Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Jaro je tady! A než se nadějeme, vystřídá jej léto a s ním i období dovolených, festivalů, posezení na zahrádkách nebo grilování s přáteli. Na scénu se opět vrací oblíbené pivní mixy Staropramen COOL, které stoprocentně uhasí žízeň a v parných dnech perfektně osvěží. Pro letošní sezónu navíc Staropramen přichystal novinku - Staropramen Cool Nealko Grep!

Staropramen Cool Nealko Grep kombinuje nealkoholické pivo s grepovou šťávou. Nově si ho tedy mohou bez obav dopřát i ti, kteří nemohou nebo nechtějí pít klasické pivní mixy s obsahem alkoholu. „Doufáme, že letošní novinkou potěšíme například řidiče, sportovce, případně zaměstnance, kteří si mohou Staropramen CoolNealko Grep dopřát i v pracovní době,“ říká David Šeberle, manažer značky StaropramenCool. Grepová příchuť patří mezi konzumenty dlouhodobě k nejoblíbenějším, a proto ji ve Staropramenu vybrali i pro vůbec první nealkoholický pivní mix.

Tip na servírování: Plechovku Staropramen CoolNealko Grepu stačí jen pořádně vychladit! Součástí každého obalu je symbol Coldedge. Díky této speciální technologii snadno rozpoznáte, jestli má váš nápoj tu pravou teplotu. Aby osvěžení po jeho vypití bylo maximální, stačí se řídit heslem „Bílá – vychlaď, modrá – vypij!“

Doporučená maloobchodní cena: 18,90 Kč


Pivovar Nymburk naostro spustil novou linku na stáčení plechovkového piva, dále zrekonstruoval linku na sudové stáčení. Pro nymburský pivovar je tato investice v hodnotě 50 milionů korun největší za posledních 30 let. V Nymburce se nyní bude do plechovek stáčet i pro konkurenci, protože podobných linek je v České republice pouze šest včetně této.

Linku z jedné třetiny spolufinancovala Evropská unie pomocí agentury Czech Invest, náklady na zbylé dvě třetiny pokryly vlastní zdroje pivovaru a úvěry,“ uvádí Pavel Benák, majitel Pivovaru Nymburk. Investice to ale bude zcela jistě návratná. Nová linka dokáže naplnit 13.000 až 15.000 plechovek za hodinu, a to v objemech 0,3 i 0,5 litru.

Jsme střední pivovar, výstav 150 tisíc hektolitrů za rok držíme již několik let. Přibližně pětina produkce jde na export do zhruba dvaceti zemí, přičemž obrat firmy činí cca 150 milionů korun ročně. Nikdy jsme nebyli ve ztrátě," doplňuje Pavel Benák. Kromě zajíždění nových linek pivovar letos dokončuje rozšíření kapacity ležáckých tanků přibližně o 3000 hektolitrů.

Větší kapacita tanků byla nutná především proto, že si pivovar zakládá na tradičních postupech, které potřebují čas. Používají zde slad z ječmene od okolních rolníků, chmel je výhradně žatecký. Odmítavě se pivovar staví ke stáčení piva do plastových lahví. "Lahev nebo plechovka jsou vizuálně i logisticky přijatelnější," tvrdí ředitel.

"Prázdné plechovky i s potiskem dovážíme z Rakouska," říká marketingový manažer pivovaru Jan Benák. Nymburská linka zatím do plechovek stáčí čtyři druhy vlastních piv a zároveň funguje i pro konkurenci, která takovýmto zařízením nedisponuje. Linku na stáčení do plechovek mají kromě Nymburka v Plzni, Praze, Českých Budějovicích, Krušovicích a Přerově.


Velikonoční Krasličák vaří v Pivovaru Jihlava již šest let a chybět nebude ani letos. Pivo nezvyklé zelené barvy, která symbolizuje svátky jara, se vyznačuje výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí zakončenou jemnou hořkostí. Speciální 14 % zelené pivo tak jistě ocení každý pivní znalec.

Velikonoční Krasličák si mohou milovníci piva vychutnat nejen na Zelený čtvrtek, ale v některých provozovnách je k dostání již teď. „V pivu lze rozeznat bylinné tóny. Postup vaření je identický s postupem pro vaření našich ležáků,“ popsal Richard Procházka, sládek Pivovaru Jihlava, kde se zelený speciál vaří již od roku 2011.

Výroba Velikonočního Krasličáku se každým rokem navyšuje. „Vzrůstající oblibu Krasličáku potvrzuje i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. Letos tak bude k dostání ve více než 1000 provozovnách. Nový státní svátek, následující po Zeleném čtvrtku, tak bude pro pivní nadšence skutečným požehnáním,“ doplnil Richard Procházka.


Za přítomnosti starosty Adama Kalouse bylo v Jeseníku otevřeno Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze. Vynálezce Malého piva zde od března má své vlastní muzeum.

Středa 9. března se do kroniky města Jeseník zapíše zlatým písmem. Ten den se svého znovuobjevení dočkal jesenický rodák Alfred Beernitz (1875-1936/69). Tajemný vynálezce, experimentátor a milovník piva se hlásil ke svému rodnému městu Jeseník tak intenzívně, že se několik desítek let po své smrti dočkal oživení svého odkazu.

Slavnostní otevření Centra pivních vynálezů proběhlo za účasti důležitých osobností regionu v čele se starostou Jeseníku Adamem Kalousem. Ten na sebe vzal i roli kmotra Centra pivních vynálezů, což okomentoval slovy: “Jsem rád, že zde vzniká něco nového na podporu a rozvoj cestovního ruchu v Jeseníku. Centrum pivních vynálezů bude mít naši plnou podporu.“.

Postava génia Alfreda Beernitze se může v očích turistů mířících do Jeseníků stát ideálním propagátorem krásy a tajemna zdejšího kraje.“, dodal k otevření Centra pivních vynálezů jeho historik David Lukačovič.


V Jeseníku bylo otevřeno Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze. Nová turistická atrakce oslavuje tajemného vynálezce Malého piva, který v Jeseníku žil mezi lety 1875 až 1939/69.

Jeseník se pyšní novým lákadlem pro turisty. V reprezentativních prostorách Vily Elis bylo otevřeno Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze. Zážitkový prostor láká na pivní expozici prezentující nejzajímavější vynálezy jesenického rodáka, nad nimiž ční vynález Malého piva, v případě Beernitze důvtipně vyvedený skleněný půllitr s obsahem pouhých 0,3 l. Exponátů je více, nechybí ani replika pivní laboratoře. V ní je zakomponována ochutnávka opravdu netradičních pivních specialit, jako jsou například molekulární pivní kaviár, chmelová čokoláda nebo pivní pálenka. Veliká zábava na návštěvníky čeká v restaurační části centra, kde se k pokrmům servíruje pivo ve zkumavkách, nebo v třílitrovém pivním válci. Díky Beernitzově ponornému louhovači GustatusuTM si můžete vlastnoručně ochutit pivo pepřem, chmelem, chilli aj. Pokud jde o gastronomii, jídelní lístek částečně stojí na dochovaných receptech manželů Beernitzových, dílem jde o pokrmy vyvinuté přímo na míru Centru pivních vynálezů v Jeseníku z rukou renomovaného šéfkuchaře. Nenechte se zmást pivní tématikou, prostor pamatuje i na děti a to nejen pokud se týče jídelního lístku, v jeho interiéru je i dětský koutek a rozhlehlá zahrada.

Pokud žijete na Jesenicku, nebo do Jeseníku plánujete výlet, zavítejte do Centra pivních vynálezů Alfreda Beernitze (www.beernitz.cz, www.facebook.com/beernitz), kde se rozhodně pobavíte, trochu doplníte své znalosti a ke všemu se výtečně najíte a napijete. Na čepu jsou tři piva z produkce malých českých pivovarů, v jídelním lístku naleznete masové i sýrové burgery, zajímavou nabídku bezmasých jídel i klasiky k pivu.


Veselé velikonoce s tmavým Tamborem

[úterý, 15. březen 2016]

Tmavý speciál 13%, který pro velikonoční svátky uvařil Královédvorský pivovar Tambor, je už v prodeji. Po loňské pauze opět nabídl pivovar svou „třináctku“, kterou sládek Martin Vrba charakterizoval jako nápoj typu Stout s vyšším obsahem alkoholu a bohatou pěnou. Speciální pivo má obsah alkoholu 5,0 % obj. Má barvu rubínu s jemnou nasládlou karamelovou chutí a příjemnou hořkostí, vařené tradiční technologií. Není se co divit, protože svou kvalitu získalo toto pivo ležením od listopadu loňského roku.

Základem je artézská voda z vlastního vrtu 130 m, granulované odrůdy chmele a ječné slady. Pivovar Tambor tmavou „třináctku“ připravil jak v sudech 15, 30 a 50 litrů a také v 0,5 litrových lahvích. Poprvé se také objevuje speciál s novou etiketou, která zapadá do koncepce v současné době používaných moderních etiket.


Již druhý ročník unikátní akce BEER GOLF na podporu boje proti rakovině se uskuteční v sobotu 9. dubna v areálu Park Golf v Hradci Králové.

Nejen, že si při ní zasportujete, vyplavíte endorfiny a podpoříte dobrou věc, ale také doplníte drahocenný vitamín B prostřednictvím ochutnávky piv z celé České republiky!

Kromě toho jsou pro hráče připraveny hodnotné ceny v podobě prémiových piv a půllitrů, poukázek na golfové vybavení či relaxaci v pivních lázních. Účastníci se mohou těšit také na občerstvení a profesionální fotografie v ceně startovného.

Turnaj podpoří nadace STK pro chlapy a Ruce na prsa, které bojují proti rakovině varlat, prostaty a v případě žen proti rakovině prsu.

Nechte se vtáhnout do pohodové atmosféry, poznejte lidi, které spojuje láska ke sportu a pivu a užijte si tento den se vším všudy! Turnaj je vhodný pro milovníky golfu i začátečníky a především pro ty, co mají rádi dobré české pivo!

Tak neváhejte a zaregistrujte se ještě dnes prostřednictvím emailu recepce@parkgolf.cz. Pozor, kapacita je omezená!

Více informací najdete na www.beergolf.cz.

------

KDY: sobota 9. 4. 2016

KDE: Hradec Králové, areál Park Golf (Roudnička)

odkaz na akci na Facebooku: https://www.facebook.com/events/875572655898292/


Den svatého Patrika je oblíbeným svátkem, který se každoročně slaví 17. března na počest patrona Irska. Největší oblibě se těší především v USA, Austrálii či Kanadě, v posledních letech je však velmi populární i v Evropě. Nejtypičtějším symbolem těchto oslav je především čtyřlístek a obecně pak zelená barva. K bujarým oslavám neodmyslitelně patří skvělé pivo, jídlo a zábava. Pivotéka Pípa – Beer Story v pražské Dlouhé ulici bude tímto svátkem žít celý týden od 14. března. Zákazníci naleznou čtyři druhy irských piv na čepu i tematické lahvové speciály.

Co najdete v pivotéce Pípa – Beer Story na čepu:

O'Hara's Irish Pale Ale (5,2 %)

O'Hara's Irish Pale Ale vyniká svou pikantní chutí a silnější hořkostí, zároveň je však velmi osvěžující, najdeme v něm totiž také citrusové chuťové tóny. Jde o světlý svrchně kvašený irský speciál typu India Pale Ale.

O'Hara's Red Ale (4,3 %)

Tento červený speciál vyniká ve své kategorii piv svou čirou tmavě měděnou barvou. Dokonale se v něm snoubí vyvážená hořkost, lehce pražená vůně a hladké karamelové tóny.

Magners Original Irish Cider (4,5 %)

Vynikající irský cider vyrobený ze sedmnácti odrůd jablek. Vyznačuje se světlou nazlátlou barvou, jiskřivým citrusovým aroma a plnou ovocnou chutí.

Shepherd Neame Double Stout (5,2 %)

Pivo Double Stout původem ze Spojeného království má velmi tmavou mahagonovou barvu. V chuti se kromě dominantních tónů karamelu objevuje nádech lékořice, sušeného ovoce, hořké čokolády a kakaových bobů.

Co dále najdete v pivotéce Pípa – Beer Story:

Guiness plechovka O,44 l (4,2 %)

Prověřená klasika neodmyslitelně spojená s Týdnem svatého Patrika. Jde o pivo s tmavě mahagonovou barvou a světle béžovou pěnou. V pražené vůni lez ucítit hořkou čokoládu a karamel, chuť je příjemná a lehce nasládlá.

Magners Original Irish Cider lahev 0,33 l a 0,568 l (4,5 %)

Klasický irský cider bude v pivotéce Pípa – Beer Story k dispozici i v lahvích.


Čeští senioři mají pivo v oblibě; muži si dopřejí v průměru téměř sedm půllitrů týdně, ženy pak zhruba čtyři třetinky. Nejčastěji si zlatavý mok dopřávají senioři v Královéhradeckém kraji. To, že pivo má celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví, potvrzuje i fakt, že téměř patnácti procentům českých seniorů umírněnou konzumaci piva doporučil lékař. Vyplývá to z únorového průzkumu* Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).

Asi není překvapením, že muži pijí pivo častěji než ženy. Tento trend je patrný i v kategorii seniorů. Každý den si dopřeje půllitr pěnivého moku dvacet procent lidí ve věku nad 65 let. „V případě mužů je to 31 procent, v případě žen necelých 13 procent. Alespoň jedno pivo týdně si dají tři čtvrtiny respondentů,“ komentuje výsledky průzkumu Vladimír Balach, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Z průzkumu dále vyplynulo, že průměrně vypijí nejvíce piva senioři v Královéhradeckém kraji. „Senioři pijí pivo častěji v Čechách, ale průměrné množství vypitého piva týdně je srovnatelné v Čechách i na Moravě,“ upřesňuje Vladimír Balach.

Aktivní životní styl českých seniorů

Osmdesátiletý Josef Drobný celý život pracoval jako konstruktér, aktivně sportoval a po celý svůj dospělý život pije i pivo. „Dnes už do hospody tolik nechodím, ale mám jej doma v ledničce,“ říká s tím, že vzhledem ke svému věku mu stačí dvě piva týdně. „Kdysi, to už je ale skutečně dávno, jsem na exkurzi v pivovaru zvládl čtrnáct dvanáctek,“ vzpomíná se smíchem. Dnes už by takovou věc ale neudělal. „Podobně se šetřím i co se týká vyjížděk na kole. A to jsem kolem naší Litomyšle ještě nedávno jezdil třicetikilometrové okruhy,“ popisuje stále vitální pan Josef.

Jiří Bitrman, pětašedesátiletý důchodce z Radimi na Kolínsku zahání pivem žízeň zejména po práci na zahradě, nebo si jej vychutná po dobrém jídle. „Mám rodinný dům a zahradu, na které je stále co dělat. Syn bydlí za rohem a rád mi přijde s něčím pomoct, nebo jen tak na návštěvu. Ve sklepě mám pípu, syn občas přiveze sud a načepovaný půllitr po dobře odvedené práci nebo společném obědě vždy osvěží,“ říká pan Jiří.

Zdraví prospěšné látky v českém pivu

Pivo představuje vhodný rehydratační, isotonický a iontově vyvážený nápoj s nízkým obsahem alkoholu a řadou vitaminů zejména ze skupiny B. České pivo obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, proto při umírněné konzumaci není důvod, aby se ho měli zříkat lidé v seniorském věku, uvádí lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová: „Čísla z průzkumu mne příliš neudivila. Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv na prevenci řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter.

Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy. „Tato dávka pokrývá stoprocentní doporučenou denní dávku vitamínu B1, navíc obsahuje antioxidanty a přirozenou kombinaci minerálů, zejména draslíku a hořčíku. Pivo je přirozeně prokvašený nápoj bez chemie a s vhodným obsahem iontů. Energetická hodnota piva je přibližně poloviční v porovnání se stejným objemem vína a můžeme si ho dopřát i v podobě nealkoholického nápoje,“ doplňuje Hana Mojžíšová.

* Průzkum Českého svazu pivovarů a sladoven byl realizován v únoru 2016 na reprezentativním vzorku 300 respondentů v populaci celé ČR ve věkové skupině 65 – 84 let, která uvádí, že někdy pije pivo. A to prostřednictvím aplikace Instant Research, nástroje pro on-line sběr dat výzkumné agentury IPSOS.


Společnost ZVU STROJÍRNY, významný tradiční český dodavatel zařízení a technologií pro chemický, potravinářský a energetický průmysl a člen SAFICHEM GROUP, přední průmyslové skupiny, oznamuje, že uzavřela smlouvu na dodávku kompletní technologie pro nový pivovar v gruzínské oblasti Tsilkani nedaleko hlavního města Tbilisi. Jedná se již o třetí projekt podobného charakteru v této zemi na jihozápadě Asie. Hodnota nové zakázky přesahuje 10 mil. eur.

ZVU STROJÍRNY dodají do Gruzie kompletní technologii pivovaru, a to včetně šrotovny, varny a cylindrokónických kvasných tanků (CKT), což jsou válcovité nádoby s kuželovým dnem, v nichž probíhá hlavní kvašení či dokvašování. Zákazník si zajišťuje pouze stavbu vlastního objektu a stáčecí linky. Kromě lokální značky piva se zde budou vařit i piva pod licencí Heineken, Amstel PP či Krušovice.

Jedná se o naši třetí dodávku do Gruzie. Naše společnost zde má díky své tradici a kvalitním výrobkům dobrý zvuk,“ říká Vladimír Čepelík, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, „pro nás je tato spolupráce rovněž velkou výzvou a přínosem, neboť pivovarnické technologie patří mezi naše strategické obory. ZVU STROJÍRNY již dobře znají gruzínské podnikatelské prostředí, což nám velmi pomáhá uzpůsobit dodávku opravdu na míru ve všech směrech. Víme například, jakým způsobem v Gruzii funguje doprava či montážní práce, jak nejlépe zaškolit obsluhu a jak vyhovět přáním lokálních zákazníků.“

Pivovar bude mít minimální výstav 250 000 hl ročně, ale dle jeho technického nastavení se předpokládá budoucí navýšení výstavu až na 450 000 hl/rok. Jedná se o unikátní dodávku i z pohledu doby jednání, neboť mezi finální poptávkou a podpisem kontraktu neuběhl ani jeden rok. Běžně je tento proces mnohem delší. Samotné dodávky budou probíhat v letošním roce.

ZVU STROJÍRNY v Gruzii v minulosti realizovaly projekty v Natakhtari a Zedazeni, s nimiž dodnes probíhá aktivní komunikace.


Holba letos dopřeje stylovou oslavu nejen všem Josefům. Hanušovičtí pivovarníci uvařili polotmavý Josefský kroužkovaný ležák a dali si na něm extra záležet. Je speciálně chmelený hlávkovým chmelem a výborný říz mu dává dvojí kvašení. Patří k pivům, které hanušovický pivovar vaří při výjimečných příležitostech a v omezeném množství, takže jsou v nabídce do vypití.

Pepíka, tak mu pracovně říkáme, si pečlivě hlídáme. Dali jsme mu to nejlepší a teď už nabírá na síle v ležáckých sklepích. Bude vynikat nejen plnou a přitom osvěžující chutí, ale taky krásnou vůní čerstvého chmele,“ vzkazuje konzumentům sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Jedinečné aroma mu dává tzv. studené chmelení, kdy se hlávkový chmel přidává až do ležáckého tanku, zatímco běžně probíhá chmelení na varně. „A má i další privilegia. Třeba přidávání rozkvašené mladiny až do hotového piva. Jde o mladinu ve fázi, kdy začíná krásně kroužkovat, proto je to kroužkovaný ležák s typickým zákalem,“ dodává sládek pivovaru Holba Luděk Reichl a pomalu si odpouští dozrávající ležák přímo z ležáckého tanku.

Už dnes je v pivu cítit vysoký podíl zbytkového extraktu. Aby mohl vzniknout ležák s očekávanou charakteristikou, bylo zapotřebí použít kromě vlastní pivovarské vody, hlávkového chmele a moravského sladu také speciální kmen kvasnic. Podmínkou je, aby neprokvášel hluboko a nebral pivu jeho plnou chuť. Suroviny jsou stejně důležité jako receptura, a proto je třeba volit ty nejlepší. Vodu čerpá Holba z vlastních hloubkových vrtů přímo v areálu pivovaru a hlávkový chmel tentokrát pochází z nedalekého Tršicka. Josefský ležák je spodně kvašené pivo s obsahem alkoholu 4,9 procent, což je pro příjemné pití akorát. Bude mít přiměřenou hořkost, která rozhodně nepřebíjí tělo piva a vysokou pitelnost.

Do KEG sudů se začne stáčet těsně před Josefem a poté půjde do pohostinství.

V nabídce bude pouze v gastro zařízeních do vyprodání zásob. Josefský kroužkovaný ležák je zpestřením nabídky značky Holba a dárkem všem Josefům.


Pivex 2016, výsledky degustací

[středa, 17. únor 2016]

Výsledky 24. ročníku degustační odborné soutěže lahvových piv Pivex 2016 naleznete zde


Holba Premium zvítězila v kategorii sudových ležáků a ze soutěže si odváží Zlatý soudek PIVEX 2016. Holba Horské byliny obhájila loňské vítězství v kategorii ochucených piv a také letos si z PIVEXU odváží zlato. Nejlepší ocenění degustátorů a šampionát mezi nealko pivy patří Holbě Free. Kromě 3 vítězství putuje do hanušovického pivovaru speciální ocenění - certifikát kvality pro Holbu Classic.

Hlavním kriteriem hodnocení piv byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití, tedy vlastnosti pro konzumenta nejdůležitější. A v neposlední řadě také pitelnost, která je silnou stránkou Holby.

Holba Premium se drží na špici u degustátorů doma i v zahraničí. Oceňují především její plnou vyváženou chuť, která je výsledkem vaření piva podle tradičních receptur. U Holby se do kvality piva významně promítá várečná voda, kterou pivovar čerpá z vlastních hloubkových vrtů. Také Holba Horské byliny je pivo s ryze přírodním složením. Hanušovičtí pivovarníci vsadili na známé byliny, které v Jeseníkách rostou a to přineslo úspěch. Jejich vyvážený poměr dává pivu příjemnou chuť, odlišnou od běžných ovocných piv v nabídce. „I když jde o lehké ochucené pivo, není to žádná limonáda. Naopak, zachovává si svůj fundament i osobitou charakteristiku. Příjemně se pije a výborně zažene žízeň, vidí jako jednu z příčin úspěchu ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Holba je správná volba i pokud si chcete dát nejlepší ležák nebo nealko.

Úspěchem a pro konzumenty určitě dobrou zprávou je i to, že Holba dokázala zvítězit napříč kategoriemi, což potvrzuje špičkovou kvalitu všech piv značky bez rozdílu na stupňovitost.

Nejlepší piva se vaří na střední Moravě

Skutečnost, že se nejlepší piva vaří na střední Moravě, potvrzují získané medaile pro piva všech 3 pivovarů moravské pivovarnické skupiny PMS. Zubr, Holba a Litovel obsadily v soutěži PIVEX první místa ve všech kategoriích lahvových piv a celkově si ze soutěže odváží historicky rekordní počet 16 ocenění celkem.

Degustační soutěž Zlatý pohár PIVEX a Zlatý soudek PIVEX je prestižní pivovarskou soutěží u nás, vyhlašovanou jedenkrát ročně. Hodnocení jednotlivých vzorků piv probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Piva v soutěži hodnotí odborní degustátoři, většinou sládci a pivovarští experti.


Pivovar Zubr triumfoval v nejprestižnější pivní soutěži pořádané v České republice Pivex 2016. Absolutním šampionem mezi všemi zúčastněnými pivy bez ohledu na kategorii se stal Zubr Premium, který zároveň opanoval i kategorii ležáků. Mimořádný úspěch pivovaru Zubr zvýraznil i Zubr Gold, který zvítězil mezi výčepními pivy. Pivovar Zubr tak ovládl obě nejprestižnější kategorie Pivexu 2016. Další skvělé umístění zaznamenal i Zubr Classic, který obsadil druhou příčku v kategorii výčepních piv a Zubr Classic tmavý, který obsadil bronzovou příčku v kategorii tmavých piv.

Pivovar Zubr tak pokračuje v úspěšném rozšiřování sbírky ocenění z těch nejprestižnějších pivních soutěží a potvrdil pozici nejoceňovanějšího pivovaru v České republice za posledních dvacet let. „Velkého vítězství na letošním Pivexu si velmi vážíme. Je potvrzením, že důraz na kvalitu, tradici a poctivou výrobu se vyplácí. To koneckonců oceňují nejen odborníci z poroty, ale především také naši zákazníci, kteří jsou těmi nejpřísnějšími hodnotiteli,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Že se na Moravě vaří výborná piva, potvrdily i další značky z holdingu PMS. Pivovar Holba si odnesl první místo mezi ležáky v soutěži Zlatý soudek Pivexu a pivovar Litovel zvítězil v kategorii tmavých piv se svým Litovelem Dark.

Do tradiční soutěže Zlatý pohár, který se letos konal již po čtyřiadvacáté, přihlásilo 15 českých pivovarů celkem 45 značek. Soutěž probíhá dvoukolově, první kolo se konalo již v listopadu 2015, druhé v lednu letošního roku. Hodnocení probíhá anonymně. Odbornou garanci a společnou produkci dvoukolového degustačního hodnocení zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Slavností vyhlášení se konalo v předvečer zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2015 a to v kategorii světlé ležáky (1. místo Zubr Premium), kategorii 11° světlé ležáky (2. místo Zubr Grand), kategorii výčepních piv (2. místo Zubr Classic) a kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).


Plzeňský biskup Msgr. František Radkovský dnes ve varně pivovaru Plzeňského Prazdroje požehnal už šestou velikonoční várku piva Pilsner Urquell, jejíž část po pěti týdnech ležení a zrání tradičně poputuje do Vatikánu jako dar města Plzně a Plzeňského Prazdroje k oslavám velikonočních svátků. K symbolickým 2016 lahvím se letos přidá i dar pivovarských bednářů - dřevěný soudek s nefiltrovaným plzeňským ležákem, který u Svatého stolce v této výjimečné formě ochutnají po dlouhých 111 letech. Většina letošní velikonoční várky poputuje do českých pivnic a to právě v nefiltrované podobě.

Sváteční várku Pilsner Urquell připravují plzeňští sládci již šestým rokem. Letos se na pouť do Vatikánu vydá nejen 2016 třetinkových lahví, ale v dřevěném soudku od pivovarských bednářů také pivo nefiltrované, tedy v podobě, v jaké ho dostával před 111 lety papež Lev XIII. Nefiltrovaný plzeňský ležák charakterizuje vůně pivovarských kvasinek, přirozený kvasničný zákal a výrazná, plná chuť. Oproti filtrovaným pivům se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících ze sladu a chmele.

Právě tradičním surovinám - plzeňskému sladu, měkké plzeňské vodě a žateckému chmelu, z nichž se Pilsner Urquell vaří už od roku 1842, dnes požehnal plzeňský biskup Msgr. František Radkovský, který spolu se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou podepsal Varní list velikonočního piva Pilsner Urquell.

Navazuji na tradici z roku 1842, kdy novému pivovaru v Plzni požehnal arciděkan Antonín Hlavan. Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj podporuje zvyklosti a nevzdává se své historie. Věřím, že stejně jako v letech minulých, přinese požehnání plzeňskému pivu mnoho zdaru a český tradiční zlatavý nápoj tak podpoří oslavy Velikonoc tradičně u nás i ve Vatikánu,“ říká biskup František Radkovský, který spolu s vrchním sládkem Václavem Berkou podepsal i pamětní varní list, který také poputuje do Vatikánu. Podoba dřevěného soudku od mistrů bednářů bude odhalena až při samotném vypravení várky.

Plzeňský ležák si našel cestu do Říma už před 111 lety k papeži Lvovi XIII., kterému ho lékaři doporučili jako lék, plzeňské pivo nechybělo ani při kanonizaci papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII., a letos bude pošesté za sebou provázet velikonoční oslavy ve Vatikánu.

Pivo z dnešní slavnostní várky ale nepůjde jen na vatikánské stoly – na vychutnání oblíbené nefiltrované verze piva Pilsner Urquell z dnešní velikonoční várky zveme milovníky piva do našich hospod právě v období Velikonoc,“ zve starší obchodní sládek Václav Berka.


V tendru Českého svazu pivovarů a sladoven na PR služby zvítězila komunikační agentura Native PR. Mezi hlavní priority spolupráce bude patřit zvyšování dobré pověsti a popularity českého piva, komunikace témat z oblasti společenské odpovědnosti, prezentace piva jako součásti moderního životního stylu a informování o souvislostech v legislativě. Tým v Native PR povede Hana Novotná, spolupráce běží od února letošního roku.

Agentura Native PR nás přesvědčila znalostí našeho oboru, úspěšnými referencemi s prací pro profesní asociace a strategickým přístupem,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Native PR v minulosti pracovala pro několik značek Plzeňského Prazdroje či pro Budějovický Budvar. V oblasti osvětových kampaní a komunikace profesních asociací patří Native PR k lídrům trhu, jejími klienty jsou například Česká bankovní asociace, Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Sdružení výrobců pěnového polystyrenu, Klub zaměstnavatelů nebo Svaz pekařů a cukrářů.


Masopust je tradiční lidový svátek plný veselí, tanečních zábav, maškarních průvodů a dobrého jídla, ke kterému neodmyslitelně patří i výborné pivo. Proto Pivovar Vysoký Chlumec uvedl na trh svou novinku Masopustní speciál, který se bude vařit pouze 1x ročně. Jedná se o 13 % polotmavé za studena chmelené pivo s plnou a výrazně hořkou chutí. K dostání bude během února ve vybraných hospodách po celé České republice.

Lahodnou specifickou chuť pomáhají vytvořit dva druhy sladů a pět druhů chmele. „Chmelení za studena přináší originální vůni čerstvého chmele s nádechem citrusových plodů. Tato vůně se po napití propojuje s plnou karamelovou chutí tohoto polotmavého speciálního piva,“ říká Pavel Bekeni, výrobní ředitel Pivovaru Vysoký Chlumec a dodává: „Masopustní speciál je pivo, které v zimním období zahřeje nejen svou silou (5,2 % obj.), ale i krásnou jantarovou barvou a bohatým chmelovým aroma“.


Pivovar Ostravar se stal na následujících pět let generálním partnerem největší sportovní haly na Moravě. Ta od letošního roku nově ponese název OSTRAVAR ARÉNA. Ostravský pivovar v této roli navazuje na dosavadní dvanáctiletou spolupráci s halou v podobě oficiálního piva haly.

Ostravská aréna s kapacitou 12,5 tisíc diváků je druhou největší halou v České republice a největší víceúčelovou halou na Moravě. Byla otevřena v roce 1986 a za dobu své existence se stala významným sportovně - kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd a velkých sportovních turnajů.

Ostravská aréna je pro region středobodem sportu i kultury. Konala se zde Mistrovství světa v ledním hokeji, tenisové ATP turnaje, velké Davis cupové i Fed Cupové bitvy. V hale koncertovaly světové hvězdy první velikosti jako Sting, Peter Gabriel nebo v poslední době třeba francouzská šansoniérka ZAZ. Jsme opravdu hrdí, že od letošního roku tato hala ponese jméno pávě našeho pivovaru,“ prohlásil u příležitosti podpisu kontraktu Jaroslav Vích, ředitel Oddělení rozvoje obchodu společnosti Pivovary Staropramen.

Pivovar Ostravar patří více než 100 let k nejvýznamnějším značkám v našem regionu. Do této chvíle vystupoval v roli našeho produktového partnera a my jsme rádi, že se tato tradiční značka rozhodla rozšířit partnerství do té míry, že spojí své jméno s naší arénou,“ uvedl Kamil Vrubl, předseda představenstva společnosti VÍTKOVICE ARÉNA, a.s..

Nový kontrakt pochopitelně znamená, že kromě nového názvu haly se v OSTRAVAR ARÉNĚ bude i nadále čepovat tradiční ostravské pivo. Ostravar se v hale podává od roku 2004, kdy se stal produktovým partnerem haly. Nyní se čepuje v celkem třinácti prodejních místech ze speciálních výčepů. Ty například během jednoho hokejového zápasu nebo koncertu zvládnou načepovat úctyhodných 18 tisíc půllitrů.

Vedle zásobování haly vlastním pivem hodlá ostravský pivovar využívat arénu i k marketingovým aktivitám. „Ostravská veřejnost ví, že Ostravar bere svá partnerství velmi vážně a své partnery vždy intenzivně podporuje. V rámci naší spolupráce jsme připraveni realizovat zajímavé projekty, jak pro návštěvníky haly, tak také pro příznivce naší značky či obchodní partnery,“ prozradila manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Podle Cieciotkové mají ostravský pivovar a aréna mnoho společného. Jsou dlouhodobě nedílnou součástí regionu a snaží se poskytovat lidem v Moravskoslezském kraji výjimečné zážitky. Pivovar Ostravar například prostřednictvím oblíbených Slavností, projekty typu

Ostrava žije a partnerstvími jako je to s ostravsko-havířovskou skupinou Kryštof. Rozšíření vzájemné spolupráce je jen dalším logickým krokem, který do zmíněné filozofie obou partnerů zcela zapadá.

OSTRAVAR ARÉNA

Jedna z dominant Ostravy byla dokončena a slavnostně otevřena v roce 1986. Za dobu své existence se stala významným sportovně - kulturním centrem a vyhledávaným místem konání národních, evropských a světových mistrovství, koncertů největších hudebních hvězd, sportovních turnajů a jiných vyhledávaných akcí. Vystoupil zde například STING, BOB DYLAN, JUDAST PRIEST, ZAZ, a další. Ze sportovních utkání nesmíme opomenout zejména MS v ledním hokeji 2004 a 2015, Davis Cup, Fed Cup atd. Hala je rovněž domácím prostředím hokejového týmu HC VÍTKOVICE STEEL. Na přelomu let 2003 a 2004 prošla rekonstrukcí a modernizací a od roku 2004 do června roku 2015 nesla název ČEZ ARÉNA. V současnosti je OSTRAVAR ARÉNA s kapacitou až 12.500 diváků druhou největší halou v České republice a největší víceúčelovou halou na Moravě. Ročně jí v průměru navštíví až 400 000 lidí.


Pivovar Staropramen zaznamenal velký úspěch na 26. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích. Zlatou pivní pečeť porota přidělila beermixu Staropramen COOL Grep, a to v kategorii míchaných a ochucených piv. Smíchovský pivovar si z Českých Budějovic odváží celkem čtyři ocenění.

Výsledky soutěže byly oficiálně vyhlášeny v sobotu 6. února na slavnostním ceremoniálu v prostorách výstaviště v Českých Budějovicích. Společnost Pivovary Staropramen se prosadila v konkurenci zhruba 60 pivovarů a minipivovarů z celého světa. „Jedno první, dvě druhá a jedno třetí místo dokazují, že v našem pivovaru umíme uvařit nejen tradiční piva, která se pravidelně umisťují na předních degustačních soutěžích, ale i ta modernější jako jsou beermixy, které nemají v Čechách tak dlouhou tradici a mezi konzumenty se prosadily teprve v posledních letech,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen a pokračuje: „Radost mám pochopitelně i z výborného umístění našich značek v nepivních kategoriích. Zejména mě těší stříbro za Sládkovu Limonádu, kterou na Smíchově vaříme už čtvrtým rokem a která je tak trošku mým dítětem“.

Pro Staropramen COOL Grep je to již několikáté vítězství na podobných tuzemských i mezinárodních soutěžích. „Velmi nás těší opakované úspěchy grepového Coolu, kterému se daří bezprostředně od jeho uvedení na trh v roce 2012. Mezi spotřebiteli je stále velmi oblíbený pro svou osvěžující a výjimečnou chuť, a to i přesto, že mu v tomto segmentu stále roste konkurence,“ říká David Šeberle, manažer značky Staropramen COOL. Šeberle dále doplňuje, že se značce Staropramen COOL už téměř 5 let daří držet pozici lídra v tomto segmentu.

Kromě zmíněného vítězství značky Staropramen COOL Grep a druhého místa pro Sládkovu Limonádu, pivovar do Prahy přiváží ještě dva další úspěchy. V nové kategorii fermentovaných nápojů z ovoce zabodoval Carling Cider Apple, kterému se podařilo získat stříbro. Tento u nás i ve světě stále oblíbenější nápoj začaly Pivovary Staropramen na českém trhu nabízet před dvěma lety pod značkou Carling. Na dobré výsledky z minulých let v Budějovicích také navázala značka Staropramen Nealko, která se letos v kategorii nealkoholických piv mezi velkou konkurencí umístila na třetí příčce.

Jihočeský Beer Festival se letos konal poprvé v Českých Budějovicích. Navázal na čtvrt století dlouhou tradici táborských reprezentačních slavností. Ve spojení s degustačními soutěžemi představuje největší akci svého druhu v České republice. Festival doprovázely odborné osvětové přednášky a pestrý kulturní program a i letos byl místem setkání nejlepších pivovarníků, profesních odborníků, hoteliérů, restauratérů, sběratelů a přátel piva z Česka i ze zahraničí.


vzkazují hanušovičtí pivovarníci všem příznivcům Ryzího piva z hor. Do restaurací, hospod a barů právě teď posílají první třetinky o objemu 0,33l s ležákem Holba Premium.

Pivovar Holba tak reaguje na přání konzumentů, které vyplývá z realizovaného průzkumu. Podle jeho výsledků je třetinka piva ideální mírou třeba k obědu a pivo z menších lahví preferují i ženy nebo mladí konzumenti, kteří rádi sáhnou po trendy obalech. „Velmi příjemná lahev a objem akorát v kombinaci s kvalitním pivem“ shodla se většina těch, kteří lahev testovali. Jde o vítané obohacení běžné nabídky. Běžně totiž pivovar Holba stáčí pivo do lahví 0,5 l a třetinka je často exportním obalem. Na domácím trhu je vnímána spíše exkluzivně.


«« « Strana 2 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI