Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rozhovor se sládkem pivovaru Grolsch Proeverij


verze pro tisk

Rozhovor se sládkem pivovaru Grolsch Proeverij

Rozhovor se sládkem pivovaru Grolsch Proeverij

Možná jste zaznamenali, že v březnu si v rámci programu Volba sládků můžete v prazdrojských hospodách objednat pivo Blond uvařené ve spolupráci se sládkem nizozemského experimentálního pivovaru Grolsch Proeverij Marcem Janssenem. A my, respektive agentura Bison&Rose, Vám přináší s tímto sládkem rozhovor.


Na jaký druh piva se můžeme těšit? Jaké jsou jeho hlavní charakteristiky? A hlavně, jak se liší od klasického ležáku, který máme v Česku tak rádi?

Nejsem si úplně jistý, ale myslím, že český milovník piva pije spíše spodně kvašená piva, tedy klasické ležáky. Vlastně bychom jim neměli říkat klasické, protože jsou ve skutečnosti dost unikátní. Češi by měli být na svá piva velmi hrdí, protože jsou výborná a skvěle vyvážená. Belgická piva jsou oproti těm českým v mnohém odlišná. Jsou svrchně kvašená, můžeme v nich cítit chuť ovoce, kořeněné chutě a dají se dobře pít během celého večera. Ale jak jsem již říkal, belgická piva jsou úplně jiná než české ležáky. Konkrétně belgický Blonde je mírně zakalený, světlý, aromatický s výrazným tělem plným ovocných chuťových tónů.

Jaký je původ receptury Blondu, které který vaříte u vás v pivovaru v Enschede?

Nápad přišel v roce 2018, po roce, kdy jsme uvařili hodně netradičních piv. Tehdy spatřil světlo světa Porter s holandskými likéry, zkoušeli jsme dýňový Pumpkin Ale, vařili jsme Berliner Weisse s trochou limonády. Po tomto roce a smršti zajímavých speciálů jsme si sedli a řekli si: "Uděláme dobře pitelné, vyvážené pivo,“. A díky použití tradičních ingrediencí a klasickému typu kvasnic jsme ho nazvali „Classic Belgian Blonde“.


Říkal jste, že patří do klasické řady piv. Existuje ještě nějaká možnost inovace belgického Blondu? Zkoušeli jste pracovat s čajem, který jste spojili s klasickým aroma a chutí Blondu. Máte ještě nějakou jinou cestu k ozvláštnění tohoto pivního stylu?

Lidé v Nizozemí si na belgický styl piva stále ještě zvykají. Podíval jsem se do učebnic dějepisu, a když český Pilsner Urquell ovládl Evropu, belgičtí pivaři si říkali: "Co se to sakra děje? Proč teď všichni v Evropě chtějí pít plzeňské pivo?". Odpovědí Belgičanů na české pivo byl belgický Blond. Jsou to ale dva různé světy, dva různé styly. U belgického Blondu máte nepřeberné množství možností, jak experimentovat s přísadami, jako jsou například aromatické chmely, koriandr, čaj nebo citronová tráva.

Máte teď v hlavě nějaký konkrétní projekt nebo plán, který by posunul hranice klasických stylů?

Chtěl bych do Blondu použít aromatické chmely typické pro styl IPA. Bude to trochu sušší pivo, což už jsem vyzkoušel u speciálu s čajem. To je jeden z mnoha nápadů. Také chci prozkoumat další belgické styly, například dubbel, který bych rád zkombinoval s belgickou čokoládou a třešněmi.


Jak vnímáte spojení experimentálního pivovaru a pivovaru, jako je Plzeňský Prazdroj, jednoho z evropských silných hráčů?

Pro velký pivovar, jako je Plzeňský Prazdroj, by bylo nejjednodušší říct: "Dejte nám recept a my něco uděláme." Ale v Plzni to berete velmi vážně, jste velmi otevření novým věcem a ochotní naslouchat našim nápadům. Je to společná diskuse o tom, jak naše společné pivo vylepšit a vypilovat k dokonalosti. To jsem popravdě nečekal a moc si této příležitosti cením.

Jaká je přesně vaše role v experimentálním pivovaru jako Grolsch Proeverij?

V experimentování mám určitou volnost, ale musím mít dobré argumenty, abych mohl přijít s bláznivým nápadem. Takže například když řeknu, že bych chtěl udělat pivo s mangem, kokosem a whisky, dostanu odpověď: "Marku, tohle nedělej." Většinou ale neposlechnu. Když mám dobře vymyšlenou recepturu a dají mi šanci, můžu pivo uvařit v pilotním pivovaru. Speciál pak dáme na e-shop a do kamenných obchodů v Nizozemsku. Prostě to vyzkoušíme, zjistíme, co si o tom myslí zákazníci a pak popřípadě vaříme další várky. Je to vlastně odpověď Grolsche na craftovou pivní scénu, protože milovníci řemeslných piv neberou velké pivovary úplně vážně.


Tohle je pro lidi u nás tak trochu novinka, co přesně je pilotní pivovar?

Pilotní pivovar je přesná kopie velkého pivovaru, ale 40krát menší. Může vařit až 25 hl piva v jedné várce. Máme varnou linku, máme šest tanků a oddělenou malou linku na lahvování. Je to úplně stejné zařízení, jaké mají velké pivovary. Tím pádem můžeme snadno recepturu v případě potřeby převést do větší kapacity.

Kde vaše piva prodáváte? Máte standardní distribuci jako velké pivovary, nebo je také 40krát menší?

Ano, je také 40krát menší. V současné době prodáváme naše pivo v internetovém obchodě, jen tak na zkoušku, protože spousta milovníků řemeslného piva nakupuje přímo z pivovaru. Zpočátku jsem nebyl příznivcem předplatitelských programů ani internetových obchodů, ale chtěli jsme dát možnost více lidem si naše speciály koupit. Také máme ve všech velkých městech v Nizozemsku specializovaný obchod a do 150 hospod pivo dodáváme.


Plánujete to vše dělat ve velkém? Spotřebitelé v České republice jsou k novým stylům piv leckdy dost nedůvěřiví. Máte pocit, že nizozemští milovníci piva už přišli craftu na chuť?

V Nizozemsku máme hodně pivních nadšenců a ti zkoušejí všechno, co je na čepu. Ale nyní i konzumenti klasického piva chtějí ochutnávat něco nového, v poslední době měl u nás úspěch například lehký a kyselý pivní styl Berliner Weisse. Zároveň chceme stále zvyšovat povědomí o nových pivních stylech a ukázat pivařům všechny ty úžasné možnosti, které pivo skýtá.

Poslední otázka, jak to vidíte budoucnost piva?

Když se dívám na řemeslnou scénu v Americe, tak se od IPA a Pastry Sourů vracejí ke klasickým ležákům. V budoucnu se budeme muset čím dál tím víc zaměřovat na kvalitu, abychom mohli stále konkurovat těm největším a nejlepším pivovarům.

I když to říkám nerad, velké pivovary mají před těmi malými v mnoha ohledech náskok. Oceňuji například kvalitu piv Plzeňského Prazdroje, jsou opravdu vynikající, vyvážená a mohl bych se tady ještě hodně učit. Za to patří Plzeňskému Prazdroji velký dík!



[Pivní.info] [Zobrazeno 833x] [21. březen 2023]
[Pivo ve světě] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI