je to skutečně nejdůležitější a nejperspektivnější trh na světě. Pro tuzemské pivovary ale komplikovaný hlavně obrovskými náklady na dopravu, je to přes 12.000 kilometrů, a taky uměním najít odpovídajícího partnera," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Za rok 2007 prodal Budvar 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva, meziročně o 8,8 pct víc. Do 53 zemí vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o šest procent víc. Dominantním trhem je Evropa s 90procentním podílem na celkovém prodeji. Tahouny jsou Německo, Velká Británie, Slovensko, Rakousko a Rusko. Nejvzdálenější exportní destinací budějovického pivovaru je zatím Nový Zéland. Loni začal Budvar vyvážet i do Albánie a Brazílie.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Budvar zvýšil hrubý zisk o 13 procent

[úterý, 10. červen 2008]

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk před zdaněním o 13 procent na 302 milionů korun, výnosy posledního státního pivovaru se zvýšily o osm procent na 2,301 miliardy korun.

"Za lepšími loňskými výsledky stojí zvýšení prodeje, efektivnější řízení nákladů a efektivnější zajištění kurzových rizik proti posilování české koruny," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček. Nicméně posilující koruna připravila pivovar za poslední dva roky o 80 milionů korun na tržbách. Proti růstu zisku i přidané hodnoty pak podle Bočka působilo také zdražení energií, dalších vstupů a zejména surovin, kdy cena sladu stoupla o 42 procent a chmele o 16 procent.

Budvar byl loni po Plzeňském Prazdroji a Staropramenu třetím největším výrobcem piva a zároveň jeho třetím hlavním exportérem.Za rok 2007 českobudějovický pivovar prodal 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva. Zhruba 60 procent budvarského prodeje tvoří světlý ležák, více než třetina připadá na výčepní pivo.

Do 53 zemí Budvar vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o necelých šest procent víc. Celkový tuzemský vývoz se loni zvýšil o 1,6 procenta na 3,6 milionu hektolitrů. Budvar tak zaujímá šestnáctiprocentní podíl na celkovém domácím exportu.

Budějovický Budvar n.p. zahájil již první kroky k přeměně na akciovou společnost. V půlce května podepsali zástupci ministerstva zemědělství a Budvaru smlouvu s právní kanceláří, která má vypracovat návrh transformace. Poradci mají mimo jiné posoudit, zda Budvar na akciovku vůbec transformovat.

Za nejdůležitější se považuje, jak vyřešit při případné transformaci přechod duševního vlastnictví včetně ochranných známek na novou firmu. Nejcennější položkou bude zřejmě ochranná známka Budweiser Budvar, o kterou vede pivovar ve světě válku s globální trojkou - americkým Anheuser Busch.

Zdroj: E15.cz


Fúze obrů může znehodnotit Budvar

[středa, 4. červen 2008]

Převzetí americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch největší skupinou na světě InBev ještě není potvrzeno. Bezprostřední vliv na malý český trh by tento krok podle odborníků mít sice neměl, jasné ale je, že jakákoli fúze světových hráčů významně ovlivní cenu za Budějovický Budvar.

Ten je teprve na počátku transformace z dnes již unikátní subjektivity národního podniku na standardní akciovou společnost, což je nutná, nikoli dostatečná podmínka jeho následného prodeje.

Spekulacemi ohledně výsledné ceny posledního státního pivovaru se v minulosti zabývali nejen analytici a ministři českých vlád. Zbytečně. Výslednou cenu mohl vyřknout jediný subjekt na světě - americký pivovarnický gigant Anheuser-Busch (AB).

Budvar totiž byl a stále ještě je vstupenkou AB na trh stovek milionů bohatých Evropanů. A nemalé vstupné po mnoha jednotlivých a vleklých soudních sporech stanovila Evropská komise, když po vstupu ČR do EU českému pivovaru přiřadila ochrannou známku.

Dá se tedy předpokládat, že pokud by se silná evropská (dnes i jihoamerická) skupina InBev spojila s Anheuserem lačnícím po evropském trhu, chuť výsledného subjektu (InBusch?) na Budvar by výrazně zeslábla. Evropský trh totiž umí se svými mnoha značkami pokrýt evropská část InBev, kde skupina vznikla.

Budvar by tak byl pivovarem s roční výrobou ,,pouhých" 1,2 milionu hektolitrů a ziskem okolo deseti milionů eur. Vedle toho má investiční skupina K Brewery Group, která od loňského podzimu skupuje malé české pivovary, už nyní větší výstav.

Cena Budvaru by tak odpovídala standardním výrobním a ekonomickým ukazatelům. Pokud Heineken za velikostně zhruba srovnatelný Drinks Union (Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický) zaplatil dvě miliardy korun a Budvaru přece jen přičteme značku (tu nespornou) a výrazný exportní potenciál, může se tak jeho cena pohybovat kolem pěti až šesti miliard korun.

Naopak, kdyby InBev nedotáhl fúzi do konce a dohodl se s dvojkou na světě, majitelem Plzeňského Prazdroje skupinou SABMiller, Anheuser by mohl za Budvar nabídnout ještě mnohem více. To se však příliš neočekává, a tak se zraky českých privatizátorů ubírají směrem k jednání mezi InBevem a klanem Buschových s Warrenem Buffetem v zádech. Jednání jsou už prý blízko k dohodě.

Zdroj: E15.cz


Národní podnik Budějovický Budvar zahájil první kroky k přeměně na akciovou společnost. Má-li být v budoucnu privatizován, jak o tom vláda uvažuje, bude změna na klasickou obchodní firmu prvním krůčkem celého procesu. Nejdříve je ale třeba důkladně zvážit, jak má tento proces proběhnout, aby to firmu s mimořádně cenným duševním vlastnictvím nepoškodilo.

Návrh transformace Budvaru na akciovku a definici rizik má pro stát vypracovat právní kancelář Kříž a Bělina ve sdružení s Deloitte Advisory a Deloite Audit. "Smlouva byla podepsána, práce začaly," potvrdil generální ředitel Budvaru Jiří Boček. S návrhem má být vítěz loni vypsané soutěže hotov do půlky srpna.

Ochranné známky a práva

Za nejdůležitější považuje Boček precizní zpracování postupu, jak zachovat při případné transformaci na akciovou společnost právní kontinuitu a vyřešit přechod duševního vlastnictví včetně ochranných známek a všech práv na novou firmu. "Jde o to provést analýzu, zda vůbec Budvar transformovat. A pokud ano, tak za jakých podmínek a rizik. Případně navrhnout, jak je eliminovat," doplnil Boček.

Vítěze soutěže na poradce při transformaci oznámilo Ministerstvo zemědělství letos v březnu. Smlouvu podepsal vítěz se zástupci Ministerstva zemědělství a Budvaru v půlce května.

Ministerstvo jako zadavatel zakázky s podpisem smlouvy s vítězem tendru na poradenské služby neotálelo - a to i přesto, že na antimonopolním úřadu stále pravomocně neskončilo prošetřování této soutěže. Na její průběh si stěžoval jeden z neúspěšných soutěžících - právní kancelář Rödl & Partner. Úřad měl posoudit regulérnost výběru, respektive vyloučení firmy Rödl & Partner ze soutěže, a předběžným opatřením zdržet podpis smlouvy s vítězem.

"Informace o podpisu smlouvy nás překvapují. Antimonopolní úřad sice nevyhověl naší žádosti o předběžné opatření ani žádosti o přezkoumání postupu zadavatele. V minulých dnech jsme ale podali rozklad," uvedla Jana Vodolánová z kanceláře Rödl & Partner.

Prodej rodinného stříbra?

Poradci mají mimo jiné posoudit, zda Budvar na akciovku vůbec transformovat. Prodej státem ovládané ziskové firmy s více než 600 zaměstnanci a obratem přes dvě miliardy korun má ale na vládní úrovni podporu.

"Do Budvaru by měl vstoupit strategický partner. Myslím, že stát žádný pivovar vlastnit nemusí," řekl už před časem ministr zemědělství Petr Gandalovič. Zastánci prodeje čtvrtého největšího pivovaru na trhu si od prodeje slibují miliardové příjmy do státní poklady, odpůrci argumentují nepřijatelným výprodejem "rodinného stříbra". Debaty politiků o tom, zda Budvar prodat, nebo ne, už měsíce doplňují další spekulace na téma - komu firma připadne a za kolik.

Nejcennější položkou v majetku Budvaru bude ochranná značka Budweiser Budvar, o kterou vede pivovar ve světě válku s globální trojkou - americkým Anheuser Busch. Podle dřívějších odhadů má značka cenu kolem miliardy dolarů.

Odhad ceny loni přinesla makléřská firma Cyrrus. Spočítala, že reálná cena pivovaru - bez ochranné značky - by se mohla pohybovat kolem šesti miliard korun. "Hodnotu značky dokážou ocenit hlavně světoví hráči na trhu s pivem. Pro stát, který ji nedokáže plně využít, je její hodnota nižší," říká analytik Karel Potměšil.

K zájemcům o Budvar by zcela jistě patřil jeho konkurent Anheuser Busch, ale i evropský Carlsberg. Zájem o tuzemskou pivovarskou tradici by zřejmě měly i další přední světové pivovary jako SABMiller, který dnes ovládá Plzeňský Prazdroj, Inbev s českým Staropramenem nebo Heineken, kterému u nás patří kromě Starobrna a Krušovic i ústecký Zlatopramen.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Vrchní soud v Praze zamítl v odvolacím řízení návrh na zrušení a likvidaci pivovaru Budějovický Budvar. Žalobu podal Budějovický měšťanský pivovar již v roce 2003. V odůvodnění rozsudku Vrchní soud mimo jiné uvádí, že „sám žalobce nemá ve věci jasno, když tvrdí naprosto protichůdné skutečnosti vedoucí k protichůdným závěrům.“

Žaloba tvrdí, že předmětný národní podnik již neexistuje, na straně druhé ovšem žalobce požaduje zrušení tohoto národního podniku s likvidací. V odůvodnění se k argumentům žalobce doslovně uvádí, že „to je v logickém rozporu, jeho tvrzení jsou protikladná a vzájemně se vyvracející.“

Vrchní soud se plně ztotožnil s rozhodnutím Krajského soudu v Českých Budějovicích z prosince roku 2006. Žalobce navíc musí Budějovickému Budvaru zaplatit náklady odvolacího řízení.

„Tuto žalobu Budějovického měšťanského pivovaru jsme od samotného počátku vnímali jako spekulativní, účelovou a postavenou na uměle vytvořených argumentech. Nesmyslnost argumentů nyní v odůvodnění rozsudku potvrdil i Vrchní soud. S rozsudkem jsme velmi spokojeni. Soud již ve druhé kauze rozhodl o tom, že právní subjektivita Budějovického Budvaru je nezpochybnitelná,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

V roce 2004 Vrchní soud definitivně zamítl jinou žalobu Budějovického měšťanského pivovaru s požadavkem na výmaz Budějovického Budvaru z Obchodního rejstříku.

„Za těmito žalobami byla dlouhodobá snaha o budování pozice Budějovického měšťanského pivovaru jako jednoho ze subjektů, které nebude možné vynechat ze hry při případné privatizaci Budějovického Budvaru,“ říká manžer Budvaru Petr Samec.

Budějovický měšťanský pivovar často používá tvrzení, že má historická práva k používání pojmu „Budweiser“ a považuje se za univerzálního právního nástupce původního německého měšťanského pivovaru, založeného v roce 1795.

Tato historická práva však podle Vrchního soudu v Praze neexistují. V březnu 2006 v rozsudku k jiné kauze Vrchní soud výslovně uvedl, že způsob vzniku Budějovického měšťanského pivovaru „vylučuje pojmově univerzální právní nástupnictví po jakékoliv právnické osobě“, tedy včetně bývalého německého pivovaru.

Tento bývalý pivovar, Budweiser Bräuberichtigten Bräuhaus in Budweis, zanikl v roce 1970 bez právního nástupce. „Dnešní Budějovický měšťanský pivovar byl založen jako zcela nová společnost až v roce 1992 v rámci privatizace části majetku státního podniku Pivovary České Budějovice a pouze si v roce 2001 účelově přivlastnil jméno jednoho z pivovarů, který v Českých Budějovicích v minulosti působil,“ dodal Samec.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


Právě před čtyřmi lety byl na trh uveden tmavý ležák Budweiser Budvar. V loňském roce jeho prodej zaznamenal výrazný nárůst o 42 %. Na výsledcích se podílel především export, který se zvýšil o 80 %. Ze 13 na 18 vzrostl loni i počet států, do kterých se tento druh piva vyváží. Během relativně krátké doby získal tento tmavý ležák několik ocenění kvality. Nejprestižnějším z nich je titul „World´s Best Lager“ (Nejlepší ležák světa) získaný v roce 2007 v soutěži britského magazínu „Beers of the World“.

Právě před čtyřmi lety – 28. dubna 2004 - rozšířil Budějovický Budvar, n.p., svou nabídku o tmavý ležák Budweiser Budvar. Tento prémiový tmavý ležák s jemně hořkou karamelovou chutí získal během relativně krátké doby řadu příznivců, o čemž svědčí růst jeho výstavu. V loňském roce Budějovický Budvar vystavil 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 % více. Na tuzemském trhu jeho prodej loni dosáhl objemu 11 728 hl, což je v meziročním srovnání o 7,1 % více.

Významného nárůstu dosáhl tmavý ležák Budweiser Budvar v zahraničí, kde byl prodej v roce 2007 o 80,1 % vyšší než v roce 2006 a dosáhl objemu 17 887 hl. Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 % více. Mezi další významné exportní trhy patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. „Velmi si cením výsledků v Chorvatsku. V jižních zemích není tmavé pivo obecně příliš oblíbené, ale v Chorvatsku si tmavý ležák Budweiser Budvar vede překvapivě dobře. Chorvatsko je v dovozu tmavého Budvaru na šestém místě a na našich celkových prodejích se tam tmavý ležák loni podílel ze 22 %,“ říká Ing. Renata Pánková, vedoucí oddělení exportních prodejů Budějovického Budvaru. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Počet exportních teritorií se meziročně zvýšil o pět. Nejvzdálenější je Vietnam.

Za čtyři roky své existence získal tmavý ležák Budweiser Budvar za originální chuť a kvalitu několik ocenění doma i v zahraničí. V roce 2007 obdržel prestižní titul „World´s Best Lager“ (Nejlepší ležák světa) v mezinárodní soutěži britského pivního magazínu „Beers of the World“, druhé místo v soutěži o „Tmavé pivo roku“ od českého Sdružení přátel piva a stříbrnou medaili v kategorii „Ležák tmavý“ od odborné poroty v rámci Žatecké Dočesné. V roce 2006 byl tmavý ležák Budweiser Budvar oceněn stříbrnou medailí ve světové soutěži kvality výrobků pořádané belgickým International Institute for Quality Selections a v České republice získal titul „Tmavé pivo roku“ od Sdružení přátel piva. V roce 2005 udělila porota nejstaršího londýnského pivního festivalu „The London Drinkers’ Beer and Cider Festival“ tmavému ležáku Budweiser Budvar titul “Best imported beer“ (Nejlepší importované pivo).

Tmavý ležák Budweiser Budvar má obsah alkoholu 4,7 % objemových. Je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 m hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého. Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – jeho chuť je jemně hořká s karamelovou příchutí. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a delikátní vůni po praženém sladu. Dodává se v sudech i lahvích.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


V roce 2007 si výrobní prostory pivovaru Budějovický Budvar prohlédlo téměř 50 000 návštěvníků, což je asi o 23 % více než v roce 2006. O 16 % se meziročně zvýšil i zájem o multimediální expozici „Příběh budějovického piva“. Mezi turisty ze všech kontinentů byl i vnuk Augusta Zátky, který byl jedním z iniciátorů založení Budějovického Budvaru.

Pivovar Budějovický Budvar, n.p., věnuje v posledních letech pozornost i rozvoji nabídky komplexních turistických služeb. Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru nabízí zábavu i poučení při prohlídkách výrobních prostor pivovaru nebo multimediální expozice o historii vaření piva. Pivovar provozuje i několik restaurací, ve kterých hosté mohou kromě dokonale ošetřeného piva ochutnat gastronomické speciality české i mezinárodní kuchyně. Nabídku služeb doplňuje Hotel Malý pivovar, který je mimo jiné vhodný i pro kongresovou turistiku.

Exkurzí v pivovaru se loni zúčastnilo rekordní množství návštěvníků. Celkem jich bylo 48 156, to je o 22,8 % více než v roce 2006. Zájem o prohlídky se dlouhodobě zvyšuje – v roce 2002 byl počet návštěvníků asi 21 000. Exkurze vedou profesionální průvodci s výkladem v češtině nebo dalších pěti jazycích. Součástí prohlídky pro návštěvníky starší 18 let je ochutnávka nepasterovaného a nefiltrovaného piva přímo z ležáckého tanku.

Úspěšný rok má za sebou také multimediální expozice „Příběh budějovického piva“, kterou pivovar otevřel u příležitosti 110. výročí svého založení 15. dubna 2005. Expozice představuje srozumitelnou a zábavnou formou historii vaření piva v Českých Budějovicích. V roce 2007 se s „Příběhem budějovického piva“ seznámilo 4 317 lidí, to je meziročně o 16 % více.

Turisté pocházeli loni ze všech kontinentů. „Asi nejzajímavějším návštěvníkem byl vnuk pana Augusta Zátky, který dnes žije v Kanadě. Když v expozici viděl hologram svého dědečka, byl nadšený,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru (pozn. – August Zátka byl jedním z klíčových iniciátorů založení Českého akciového pivovaru, dnešního Budějovického Budvaru). Největší podíl na celkové návštěvnosti - asi 48 % - měli turisté z německy hovořících zemí, převážně z Německa a Rakouska. „Turisté z německé jazykové oblasti přijíždějí obvykle ve velkých organizovaných skupinách. Oproti tomu Češi dávají přednost spíše individuální turistice,“ upřesňuje Antonín Janský. Domácí návštěvníci měli loni podíl 20 %. Na třetím místě se umístili turisté z anglicky hovořících zemí s podílem 19,4 %. Každý desátý návštěvník pivovaru pocházel z Francie. Významný podíl (asi 16 %) tvoří studenti škol z různých koutů světa, a to i přes to, že vzhledem k svému věku nemohou využít ochutnávky piva v ležáckém sklepě.

Pivovar je návštěvníkům přístupný každý den od 9 do 16 hodin na základě předchozí telefonické či e-mailové objednávky. Každý pracovní den (v létě i o víkendech) ve 14:00 se lidé mohou zúčastnit prohlídky i bez předchozí rezervace. Další podrobnosti o prohlídkách Budějovického Budvaru najdete na webové stránce http://www.budvar.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Světlé výčepní pivo Pardál získalo ocenění "Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2008" v kategorii "Pivo". Novinka v nabídce pivovaru Budějovický Budvar byla na trh v jižních Čechách uvedena 1. března loňského roku. Její prodej trojnásobně překonal původní očekávání pivovaru a dosáhl objemu 76 tisíc hektolitrů. Počátkem letošního roku byl prodej piva Pardál rozšířen na celé území ČR. "Vítězství v soutěži Volba spotřebitelů si velice vážíme, zejména proto, že o výsledku rozhodovali sami spotřebitelé, pro které Pardála vaříme," komentoval získané ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Vývoj piva Pardál byl zahájen v srpnu roku 2005. O rok později byli do projektu zapojeni i sami spotřebitelé. Ti se účastnili několika kol řízených degustací pod vedením technologa pivovaru. Na základě připomínek budoucích zákazníků se dolaďovala konečná chuť, hořkost, barva a další vlastnosti piva Pardál. "Degustací se účastnilo více než tři sta pivařů. Podle prodejních výsledků i podle výsledků soutěže Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2008 můžeme říci, že odvedli skvělou práci. Za to jim patří náš velký dík," dodal Samec. Pardál má chuť i další vlastnosti výrazně odlišné od výčepního piva značky Budějovický Budvar. Vyznačuje se výrazně vyšší hořkostí, tmavší zlatavou barvou a vysokou bílou pěnou. Má stupňovitost 9,7 procenta a obsahuje 3,8 procenta alkoholu.

"Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka" je pořádána společností Atoz Event již osmým rokem. Cílem programu je monitorovat a oceňovat nové a inovované výrobky rychloobrátkového sektoru uvedené na český trh za poslední rok a půl. Vítězné výrobky získávají roční licenci na užívání loga "Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka". Soutěž představuje jediný program v ČR, ve kterém jsou vyhlášeny vítězné výrobky na základě průzkumu mezi konečnými spotřebiteli. V letošním roce zaznamenal program "Volba spotřebitelů" rekordní počet účastníků. Ve 28 kategoriích se utkalo 85 výrobků/výrobkových řad, které registrovalo 55 výrobců. Volba probíhala na základě průzkumu reprezentativního vzorku domácností a on-line panelu respondentů. Realizátorem průzkumu byla agentura Factum Invenio.

Zdroj: Web Reporter.cz


«« « Strana 33 z 45 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI