Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Mazák je s vámi už 12 let

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar Mazák je s vámi už 12 let

Pivovar Mazák je s vámi už 12 let [p979]

Pivo mi prostě chutná," prozradil zakladatel pivovaru pan Jiří Michalovič s tím, že s vařením začínal doma na sporáku. Tam vzniklo jeho prvních dvacet litrů piva, na kterém si pochutnal spolu s kamarády. „Pak se to postupně vyvíjelo dál. Dvacet litrů bylo málo, tak jsem pořídil kotel na padesát," přiblížil počátky bojanovického pivovaru Michalovič.

Jiří Michalovič
Jiří Michalovič

První oficiální várka byla hotová v březnu 2011. Hned se vypila. "Jelikož mám rád pšeničné pivo, tak jsem je ze začátku také vařil. Ale poslední dobou už je příliš neděláme. Dnes máme v sortimentu Pivovaru Mazák zastoupeny především klasické ležáky českého či německého stylu. Tyto tvoří páteř naší produkce. Vlajkovou lodí je 11 Extra hořká a hned v těsném závěsu za ní 11 Jantar. O tomto pivu jeho příznivci hovoří jako o snadno pitelném a skvěle chuťově vyváženém ležáku, zatímco Extra hořká je oblíbená díky své hořkosti, svérázné a jemně aromatické vůni. Z ostatních ležáků stojí za zmínku třeba 12 Bojanowitz Pilsener, který nese ve svém názvu označení původu. S těmito pivy se nám daří také na degustačních soutěžích jak v Česku, tak i v zahraničí, kde se pravidelně naše piva umísťují na předních místech", pokračuje pivovarník.

Lahve
Lahve

"Další produkci tvoří svrchně kvašená piva typu ALE, která zaujímají zhruba třetinu naší celkové produkce jako např. Galaxy, Pale Ale, edice piv Single Hop, Fancy Farmer, Session IPA, Brut IPA, NEIPA, SOUR IPA nebo velmi oblíbený Rainbow of Death. Zvláštní kapitolou mezi našimi výrobky jsou tmavá piva, srdeční záležitost našeho vrchního sládka. Sem patří například Baltic Porter, Coffee stout, Imperial Stout, Wolves in the Taproom nebo sezónní záležitosti jako jsou Vánoční speciál, Velikonoční speciál, Letní noc a další", říká Michalovič.

Pivo Mazák
Pivo Mazák

"Před pěti lety se pivovar přestěhoval do nové haly, kde jsou moderní skladovací prostory, včetně chlazení a regálových systémů. Investovali jsme také do výrobního zařízení, dnes používáme pěti nádobovou varnu a jsme schopni uvařit várku o objemu až 1.400 litrů. Výrobní kapacita našeho pivovaru se tak zvýšila k 8 000hl za rok“, pochlubí se pivovarník.

"Naše piva dodáváme zákazníkům po celé České republice. Najdete nás v každé významné ochutnávkové pivnici, pivotéce, ale také ve vybraných obchodních řetězcích. Máme distributory na Slovensku a své odběratele máme i v Polsku nebo Maďarsku“, říká Michalovič.

Exkurze
Exkurze

Rok 2023 se nese v duchu oslav 12. výročí od založení Pivovaru Mazák. 14. ledna proběhl v pivovaru první ročník "Mazáckého koštu". Hned napoprvé se jej zúčastnilo více než tisíc lidí, vypilo se 2 500 našich piv a pivovarem jsme provedli více než 500 návštěvníků.

V únoru a březnu jsme uskutečnili Tap Take Over na 25 ochutnávkových pivnicích nejen v České republice ale i na Slovensku a v Polsku. Pro zákazníky jsme připravili jak naše pivní stálice, tak i speciály, které jsme pro tuto příležitost specielně uvařili.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

V sobotu 14. října se uskuteční v pivovaru druhý ročník "Mazáckého koštu". "Tento druhý ročník chceme udělat ještě lepší než ten první, v nabídce bude více zábavy, více výčepních míst a věříme, že přijde ještě více návštěvníků než v lednu. Tímto bych chtěl na tuto akci pozvat všechny naše zákazníky, fanoušky a podporovatele", uzavírá rozhovor pan Jiří Michalovič.

Autor: Miroslav Kývala



[Pivní.info] [Zobrazeno 787x] [28. srpen 2023]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI