Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Okolo Kostelce

Pivní cesty


verze pro tisk

Okolo Kostelce

Okolo Kostelce [p257][p1822][p1120][p2068]

Nastala otázka kam a zda vůbec letos někam vyrazit na více dní. Shoda náhod tomu chtěla, že jsem se domluvil v Kostelci nad Černými lesy na ubytování Na Valečce. V Černokosteleckém pivováru jsem byl naposledy v době, kdy se tu ještě pivo nevařilo. Ve velké varně se sice ještě nevaří, ale funguje tam minipivovar Šnajdr, takže v Zájezdním hostinci je standardně na čepu trojlístek místních piv. Máme domluveno pět dní - od pondělí do pátku.

Černokostelecký pivovár
Černokostelecký pivovár

Cestou jsme zabloudili na dálnici a první možný výjezd byl Velké Popovice. Byl by hřích se nezastavit u pivovaru, který je krásně opravený - lákadlo pro turisty. Kozla už jsem dlouho neměl a ani dnes vyjímku neudělám. Šetřím se jinam.

Fotky z Velkých Popovic

Říčanský pivovar je to místo, kde předám klíčky a svlažím hrdlo zlatavým mokem. Desítka Mikeš byla výborné, poměrně hutné a hořké pivo, dvanáctka Valda mi chutnala jen o malinko méně, byla sladší. Pivo tu čepujou do 0,4l skla.

Říčanská varna
Říčanská varna
Další fotky z Říčanského pivovaru

Do Kostelce je to už jen pár kilometrů a tak po ubytování a procházce po městečku je čas na večeři. Dešťovka 10 dostává svému jménu a je taková vodovější, nicméně dobrá svěží. Vycpaná Vydra 12 je o poznání hutnější pivo, ale má takový hořce pelyňkový dozvuk, který mi moc nevyhovuje, manželce ano. Ač tmavá piva moc nemusím, rád zkompletuju sortiment Černou sviní, která je výborná a musím uznat, že je od Šnajdra dnes nejlepší.

Černá svině
Černá svině
Další fotky ze Zájezdního hostince

V úterý prvně zastavujeme v Českém Brodě, kde je sice pivovar situovaný v původním pivovaru, ale pohostinství v tomto městě nás moc nelákalo.

Fotky pivovaru Český Brod

Zkusíme tedy zajet do Kounic. Tady je otevřená Kounická hospůdka s meníčkem. Co víc si přát. Kounická desítka je sladovější, celkově prázdnější pivo. V lokálu si všímám, že by se mělo jednat o nějaký american lager. Dvanáctka je hutnější, celkově lepší, dobře pitelné pivo. Zkouším i svrchně kvašené pivo ale, sice voní po citrusech, celkově chuťově slabší, taková "vesnická" IPA.

Kounická dvanáctka
Kounická dvanáctka
Další fotky z Kounického pivovaru a hospůdky

Kounice jsou samozřejmě známé svou sladovnou, jejíž součástí je i minipivovar a Kounická hospůdka. Ve vsi, kousek před je ještě jeden pivovar - Lisý dědek, který měl jen prodej PETek z okna. K dispozici bylo jedno pivo - světlý ležák 12. Zakoupili jsme pár vzorků pro doma i do prodeje.

Po obědě vyrážíme do Kerska, kde je v hájence na čepu PU a celkově se jedná spíše o komerční věc. Nymburské bych si tu možná dal.

Lisý dědek
Lisý dědek

Večer standardní trojboj černokosteleckých piv jako každý večer. Středa je pivně nezajímavá. Na zřícenině hradu Zlenice bych čekal pivo od Tambora speciálně vařené a nazvané Zlenice. Bohužel v občerstvení pod hradem je na čepu Kozel :( Ke klobáse to tedy jistí Birell pomelo grep. Večer v pivováru přibyla na čepu APA Primátor. Náznak stylu tam sice malinko najdu, ale jinak nic moc, skoro úplně zbytečné pivo :(

Vyčep v pivováru
Vyčep v pivováru
Další fotky Černokosteleckého pivováru

Čtvrtek má být pivním vrcholem. Na pořadu dne jsou Úvaly. K pivovaru Libertas dorážíme pět minut před třetí. Výčep se zdá být opuštěný, snad ještě není zavřeno. Máme štěstí, otevřeno je od patnácti hodin. Na čepu je osm piv. Začínám samozřejmě ležáky. První je Bohemian Beer 8 - výborná, čistá, ne prázdná, ideální pivo na žízeň. Bohemian Lager 11 byl dobrý ležák, chmelený malinko do pelyňkova, 12 pak výborný, hutné pivo. APA 11 a IPA 14 jsou piva bez problémů, která ctí svůj styl. Oba kyseláče (malina a maracuja) jsou dobré, ale na můj vkus méně kyselé a perlivé.

Bohemian Lager
Bohemian Lager
Další fotky z výčepu pivovaru Libertas

Pivovar Libertas je jedna hala, kde najdete celou technologii, sklad a výčep. Varna je vidět přes sklo, jak z výčepu tak zvenku. Mně se poštěstilo se podívat do nitra. Jaká je velikost varny, kolik jakých tanků je nainstalováno Vám nepovím. Dnes a vlastně celý týden to nebylo o zjišťování informací, ale o pohodě, o dobrém pivě, o zážitku.

Něco tady zraje
Něco tady zraje
Další fotky pivovaru Libertas

Cestou k domovu se stavíme na poslední pivo v Podlesí. Brdonoš 10 je výborná desítka. Podleský ležák extra chmelený je podán bohužel teplejší, což mu ubírá dost bodů. Hulvát single hop IPě se nedá nic moc vyčíst.

Fotky z pivovaru Podlesí

P.S.: Kdo byste se chtěl podívat do Kostelce nad Černými Lesy, můžete tak učinit s Dobrým ránem České televize



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1167x] [16. srpen 2021]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI