Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Českomoravský svaz minipivovarů považuje současné označování piva za svazující. Jedná se především o „ležák“, který značí piva 11,00 – 12,99 EPM (extrakt původní mladiny). Pod něj tak spadá v současné době i svrchně kvašené pivo a piva pšeničná. Ležák je přitom druh piva, který je kvašen spodně, při nízkých teplotách a po procesu kvašení měsíc a déle leží. Změna názvu by mohla pomoci zákazníkům zaměřit se více na chuť a styl piva.

Ministerstvo zemědělství tuto změnu zvažuje. Vyhláška o novém označení piva by měla začít platit od července, předtím ale ministerstvo čeká odborná diskuze. Označení „ležák“ pro jedenácti a dvanáctistupňová piva by přestalo existovat a místo něj by přišla piva „plná“. Piva nad 13 stupňů by se již nejmenovala speciální, ale silná. „Předně je důležité zmínit, že minipivovary nikomu ležák neberou. Pouze mu dávají místo, které mu ve světě piva patří. Ležák by již nebyl degradován na označení koncentrace, ale definován jako pivní styl,“ říká Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

A krásné ležáky z minipivovarů můžete ochutnat třeba na festivalu v Brně,“ dodává Jan Šuráň. Ve dnech 17. – 20. února totiž v rámci veletrhu Salima 2016 proběhne poprvé festival minipivovarů i v Brně. V podobném duchu, jak jsou návštěvníci zvyklí z Pražského hradu.

Nejlepší piva z minipivovarů pak budou hodnocena na již desátém ročníku „Jarní ceny českých sládků“ na Zvíkově, což je největší degustační soutěž piv z minipivovarů ve střední Evropě. Posledního ročníku se zúčastnilo 400 piv z 93 minipivovarů, které soutěžily v 15 kategoriích.


26. Mezinárodní pivní festival

[neděle, 17. leden 2016]

Letos poprvé se oblíbený Mezinárodní pivní festival přesouvá z Tábora na českobudějovické výstaviště, konkrétně do pavilonu T. Návštěvníci tak budou mít možnost stát se ve dnech 4. – 6. 2. 2016 součástí reprezentačních slavností se čtvrtstoletou tradicí.

Na 26. Mezinárodní pivní festivalu se prezentují světoznámé nadnárodní pivovarnické koncerny, středně velké tuzemské pivovary, menší řemeslné pivovary a minipivovary jak z České republiky, tak ze zahraničí. Součástí tohoto ročníku je více než 200 pivovarů z celého světa a více než 300 piv na čepu přímo v pavilonu.

V rámci festivalu již tradičně proběhne soutěž o Zlatou pivní pečeť, která je považována za nejprestižnější pivovarnickou cenu v České republice. Degustace probíhající již od 1. 2. nejsou určeny veřejnosti, ale vzorky některých piv budou k dispozici k ochutnání právě od čtvrtka 4. 2. do soboty 6. 2. Celkem bylo do soutěže přihlášeno více než 1 000 piv a ciderů.

26. Mezinárodní pivní festival však nabídne také bohatý kulturní program v podobě vystoupení hudebních skupin různých žánrů. K příjemné atmosféře v pavilonu T přispěje jihočeská country-beatová skupina Papouškovo sirotci, české reggae v podání skupiny HE BAND, žánr SKA zastoupí Sto zvířat, moderní country a western styl zahrají TAXMENI a z dechové hudby můžeme jmenovat Jižany, Samsonku a Sedmikrásku.

Páteční večer navíc doplní křest knihy Dějiny piva a vystoupení rockové legendy Aleše Brichty.

Pro rezervaci míst kontaktujte do 22. 1. 2016 do 13:00 hodin pí Dandovou – tel. 420 778 441 800, dandova@vcb.cz. Rezervace jsou možné dle domluvy od 4 a více lidí, počet míst pro rezervace je omezen. Rezervace z neobsazených stolů budou po 18:30 hod uvolněny veřejnosti.

Návštěvníci budou mít k dispozici parkoviště P5 v blízkosti pavilonu T (vjezd hlavní bránou), parkovné bude 50 Kč.

Více informací o 26. Mezinárodním pivním festivalu naleznete na www.vcb.cz a na www.pivnipecet.cz.

26. Mezinárodní pivní festival

V roce 2015 prodali vratislavičtí stejně piva jako rok před tím, tedy téměř 90 tisíc hl. Z toho bylo 40% exportováno zejména do zemí EU, ale také do Ruska, Norska, Izraele, USA a Číny. V posledních měsících se výrazně zlepšil vývoz na Slovensko a do Polska. Poměr mezi pivy prodaných v lahvích a sudech byl uplynulém roce zhruba 2:3, ve prospěch sudů.

Stále nejprodávanější pivo je světlá 11% Konrad Vratislavický ležák. Hned za ním v pořadí oblíbenosti je Konrad 12% - Nejlepší ležák na světě podle degustační soutěže World Beer Awards 2013 v Londýně.

Spotřebiteli byla příznivě přijala loňská novinka – svrchně kvašené pivo Vratislavický ALE. I přes výraznou chuťovou odlišnost se podílí na celkovém prodeji v řádech jednotlivých procent. Navíc toto pivo zaujalo o odbornou veřejnost a Vratislavický ALE se může právem pyšnit titulem Regionální potravina Libereckého kraje. Což je milé překvapení pro naše věrné zákazníky

V roce v 2015 se v pivovaru Vratislavice výrazně modernizovalo. Částečně z vlastních peněz a částečně z dotací EU byl vyměněn stroj na stáčení piva do lahví a byla pořízena nová myčka přepravek. Byla postavena nová plynová kotelna, od které si slibujeme úsporu energie. Lahvová linka se rozšířila o stroj balící lahve do kartonů a o robota provádějící paletizaci a depaletizaci přepravek.

Vratislavické pivo Konrad se objevuje na řadě kulturních akcí. Nejvýznamnější z pohledu pivovaru byly 16. Slavnosti Vratislavického piva, které se konaly 27. června v areálu pivovaru. Navštívily je téměř čtyři tisíce lidí, kteří se těšili z hudby Viléma Čoka, Metallicy revival a dalších kapel. A přitom vypili 16 tisíc piv. Ještědská odysea, Hejnické slavnosti, Den můžů na Vápence - to je jen část z akcí, které vratislavický pivovar letos podpořil svou účastí.

Pivovar Vratislavice byl partnerem červnového Mistrovství světa orientačním závodě na horských kolech konající se na Liberecku. V řijnu podpořil Pohár mistrů ve florbale v Mladé Boleslavi. Již dlouhodobě pivovar spolupracuje s Klubem cyklistů Konrad, s fotbalisty z FC Sokol Doubí a dalšími sportovci.

Pivo Konrad bylo možné ochutnat například v Žatci na Dočesné, Praze Na náplavce, Hořicích na motocyklových závodech i slavnostech místních trubiček, ale také v Bruselu na Saských vánočních trzích.

V letošním roce připravuje pivovar Konrad přechod na pravidelné stáčení nepasterizovaného piva pro tuzemský trh. Začne se Vratislavickým ležákem Konrad 11% a podle zajmu budou přibývat další druhy.

Tradiční, letos již 17., Slavnosti vratislavického piva proběhnou 25. června a už nyní je domluvené vystoupení skupiny Arakain.

Na letošní rok plánuje pivovar Konrad prodat minimálně stejné množství piva jako v roce minulém.

ing. Petr Hostaš, sládek pivovaru


Pivovar Velké Březno rozšiřuje své portfolio čepovaných piv. Český pivní trh tak začátkem letošního roku obohatí novinka Březňák 11. První várka zrála v ležáckých sklepích už v listopadu loňského roku. Stejně jako všechna ostatní piva z portfolia Březňák se jedenáctka vaří v malebném historickém pivovaru a kvasí v otevřených kádích na spilce. Výsledkem je prvotřídní pivo v oroseném půllitru s panem Cibichem, který se usmívá na každého hosta v jeho oblíbené restauraci.

Značka Březňák jedenáctku představuje jako pivo „na oslavu hrdinů ze staré školy“, a tak pokračuje v úspěšné komunikaci z loňského roku, kdy poukazovala na dodržování původní receptury i technologie. „Březňáka 11 jsme se rozhodli vařit proto, že naše rodina piv Březňák už na první pohled nebyla kompletní. Základem standardního portfolia je Březňák světlý výčepní a ležák, dále u nás vyrábíme skvělý celoroční speciál Březňák 14% hm. Každý rok navíc přidáváme sezonní speciál, letos to byl Märzen. Jedenáctka dosud v této společnosti jednoznačně chyběla,“ komentuje novinku vrchní sládek a ředitel pivovaru Velké Březno Michal Rouč.

Sládci nové pivo vařili tradičním způsobem na dva rmuty v původní varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilce a leželo v klasických ležáckých sklepech. Chmelové aroma mu propůjčuje Žatecký poloraný červeňák. Světlý ležák zlatavé barvy s příjemnou stupňovitostí 11,3 % hm. a obsahem alkoholu 4,6 % obj. má plnější chuť, která však tomuto pivu neubírá pitelnost – to znamená chuť objednat si ještě jeden studený půllitr s čepicí pěny. Březňák 11 po vypití zanechává na sklenici krásné kroužky, jak se na pořádné české pivo sluší a patří.


Češi jsou národem pivařů a svůj oblíbený pěnivý mok rádi konzumují v nejrůznějších variantách. Mnozí se striktně drží svých oblíbených značek, jiní zase naopak s oblibou ochutnávají nové druhy a sezónní speciály. Pivovary na to samozřejmě musejí brát zřetel a tak pravidelně přicházejí s novinkami, které diktují trendové vlny.

Obecně platí, že přes léto lidé rádi pijí na osvěžení méně stupňová piva a jakmile nastává zima, preferují spíše silnější pivča, jelikož ty více zahřejí. Z toho důvodu jsme po roční pauze znovu zavedli Vídeňské speciální nefiltrované pivo s výraznou strukturou vídeňského sladu a příjemnou hořkostí,“ popsal hlavní vlastnosti třináctistupňového ležáku ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

A jak se potvrzuje, Kynšperk nad Ohří se během posledních dvou let stal osvědčenou líhní exkluzivních piv. Vedle své zavedené pivní řady již stačil místní pivovar vyprodukovat mnoho netradičních speciálů. Podle historické receptury připravil například výtečnou zázvorovou devatenáctku, medový ležák pro dámy nebo podmanivá piva s příchutí karamelu, kávy či dokonce červené řepy.

A jelikož v České republice poslední dobou sílí poptávka po svrchně kvašených pivech typu Ale, uvažuje Kynšperský pivovar, že v příštím roce zkusí vařit i tento světově proslulý druh piva. „Abychom mohli vyrábět piva ve stylu Ale, musíme nejprve vybudovat nový kvasný prostor s odpovídající technologií. Kvasnice se totiž při svrchním kvašením volně rozšiřují vzduchem, a pokud bych neměl oddělené spilky, spodně i svrchně kvašená piva by se nám takto vzájemně nekontaminovaly. A to je pochopitelně nežádoucí,“ vysvětlil ředitel s tím, že rozdílné jsou také samotné druhy kvasnic či teplota chlazení.

Jakým směrem se budou nadále pivní trendy rozvíjet, si určí především sami konzumenti. „Už když jsme před lety vařili první várky piva, pozvali jsme do pivovaru štamgasty z okolních hospod, aby ochutnali a zhodnotili náš produkt. Chtěli jsme vědět, jestli jim šmakuje a zdali má správný říz,“ zavzpomínal Radek Vomočil. „Názorem zákazníků se řídíme neustále. Jedině tak můžeme vyrábět úspěšné pivo. Bez našich věrných pivařů by to rozhodně nešlo,“ usmál se ředitel.


Na Kladně je nová pivovarská prodejna

[neděle, 20. prosinec 2015]

Tradiční pivovar v Rakovníku nese ve své historii rok 1554 jako důkaz o dlouhé tradici vaření piva na Rakovnicku. Zůstal dnes v regionu jediným pivovarem, který vaří pivo z tradičních českých surovin, tradičním způsobem a proto má právo užívat označení ČESKÉ PIVO.

Dosluhující pivovar v roce 2010 změnil vlastníka a v následujících čtyřech letech se proměnily díky mohutným investicím k nepoznání nejen provozní prostory, výrobní technologie a vzhled pivovaru, ale především kvalita piva a pestrost sortimentu. Díky rostoucímu zájmu domácích i zahraničních zákazníků o Dobré pivo z Rakovníka, stoupl roční výstav na sedminásobek a v roce 2014 pivovar atakoval poprvé hranici 100 000 h. Dobré pivo z tradičního pivovaru získalo v letech 2011- 2015 na nejrůznějších pivovarských soutěžích a odborných degustacích 54 ocenění. Pivní portfólio dnes reprezentují značky Bakalář, Černovar a Pražačka.

Jednou z prvních úspěšných investic v roce 2011 byla Pivovarská prodejna, otevřená v září 2011 v Rakovníku na Vrchlického náměstí. Koncept přímého prodeje Dobrého piva se v uplynulých čtyřech letech v Rakovníku osvědčil. Výkladní skříň pivovaru je celou dobu velmi využívanou možností zakoupit novinky z bakalářské pivovarské kuchyně, speciální dárková balení piva, reklamní předměty a hlavně sudové, lahvové i plechovkové rakovnické pivo. Zákazníci také hojně využívají možnost zápůjčky výčepního zařízení.

Tradiční pivovar v Rakovníku otevřel 7.prosince 2015 v centru Kladna v ulici Purkyňova č.p. 3367 (v ulici nad OC Central) svoji druhou firemní Pivovarskou prodejnu. Bude nabízet stejný sortiment a služby jako prodejna v Rakovníku. Vedoucí kladenské prodejny Ivana Pelikánová doposud úspěšně zajišťovala od samého začátku služby zákazníkům v Podnikové prodejně v Rakovníku. Otevřeno je ve všední dny od 8:30 do 12:00 a od 12:30 do 17:00, v sobotu pak od 8:00 do 11:00 hodin. Kontaktní telefonní číslo je 725 958 632.

Navštivte naši novou Pivovarskou prodejnu v Kladně během letošního prosince a dostanete ke každému nákupu dárek.


Pivotéka Pípa se v dolní části komplexu Food Story v Dlouhé ulici v Praze otevřela již v listopadu. Od té doby nabízí svým hostům sortiment více než 150 lahvových piv z různých koutů České republiky i světa a 8 piv na čepu, které se mění podle aktuálního výběru pivního sommeliéra Roberta Demetera. Zde je také několik jeho vánočních tipů, kterými si můžete vaše svátky zpříjemnit.

Co najdete u nás v Pípě na čepu:

Vánoční hvězda, Pivovar Lužiny

Okuste u nás „hořkou“ příchuť Vánoc. Vyzkoušejte první lužinské tmavé pivo s názvem Vánoční hvězda.

Permon X Mas, Pivovar Sokolov

Vyznačuje se vůní citrusů (mandarinky) a tropického ovoce (ananas, mango). Převažují zde chuťové tóny sladu a bylin. Pivo má střední až nižší říz a střední plnost těla. Je zde patrná i vyšší hořkost.

Matuška vánoční

Když si přivoníte k tomuto moku, můžete lehce zacítit karamel, slad a jemné tóny kávy. V chuti dominuje střední až vyšší plnost a poměrně výrazná hořkost, pod kterou se ale skrývá také mírná sladkost. Jedná se o velmi dobře vyvážené a harmonické pivo.

Vánoční zázvorový speciál s medem, polotmavý 13%

Jde o nefiltrovaný, nepasterovaný a spodně kvašený speciál. Vaří se tradiční technologií dvojího rmutování. Pivo má jedinečnou polotmavou barvu lesního medu. Ve vůni dominuje čerstvě strouhaný zázvor, chuť je sladová a s medovým dozvukem.

Albrecht IPA 22 %, Zámecký pivovar Frýdlant

Světlá barva tohoto piva připomíná australské začínající léto a Vánoce trávené na plážích. Je to extra ovocná IPA chmelená jen mladými australskými chmely typu Enigma, Victoria Secrete a Topaz.

Albrecht APA 12 % Melchior, Zámecký pivovar Frýdlant

Je hluboce prokvašený a velice lehký. Jde o velmi svěží, typicky letní pivo s kombinací citrusové a mangové vůně s jemnými tóny malin a ostružin, kterou pivu dodávají americké aromatické chmely „Cascade“, „Simcoe“ a „Equinox“. Americké chmely byly využity i ke studenému chmelení. Pivo se vyznačuje příjemnou hořkostí připomínající nádech červeného grepu a jemné tóny mandarinky, vybízející k dalšímu napití.

Père Noel 7 %, pivovar De Ranke

Père Noël je sice vánoční pivo, avšak od ostatních vánočních piv velmi odlišné. Vánoční speciály bývají většinou bohaté a sladší, toto se však vyznačuje krásnou jantarovou barvou a hořkými chuťovými tóny. Komplex chuti je obohacen přídavkem lékořice. Père Noel je vařen ze směsi sladu světlého, mnichovského a karamelového a chmelů Brewers Gold a Hallertau.

XX Bitter 6,2 %, pivovar De Ranke

XX Bitter neboli Extra Extra Bitter je hořký blond z pivovaru De Ranke. Je známý díky svému velmi hořkému a silnému aroma. XX se vaří ze světlého plzeňského sladu s přidáním chmele Hallertau a Brewers Gold. Dokonalá kombinace, která je na národní i mezinárodní úrovni velmi ceněná. Toto pivo je skutečnou inspiraci pro aktuální „comeback“ hořkých piv v Belgii.

Kriek De Ranke 7 %, pivovar De Ranke

Tento unikátní Kriek je směsí dvou různých stylů kyselých piv. Červenohnědého z regionu Roeselare/Kortrijk/Oudenaarde a piva stylu Lambic z regionu Pajottenland v blízkosti Bruselu. Červenohnědé pivo vlastní výroby fermentuje po dobu šesti měsíců s višněmi. Následně je přidán pravý lambic z pivovaru Girardin. Posléze pivo nějakou dobu zraje, než je připraveno k pití. Je to úžasný „hasič“ žízně, který neobsahuje téměř žádný cukr.

Noir de Dottignies 9 %, pivovar De Ranke

Nejsilnější pivo v nabídce pivovaru De Ranke s velmi bohatou chutí, která pochází z šesti různých druhů sladu. Tyto slady dávají pivu temně hnědou až černou barvu. Bohaté dávky chmelů Challenger a Žatecký vytvářejí typickou rovnováhu mezi sladkou a hořkou chutí.

De Ranke Saison De Dottignies 5,5 %

Jedno z tradičních piv De Ranke. Zlaté pivo s pevnou bílou pěnou, obilná, kořeněná vůně s ovocnými tóny. Chuťově vyvážené a příjemné pivo. Vzhledem k rozumnému obsahu alkoholu se navíc velmi dobře pije. Chcete-li si vychutnat skvělý saison, je to velmi dobrá volba.

Lucky Bastard India 15 %, Pivovar Brno

Lucky Bastard India 15 % je svrchně kvašené nefiltrované světlé pivo. Jedná se o silnější pivo, v němž je chmel použit tak, aby zkoncentroval nádhernou chuť a vůni citrusů a zralého tmavého ovoce. Výsledkem je proto výrazný, ale přesto vyvážený kousek.

O pivotéce Pípa – Beer Story:

Pivotéka Pípa je nově otevřený prostor v dolní části komplexu Food Story v pražské Dlouhé ulici. Můžete si zde vychutnat více než 150 lahvových piv a 8 piv na čepu dle aktuální nabídky. Všechna piva prochází pečlivým výběrem pivního znalce a sommeliéra Roberta Demetera. Pivní skvosty v Dlouhé jsou zpravidla původem z menších rodinných pivovarů se zajímavým příběhem. Samozřejmostí je zde i párování piva s kvalitním a originálním jídlem nebo pivní přednášky a tematické večery.


Rozšířená prémiová řada Lobkowicz získala na letošním udělování Výročních cen 2015 od časopisu Pivo, Bier & Ale dvě ocenění. Odborná porota kladně ohodnotila pivo Lobkowicz Premium Ale a sadu nových prémiových sklenic Lobkowicz.

Nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2015 se stalo pivo Lobkowicz Premium Ale z Pivovaru Vysoký Chlumec. „Lobkowicz Premium Ale láká svou zářivě jantarovou barvou, která je výsledkem speciálních druhů sladů. Neméně atraktivní je bohaté chmelové aroma s tóny citrusů a koření. Výrazná hořkost piva je podtržena chutí přírodního chmele a grepu. Charakteristickou chmelovou vůni i chuť zajišťuje odrůda amerického chmele Cascade a použití metody čtvrtého chmelení za studena na samém konci výrobního procesu,“ charakterizuje pivo Pavel Bekeni, výrobní ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec.

Zároveň byla oceněna i nová řada šesti prémiových sklenic Lobkowicz, která získala titul Nejpůsobivější kolekce původních sklenic roku 2015. „Typ použité sklenice zásadně ovlivňuje vůni piva i vnímání jeho chuti, proto jsme si s jejich návrhem dali opravdu záležet,“ říká Roman Straka, ředitel marketingu a dodává: „Pro konzumaci piva Lobkowicz Premium Ležák je určen speciální džbánek s uchem. Krásný zvuk při přiťuknutí a velmi dobré izolační vlastnosti, díky nimž vydrží pivo déle studené, řadí tento typ skla u všem milovníků piva mezi nejoblíbenější. Lobkowicz Premium Nealkoholický vynikne ve vysoké a štíhlé sklenici, Lobkowicz Premium Černý pak ve sklenici tulipánového tvaru. Pro Lobkowicz Premium Pšeničný jsme zvolili elegantní vysokou tenkostěnnou sklenici bavorského typu. Lobkowicz Premium Kvasnicový je podáván ve vysoké a štíhlé sklenici s čistým designem, ve které se nádherně vyjímá barva piva. Pro podávání senzoricky velmi zajímavého a výrazného piva Lobkowicz Premium Ale byla vytvořena speciální sklenice s mírně rozšířeným hrdlem, které umožňuje plné vychutnání úžasné vůně vyvážené směsi citrusů, květin a exotického ovoce.


Holba přináší konzumentům Vánoce se správným řízem. Nově nabízí oblíbený Šerák Speciál 13,51 v novém dárkovém balení s 8 lahvemi. V obchodech je součástí vánoční nabídky a nechybí ani v restauracích, kde speciál čepují do originálních Tubingerů. Jde o nový krýgl, ve kterém se Holba objevuje poprvé. Kromě sympatického tvaru nabízí možnost dát si půllitr nebo třetinku, což konzumenti vítají. Pivní speciály jsou nápojem pro slavnostní chvíle a právě nyní je ta pravá chvíle pozvednout sklenice a připíjet Ryzím pivem z hor.

Světlý speciál Holba Šerák se symbolickou stupňovitostí 13,51 je charakteristický sytě zlatou barvou, výborným řízem a hustou smetanovou pěnou, chránící pivo jako vzácný poklad. Vyniká plnou chlebnatou chutí s lahodně doznívající hořkostí a neméně významným bonusem je jeho vysoká pitelnost. Právě díky ní je možné posedět s přáteli déle a společné chvíle si pěkně vychutnat.

Pro všechny tyto vlastnosti ho odborní degustátoři pasovali na vítěze mezi českými pivy a patří mu titul Pivo České republiky 2015. Jde o skutečný originál s osobitou charakteristikou, do které se promítá tradiční způsob výroby a prvotřídní kvalita surovin ̶ žateckého chmele, sladu z moravských ječmenů, pivovarských kvasnic a vody, kterou pivovar čerpá z vlastních hlubinných vrtů.

Ve srovnání s ostatními pivy provází Šerák Speciál řada odlišností. Patří mezi ně i rekordní doba zrání po celých 70 dní, což je 3krát déle než například u běžného ležáku. Zásadou je, že v Holbě vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piv, na předem danou stupňovitost. To znamená, že se tady hotové pivo nikdy neředí vodou a předem vyloučeno je také jeho dobarvovaní nebo dosycování. Pivo vaří na 2 rmuty s pozvolným přidáváním chmele tak, aby pivo získalo lahodně se rozvíjející hořkost a zajímavé aroma. Následně přirozeně kvasí na otevřené spilce a pozvolně dozrává a dokváší v ležáckých sklepích.

Všechny procesy probíhají přirozenou cestou a právě to se promítá do jedinečné charakteristiky piva, které se v Hanušovicích rodí už 141 let.

Pokud navštívíte horské hospůdky v Jeseníkách, potěší Vás nejen fortelně načepovaný Šerák Speciál 13,51, ale také jejich neopakovatelná vánoční atmosféra Konzumace speciálu je spojena s výjimečným zážitkem a proto je ideálním nápojem pro slavnostní příležitosti.


Už od srpna pro milovníky speciálů v ležáckých tancích Královédvorského pivovaru Tambor zrál polotmavý speciál 14 Klazar. Minulý týden ho pracovníci pivovaru začali stáčet a první sudy a lahve míří k milovníkům pěnivého moku.

Polotmavý speciál je pivo vhodné pro sváteční příležitost, vyznačuje se zejména plnou lahodnou chutí s výrazným řízem. Minimální doba ležení je 70 dní,“ upřesnil sládek Martin Vrba. Jako správný speciál nabízí i „čtrnáctka“ Klazar vyšší obsah alkoholu, konkrétně 5,8%. Je to tak ideální nápoj na sváteční chvíle u vánočních stolů, ať už doma nebo při návštěvě restaurací a hospod.

Vánoční speciál Královédvorského pivovaru Tambor nese jméno rodiny majitelů původního pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. Rodina Klazarových koupila prusko rakouskou válkou zdevastovaný měšťanský pivovar v roce 1877. Postupně ho modernizovala a zvětšovala. V roce 1948 byl znárodněn. Tím ale stopa Klazarových v českém pivovarnictví nekončí. Jeden ze synů posledních majitelů, Gaston Klazar (1919 – 2006) vystudoval Vysokou školu chemicko – technologickou, pracoval ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a v Pokusném a vývojovém středisku v Praze. Patřil mezi přední české pivovarnické odborníky, je autorem řady odborných publikací, které vyšly u nás i v zahraničí. Působil mnoho let jako předseda redakční rady odborného časopisu Kvasný průmysl. Byl držitelem patentu na dia pivo, podílel se i na přípravách dalších speciálních druhů piva. V roce 2004 se Gaston Klazar zúčastnil slavnostní vernisáže výstavy o královédvorském pivovarnictví v Městském muzeu, která se mu velice líbila.


Ještě s bohatším programem a větším počtem stánků přicházejí letošní Vánoční trhy v Kynšperském pivovaru, které se uskuteční v sobotu 12. prosince od 10 do 18 hodin na pivovarském nádvoří. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější pěvecká a hudební vystoupení, zejména pak na široký sortiment ručně vyráběného zboží od regionálních prodejců a řemeslníků.

Loňská premiéra vánočních trhů se osvědčila. Jarmark přilákal zhruba tisícovku lidí a tak by byla velká škoda akci nezopakovat. Tento rok k nám zamíří čtrnáct prodejců se stylovým zbožím. Nabízet budou vánoční vazby, ozdoby, košíky, keramiku, svíčky, bižuterii nebo hračky. Dále pak výtečnou čokoládu, cukroví, perníčky, medovinu a čaje. Bude toho ještě více. Jen přijďte, sami se o tom přesvědčíte,“ láká širokou veřejnost ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Slavnostní zahájení vánočního jarmarku se odehraje úderem 10. hodiny. Následovat budou vystoupení pěveckého sboru Cubitus z Lokte, Souboru lesních rohů, dětí z kynšperských mateřinek, Mariánskolázeňské pětky a muzikantského dua pánů Miroslava Püchnera a Jana Hoffmanna. „Jednotlivé vstupy se budou po sobě střídat až do večera. Po skončení trhů si lidé budou moci od 18 hodin zajít na vánoční diskotéku, která na hlavním sále potrvá až do 23 hodin. Vstupné na tancovačku je padesát korun. Na trhy je ale celou sobotu vstup zdarma. Stejně jako na tvůrčí workshop pro děti v zimní zahradě pivovaru,“ upřesnil Radek Vomočil.

Vedle pěnivého moku si lidé budou moci po celý den dopřát také svařené víno, vánoční punč a dále ochutnat grilovaná masa nebo klobásky. Stylový jarmark pořádá Základní umělecká škola Kynšperk nad Ohří ve spolupráci s místním pivovarem.


Druhý adventní víkend si můžete tentokrát pořádně vychutnat. Pivovar Holba společně s městem Hanušovice zvou na Vánoční jarmark s pivovarskou zabíjačkou. Uskuteční se 12. prosince od 14 hodin. Pivovarskou louku v Hanušovicích tentokrát provoní nejen purpura a punče, ale také jitrnice, ovárek a prejty, všechno pěkně čerstvé přímo z rukou řezníka. A taky zabíjačková polévka na zahřátí, pro každého tentokrát bezplatně. Kromě příjemné vánoční atmosféry jarmark nabídne domácí laskominy a poctivé výrobky místních dodavatelů od medu, perníků a koření až po drobné rukodělné dárečky. Od 3 hodin odpoledne pivovarský areál rozezvučí vánoční koledy. Přijďte si je zazpívat společně, právě nyní nastává ten správný čas na vzájemná setkání a přípitky s přáteli. Teplé zázemí poskytne velký vyhřívaný párty stan i stylová Pivovarská restaurace, kde můžete příjemně posedět a připíjet Šerákem Speciálem 13,51 na adventní pohodu a blížící se Vánoce.


Zubr Maxxim, stálice mezi speciálními pivy pivovaru Zubr, nechybí v nabídce ani letos. Čtrnáctistupňový speciál, který se vyznačuje jantarovou barvou, hustou pěnou a charakteristickou hořkostí, je právě od dnešního dne dostupný ve vybraných restauracích i v maloobchodní síti. Celkem se ho uvařilo 1200 hl.

Zubr Maxxim je jednoznačně neprodávanějším speciálem pivovaru Zubr. „I v letošním roce jsme ho opět uvařili o něco více než v roce předcházejícím. Těší nás, že si Maxxim našel své věrné příznivce, kteří si začátek zimy bez naší speciální čtrnáctky nedovedou již představit,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Maxxim se připravuje podle klasického postupu za použití kvalitních českých surovin a pivovarských kvasnic, spolu s kvašením v otevřených kádích a až 90denním dozráváním v ležáckých tancích při nízkých teplotách. Tato kombinace přináší jedinečný chuťový zážitek. I letos pivovar uvařil dvě varianty, a to nejen standardní filtrované pivo, ale i současně jeho nefiltrovanou variantu, charakteristickou mírným zákalem a plnou silnou chutí. Kromě sudového piva je Zubr Maxxim k dostání také v lahvích, a to v balení multipack po 8 kusech, ke kterému je přibalen drobný dárek v podobě speciálního pivního vykrajovátka.


Úspěšný pivovar má výhradně české vlastníky

Pivovar Chotěboř loni prodal 21.246 hektolitrů piva, i letos očekává dobré výsledky. „Předpokládáme prodej asi 21,5 tisíce hektolitrů piva,“ odhaduje obchodní ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Největší úspěch má u zákazníků, ale i v hodnocení odborníků, dvanáctka Chotěboř Prémium, která tvoří 52,5 % prodeje, poté desítka Chotěboř Originál s podílem na prodeji 34 %, nárůst zaznamenalo nefiltrované pivo Plus, polotmavé pivo Polo i nealkoholické pivo Patron. Rekord v prodaném množství piva za měsíc padl v červenci 2015, prodalo se 2.483 hektolitrů Piva Chotěboř.

Úspěch přikládá vedení pivovaru trvalé kvalitě piva a dobré péči o zákazníky, ale také přispění společníků, kteří se o pivovar starají. „Firma je v rukou výhradně českých společníků, situace je stabilní a umožňuje nám soustředit se na kvalitu práce,“ říká jednatel společnosti Oldřich Záruba, který je i sládkem odpovědným za kvalitu chotěbořského piva. Největší podíl v Pivovaru Chotěboř s.r.o. drží společnost RADE s.r.o. s obchodním podílem 61,38 %, dále společnost Professional Technology s.r.o. má 38,38 %, třetím společníkem je RHPI s.r.o. s podílem 0,24 %.

Pivovar svoje výrobky prodává nejvíce na Vysočině, v Praze a okolí, na Moravě - zejména v Brně, šest procent výstavu pivovar exportuje na Slovensko, do Polska a Švédska. Většina chotěbořského piva, asi 80 procent se prodá v sudech, zbytek tvoří pivo lahvové. „Vyrábíme a nabízíme kvalitní nepasterované pivo, které naši spotřebitelé oceňují, vážíme si této důvěry a chceme jít i nadále touto cestou,“ dodává jednatel a sládek Oldřich Záruba.


Atmosféru starých časů připomene adventní dílna, která se uskuteční tuto sobotu v Pivovarském muzeu. Připomene doby, kdy si lidé připravovali Vánoce v klidu, pohodě a vzájemné sounáležitosti. Většinou se s přípravami začínalo 1. adventní neděli a lidé si vypomáhali navzájem. Očekávání Vánoc se neobešlo ani bez ruční výroby vánočních ozdob pro zkrášlení obydlí.

Staré zvyky si nyní můžete připomenout v adventní dílně, kterou v sobotu od 13 hodin otevře pivovar Holba a občanské sdružení K2 Hynčice. Nabídne ukázky ruční výroby nejoblíbenějších vánočních dekorací a pomůže s jejich výrobou. Každý, kdo chce mít Vánoce podle vlastní fantazie, si odtud může odnést svůj ručně vyrobený svícen, vánoční věnec, symbolického anděla nebo další dekorace, které k Vánocům patří. Návštěva adventní dílny je ideální příležitost také pro získání inspirace a především pro vzájemná setkání v příjemném, stylovém prostředí Pivovarského muzea. Dílna bude přístupná do 18 hodin za poplatek 30 Kč na osobu, jehož součástí je i materiál, potřebný k výrobě ozdob a dekorací

Přijďte si vychutnat atmosféru nadcházejících Vánoc, těšíme se na Vás.


Spomedzi takmer 2000 vzoriek z viac ako 45 krajín sveta získal na prestížnej európskej degustačnej pivnej súťaži „European Beer Star 2015“ ležiak URPINER DARK 11° z dielne Banskobystrického pivovaru bronzovú medailu. Odovzdávanie cien dvanásteho ročníka súťaže, ktorý organizuje európska Asociácia malých nezávislých pivovarov, sa uskutočnilo 11. novembra v nemeckom Norimbergu.

Počas dvojdňového slepého testu hodnotilo 115 medzinárodne uznávaných odborníkov neuveriteľných 1957 vzoriek piva z viac ako 45 krajín sveta. Slovenskému tmavému pivu URPINER DARK 11° sa podarilo presadiť v kategórii tmavých pív českého typu a získať tak v poradí už druhé ocenenie EUROPEAN BEER STAR v priebehu posledných pár rokov.

Po oceneniach ČESKÁ PIVNÁ PEČAŤ a PIVO ČESKEJ REPUBLIKY je EURÓPSKA PIVNÁ HVIEZDA v poradí už tretie ocenenie, ktoré získal banskobystrický tmavý ležiak v tomto roku na medzinárodných degustačných súťažiach. Ľubomír Vančo, podpredseda predstavenstva Banskobystrického pivovaru neskrýval nadšenie: „Od roku 2006 náš pivovar získal na domácich či medzinárodných súťažiach dokopy už 30 ocenení kvality. Aj keď sme najmenším priemyselným pivovarom na Slovensku, dovolím si tvrdiť, že sa v medzinárodnej konkurencii pív naozaj nestratíme.“

Najväčšia európska pivná súťaž „EUROPEAN BEER STAR“ tento rok prekonala všetky doterajšie očakávania. Do súťaže bolo prihlásených rekordných 1957 vzoriek piva z celého sveta čo predstavuje nárast o 21% oproti minulému roku. V slepom teste hodnotilo 115 pivných odborníkov z 27 krajín kritéria ako optický dojem, pena, aróma, chuť a iné typovo špecifické vlastnosti.

Zúčastnené krajiny:

Nemecko, Austrália, Rakúsko, Bielorusko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Brazília, Kambodža, Kanada, Čína, Česká Republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Gruzínsko, Veľká Británia, Grécko, Island, India, Izrael, Taliansko, Japonsko, Kazachstan, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Litva, Malta, Mjanmarsko, Namíbia, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Singapur, Slovensko, Južná Afrika, Južná Kórea, Švédsko, Švajčiarsko, Španielsko, Taiwan, Ukrajina, USA.

Výsledky a zhrnutie súťaže:

http://european-beer-star.com/ebs15_en/presse/aktuell.php?navid=24


Včera od 19 hodin proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již šestého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE), které ještě nikdy nebylo tak napínavé. Na prvních třech místech skončila piva se stejným počtem bodů a rozhodnout musel rozpij.

Dnes proběhlo nejvyrovnanější finále, co pamatujeme. Rozpij o všechny tři medailové pozice se ještě nikdy nekonal. Celkově šlo o velmi kvalitní finále, piva nám chutnala, o čemž svědčí bodové hodnocení, které dopadlo velmi dobře. Pozastavím se u výsledku Svijanského rytíře, to se u nás stává již folklórem. Je to jediné pivo, které se každý rok dostane do finále, ale nikdy ho nevyhraje. Možná je to tím, že v základních kolech a v semifinále degustátoři oceňují originalitu a ve finále pak mají potíže s tím, jestli už pivo není na samé hraně kategorie ležák. Výhra Rychtáře je pro nás překvapením, ale patří mezi osvědčené a kvalitní regionální pivovary a třeba je dnešní úspěch bude motivovat k lepší otevírací době jejich stánku před jejich pivovarem (myšleno žertem). A také musím dodat: poklona Heinekenu. Jako vlastník českých pivovarů se ukazuje jako výborný pečovatel o kvalitu svých českých značek. Výsledky hovoří“ hodnotí finále Ladislav Jakl, president První pivní extraligy.

Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Svijanský rytíř, Krušovice 12, Rychtář, Zlatopramen 11, Konrad ležák, Zubr Premium, Starobrno Medium, Radegast Extra hořký, Braník ležák, Louny ležák.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvádí: „Kvalita se zvyšuje, nebylo průměrného piva, všichni co byli ve finále, si zasloužili vyhrát. Ale nakonec vyhrál diamant z Vysočiny.

Výsledky finálového kola 6. ročníku:

1. Rychtář (26 bodů, v rozpiji 14 bodů)

2. Starobrno Medium (26 bodů, v rozpiji 16 bodů)

3. Louny ležák (26 bodů, v rozpiji 17 bodů)

4. Zlatopramen 11 (27,5 bodů)

5. Krušovice 12 (28 bodů)

6. Radegast Extra hořký (29,5 bodů)

7. Braník ležák (31 bodů)

8. Konrad ležák (32 bodů)

9. Zubr (32,5 bodů)

10. Svijanský rytíř (43 bodů)

Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ říká Jan Šuráň. Ladislav Jakl, dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

Velké překvapení. 6. ročník degustační soutěže: Vysočina vítězí

Nejvíce piva se vypije v Praze!

[čtvrtek, 12. listopad 2015]

Plyne to z pravidelného omnibusového šetření agentury FOCUS. Výzkum trhu týkající se konzumace piva v České republice byl uskutečněn v červnu letošního roku na reprezentativním vzorku 1020 respondentů ve věku 18 let a více.

Láska ke chmelovému moku je v České republice neoddiskutovatelná. První místo ve světové konzumaci piva na hlavu hovoří za vše. Jak můžete vidět na grafu níže, 76% dotazovaných Čechů uvedlo, že pijí pivo nebo pivní nápoje!

Velmi zajímavým se stal i verdikt posledního šetření agentury FOCUS (uveřejněn 21. 10. 2015 viz odkaz http://www.focus-agency.cz/aktuality/pivo-a-cesky-spotrebitel-ii), který ukazuje, že největšími konzumenty piva (8% z dotázaných – vypije více než 10 půllitrů týdně) jsou muži - Pražáci – pravidelní kuřáci, manuálně pracující, s příjmy nad 45 000 Kč.

Naopak 75% Češek udává, že za týden vypijí maximálně dva půllitry lahodného moku, čímž se řadí mezi konzumenty s nízkou spotřebou.

Není tedy divu, že se v matičce Praze v Dlouhé ulici č. 14 chystá velkolepé otevření zcela ojedinělého pivního konceptu s názvem Pípa Beer Story. Své brány pivotéka otevře již příští týden!

Na pivním listu nabídne až 160 druhů piv, které speciálně vybírá odborník na slovo vzatý – známý pivní specialista Robert Demeter. Další, Čechy jistě velmi vítanou, novinkou bude možnost zúčastnit se tzv. degustací na slepo či tematických večerů s pivovarskou tematikou. Pípa Beer Story nabídne až 90 míst k sezení.

Pivotéka je součástí “překvapení podzimu“, jak se aktuálně přezdívá novému projektu Food Story Dlouhá 14 na Starém Městě pražském. Oznámení o ukončení provozu oblíbené Tržnice v Dlouhé zarmoutilo mnoho milovníků čerstvých potravin od lokálních dodavatelů. Ti se ale mohou bez obav vrátit na stejnou adresu… Obchod změnil pouze svůj “kabát“ a sjednotil se pod jednu značku, filosofie prodeje kvalitních potravin však zůstává.

V nově vzniklém prostoru naleznou zákazníci obchod s delikatesami, kavárnu či bistro se středomořskými specialitami. Dále pak čerstvý tapas, mozzarella a salátový bar s největším výběrem na Praze 1!

Naším cílem je vytvořit místo, kde si člověk za rozumné peníze dopřeje kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Pokrm si bude moci sníst pohodlně na místě nebo odnést do práce. Zároveň by ale Food Story Dlouhá 14 měla být prostorem, kam se lidé zastaví na kávu, víno nebo dobré pivo a stráví u nás příjemné ráno, odpoledne či večer,“ říká ke konceptu spolumajitel sítě obchodů Food Story Jiří Konhefr.

O Food Story:

Jsme česká firma, za vším, co nabízíme, jsou vždy konkrétní lidé, které osobně známe – sýrař, řezník, včelař, vinař, rybář, bylinkář… Nebudete tedy jíst a pít anonymní věci, ale dobré potraviny s jasným rodokmenem.

Určitě se podívejte i na další “potraviny s příběhem“, které vás zaručeně nadchnou. Prohlédnout si je můžete na stránkách internetového obchodu www.foodstory.cz .

Food Story Dlouhá

Dlouhá 14

Praha 1 - Staré Město

Po - So 8:00 - 21:00

Ne 9:00 - 21:00


Hanušovičtí pivovarníci se věrně drží známého „Komu se nelení, tomu se zelení“. To platí nejen při výrobě piva, ale dokážou vzít pořádně za práci i v lese. Každý rok na podzim vymění své běžné pracovní náčiní za krumpáče a motyky a vyrážejí na hřebeny Jeseníků vysazovat mladé stromky.

Vůbec poprvé to bylo před 11 lety, kdy začala spolupráce s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Tehdy zaměstnanci Holby vysadili prvních 250 stromků a dnes má pivovarský les pod Vřesovou studánkou v oblasti Hrubého 5500 stromků. A pivovarníci mohou říct, že projekt Holba Jeseníkům je úspěšným výsledkem snažení o zachování přírodního dědictví dalším generacím. Ocenění si zaslouží také zaměstnanci Lesní správy Loučná nad Desnou, kteří pravidelné výsadby organizačně zajišťují.

Zpočátku nám lesníci radili jak na to, ale dnes už s námi mají lehčí práci.Taky proto rok od roku vysadíme stromků více, teď je to kolem 500 ročně v závislosti na počasí. Pokud je už půda namrzlá, jde to samozřejmě hůř. Podle lesníků mají ty naše vysokou ujímavost a to nás těší. Stejně jako pohled na mladý les“, říká Radek Urban, jeden z dobrovolných sazečů, který v Holbě pracuje na stáčírně piva.

Většinou se sadí smrky nebo buky do předem vyhloubených jam. Jde o chlapskou práci o které rozhoduje nejen síla, ale především odhodlanost udělat dobrou věc. Zatímco jiným se v životě podaří zasadit strom třeba jeden, pivovarníci je počítají na stovky. Nejstarší pivovarské smrčky dnes mají více než metr a tvoří souvislý porost v těžko přístupných oblastech. O výsadbě nových porostů informuje nenápadné dřevěné značení na turistických stezkách, které připomíná zásluhu pivovaru a jeho zaměstnanců.


Jantarová barva, příjemná intenzivní hořkost a typická vůně. To jsou hlavní charakteristiky nového svatomartinského polotmavého speciálu 13,5%, který skvěle doplňuje sváteční svatomartinské menu.

Svátek svatého Martina je historicky spojen s ukončením období sklizně a prací na polích, což si žádalo bohatou oslavu před časem adventu a půstu. Neodmyslitelně k němu patří posvícenská husa či kachna, podávaná s knedlíkem a červeným zelím a k tomuto tradičnímu českému jídlu se hořké pivo ideálně hodí,“ zve na ochutnávku výjimečného speciálu Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Svatomartinský polotmavý speciál s obsahem alkoholu 6,0 procent zrál v ležáckých sklepích 60 dní a vyznačuje se harmonickou plnou chutí. Ochutnat ho bude možné již 6. listopadu a čepovat se bude do speciálních sklenic o obsahu 0,4 litru.

Po delší době jsme opět uvařili polotmavé pivo a myslím, že milovníci speciálů si opravdu přijdou na své. Jedná se o výjimečný speciál plné chuti, který se ke svatomartinskému hodování přímo nabízí,“ představuje pivní novinku sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková, která vytvořila originální recepturu.

Svatomartinský speciál uvařil pivovar Zubr pro holding PMS, což znamená, že bude k dostání i v restauracích, která nabízí piva ze sesterských pivovarů Holba a Litovel.


«« « Strana 3 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI