Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velkopopovický Kozel


Pivní.info

Za prvních šest měsíců roku 2010 navštívilo pivovar ve Velkých Popovicích již 8 321 návštěvníků, což je o 11,5% více než za stejné období loňského roku. Po úspěšném prvním pololetí se ve Velkých Popovicích připravují další akce, které by do regionu měli nalákat více návštěvníků.

Většinu návštěvníků pivovaru, přes 65%, tvoří čeští turisté. Z cizinců do pivovaru nejčastěji zavítají návštěvníci z Ruska, Maďarska, Finska a Holandska, tedy převážně ze zemí, kde Kozla díky dovozu nebo licenční výrobě znají. Pivovar ale navštěvují i hosté ze vzdálenějších zemí jako je Austrálie, Kanada nebo Izrael.

Ačkoliv největší zájem o exkurze v pivovaru bývá tradičně v květnu až červnu a následně v září a říjnu, nemalý počet návštěvníků zavítá do Velkopopovického pivovaru i během letních měsíců. „To k nám častěji míří různé organizované skupiny. Jde jak o návštěvníky, kteří si do pivovaru nalezli cestu sami, tak klienty cestovních kanceláří nebo firmy, které prohlídky využívají i jako formy teambuildingu,“ vysvětluje Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice. Pivovar ve Velkých Popovicích je také jediným ve středních Čechách, který nabízí exkurze bez předchozího objednání.

Zvýšenou návštěvnost pivovar zaznamenává zejména v době konání různých akcí, jako je například červnový Den Kozla, zářijový Den otevřených dveří, nebo prosincová nadílka v pivovaru. Oblibě se těší také každoroční jarní Pochod krajinou Františka Ringhoffera, kdy je pivovar jedním ze zastavení regionální naučné stezky.

V posledních letech jsme do zlepšení areálu pivovaru hodně investovali. Loni jsme otevřeli nové návštěvnické centrum a letos se podařilo otevřít celkově již šestou restauraci Kozlovna a to přímo v areálu pivovaru,“ dodává Eva Kršňáková.

Zajímavá akce se bude v pivovaru konat i v neděli 8. srpna. V rámci Velkopopovické pouti v duchu konce 19. století zde bude vyhrávat flašinetář, návštěvníci si budou moci vyzkoušet umění artistů – žonglování a chůzi na vysokých chůdách. Připraveny budou i soutěže o ceny. Pro dospělé návštěvníky pouti bude k osvěžení připraveno nefiltrované pivo v pivovarské restauraci.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nejúspěšnějším českým pivem na mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards se stal Velkopopovický Kozel. Celkem si ze soutěže, která se konala koncem května v Melbourne, odvezl 3 stříbrné medaile. Po jedné medaili si v kategorii piv plzeňského typu odvezli Velkopopovický Kozel Medium a Premium. Další stříbrnou medaili získal Velkopopovický Kozel Černý v kategorii tmavých piv. Soutěže se účastnilo na 243 pivovarů z 34 zemí celého světa.

Do soutěže bylo přihlášeno na 1170 druhů piv (495 mezinárodních a 675 australských piv) v patnácti kategoriích. Třicítka porotců, mezi nimiž byly též 3 dámy, ochutnávala a hodnotila celkem přes dva týdny

O kvalitě a vyrovnané chuti Velkopopovických piv svědčí i to, že se umístili hned tři ze čtyř piv, které u nás vyrábíme. Potvrzují to také umístění z let 2008 a 2009, kdy Velkopopovický Kozel Medium získal bronzovou medaili v kategorii piv evropského typu. Za všemi těmito úspěchy stojí především tvrdá práce všech lidí z pivovaru a prvotřídní suroviny, které používáme při výrobě,“ vysvětluje úspěch Velkopopovického Kozla jeho vrchní sládek Jiří Fusek.

Soutěž Australian International Beer Awards se poprvé konala v roce 1993 za účasti 30 pivovarů z Austrálie a Nového Zélandu. Novinkou letošního ročníku byla kategorie bezlepkového piva, ve které ale nebyl zvolen žádný vítěz. Absolutní vítězství v soutěži a cenu za nejlépe bodované pivo si z Austrálie odváží malý pivovar z Grimstadu v Norsku za pivo Nøgne Ø.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


12.června 2010 od 9 hodiny ranní přivítá město Velké Popovice již 18. ročník Dne Kozla, který se letos uskuteční na téma dobrovolní hasiči a hasičství.

Návštěvníci akce si budou moci na vlastní pěst vyzkoušet, jak se toto výjimečné a potřebné povolání vykonává. Pro diváky je připravená výstava hasičské historické techniky a další ukázky s tímto řemeslem spojené.

Kromě pestré přehlídky dobrovolných hasičů a jejich techniky mohou aktivní zájemci také navštívit nově zrekonstruované prostory Velkopopovického pivovaru a shlédnout postupy vaření piva a zajímavosti z výstavy podnikatele a myslitele barona Františka Ringhoffera. Celým dnem bude provázet neméně známý moderátor a herec Zdeněk Podhůrský. Ten bude zapojovat lidi do různorodých činností a soutěží, jenž budou v rámci Dne Kozla probíhat. Jako každým rokem, i tentokrát se Velkopopovický pivovar blýskne svým jedinečným pivním speciálem „Florián“, který bude mimo jiné k získání také opět zdarma jako vloni prostřednictvím kupónu v týdeníku Květy.

Hudební program

Na důkaz toho, že jde značka Velkopopovického kozla s dobou, se slavnosti Kozla letos uskuteční v duchu české populární muziky, která rozezní celý areál pivovaru svými chytlavými melodiemi vystupujících kapel a novodobých písničkářů na dvou hudebních pódiích. Divákům se představí například nadějný talentovaný zpěvák Tomáš Klus, mladá začínající zpěvačka Emma, za kterou stojí slavnější rockový band, složená z muzikantů z kapel Divokej Bill a Medvěd 009, moravští 05 &Radeček. Jako třešnička na dortu bude vystoupení Richarda Krajča se svou kapelou Kryštof nebo Ivana Mládka, který přijede roztančit popovické publikum. Diváci se dále mohou těšit na zpěvačku Ivu Marešovou nebo hvězdnou Věru Špinarovou či písničkáře Jaroslava Uhlíře.

Vstupné na akci je tradičně zdarma.

Zdroj: Fan-Tom.cz


V pořadí šestá Kozlovna byla slavnostně otevřena ve Velkých Popovicích, přímo v místě, kde se již od roku 1874 vaří jedinečné pivo. Velkopopovická Kozlovna symbolicky završuje novou prohlídkovou trasu pivovaru.

S odstupem času se zdá zcela samozřejmé, že ve Velkých Popovicích vznikla další Kozlovna. Nicméně tomuto rozhodnutí předcházela pečlivá příprava a ověřování konceptu Kozloven přímo v praxi. Nakonec rozhodl prostý fakt a přesvědčení provozovatele.

Jsme v podstatě přímo v pivovaru a tam Kozlovna prostě patří,“ komentuje pan Jiří Hobza, provozovatel Kozlovny ve Velkých Popovicích své rozhodnutí a dodává: „tento projekt považuji za velmi povedený, což se také potvrdilo v případě Kozloven, které už fungují několik let.

Velkopopovická Kozlovna nabízí posezení 60 hostům v restauraci a 50 hostům na zahrádce. K dispozici je i salonek pro 45 osob. Tým zkušených kuchařů sází na tradiční českou kuchyni a na oblíbené pokrmy, které vhodně korespondují se zde čepovaným pivem.

Velkopopovická Kozlovna nabízí svým hostům jedinečné pivo,“ říká ing. Jiří Fusek, sládek pivovaru Velké Popovice a dodává: „Nefiltrovaný, kvasnicový ležák je čepovaný přímo z pivních tanků. Jeho výjimečnost poznáte ihned po prvním napití. Koneckonců přijďte se přesvědčit sami."

Pivo čepované z tanku není upraveno pasterizací. Jeho kvalita nemůže být při čepování negativně ovlivněna používaným tlačným plynem, protože pivo nepřichází s tlačným plynem či vzduchem vůbec do styku.

Koncept Kozloven je určen pro vybrané provozovny a rozvíjí značku Velkopopovický Kozel. Kozlovny se vyznačují interiérem, který navozuje tradiční hospodskou atmosféru, ale zároveň bere v potaz současné požadavky na vybavenost a moderní životní styl. Kozlovnami se prolíná motiv kozla jako symbol značky piva. Hospody jsou vybaveny originálním nábytkem a zařízením.

Pro úpravu interiéru Kozlovny jsou využity tradiční materiály – dřevo, kov, mosaz – a použity přírodní barvy, jako je béžová a terakota. To vše slouží k navození příjemné a útulné atmosféry. Interiérové prvky jsou doplněny stylovými motivy, například kopyty, růžky a koženými prvky.

Kozlovna je projekt Plzeňského Prazdroje. V současné době se na území České republiky nachází celkem šest Kozloven. První vznikla v roce 2007 v Bystřici nad Pernštejnem. Následoval Havlíčkův Brod, Praha, Humpolec, Brno a nyní i Velké Popovice.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Kozel dostane stlačený vzduch od ČEZ

[čtvrtek, 6. květen 2010]

V závěru loňského roku podepsaly společnosti ČEZ Energetické služby a Plzeňský Prazdroj smlouvy o vybudování centrální kompresorovny a náhrady kompresorů zajišťujících dodávku stlačeného vzduchu pro pivovar Velké Popovice. Společnost ČEZ Energetické služby modernizovala kompresorovou stanici a od 1. dubna 2010 zajišťuje dodávku stlačeného vzduchu pro pivovar.

Cílem celé investiční akce je nahradit kompresory v pivovaru ve Velkých Popovicích. Nové zařízení zajišťuje s využitím nejmodernějších technologií dodávku stlačeného vzduchu v požadovaných kvalitativních parametrech. Hlavním motivem výměny kompresorů jsou snížené nároky na spotřebu energie a s nimi související šetrnější přístup k životnímu prostředí.

Jsem rád, že naše společnost udržuje úzký pracovní vztah s Plzeňským Prazdrojem. Ten započal již v roce 2008, kdy jsme v Pivovaru Plzeň realizovali studii proveditelnosti přemístění energetického centra, rozvodů a technologií mimo tehdejší budovu a území. Naši partneři se tak přesvědčili, že s kvalitním energetickým poradenstvím lze nastartovat podstatné úspory elektrické energie. Kompresorovna ve Velkých Popovicích je důkazem, že na výpočty úspor dokážeme navázat i realizací plánovaných opatření a následnou správou nových částí energetického hospodářství“ uvedl Daniel Morys, obchodní ředitel ČEZ Energetické služby.

Pivovar Velké Popovice je tradiční místo vaření českého piva. Výrobní postupy a původní receptury piv jsou pro nás neměnné. Důležité je vařit pivo tak, jak odjakživa chutnalo pivařům. Suroviny, které při vaření piva používáme, jsou čistě přírodní – slad, chmel a voda. Proto se také maximálně snažíme o ochranu přírody a trvale udržitelného rozvoje. Už nyní jsme schopni recyklovat takměř všechny druhotné produkty z výroby i odpady. Úspora energií je jednou z našich priorit a jsme rádi, že spolupráce s ČEZ Energetické služby k nim přispěje,“ říká Jaroslav Gubiš, manažer speciálních projektů Plzeňského Prazdroje.

ČEZ Energetické služby zajistila výstavbu nové kompresorovny – komplexně. Dodávka začala získáním stavebního povolení, pokračovala výstavbou včetně technologií a byla zakončena instalací ovládací techniky. Pivovar Velké Popovice bude následně investici splácet v ceně dodávky stlačeného vzduchu po dobu deseti let.

Zdroj: Tisková zpráva ČEZ


U příležitosti konání 5. ročníku pochodu Krajinou barona Ringhoffera proběhlo předání peněžitých darů obci Velké Popovice. Celkem 500 000 Kč obci věnoval Pivovar Velké Popovice.

Foto

Obec Velké Popovice od pivovaru obdržela dva peněžité dary v celkové hodnotě 500 000 Kč. První poukázka ve výši 200 000 Kč je určena na dostavbu venkovního dětského hřiště a prolézaček v obci Velké Popovice, dále na značení a navigaci pro návštěvníky obce Velké Popovice a na rozšíření cesty k hrázi rybníka. Druhá poukázka ve výši 300 000 Kč podpoří nákup pozemku pro realizaci pěší trasy od benzinové pumpy k hrázi pivovarského rybníku, dále vypracování projektu zpracované studie kruhového objezdu. Bez povšimnutí nezůstane ani základní škola v Popovicích, kde peníze poslouží ke zlepšení hygienických podmínek – nákupu umyvadel.

Peněžní podpora, kterou Velké Popovice od pivovaru obdržely, je naplněním dlouhodobé vzájemné spolupráce, která byla deklarována již v roce 2008. Na základě této deklarace spolupracuje náš pivovar a obec Velké Popovice na podpoře cestovního ruchu, kulturních a společenských vztahů, ochraně životního prostředí, rozvoji komunitní činnosti a dopravy,“ vypočítává okruh spolupráce manažer pivovaru Velké Popovice Jaroslav Hacko.

Samotné předání peněžitých darů proběhlo v areálu Velkopopovického pivovaru, kde hned po předání šeků program pokračoval křtem kůzlat narozených před několika týdny v pivovaru místnímu maskotu, kozlovi Oldovi. Kmotrem kůzlat se stal vrchní sládek pivovaru Jiří Fusek.

Foto

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Patříte mezi příznivce turistiky nebo cyklistiky a hledáte tip na výlet? Vydejte se v sobotu 24. dubna na 5. ročník turistického pochodu Krajinou barona Ringhoffera. Během pochodu si můžete zasoutěžit, prohlédnout Velkopopovický pivovar a zhlédnout křest nedávno narozených kůzlat.

Pochod začíná v 9:30 u železniční stanice v Mirošovicích, dále se pokračuje do Velkých Popovic, kde se také odehrává hlavní část programu. Můžete si zde prohlédnout pivovar, zdarma ochutnat pivo Kozel nebo si zasoutěžit. Ve 12 hodin proběhne v pivovaru symbolické předání daru obci. Poté se můžete těšit na křest kůzlátek narozených před několika týdny v pivovaru místnímu maskotu, kozlovi Oldovi. Kmotrem kůzlátek je vrchní sládek pivovaru Jiří Fusek. Pochod bude zakončen v Kamenici, kde budou mezi 15. a 17. hodinou odměňování účastníci, kteří zdárně dorazí do cíle.

Celková délka trasy je 20,3 km. Na každém z deseti zastavení pochodu, který můžete absolvovat pěšky nebo na kole, budou probíhat zajímavé soutěže. Připojit nebo odpojit se od pochodu můžete kdekoliv na trase. Pokud například nebude ve vašich silách odpoutat ratolesti od kůzlátek, můžete strávit sobotní odpoledne v pivovaru.

Turistická stezka Krajinou barona Ringhoffera je výjimečnou procházkou v okolí Prahy. Nabízí nádherné výhledy na přírodní park Velkopopovicko a do krajiny Posázaví. Součástí je i cesta alejí k hrobce rodiny Ringhofferů nebo prohlídka kostela s rotundou a židovského hřbitova v Kostelci u Křížků.

Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera připomíná významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer byl majitel průmyslového impéria a představitelem tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu. S celou svou rodinou pečlivě udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Výsledky jejich péče o krajinu jsou patrné dodnes a při turistických výletech po okolí se vám neustále budou připomínat.

Jak se tam dostat:

Do Mirošovic vlakem po trati 221 – Praha, hl. nádraží – Benešov u Prahy. Z Kamenice můžete využít MHD přímo do Prahy nebo Kozlího odvozu na železniční stanici ve Strančicích ke spojům na Prahu nebo Benešov.

Zdroj: Tisková zpráva Velkopopovického Kozla


Nová trasa zvedla zájem o prohlídku pivovaru o 29 %

Popularita Velkopopovického pivovaru roste nejen mezi pivaři, ale také mezi turisty. Návštěvnost jednoho z architektonicky nejzajímavějších českých pivovarů stoupla vloni o více než čtvrtinu. Celkově se v uplynulém roce vydalo na prohlídku 14 371 návštěvníků, to je nejvíce v dlouholeté historii exkurzí pivovarem. Největší část hostů tradičně přijela z ČR (+22 %), druzí nejpočetnější byli Rusové, kterých zde přivítali o 85 % více. Pivovar Velké Popovice potvrdil svůj statut jednoho z nejnavštěvovanějších míst v regionu.

Postupně sklízíme plody posledních několika let, kdy jsme v areálu pivovaru hodně investovali do návštěvnických prostor, úprav nádvoří a okolí pivovaru, sázení zeleně atd. Hlavním tahákem loňské sezóny bylo otevření nového návštěvnického centra a interaktivní prohlídková trasa. Novinkou v naší nabídce je program Pivovarnictví - úspěšné odvětví českého průmyslu. Tato trasa je určena pro nezletilé návštěvníky a je zaměřená na historii a řemesla, naopak vynechává části prohlídky přímo spojené s výrobou piva. Letos chceme návštěvníky překvapit otevřením restaurace Kozlovna přímo v areálu pivovaru,“ říká Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Zájem domácích turistů o velkopopovický pivovar vzrostl, což je dáno mimo jiné také loňským trendem mezi Čechy, kteří méně vyjížděli do zahraničí a preferovali domácí turistické cíle. Nová návštěvnická trasa tedy byla otevřena v pravý čas a přilákala o 22% domácích turistů více oproti roku 2008. Na celkovém počtu návštěvníků se nyní Češi podílí 56 %.

Pivovar se těší velké oblibě také u zahraničních turistů. Díky rostoucí popularitě piva Velkopopovický Kozel v Ruské federaci jsou druhou největší skupinou právě Rusové, kterých meziročně přijelo o neuvěřitelných 85 % více a v celkovém počtu návštěvníků už tvoří více než čtvrtinu (26,5 %). Naopak pokles zájmu byl zaznamenán například mezi maďarskými turisty, kterých dorazilo v roce 2009 o 58 % méně než v roce 2008.

Největší zájem o exkurze v pivovaru je již tradičně v květnu až červnu a následně na podzim, od září do listopadu. Zvýšenou návštěvnost pivovar zaznamenává v době konání speciálních akcí, jako je například červnový Den Kozla, zářijový Den otevřených dveří a nově i prosincové Vánoce v pivovaru. Populární je také jarní Pochod krajinou Františka Ringhoffera, kde je pivovar jedním ze zastavení regionální naučné stezky.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nové návštěvnické centrum, zvelebené okolí pivovaru a nová návštěvnická trasa jsou dárkem Velkopopovického Kozla nejen jeho příznivcům, ale všem návštěvníkům Velkopopovicka. Pivovar proslulý po celém světě byl založen v roce 1874 a 15. prosince slaví přesně 135 let od uvaření první várky piva. Letos jej navštívilo rekordních 14 000 turistů.

Během posledních několika let probíhaly rekonstrukce celého areálu. Investice putovaly jak do vnitřního vybavení – technologií, tak do oprav budov a infrastruktury v areálu pivovaru. „Velmi jsme si dali záležet na nové návštěvnické trase, jejíž součástí je bezbariérové návštěvnické centrum s Kozlím obchodem. Dále to jsou úpravy nádvoří a okolí pivovaru, sázení zeleně, ale především interaktivní návštěvnická trasa, kterou letos navštívilo rekordních 14 000 turistů z Česka a zahraničí,“ vypočítává novinky vedoucí návštěvnického centra Eva Kršňáková. Významný je nárůst především rusky mluvících turistů. Rusko je také zemí, kde je Velkopopovický Kozel nejprodávanějším zahraničním pivem.

Do budoucna se chystá otevření originální restaurace Kozlovna v těsném sousedství pivovaru. „Plánujeme také mnohem užší spolupráci na společných projektech s obcí Velké Popovice a se sdružením Ladův Kraj. Společnými silami se tak budeme snažit přilákat větší počet turistů do celého regionu,“ doplňuje plány čerstvě jmenovaný manažer pivovaru Jaroslav Hacko.

Velkopopovický pivovar byl založen v osmdesátých letech 19. století baronem Františkem Ringhofferem. Důvodem umístění pivovaru právě ve Velkých Popovicích byla kombinace vhodné polohy nedaleko původní císařské cesty mezi Prahou a Vídní a zdrojů mimořádně kvalitní pramenité vody. Ta se ostatně používá pro vaření piva a čerpá z lesních studní kolem Velkých Popovic dodnes.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na přehlídce světového designu Designblok 2009 představil český designér Jan Čapek svůj nejnovější produkt – Kozlův rohatý půllitr. Unikátní pivní sklenice je výjimečná především svým designem a výrobní technologií, při které dosahuje až třetinové úspory na hmotnosti. Kozlův rohatý půllitr je vyroben ve speciální edici 50 000 kusů, které budou ve spotřebitelské soutěži nabídnuty zákazníkům.

Kozel se vrací k tradičnímu tvaru půllitrů

Velkopopovický Kozel je bezesporu jedna z nejtradičnějších značek na trhu a i nový design sklenice tomu odpovídá. Buclatý tvar těla je dále umocněn výrazným otevřeným uchem, které symbolizuje Kozlí roh. Tento soudkovitý profil, ač typicky pivařský a historií prověřený, dnes prakticky vymizel. I proto se k němu vracíme,“ vysvětluje jeho autor, designér Jan Čapek.

Půllitr je o třetinu lehčí než oproti běžným pivním sklenicím

Kvůli dosažení požadovaného tvaru, musel Velkopopovický Kozel přistoupit ke speciální výrobní technologii. Ta umožňuje snížit váhu půllitru o třetinu oproti běžným pivním sklenicím. Tím se ušetří jak hmota, tak energie potřebná pro výrobu jedné sklenice. Spotřebitelé zase ocení nižší hmotnost, lepší ergonomii a tudíž i snazší držení půllitru. Vývoj sklenice byl technicky náročný a kompletní proces od pilotních návrhů po sériovou výrobu trval téměř dva roky.

Limitovaná série 50 000 kusů jde do soutěže

Jeden z originálních půllitrů mohou zákazníci získat při zakoupení 40 piv Velkopopovický Kozel Světlý, Černý, 11° Medium nebo Premium. „Stačí, když na naši adresu zašlou symboly z podzátek a my jim sklenici doručíme na jejich adresu. Kromě sklenic se soutěží i o víkend ve sklárně, kde si výherci budou moci vyfouknout vlastní půllitr,“ vysvětluje brand manager Velkopopovického Kozla Luděk Baumruk.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

Jan Čapek představil na Designbloku rohatý půllitr

Do zlatého moku se kluk z Karviné zamiloval už na střední škole!

Je jedním z těch šťastlivců, kterým se splnil dětský sen. Jiřímu Fuskovi (36) už v pubertě učarovala výroba piva a nyní je jako vrchní sládek přímo odpovědný za kvalitu a úroveň moku, který opouští brány velkopopovického závodu.

Foto

Vedle jak ta jedle je každý, kdo si myslí, že vrchní sládek jen tak chodí po pivovaru a od rána do večera popíjí zlatavý mok. "Dobře se to poslouchá a kus pravdy na tom je, jen s tím popíjením je to jinak. Ochutnávám, dokonce musím, ale to si odbydu hned po ránu, často už brzy po páté. Pivaři mi ale opravdu závidět nemusí. Celkem vypiju tak tři deci za směnu," vyvrací falešné představy Fusek.

Navíc domů jezdí večer autem a riskovat pokutu nebo "propít řidičák" nechce. "O to víc si vychutnám pivo po večeři. Oblíbil jsem si svou vlastní značku, 11° Medium," prozrazuje.

Vždy mě fascinoval proces výroby piva

Do piva se Jiří zamiloval už na střední škole. "Ochutnal jsem ho a koštoval rád, to nezapírám, zaujal mě však hlavně proces výroby. Už od základní školy jsem měl rád chemii, tu jsem studoval na střední i vysoké škole. Nemohl jsem proto absolvovat nic jiného než specializaci pivovarnictví a sladovnictví," vysvětluje usměvavý rodák z Karviné.

Už ve varně, kde se svařuje slad s vodou a chmelem, prý čichem pozná, jestli je technologický proces v pořádku, či zda se vaří černé nebo světlé pivo. "U dobrého piva hraje důležitou roli souhra kvalitních surovin, v našem případě sladového ječmene, chmele a vody. Náš chmel pochází ze Žatecka, vodu bereme z vlastních lesních studní, kterých máme deset," vypráví sládek.

Foto

U hasičů si držím kondici

Se značkou Kozel žije už 13 let, poslední tři roky tam pracuje jako vrchní sládek. Kvůli pivu opustil i rodný kraj. "Vůbec se nestydím za to, že pivo je můj život. Neuměl jsem si už jako mladý představit, že bych dělal něco jiného než sládka, a měl jsem štěstí, že se mi můj dlouholetý sen splnil. Co si chlap může víc přát?" pokládá si usměvavý muž řečnickou otázku.

Do jeho světa ale nepatří jen pivo. Své místo tam má i manželka Lucie (36), se kterou se Jiří seznámil při vysokoškolských studiích, a dcery Veronika (5) a Andrea (10). Nesmíme zapomenout ani na dobrovolný hasičský sbor v Lojovicích, jehož je vrchní sládek aktivním členem. "I když jsem v práci od časného rána nejméně deset hodin denně, nenudím se ani o víkendech, protože ani rodinu přitom všem nechci šidit. Mezi hasiči si zase držím kondičku. Stejně jako v práci, mám i tady rád sehraný tým, a to se musí cvičit," vysvětluje.

Foto

Počítače samy o sobě dobré pivo neuvaří

Jiří vůbec sází na týmovou spolupráci. Spolehlivě se to pozná, když nás při rozhovoru provází pivovarem. Všude zasvěceně vysvětluje všechny důležité etapy vzniku dobrého piva, ale zdůrazňuje, že není sám, kdo hlídá každý detail. "Počítače nic samy o sobě nezachrání, je to všechno hlavně o lidech a na ty jsem měl také štěstí. Těm patří můj dík," vyznává se Fusek. A vůbec se nestydí přiznat, jak mu na začátku kariéry starost o kvalitu tekutého chlebíčku nedopřála klidné spaní.

Foto

Zdroj: Šíp Deník.cz | Autorka: Vladislava Tomanová


Vítězem soutěže České pivo roku 2009 se mezi světlými ležáky stal Velkopopovický Kozel Premium. V nejprestižnější kategorii soutěže za sebou nechal 20 konkurentů. Vavříny sklidil i Velkopopovický Kozel světlý, když se mezi výčepními pivy umístil na třetím místě. Výsledky soutěže byly vyhlášeny na devátém ročníku Svatováclavských slavností českého piva.

Celkem 21 degustátorů, sládků a pivovarských odborníků, mezi nimi též 4 dámy, v dubnu a v červnu hodnotilo 53 piv, která pivovary přihlásily do čtyř kategorií. Experti zkoumají senzorické vlastnosti piva a kontrolují původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii. Dále porotci vyhodnocují, která piva nejlépe chutnají.

Velkopopovický Kozel Premium se může pochlubit příjemně nahořklou chutí a jemným sladovým a chmelovým aroma. „Premiový Kozel je jiskrný světlý ležák s obsahem alkoholu 4,8 %, za jehož úspěchy stojí především tvrdá práce všech lidí z pivovaru. Kvalita Velkopopovického piva je dána také prvotřídními surovinami, které používáme při jeho výrobě. Ať už se jedná o pramenitou vodu z lesních studní, pravý žatecký chmel nebo slad z nejkvalitnějších českých ječmenů,“ říká vrchní sládek Velkopopovického Kozla Jiří Fusek.

O kvalitě a oblíbenosti Velkopopovického Kozla Premium vypovídá i sbírka ocenění v domácích i světových soutěžích. Na svém kontě má Kozel Premium například zlatou medaili v mezinárodní soutěži kvality Monde Selection (2005, 2006), Certifikát za vyrovnanou kvalitu Zlatého poháru PIVEX (2005) nebo zlatou medaili americké přehlídky World Beer Cup (2004). „Úspěchy sklízí ale všechny naše značky. Loni dokonce Kozel obsadil první dvě místa, když se Kozel Premium musel na druhém místě sklonit v soutěži České pivo roku 2008 před Kozlem Medium. Letos skončil Kozel světlý na třetím místě v kategorii světlých výčepních piv. Na předních příčkách světových soutěží se pravidelně umísťuje i Kozel Černý,“ vypočítává úspěchy Velkopopovického piva brand manažer Luděk Baumruk.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nová prohlídková trasa láká do velkopopovického pivovaru více návštěvníků

Velkopopovický pivovar slaví úspěchy s novou prohlídkovou trasou s rozšířenými expozicemi historie a výrobního procesu.

Od jejího otevření na jaře 2009 přilákala větší množství návštěvníků než loni, a tak desetitisící návštěvník zavítal do pivovaru již v pátek 11. září, o mnoho týdnů dříve než v uplynulých letech. Návštěvnost pivovaru meziročně vzrostla o více než 30 %. Za celý rok 2009 se tedy opět očekává rekordní počet návštěvníků.

Foto

Od jara se tradiční česká značka Velkopopovický Kozel představuje ve svém rodišti neotřelou formou, návštěvníci procházejí novou prohlídkovou trasu bohatší o bezbariérové návštěvnické centrum a prodejnu suvenýrů. Součástí nové trasy je současná varna s expozicí dějin pivovaru i další části výroby, kde se hosté seznámí se současnými varními a výrobními postupy piva. Nová trasa tedy spojuje historii se současnou výrobou a tím už od svého otevření výrazně zvyšuje návštěvnost pivovaru. V roce 2007 přišel desetitisící návštěvník v prosinci, loni v listopadu a letos tato hranice padla už na začátku září.

V pátek 11. září 2009 prošel branou pivovaru letošní desetitisící návštěvník. Stal se jím Tibor Keresztesy, který přijel se skupinou z Maďarska. „Kozla piji rád i doma v Budapešti. Rozhodně ale zodpovědně, protože pracuji jako řidič autobusu MHD,“ usmíval se nadšeně oceněný. „Prohlídka pivovaru se nám všem moc líbila, jsem rád, že jsem se dostal do rodiště svého oblíbeného piva. Večer to ještě v Praze určitě zapijeme s ostatními. Samozřejmě Kozlem!“ dodal čestný host pivovaru, který má od pátku doživotní vstup do pivovaru ve Velkých Popovicích zdarma.

Oproti předchozím obdobím se výrazně zvýšil počet hostů z právě z Maďarska, Ruska a Velké Británie. „Zatímco v roce 2008 k nám přijelo 11 132 hostů, letos věříme v překonání hranice 13 000 návštěvníků. Pochvaly v návštěvní knize nás v tom jen utvrzují,“ říká Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice. Byl by to hezký dárek k blížícímu se 135. výročí první várky piva, kterou v Popovicích uvařili 15. prosince 1874.

Sezóna přitom ještě nekončí a v sobotu 19. září 2009 od 12:00 do 17:00 hodin proběhne v pivovaru tradiční DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Letos zavede exkurzní trasa návštěvníky do nově otevřených prostor, které netradičním a interaktivním způsobem představí klíčové etapy ve vývoji pivovaru a značky Velkopopovický Kozel. Zasloužená pozornost je také věnována podnikatelskému příběhu barona Ringhoffera a jeho rodiny, která výrazným způsobem tvořila a měnila příběh pivovaru i celého kraje. Dárek či suvenýr s pivní tématikou lze nyní pořídit v novém Kozlího obchodu.

Program Dne otevřených dveří 19. 9. 2009

12:00 - 17:00 Prohlídky pivovaru s odborným výkladem

9:00 - 15:00 Hokejový turnaj KOZEL CUP (zimní stadion Velké Popovice) s týmy:

Velké Popovice: Kozel tým, Premium tým, dále ODC Jihlava a Mars ČR

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Prohlídková trasa po pivovaru vám odhalí tajemství výroby "tekutého chleba“.

Foto

Nová prohlídková trasa byla otevřena ve Velkých Popovicích. Kompletní rekonstrukcí prošla historická varna. Do prohlídky jsou zahrnuty ale i moderní technologie.

Foto

"Hned v první části prohlídky návštěvníci zhlédnou krátký úvodní film z historie pivovaru a poté pokračují přes stylizované interaktivní instalace, které jim dovolí nahlédnout pod pokličku výrobního procesu piva a seznámit se se surovinami, ze kterých pivo již 135 let vaříme,“ popisuje novou trasu ředitel místního pivovaru, Jaroslav Gubiš.

Foto

Prohlídka dále vede přes současnou varnu, ležácké sklepy, kde pivo kvasí a zraje, do stáčírny lahví a sudů s automatizovanými linkami. Nezbytná je i zastávka u živého maskota pivovaru, kozla Oldy a ochutnávka pro návštěvníky starší 18 let. Prohlídka trvá necelou hodinu a půl a přijít můžete kdykoliv během roku.

Pivovar láká návštěvníky nejen na prohlídkovou trasu a kvalitní české pivo, ale také na tradiční pivovarské akce. V dubnu každoročně probíhá pochod krajinou barona Ringhoffera, který nechal v roce 1871 pivovar postavit. Letní sezonu zakončí pivovar 19. září Dnem otevřených dveří.

Foto

Pro turisty na Velkopopovicku je pivovar něco jako startovní nebo cílový bod. Výhodou je také jeho poloha, jen asi 20 Km za Prahou. Místní příroda je ideální pro pěší rodinné výlety nebo cykloturistiku. Nedaleko je zámek Štiřín, lesní studny nebo rotunda a kostel sv. Martina z 9. století,“ vypočítává turistické cíle vedoucí návštěvnického centra pivovaru, Eva Kršňáková.

Zdroj: TV Nova.cz


Velkopopovický Kozel, najpredávanejšie české pivo za hranicami Českej republiky, prechádza od júna kompletnou vizuálnou premenou. Pripravené je inovované logo, nové obaly, nová internetová stránka, nový televízny reklamný spot. Jediné, čo sa nemení, je jedinečná chuť českej dediny v pive Velkopopovický Kozel, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravuje už 135 rokov.

Od júna môžu milovníci piva v slovenských obchodoch a gastronomických prevádzkach nájsť pivo Velkopopovický Kozel v úplne novom šate. Grafický dizajn Velkopopovického Kozla podstúpil zásadnejšiu úpravu svojej vizuálnej stránky, pričom hlavnú úlohu v ňom zohráva maskot pivovaru – „kozel“, čiže cap, ktorý získal jasnejšiu a modernejšiu podobu. Kým na predchádzajúcom logu bol Kozel zobrazený viac-menej symbolicky, na novom logu je už jasne definovaný. Ponúka krígeľ piva a symbolizuje tak tradičné hodnoty českej dediny – pohostinnosť, srdečnosť a priateľskosť.

Nové grafické prvky Velkopopovického Kozla sa stali súčasťou celého brandingu značky. Zmien sa tak dočkali nielen spotrebiteľské balenia piva, ale aj všetky reklamné či predajné materiály. Prevládajú v nich mäkšie, zemité farebné tóny, jemnejšie prechody medzi jednotlivými farbami a motív či štruktúra dreva. Lepšie korešpondujú s hlavným posolstvom Velkopopovického Kozla – prinášať medzi ľudí pozitívne hodnoty českej dediny.

Prečo Chuť českej dediny? Kozel je hrdý na svoj český pôvod. České pivo je vo svete symbolom kvality, pivovarníckeho majstrovstva a na Slovensku to vďaka nášmu historickému spojeniu platí o to viac. Velkopopovický Kozel je stelesnením tejto kvality a vďaka tomu sa stal najpredávanejším českým pivom za hranicami Českej republiky. Varí sa podľa nezmeneného receptu už od roku 1874 a jeho vyváženú chuť nezmenili ani ťažké vojnové roky, ani moderné technológie. Ľahko sa pije a s každým dúškom približuje humor, teplo a atmosféru dedinky, z ktorej pochádza.

Velké Popovice, ktoré Kozlovi dali meno, sa nachádzajú v stredných Čechách, neďaleko od Prahy. Dedinka je na dnešnú dobu možno trochu svojská, pretože ľudia tu ešte stále poznajú susedov po mene a veria, že v živote sa treba vedieť podeliť o dobré veci. Riadia sa pravidlom, ktoré hovorí: „Pri našom stole je vždy miesto pre jedného navyše“ – vrátane Kozla. O dedinského capa sa pritom starajú s rovnakou láskou a starostlivosťou, ako o svoje pivo. Veria, že hodnoty ako priateľstvo, tímová práca, spoločný oddych a dobrý pocit sú v živote dôležité.

Velkopopovický Kozel verí, že aj keď žijeme v meste, v hĺbke svojej duše túžime niekam patriť. Moderná doba ako keby nám hovorila, že nemôžeme na ulici pozdraviť alebo usmiať sa na neznámeho, že sa životom musíme rútiť, zbierajúc večne rastúci zoznam „nevyhnutností“. Existuje však mnoho ľudí, ktorí sa nechcú stať osamelými v dave individualít, ľudí, ktorí hľadajú príjemné pocity z toho, že sú súčasťou nejakej komunity. Kozel ich chce spájať a vytvárať priateľstvá aj medzi tými, ktorí sa doteraz nepoznali. Kúsok dediny totiž existuje v každom z nás a občas potrebujeme byť jej súčasťou, oslobodiť sa a byť tam, kde môžeme byť sami sebou.

Z tejto myšlienky vychádzali aj autori novej televíznej reklamy Velkopopovického Kozla. Televízny spot sa nenatáčal v štúdiách, ale priamo vo Velkých Popoviciach, dokáže preto preniesť autentickú atmosféru českej dediny priamo do slovenských obývačiek. Príbeh už známeho imidžového spotu je postavený na veľkej dedinskej slávnosti, kde si ľudia z obce Velké Popovice vlastnými prostriedkami skladajú dlhý stôl, pri ktorom neskôr zdieľajú dobre vychladeného Kozla. Stôl je tu symbolom pohostinnosti a priateľstva všetkých dobrých ľudí, čoho dôkazom je aj príchod oneskorenca, ktorému ochotne uvoľnia miesto. Cap pod stolom je len dôkazom toho, že Kozel je neodmysliteľnou súčasťou života tejto českej dediny. Okolo stola môžeme spozorovať množstvo jedinečných postáv, s ktorými sa v priebehu budúcich kampaní Velkopopovického Kozla ešte spotrebitelia budú stretávať.

Velkopopovický Kozel prináša Pivný Veľkofest. Velkopopovický Kozel toto leto vyráža do ulíc a domácností s nezvyčajným nadšením. Spotrebitelia sa s ním nebudú stretávať len v televízii, rádiu a na 250 bilbordoch a 25 bigbordoch po celom Slovensku. Nájdu ho najmä tam, kde ho majú radi. Pivný Veľkofest sa začína v obchodných reťazcoch aj nezávislých predajniach, kde spotrebitelia nájdu výhodné multibalenia Kozla s jednou fľašou zadarmo. V niektorých z nich budú môcť za nákup 20 fliaš alebo plechoviek získať aj štýlový pivný Veľkodžbán.

Do Pivného Veľkofestu sa zapojilo aj 100 gastronomických prevádzok na celom Slovensku, ktoré získali nové imidžové materiály v novom štýle Kozla a bude v nich prebiehať spotrebiteľská súťaž. Za každé zakúpené veľké pivo zákazník získa samolepku Kozla, ktorú si bude môcť nalepiť do „Štamgast karty“. Tabuľa v jeho obľúbenom podniku mu potom ukáže, koľko Kozlov potrebuje na získanie okamžitej ceny, pričom na výber bude mať pivo zdarma, opasok, nožík, sadu hier a ďalšie výhry podľa počtu zakúpených pív. Aj keď už nejakú výhru získa, bude môcť s novou „Štamgast kartou“ zbierať body na ďalšiu.

Pivný Veľkofest vyvrcholí v auguste na námestiach slovenských miest. V Košiciach, Nových Zámkoch, Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici a Bratislave sa počas piatich víkendov stretnú milovníci piva a štamgasti lokálnych podnikov. Dva dni si budú môcť vychutnávať chuť českej dediny pri dobrej hudbe populárnych skupín, medzi ktorými sa objavia napríklad Hudba z Marsu, Puding pani Elvisovej alebo Hex. Návštevníci zároveň budú môcť súťažiť a pomôcť svojmu podniku k získaniu možnosti usporiadať jedinečnú pivnú párty so živou kapelou a Kozlom zadarmo.

Kozel sa bude viac ukazovať aj na internete. Užívatelia tu už od júla budú nachádzať stále viac. Okrem informácií o pive Velkopopovický Kozel si na internetovej stránke www.velkopopovickykozel.sk budú môcť nájsť aj detaily k Pivnému Veľkofestu, budú si môcť lokalizovať podniky, ktoré sa do Veľkofestu zapojili, prečítať si detaily o súťažiach a neskôr na nej nájdu aj ďalšie prekvapenia.

Velkopopovický Kozel teda dostal „nové šaty“, aj naďalej však ostáva rovnako kvalitným vidieckym pivom, ktoré sa varí podľa tradičnej českej receptúry už 135 rokov. Už z tohto obdobia pochádzajú zmienky o jeho výnimočnosti. Jeho ľahkú a vyváženú chuť, rovnako príjemnú ako je atmosféra českej dediny, oceňujú priatelia Kozla po celom svete. A práve pre tých, ktorí sa chcú podeliť o jej hodnoty, je určená každá kvapka, ktorá plní pohár, fľašu alebo plechovku Velkopopovického Kozla.

Akciová spoločnosť Pivovary Topvar je členom jednej z najväčších pivovarníckych spoločností na svete SABMiller. Do portfólia spoločnosti patria slovenské značky Šariš, Topvar, Smädný mních a české značky Velkopopovický Kozel, Pilsner Urquell, Gambrinus a Radegast Birell. Pivovary Topvar, a.s., zamestnávajú viac ako 900 pracovníkov.

Zdroj: Media Info Servis.sk | Autorka: Drahomíra Mandíková, Pivovary Topvar, a.s.


Novinka ušetří ročně až 4000 tun CO2 z fosilních zdrojů

Do pivovaru ve Velkých Popovicích dorazilo čtrnáct nových kvasných nádob (tzv. tanků) k výrobě piva, které umožní lepší mikrobiologickou čistotu

při hlavním kvašení mladiny. Dokvašování (ležení) piva bude nadále probíhat ve stávajících ležáckých sklepích.

Projekt bude dokončen v závěru roku 2009.

Foto

Tradiční recepty a varní postupy nezměníme, jsou ověřeny desítkami let praxe a stojí na nich oblíbenost našich piv. Nejmodernější technika pomůže našim sládkům přísně zachovávat chuťové parametry Velkopopovického Kozla tak, jak jsou pivaři zvyklí.“ říká Jaroslav Gubiš, manažer pivovaru ve Velkých Popovicích.

Foto

Na spilce zůstává v provozu jedno oddělení nerezových kádí na pivní speciály Master 13° a 18°, které bude také součástí návštěvnické trasy. Zároveň zde bude kvasit malý objem piva Velkopopovický Kozel, aby bylo možné kontrolovat, že pivo z tanků je senzoricky stejné. To se ověřuje desítkami senzorických degustací s trojúhelníkovými testy.

Nespornou výhodou CK tanků je 100% udržitelnost mikrobiologického stavu čistoty kvasnic, což v klasických kádích byl, je a vždy bude problém. Kvašení samozřejmě bude i nadále probíhat odděleně od dokvašování, obojí za nízkých teplot. Doba hlavního kvašení zůstane zachována. Stejně tak nezměníme ani kvasný proces, držíme se historií osvědčené teploty zakvašování a rychlosti kvašení,vysvětluje Jiří Fusek, sládek pivovaru.

Nové CK tanky představují také ekologickou výhodu, neboť umožní jímání CO2, v jehož spotřebě se pivovar stane soběstačným. CO2 bude využíváno při stáčení piva a pivovar ušetří za jediný rok až 4 000 tun CO2. Jímání CO2 už funguje v pivovarech Plzeňského Prazdroje v Plzni a Nošovicích, pivovar v Popovicích však dostane v současnosti nejmodernější a nejúspornější systém na trhu.

Technické zajímavosti:

* Nové kvasné nádoby mají průměr více než 5 m, jsou vysoké 18,5 m.

* Stavba je provedena v tzv. ementálové struktuře, tj. nejdříve se postavil sál se stropními otvory pro usazení tanků, pak se zbudovaly nosné piloty a nyní se začíná s instalací tanků shora.

* Ke zbudování tzv. ementálové plochy bylo zapotřebí 1000 t betonu.

* Na ocelovou výztuž tzv. ementálové plochy, pilot a sloupů se spotřebovalo přes 37 tun oceli.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


V sobotu se konal ve Velkých Popovicích Den Kozla, na který zavítaly tisíce návštěvníků. Ti se bavili také díky Anně K nebo kapele Mig 21.

V sobotu se uskutečnil tradiční Den Kozla, který pořádal místní pivovar ve Velkých Popovicích.

Foto

Akce jako obvykle přilákala tisíce lidí. Pivo, jídlo, stánky, pouť, tradiční řemesla - to vše lákalo návštěvníky.

Ti se společně s pořadateli mohli celý den těšit z hezkého slunečného počasí, které bylo první zárukou povedeného programu.

Foto

O tom, že do Popovic vyrazilo opravdu hodně lidí, svědčily po celý den přeplněné vlaky a autobusy. Z vlakového nádraží ve Stránčicích návštěvníky bezplatně převážela kyvadlová doprava.

Dlouhé fronty se také obvykle stály u stánků s občerstvením, což některé návštěvníky rozladilo.

Největší pozornost měly hudební skupiny a interpreti. Odpoledne velké ovace sklidila hlavně kapela Mig 21 se zpěvákem Jiřím Macháčkem.

Lidé se také bavili u vystoupení mladého písničkáře Tomáše Kluse. Program zakončila svým koncertem zpěvačka Anna K.

Zdroj: Říčansko.info


Již 13. června 2009 od 9 hodiny ranní přivítá město Velké Popovice 17. ročník Dne Kozla, který se letos uskuteční v duchu tradičních českých řemesel.

Návštěvníci akce si budou moci na vlastní pěst vyzkoušet, jak se tato řemesla provozují a jak těžké je např. rýt do skla, vypalovat do prkének, kovat předměty, vyrobit sud na pivo nebo si uplést košík. Pro příchozí budou hned na začátku areálu pivovaru připravené stylové stánky s řemeslníky – mistry svého řemesla a hosteskami, kteří budou proškoleni a ochotni naučit jednotlivce umu svého řemesla.

Kromě pestré a neobyčejné přehlídky řemesel mohou aktivní zájemci také navštívit nově zrekonstruované prostory pivovaru a shlédnout postupy vaření piva a zajímavosti z výstavy podnikatele a myslitele barona Františka Ringhoffera.

Dne 13. června se v pivovaru slavnostně otevírá tato jedinečná prohlídková trasa. Celým dnem bude provázet moderátor Petr Kumpfe. Ten bude zapojovat lidi do různorodých činností a soutěží, jenž budou v rámci Dne Kozla probíhat. Jako každým rokem, i tentokrát se Velkopopovický pivovar blýskne svým jedinečným pivním speciálem „MISTR“, který bude mimo jiné k získání také zdarma v soutěžích v rámci rytí do skla.

Na důkaz toho, že jdou Velké Popovice s dobou, se letos slavnosti Kozla uskuteční v duchu současné české muziky, která rozezní celý areál pivovaru svými chytlavými melodiemi vystupujících kapel a novodobých písničkářů na dvou hudebních pódiích. Divákům se představí například nadějný talentovaný zpěvák Tomáš Klus, objev letošního roku Xindl – X, mladá začínající zpěvačka Emma, za kterou stojí slavnější rockový band, složená z muzikantů z kapel Divokej Bill a Medvěd 009. Mňága a Žďorp, České srdce, Anna K., moravští 05 & Radeček, legendární kytarový mág Radim Hladík se svou kapelou Blue Effect a čím dál tím více populárnější kapela ze středočeských Úval Medvěd 009. Jako třešnička na dortu bude vystoupení neodolatelného showmana a zpěváka v jedné osobě Jiřího Macháčka se svou kapelou MIG 21, který uchvátí přítomné svým strhujícím vystoupením.

Zdroj: Chytrá žena.cz


Nové expozice uvidí také návštěvníci 17. ročníku dne kozla tuto sobotu

Velkopopovický pivovar dnes otevírá novou prohlídkovou trasu s rozšířenými expozicemi historie a výrobního procesu. Tradiční česká značka Velkopopovický Kozel se představí neotřelou formou, návštěvníci si projdou novou prohlídkovou trasu bohatší o návštěvnické centrum a prodejnu suvenýrů. Součástí trasy je samozřejmě současná varna i další části výroby. Nová expozice má premiéru dnes, první velký nápor návštěvníků se ale očekává na Den Kozla v sobotu 13. června.

Foto

Expozice dějin pivovaru a zdejšího piva přímo v historické varně překvapí návštěvníky, kteří zavítají do pivovaru. Ti nejprve projdou pivovarským parkem a návštěvnickým centrem, jehož součástí je také prodejna suvenýrů. Na trase se seznámí také se současnými varními a výrobními postupy piva. „Chceme ukázat návštěvníkům co nejvíce z tohoto tradičního českého pivovaru, vyprávět jim slavný příběh velkopopovického piva a seznámit je s výrobou piva Velkopopovický Kozel“ říká Markéta Formanová, manažerka rozvoje cestovního ruchu Plzeňského Prazdroje.

Velkopopovický pivovar je jedním z architektonicky nejzajímavějších a nejzachovalejších pivovarů u nás, nachází se v bezprostřední blízkosti Prahy, navíc malebném regionu Velkopopovicko.

Pivovar Velké Popovice nyní nabízí novou prohlídkovou trasu a nové bezbariérové Návštěvnické centrum. Návštěvníky necháme nahlédnout pod pokličku výrobního postupu světlého i tmavého Velkopopovického Kozla a provedeme je slavnou historií i současností úspěšného pivovaru, ve kterém se vaří pivo již více než 130 let. Samozřejmostí je ochutnávka Velkopopovického Kozla a živý maskot kozel Olda.

Roste výstav i popularita pivovaru

Velkopopovický pivovar byl založen v roce 1874 rostl a sílil i v historicky těžkých dobách. Dnes se původní výstav 18 000 hl piva zvýšil až k hranici přesahující jeden a půl milionu hektolitrů piva.

Loni pivovar navštívilo téměř 11 500 osob, což je o 13 % více než o rok dříve – podle výsledků prvních měsíců letošní sezóny soudíme, že tento rok bude ještě úspěšnější,“ dodává Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Trasa prohlídky:

* Návštěvnické centrum

* Nádvoří pivovaru

* Kinosál

* Historická varna

* Současná varna

* Ležácké sklepy

* Stáčírna lahví a sudů

* Živý maskot Olda

* Návštěvnické centrum – Kozlí obchod se suvenýry

Co nabízí prohlídkový okruh

První kroky zavedou návštěvníky do zbrusu nového bezbariérového Návštěvnického centra, odkud se společně s průvodcem vydáte na prohlídku.

Po krátkém úvodním filmu překvapí expozice varního procesu situovaná do charismatického prostředí historické varny. Prostřednictvím stylizované interaktivní instalace se návštěvníci doslova „podívají pod pokličku“ výrobního procesu Velkopopovického Kozla a poznají suroviny, ze kterých pivo vaříme. Dozví se také, jaký je rozdíl mezi světlým a tmavým pivem, a nahlédnou i do současné varny.

Dále zájemce prohlídka zavede do prostor, ve kterých průvodci nevšední formou představí bohatou historii pivovaru a osobnost i rod jeho zakladatele barona Františka Ringhoffera. Toto zastavení netradičním způsobem mapuje klíčové etapy ve vývoji pivovaru i značky Velkopopovický Kozel. Zasloužená pozornost je také věnována podnikatelskému příběhu barona Ringhoffera a jeho rodiny, která výrazným způsobem tvořila a měnila nejen příběh pivovaru, ale celého kraje.

Trasa pivovarem pokračuje přes ležácké sklepy, kde pivo kvasí a zraje, do stáčírny lahví a sudů s plně automatizovanými linkami.

Prohlídka končí opět v Návštěvnickém centru, jehož součástí je i obchod se suvenýry.

Součástí prohlídky je i oblíbená ochutnávka piva Velkopopovický Kozel pro návštěvníky starší 18-ti let a nechybí ani živý maskot pivovaru – kozel Olda.

Program letní sezony v pivovaru

V dubnu proběhl čtvrtý ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera. Koncem května již podruhé zavítali do pivovaru zákazníci z řad majitelů restaurací, kterým se speciálně věnoval starší obchodní sládek a obchodní zástupci.

V sobotu 13. června 2009 se koná už 17. ročník Dne Kozla, letos v duchu tradičních českých řemesel. Očekávaných 13 tisíc návštěvníků akce si bude moci vyzkoušet např. rytí do skla, vypalování do prkének, kovat předměty, vyrobit sud na pivo nebo si uplést košík. I tentokrát se pivovarští blýsknou pivním speciálem MISTR, ke kterému bude na výběr dostatek pochutin vhodných k pivu. Na slavnostech Kozla nebude chybět ani česká muzika na dvou hudebních pódiích, ať už půjde o nové mladé talenty nebo vyzkoušené hudebníky jako je Anna K. nebo MIG 21. Letní sezónu pivovar zakončí 19. září Dnem otevřených dveří.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Velkopopovický Kozel, najpredávanejšie české pivo za hranicami Českej republiky, prejde v júni kompletnou vizuálnou premenou. Pripravené je inovované logo, nové obaly, internetová stránka aj nový televízny reklamný spot. Jediné, čo sa nezmení, je jedinečná chuť českej dediny v pive Velkopopovický Kozel, ktoré sa podľa tradičného receptu pripravuje už viac ako 130 rokov.

Od júna budú môcť milovníci piva v slovenských obchodoch nájsť pivo Velkopopovický Kozel v úplne novom balení. Grafický dizajn Velkopopovického Kozla podstúpil zásadnejšiu úpravu svojej vizuálnej stránky, pričom hlavnú úlohu v ňom zohráva maskot pivovaru, ktorý získal jasnejšiu a modernejšiu podobu. Kým na predchádzajúcom logu bol Kozel zobrazený viac-menej symbolicky, na novom logu je to už jasne definované, konkrétne zviera. Ponúka krígeľ piva a symbolizuje tak tradičné hodnoty českej dediny – pohostinnosť, srdečnosť a priateľskosť. Nové grafické prvky Velkopopovického Kozla sa stali súčasťou celého brandingu značky. Zmien sa tak dočkali nielen spotrebiteľské balenia piva, ale aj všetky reklamné či predajné materiály. Prevládajú v nich mäkšie, zemité farebné tóny, jemnejšie prechody medzi jednotlivými farbami a motív či štruktúra dreva. Lepšie korešpondujú s hlavným posolstvom Velkopopovického Kozla – prinášať medzi ľudí pozitívne hodnoty českej dediny. Kozel ich chce spájať a vytvárať priateľstvá aj medzi tými, ktorí sa doteraz nepoznali. Z tejto myšlienky vychádzali aj autori novej televíznej reklamy Velkopopovického Kozla. Príbeh imidžového spotu je postavený na veľkej oslave, na ktorú si ľudia z obce Velké Popovice nesú vlastné prostriedky na postavenie dostatočne dlhého stola – symbolu pohostinnosti všetkých dobrých ľudí. Pri príchode ďalších hostí následne ukážu, že: „Pri našom stole je vždy miesto pre jedného navyše“. Uvedené posolstvo chce Velkopopovický Kozel šíriť aj na internete. Veď len v slovenskej skupine milovníkov značky v populárnej sociálnej sieti Facebook bolo koncom mája registrovaných viac ako 1000 fanúšikov. Od júna bude priateľov Kozla spájať aj nová internetová stránka, dostupná na adrese www.velkopopovickykozel.sk, kde v priebehu leta okrem informácií o svojom obľúbenom pive a pivovare postupne nájdu viacero prekvapení. Jediným, čo zostáva rovnaké, je pivo. Velkopopovický Kozel sa naďalej varí podľa tradičnej českej receptúry z roku 1874, ktorá je zárukou jedinečnej chuti, rovnako príjemnej ako je atmosféra českej dediny.

Zdroj: Infoline.sk | Autor: Pivovary Topvar/omni


«« « Strana 9 z 12 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI