Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ježek Jihlava


Pivní.info

Novým generálním partnerem hokejové Dukly bude jihlavský pivovar, výrobce piva Ježek. Informaci včera potvrdilo vedení klubu. Příštích pět let hodlá firma pravidelně věnovat klubu miliony korun. Pokud se bude hokejistům dařit, vyplatí pivovar nemalé bonusy.

Půjde o "přestup roku". Pivovar byl totiž dosud spojován s fotbalisty FC Vysočina, kde je menšinovým majitelem klubu. Trojstranná jednání mezi šéfy nyní prvoligového HC Dukla, pivovaru a vedením magistrátu skončila včera dohodou.

Nový ústřední sponzor bude slavnostně představen již v sobotu odpoledne. "Všechny tři strany chtěly najít společný konsenzus," sdělil Miloš Vostrý, obchodní ředitel Pivovaru a sodovkárny Jihlava. Akcie klubu ale firma nezíská, ty zůstanou dál všechny městu.

Pivovar s novým vlastníkem zažívá v těchto dnech řadu změn. Mění chuť ježka, jehož veřejnosti představí tento pátek při pivovarských slavnostech. Vrací se k receptuře z osmdesátých let, kdy bylo jihlavské pivo spojováno se slavením mistrovských titulů hokejistů Dukly.

Za ústupem z fotbalové scény je v případě pivovaru střet zájmů. FC Vysočina chce postoupit do nejvyšší soutěže, kterou ovládá konkurenční výrobce piva Gambrinus. Hokejová extraliga, kam by se Dukla ráda jednou vrátila, je pod křídly operátora 02. "Je to jeden z mnoha dalších důvodů," doplnil ředitel Vostrý.

Pivovar bude Dukle přispívat podle toho, jak se bude hokejistům na ledě dařit. "Suma se může měnit. Jsou tam bonusy za postup do čtvrtfinále, semifinále a další. Takže to může být hodně zajímavá částka," řekl již dříve jednatel klubu Bedřich Ščerban. Nejvyšší bonus by přišel za postup do extraligy.

Klub nebude měnit kvůli generálnímu partnerovi svůj název. "Náš nový partner uznává tradici, za což jsme mu vděčni. Dukla má ve světě pořád silný zvuk," pověděl minulý týden Ščerban. Ježka hodlají nosit hráči na dresech v místech, kde v minulé sezoně mívali znak klubu.

Nové dresy budou slavnostně představeny již v pátek na Dni Ježka. Logo bude i ve středovém kruhu na ledě zimního stadionu. Sobotní akce pro fanoušky, kde se představí generální partner, začne v 17 hodin na zimním stadionu.

Klub také ukáže nového maskota, hráči budou mít autogramiádu, vystoupí krasobruslařský tým. Fanouškům bude k dispozici stánek se suvenýry a oblečením, občerstvení, pro nejmenší se nafoukne skákací hrad. Program zakončí ohňostroj.

Novou prvoligovou sezonu odstartuje Dukla ve středu 10. září domácím zápasem s Vrchlabím.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Radek Laudin


Jihlavský pivovar se navrací k tradiční výrobě "českého" piva a ke značce Ježek a hodlá se trvale usadit na regionálním trhu.

Nová výrobní i obchodní strategie souvisí se změnou vlastníka. O jeho záměrech a dalších aktivitách jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti K Brewery Group ing. Zdeňkem Radilem.

Česká společnost K Brewery Group druhým rokem skupuje podíly v menších tuzemských pivovarech. O které pivovary jde a proč jste nyní investovali právě v Jihlavě?

"Realizujeme postupně záměr akcionářů investovat v českém pivovarnictví. Od té doby se nám podařilo získat několik zajímavých českých společností. O některých dalších investicích ještě jednáme a je předčasné je nějak blíže konkretizovat. V současné době vlastníme různě vysoké podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Vedle pivovaru v Jihlavě, kde jsme vlastníky majoritních 95 procent akcií, jde o Platan v Protivíně, Černou Horu, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod."

A proč právě Jihlava?

"My jsme přesvědčeni, že tento pivovar má velký potenciál znovu se etablovat na regionálním trhu, kde měl v minulosti velice dobrou pozici. Proto se vracíme k tradičním recepturám vaření piva, i když s tím souvisejí lehce zvýšené výrobní náklady. Chceme zde v Jihlavě při výrobě piva trvale dbát na kvalitu, protože jsme si vědomi, že to spotřebitel bude vnímat pozitivně."

Jihlavský pivovar změnil majitele... Zmínil jste, že budete ještě usilovat o koupi dalších pivovarů. Můžete prozradit, jaké máte s těmito pivovary záměry?

"Chceme navázat na to, co tyto pivovary už udělaly a podpořit jejich dosavadní rozvoj. Chceme působit především v regionu a být tam co možná nejsilnější. Nemáme zatím záměr měnit nic na jejich řízení. Základní záměr je tedy dlouhodobě působit v tomto sektoru, neboť akcionáři jsou přesvědčeni, že je to do budoucna zajímavý byznys."

V médiích se ale objevily spekulace některých odborníků z pivovarnického oboru, že firma K Brewery Group možná skupuje podíly v pivovarech a nakonec je chce prodat někomu jinému...

"Nám jde jednoznačně o dlouhodobý záměr a nejedná se o žádné skupování pro někoho jiného. Investujeme vlastní prostředky bez potřeby rychlé návratnosti. Naopak nám jde o zachování tradiční české výroby v portfoliu regionálních pivovarů. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska se jedná o zajímavý byznys. A to platí i pro pivovar v Jihlavě. Vydělané peníze budou zůstávat v tomto regionu, budeme je reinvestovat do dalšího potřebného rozvoje."

V případě Jihlavy jste podíl kupovali od belgické firmy Bockhold N.V. Jak probíhala jednání, byla složitá?

"Když bych je měl porovnávat s jednáními s ostatními českými majiteli, tak byla mnohem komplikovanější. Už například proto, že se odehrávala v angličtině. Belgický partner měl jako svého poradce najatou renomovanou právní kancelář, takže nějakou dobu trvalo shodnout se na některých bodech v textu smlouvy. Jinak mohu jednání s Belgičany označit za korektní a příjemná. Důležité je, že jsme nakonec dospěli ke shodě a jejich podíl odkoupili."

Vraťme se ještě k vašim podílům v sedmi pivovarech. Pivovary jsou různě velké, jak rychlý očekáváte rozvoj právě v Jihlavě?

"Nejmenší je pivovar Rohozec, kde se roční výstav piva pohybuje kolem 40 000 - 50 000 hektolitrů. Nejsilnější v rámci naší skupiny je protivínský Platan, který dosahuje ročního výstavu kolem 400 000 hektolitrů piva. I když za poslední roky v Jihlavě výroba piva výrazně poklesla, já jsem přesvědčen, že má velký potenciál v tom vrátit se znovu na výsluní. Vždyť v Jihlavě se historicky uvařilo téměř 300 000 hektolitrů piva ročně. Naše plány jsou zcela konkrétní, ale nerad bych je nějak zakřikl, uvidíme..."

Zdroj: Jihlavské listy.cz | Autor: Dana Čírtková


Jihlavský pivovar změnil majitele

[pátek, 29. únor 2008]

Jednadevadesát tisíc hektolitrů piva uvařil v minulém roce pivovar jihlavský pivovar. O rok dříve přitom brány závodu v centru krajského města opusilo rekordních dvě stě osmdesát tisíc hektolitrů.

Výrazný meziroční pokles výroby způsobilo ukončení dodávek do Belgie, kde měl pivovar svého majoritního vlastníka. Podíl Belgičanů v jihlavském pivovaru nedávno koupila česká společnost K Brewery group. „Ta chce podpořit hlavně prodej piva v Česku, který byl zahraničním majitelem v posledním desetiletí přehlížen,“ řekl generální ředitel Pivovaru a sodovkárny Jihlava Jan Kylberger.

Bývalý akcionář přestal odebírat pivo z Jihlavy, protože si v Belgii dostavěl vlastní výrobní kapacity. K zastavení dodávek podle Kylbergera přispěla také sílící česká koruna. „Za ty ceny jsme nebyli schopni tam dál dodávat,“ konstatoval. Kylberger dodal, že nevýhodný kurz ztěžuje i současná jednání s novými zahraničními zákazníky. Ekonomiku podniku loni kromě zastavení exportu poznamenalo také zdražování vstupních surovin, hlavně chmele a sladovnického ječmene, jehož cena se ve druhém pololetí minulého roku zvýšila zhruba na dvojnásobek. Pivovar tento růst nemohl promítnout do cen, protože s obchodními řetězci měl uzavřeny roční smlouvy. „Museli jsme plnit dodávky za nevýhodné ceny,“ uvedl generální ředitel Kylberger. Tržby akciové společnosti Pivovar a sodovkárna Jihlava podle výsledků před auditem loni činily 130 milionů korun, zatímco v roce 2006 to bylo 210 milionů korun.

Podnik za minulý rok očekává ztrátu kolem 24 milionů korun. Kylberger věří, že letos podaří se hospodaření stabilizovat.

Pivovar s více než stopadesátiletou tradicí prodává pivo pod značkou Ježek. K Brewery group nyní vlastní tři čtvrtiny jeho akcií, zbývající podíl drží management a drobní akcionáři.

Firma K Brewery Group vstupuje od loňského roku majetkově do malých a středních nezávislých pivovarů v tuzemsku. Podle informací Euro OnLine má již majetkový podíl v pivovarech Černá Hora, Svijany, Rohozec a Janáček, nedávno převzala Městský pivovar Platan v Protivíně na Písecku.

Zdroj: MF Dnes


Milovníci zlatavého moku pijí víc piva vyrobeného v jejich regionu na úkor celorepublikových značek. Potvrdila to analýza Centra pro výzkum veřejného mínění. Informace od 1000 respondentů zpracovávali analytici tři roky. Výsledkům dal za pravdu ředitel Pivovaru Jihlava Jan Kylberger.

Dovedete vysvětlit příčiny?

Zákazníci pili deset let v celé republice pivo jednotné chuti tří nejsilnějších producentů. Teď hledají nové chutě a zkoušejí piva regionálních pivovarů.

Změnili se zákazníci?

Je to i generační problém. Zákazníci v letech mají svoje návyky, kdežto mladí rádi experimentují a dávají často přednost regionálním pivům. Nová generace možná podvědomě protestuje proti nadnárodním výrobcům piva.

Od kdy roste zájem o regionální pivo?

Zákazníci se propracovávali k regionálním pivům deset let. Je to cesta mnoha faktorů. Ceny, kvality, nasycenosti trhu a dalších kamínků mozaiky. Pravda je, že zákazník dnes hledá něco nového, chce okusit zajímavé chutě.

Jak se prodává nejlacinější pivo?

Zákazník rozeznal, že superlevné pivo je na hraně pojmu pivo, spíš už představuje něco jiného. Říkám tomu homeopatické pivo, které se standardem nemá nic společného. Když je půllitr minerálky pětkrát dražší než pivo, asi někde nebude něco v pořádku. (Jihlavský deník)


Ve výtahu teklo pivo proudem

[čtvrtek, 19. říjen 2006]

Pivo v lahvích nebo sudech? V pondělí večer to bylo jinak. Hasiči jeli ke kurióznímu zásahu. V jihlavském pivovaru museli odčerpat zlatavý mok z výtahové šachty.

"Příčinou nehody byla kombinace technické závady a lidského selhání. Do šachty uniklo 500 hektolitrů piva," přiblížil Jaromír Kalina, pracovník jihlavského pivovaru.

Pivo začalo vytékat těsně po půl čtvrté ráno. "Přivolali jsme hasiče a posléze vše oznámili na odbor životního prostředí Magistrátu Jihlava a Českou inspekci životního prostředí," potvrdil.

Pivovar nehodu označil vzhledem k finanční ztrátě jako střední škodu. (Vysočina)


Rekordní výstav v Jihlavě

[pátek, 19. květen 2006]

Jihlavský pivovar loni uvařil přes 231 tis. hektolitrů piva, nejvíce ve své historii. O rok dříve to bylo 128 tis. hektolitrů. Díky rostoucímu odbytu v zahraničí, především v Belgii, Německu a Itálii, výstav stoupl i během letošního prvního čtvrtletí.

Podle předpokladu by letošní produkce měla převýšit 300 tis. hektolitrů, informoval generální ředitel Pivovaru a sodovkárny Jihlava Jan Kylberger.

"Chceme zcela využít naši kapacitu, protože pak pivovar pracuje nejhospodárněji," uvedl. Výhledově by podnik chtěl ročně vařit až 400 tis. hektolitrů piva.

Loňské tržby se meziročně zvýšily asi o 30 % na 250 mil. korun.

Hospodářský výsledek se loni dostal mírně do červených čísel, protože do něj firma promítla opravné položky za nedobytné pohledávky. (Moderní obchod)


Jihlavský pivovar zvedl za prvních šest měsíců výstav piva meziročně o dvě třetiny na více než 86 400 hektolitrů.

Z toho 50 tisíc hektolitrů odebrali zahraniční zákazníci, především v Belgii, Německu a Rakousku. „Množství piva, které pivovar vyvezl do konce června, již o 16 000 hektolitrů převýšilo objem exportu za celý loňský rok,“ řekl Jan Kylberger, generální ředitel Pivovaru a sodovkárny Jihlava.

Díky vývozu jsou kapacity jihlavského podniku zcela vytíženy, což se podle Kylbergera kladně projeví v rentabilitě a v ziskovosti výroby. Odbyt v zahraničí stále roste. Spolupráci s belgickými obchodníky pivovaru pomohl navázat majoritní akcionář, ale stále více piva míří i do Německa a Rakouska. Do zahraničí se vozí především dvanáctistupňové pivo, v lahvích i v sudech. První hektolitry piva letos podnik odeslal i do Maďarska a na Slovensko.

„Odběratelé tlačí na cenu i na kvalitu. Doufáme, že v obou parametrech vyhovíme,“ podotkl Kylberger. Pokud se vývoz bude vyvíjet podobně jako v uplynulých třech měsících, roční výstav pivovaru se skoro zdvojnásobí. Loni uvařil 128 000 hektolitrů.

Tržby Pivovaru a sodovkárny Jihlava za první pololetí činily 85 milionů korun, proti stejnému období loni o dva miliony více.

Generální ředitel firmy říká, že růst tržeb nebyl tak výrazný, protože podnik omezil prodej nealkoholických nápojů od jiného výrobce. „Ukončili jsme spolupráci, protože stoupl prodej našich výrobků.“

Podle Kylbergera je domácí trh stabilní. V obchodních řetězcích se ale v poslední době opět objevují velmi levná piva, jejichž prodejní cena zřejmě nepokryje ani výrobní náklady. Podle ředitele se asi některé malé pivovary snaží udržet výstav i za cenu krátkodobých ztrát. (MF Dnes)


Návštěvníci Hedeinheimu ochutnají jihlavské pivo. Zástupci Jihlavy se o tomto víkendu zúčastní Mezinárodního pouličního festivalu Heidenheim „Straßenfest 2005“. Jako každý rok se zde budou prezentovat všechna partnerská města Heidenheimu a budou nabízet své speciality - tentokrát typický nápoj svého regionu. Jihlava bude nabízet zdarma jihlavské pivo Ježek 11%. Delegace do Heindenheimu veze čtyři soudky, celkem tedy 200 litrů piva. (Politikon, kráceno)


Jihlavské pivo se pije i v Německu

[neděle, 19. září 2004]

Jihlavský pivovar a sodovkárna za letošní první pololetí uvařil 51 700 hektolitrů piva, to je o čtvrtinu více než ve stejném loňském období. Tuzemský prodej sice jako u většiny ostatních českých pivovarů doplatil na chladnější počasí, jihlavskému pivovaru však pomohl export. "Němečtí obchodníci odebrali do června 11 tisíc hektolitrů lahvového piva," řekl generální ředitel Jan Kylberger. Export do Německa začal loni na podzim. Významnou roli v uzavření obchodu hrál tamní nový zákon o obalech, který zpoplatnil pivní plechovky. Proto stoupla poptávka po pivu ve vratných skleněných lahvích. "Kapacita německých pivovarů nestačila a české pivovary měly šanci se uchytit," vysvětlil Kylberger. Export je nyní podle Kylbergera jedinou šancí českých středních pivovarů k zlepšení hospodářských výsledků. Jihlavský pivovar především díky němu do června meziročně zvedl tržby o 30 procent bezmála na 60 milionů korun a vytvořil hrubý zisk kolem 15 milionů. Vývoz bude pokračovat, a podnik proto letos očekává navýšení ročního výstavu o čtvrtinu na 110 tisíc hektolitrů. Přesto podle Kylbergera zůstane rozhodující jistější tuzemský trh. Pro příznivce každým rokem pořádá i den otevřených dveří. Letos se Den Ježka bude konal 4. září. Provázel ho i rockový minifestival a zábavné pořady. (Mladá fronta DNES)


Pivovar vyváží do Německa

[pátek, 19. prosinec 2003]

Jihlavský pivovar zahájil vývoz lahvového piva do Německa. V říjnu tamním obchodníkům dodal 2000 hektolitrů a s exportem počítá i v dalších měsících. "Prodej do ciziny po vstupu do Evropské unie, kdy padnou celní bariéry, ještě navýšíme,"navíc slibuje generální ředitel Jan Kylberger. "Předpokládáme, že díky vývozu do Německa letos mírně zvýšíme výstav,"dodal. Pivovar již několik let vyváží i do Rakouska. Vývoz se na roční produkci 85 tisíc hektolitrů podílel asi třemi procenty. Podle ředitele má české pivo šanci prosadit se v zemích Evropské unie cenou i kvalitou; z toho by měly profitovat i malé pivovary, které nyní těžko konkurují velkoproducentům. Pivovar v posledních měsících zaznamenal větší zájem evropských obchodníků, kteří by chtěli odebírat vícestupňová piva. "Další oživení exportu by se mělo projevit příští rok,"uvedl. Jihlavský podnik nebude mít potíže s přísnějšími hygienickými normami unie. "Pivovary byly vždycky v lepším stavu než jiné potravinářské provozy,"vysvětlil. Společnost Pivovar a sodovkárna do konce letošního září uvařila 66 tisíc hektolitrů piva, přibližně stejně jako loni. Pokles prodeje piva v lahvích vyvážily vyšší dodávky sudového piva do gastronomických podniků. Naopak zhruba třináctiprocentní propad byl v prodeji nealkoholických nápojů. (Listy Pelhřimovska)


«« « Strana 4 z 4
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI